Hopp til innhold

– Føler noen ønsker han skal mislykkes

Petter Northug føler at noen håper han skal mislykkes. Det vekker «hevneren Northug» før OL i Sotsji, mener Bjørge Stensbøl.

Petter Northug

Petter Northug sa takk og farvel til Norges skiforbund i mai. Da ble det, som ventet, bråk.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

SKI-NORDIC-WORLD -

HEVNSEIER: Petter Northug reiste seg fra fallet i Sapporo og

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Hevn. Det er Petter Northugs viktigste drivkraft som idrettsutøver.

Det kommer fram i boka «Norske Vinnerskaller», forfattet av tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl i samarbeid med Anne Marte Pensgaard og Arne Jørstad Riise.

Der har de dybdeintervjuet 30 av de største utøverne i moderne norsk idrettshistorie. Og Northugs prestasjonsmotiv skiller seg fra alle andres.

– Det er blant disse 30 bare Petter som framhever dette spesielt, sier Stensbøl til NRK.no.

Som å miste et familiemedlem

I boka forteller Northug om betydningen av OL-vrakingen i 2006 og fallet på tremila i Sapporo-VM i 2007.

OL-vrakingen hevnet Northug ved å vinne det første verdenscuprennet etter lekene i Torino, da han banket alle i Falun.

– Jeg tror ikke han ønsket jeg skulle vinne, for han visste det ville bli et helvete, sier Northug om daværende landslagstrener Krister Sørgård.

Fallet i Sapporo, der Northug snublet i sin egen stav da han hadde løpet i sin hule hånd inne på oppløpet, mener Northug er noe av det viktigste som har skjedd i hans videre karriere.

– I et helt år etterpå var jeg nesten like såret som om jeg hadde mistet et familiemedlem. (…) Det fallet har betydd nesten alt for hva som har skjedd senere. Da jeg fikk min neste sjanse til å bli individuell verdensmester under tremila i Liberec i Tsjekkia i 2009, tenkte jeg bare «hevn, hevn, hevn» på slutten av skøytedelen, forteller Northug.

Les videre under bildet.

NM Petter Northug

HEVNSEIER: «Æ ska faen ikke te OL», skrek Petter Northug etter å ha gått Strindheim inn til NM-gull på stafett dagen etter OL-vrakingen i 2006.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

– Mye å hevne

Ifølge Bjørge Stensbøl har Northug flere ting å hevne i vinterens OL i Sotsji. Det ene er den vanskelige perioden han opplever akkurat nå, der et virus har spolert snart to måneder av sesongoppkjøringa.

Men noe annet trigger Northug enda mer, ifølge Stensbøl:

– Han har selv sagt at han opplever at det er del som ønsker at han ikke skal klare å oppnå så gode resultater i vinter fordi han gikk ut av landslaget. Og han har sagt at det er en viktig motivasjon for ham, så der har han mye å hevne, sier den tidligere toppidrettssjefen til NRK.no.

SKI-NORDIC-MEN SKI-NORDIC-MEN

HEVNSEIER: Petter Northug ble VM-konge i Liberec-VM i 2009 med tre gull, men ble vraket fra det norske sprintlaget. I den første sprinten etter VM, i Lahti, kunne han ikke la muligheten gå fra seg til å vise at han burde fått gå. Northug vant, selvfølgelig.

Foto: PEKKA SAKKI / AFP

– Så det er noe du og Petter har snakket om i forbindelse med intervjuet?

– Ja, det har vi vært innom.

– Snakker han da om konkrete personer han vil ha revansj over, eller snakker vi om et forbund?

– Jeg tror han snakker helt generelt, smiler Stensbøl.

Må tenke på seg selv

Han har vært tett på Petter Northug siden han som direktør i SAS Braathens inngikk det som skulle bli Northugs første store personlige sponsoravtale. Stensbøl kjenner både Petter, og ikke minst pappa John Northug, godt – og vet bedre enn de fleste hvilke følelser som rører seg i kjølvannet av at Northug brøt med Norges Skiforbund i mai.

– Hvis man ønsker å være en vinnerskalle i individuell idrett, må man av og til tenke på hva som er det viktigste for en selv, ikke for laget, sier Northug i boka.

Fortsatt er ikke premissene klare for forholdet mellom Northug og landslaget når sesongen starter. Skiforbundet jobber fortsatt med en ny representasjonskontrakt som Northug må signere hvis han skal representere Norge.

Les videre under bildet.

WC FALUN Petter Northug

HEVNSEIER: Petter Northug fikk ikke være med til OL i 2006. I første verdenscupløp etter lekene i Torino viste han at det var verdens beste langrennsløper Norge hadde valgt å la bli hjemme.

Foto: Palm, Ulf / NTB scanpix

– Kan droppe OL

Spørsmålet er hvor mye kontrakten innskrenker Northugs hovedsponsor Coops mulighet til å bruke Northug i markedsføring.

Hvis det hele ender med at Northug tvinges inn i et hjørne der han må velge mellom Coop-avtalen og å delta i Sotsji-OL, mener Stensbøl at svaret ikke er gitt. Er det én person som kan droppe et OL, er det nettopp Petter Northug.

– Petter sier at noe av hans styrke er å ta rå valg. Det ville jo være et spesielt rått valg, så du skal ikke se bort ifra at han tar slike rå valg. Han understreker veldig det i intervjuet.

I boka gjentar Northug noe han også har sagt før. De viktigste løpene har han bak seg. Toppen nådde han under VM på hjemmebane i 2011.

– Motivasjonen for å vinne var så sterk at det var noe som raste sammen inni meg når jeg ikke lyktes. Nå er det andre ting som betyr mye også. Vinnerviljen min er fortsatt sterk nok til å vinne titler, men jeg vet den aldri kommer til å bli like sterk som den var tidligere i karrieren min, sier Northug.

Men at han vil til Sotsji for å peke nese til dem som ønsker at han ikke skal lykkes, det skal ingen tvile på.

Ville "kanskje" gitt Petter støtte hvis han var toppidrettssjef. Reporter: Carl Andreas Wold

Stensbøl kritisk til Olympiatoppens behandling av Petter Northug og «tok tilbake» tremilsgullet under VM i Liberec i 2009.

Siste nytt

 • Solbakken vil se en målfarlig Ødegaard: – Han har syv færre enn meg

  Martin Ødegaard har scoret to mål på 47 landskamper. Både han og Ståle Solbakken vil se mer.

  – Det er uunngåelig. Det presset om å score mer mål på landslaget må han ha på seg. Han har et veldig bra skuddbein, sier Solbakken, som selv scoret ni landslagsmål på 58 landskamper.

  – Han har syv færre enn meg og det kler ham dårlig, sier Solbakken.

  Ødegaard selv er klar på at han ønsker å bli mer målfarlig i den norske landslagstrøyen. Denne sesongen har han vist fremgang foran mål med ti fulltreffere for Arsenal.

  – Jeg føler at jeg fortsatt kan bli bedre på å score mål, sier han, og legger til at det er mange deler av spillet han kan ta store steg på.

  På spørsmål om hvorfor han scorer flere mål for Arsenal denne sesongen, svarer han:

  – Det handler mye om hvordan vi spiller, posisjonen min og rollen i laget. Jeg jobber selvfølgelig mye med det selv også, blant annet med en trener. Jeg har sett mye på klipp om hvilke rom jeg skal true, forteller han.

  Første sjanse til å plusse på antall landslagsscoringer kommer lørdag mot et Spania-lag han har troen på et godt resultat mot.

  – De har en historie som tilsier at de skal være favoritter. De har vært med på mye og preget landslagsfotballen. Det er klart de er favoritter, men jeg tror oppriktig at vi kan få et resultat, sier landslagskapteinen.

  Og i skadefraværet til Erling Braut Haaland, kan det bli Ødegaard som blir en mulig norsk straffeskytter. Ødegaard scoret nylig i straffesparkkonkurransen mot Sporting.

  – Jeg er klar til å ta om det er mulighet for det, sier han til NRK.

  Ødegaard
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Ola Kamara klar for Häcken

  Den norske spissen Ola Kamara er Per-Mathias Høgmos nyeste signering i den svenske fotballklubben Häcken.

  Det bekrefter klubben på Twitter.

  «Den landslagsmeritterte norske spissen signerer for to år», skriver Häcken.

  Kamara kommer fra den amerikanske MLS-klubben DC United, hvor han har spilt siden 2019.

  – Jeg håper at jeg kan bidra til de yngre spillerne med rutinen min, og så håper jeg å score mål. Det er det jeg lever for, sier Kamara.

  Spissen har fortid i klubber som Stabæk, Strømsgodset, Ried, Austria Wien, Columbus Crew, LA Galaxy og Shenzhen.

  Kamara spilte under Høgmo på det norske landslaget. (NTB)

  Kamara
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Høgmo bekrefter til NRK: Blir værende i Häcken

  Per-Mathias Høgmo har den siste tiden blitt koblet til danske FC Midtjylland. Torsdag bekrefter han overfor NRK at han blir værende i svenske Häcken.

  – Jeg er og blir i Häcken, skriver Høgmo til NRK.

  Han har hatt stor suksess i Häcken, som han ledet til et historisk seriegull forrige sesong. I januar forlenget han kontrakten med klubben.

  Bekreftelsen fra Høgmo kommer etter at den danske avisen Herning Folkeblad torsdag morgen erfarte at Høgmo kom til å bli Midtjyllands nye trener.

  Det avviser altså Høgmo, og kort tid etter gjorde Herning Folkeblad helomvending. Nå melder de at det er Thomas Thomasberg som tar over klubben.

  Han har vært hovedtrener i Midtjylland tidligere, fra 2008 til 2009, men nå forlater han en annen dansk klubb, Randers, for å returnere til gamle trakter. Han skal etter planen presenteres som ny hovedtrener torsdag ettermiddag.

  Per-Mathias Høgmo
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste