Hopp til innhold

Dette skjer hvis Norge vinner gruppa i Nasjonsligaen

Den sportslige suksessen under Ståle Solbakken kan gi Norge en enklere vei til landets første fotballmesterskap siden år 2000.

Football, Nations League, Norway - Sweden

I MEDVIND: Det norske herrelandslaget i fotball jakter et mulig EM-sluttspill i 2024.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Norge tapte mot Slovenia lørdag kveld, og dermed blir det gruppefinale på Ullevaal tirsdag kveld når Serbia kommer på besøk.

Serbia vant 4-1 mot Sverige lørdag kveld, så dermed står både Norge og Serbia med 10 poeng før den siste og avgjørende kampen tirsdag.

Hva må til for å vinne gruppa:

  • Det er veldig enkelt: Norge vinner gruppa om det blir norsk poeng i tirsdagens kamp. Med poeng mot Serbia på Ullevaal vil Norge da bli gruppevinner på innbyrdes oppgjør etter å ha vunnet i Beograd i juni. Med serbisk seier, uansett hva målforskjellen blir, vinner Serbia gruppa.

Les også Hareide vil bestille EM-billett – får klart svar av Solbakken

Football, Nations League, Norway - Sweden

Hva skjer om Norge vinner gruppa?

La oss legge til grunn at Norge tar vare på det gode utgangspunktet og går til topps i Nasjonsligaens gruppe B4.

Hva skjer da?

  • Først og fremst sikrer det Norge en ekstrasjanse i playoff om den ordinære EM-kvaliken mislykkes i 2023. Da skal Norge møte en annen gruppevinner fra nivå B i Nasjonsligaen i playoff til EM våren 2024, med mindre alle gruppevinnerne på nivå B går til EM i den vanlige kvaliken. Da møter Norge det best rankede laget i Nasjonsligaen nivå B som ikke er klare for EM.
  • En gruppeseier gir også opprykk til nivå A i Nasjonsligaen. Det gjør at Norge vil møte Europas best rankede lag og være seedet på det øverste nivået når neste utgave av Nasjonsligaen skal spilles. Det skjer i 2024 og 2025 inn mot VM i USA, Canada og Mexico i 2026. Det norske fotballpublikummet vil da være sikret en rekke storkamper på nasjonalarenaen.
  • Som gruppevinner er Norge i stor grad sikret å bli seedet på nivå 2 når gruppene til den ordinære EM-kvaliken skal trekkes i Frankfurt 9. oktober. Uefa utgår fra Nasjonsliga-rankingen når seedingen skal avgjøres, og det gjelder for Norge å bli ranket blant de 20 beste nasjonene. En andreseeding gjør etter all sannsynlighet gruppa i EM-kvaliken i 2023 langt enklere. De to beste lagene fra hver kvalikgruppe går rett til EM, og det sier seg selv at sjansene for kvalifikasjon til EM øker når Norge kun har ett bedre ranket lag enn seg i gruppa.
  • En gruppeseier vil også, selv om det ikke er bekreftet av FIFA ennå, trolig gi Norge en enklere vei mot VM i 2026 fordi neste utgave av Nasjonsligaen trolig blir en del av den europeiske VM-kvaliken, slik den ble sist. Norge skal med gruppeseier i september spille Nasjonsliga-kamper mot antatt knallsterke nasjoner i neste turnering. Nasjoner som trolig vil kunne kvalifisere til VM uten å måtte benytte seg av ekstrasjansen Nasjonsligaen kan gi. Hvis man spiller på nivå A, slik Norge skal gjøre neste gang, øker dermed sjansen for å få en playoff-plass via Nasjonsligaen hvis den ordinære VM-kvaliken mislykkes.
Football, Nations League, Norway - Sweden

HVA NÅ: Erling Braut Haaland og Norge har en glimrende sjanse til å vinne gruppa.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Det er derfor mye i potten før Norges to siste kamper i Nasjonsligaen skal spilles i september.

Etter den strålende juni-samlingen er det ingen tvil om at Norge har funnet både selvtillit og ny giv før det hele skal avgjøres.

Norges sjanser er på 80 prosent

Den svenske stjernejournalisten Erik Niva, kjent for sin gode penn i Aftonbladet og for den svært anerkjente When We Were Kings-podkasten, tror Norge nå endelig klarer å kvalifisere seg til et mesterskap igjen.

– Jeg vil si at Norges sjanser er på 80 prosent, men jeg tror fortsatt Sverige er på 75 prosent. Siden EM er utvidet nå, tror jeg begge går til et EM med 24 lag. Jeg tror Sverige klarer det, men jeg er enda litt mer sikker på Norge. Det skal være slutt på tørken nå, sier Niva til NRK.

Han har nemlig latt seg imponere stort av Norge i 2022.

– Over to kamper mot Sverige synes jeg Norge er klart bedre. Jeg synes Norge er bedre individuelt med Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard og kanskje til og med Alexander Sørloth, men dere er også bedre kollektivt. Ståle Solbakken har kjørt sin greie over lengre tid, og det finnes en annen tydelighet. Det finnes en annen trygghet i systemet, mener Niva.

Så gjenstår det å se om det holder til mesterskap denne gangen.

Kommer Norge til EM i 2024?

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal