NRK Meny
Normal

Fem punkter som kan hindre ny fiasko

RIO DE JANEIRO (NRK): Skal fadesen mot Brasil rettes opp mot Spania, må fem ting gjøres bedre, mener NRKs håndballekspert Øystein Havang.

Rio Olympics Handball Women

MÅ KLINE TIL: Akkurat så tøff som Veronica Kristiansen er i denne duellen, må både hun og de andre norske jentene være i hver eneste duell mot Spania.

Foto: Matthias Schrader / Ap

At Norge tapte åpningskampen mot Brasil, var overraskende – men ingen sensasjon.

Mer bekymringsfullt enn tapet, er det at Norge sviktet i flere viktige faser av spillet. Og det på områder som normalt er de norske jentene styrker.

For at ikke resten av OL skal bli en kamp med kniven mot strupen, trengs en seier mot Spania mandag kveld.

Skal det skje, må følgende fem punkter gjøres bedre, mener NRKs håndballekspert Øystein Havang:

1) Keeperspillet

– Mot Brasil hadde de norske keeperne en redningsprosent på 20-21. Vi er vant med over 40 prosent. Scorer du 23-25 mål i en kamp, så bør du ha en redningsprosent på drøye 40 for å vinne. Det er liten sjanse for at de redder så lite som mot Brasil, men det er ikke sikkert de kommer opp på mer enn 32-33 prosent, og det kan være for lite mot Spania.

2) Forsvarsspillet

– Det var særlig i duellspillet det sviktet mot Brasil, spesielt på treerposisjon, der Mari Molid og Veronica Kristiansen spilte det meste av kampen. Når det norske forsvaret kommer på etterskudd sentralt i banen, skapes det overtallssituasjoner. Derfor må de være mer aggressive og vinne flere én mot én-dueller.

3) To av tre bakspillere må fungere offensivt

– Mot Brasil var Nora Mørk (høyreback) veldig god. Stine Bredal Oftedal (midtback) var brukbar i perioder, mens Veronica Kristiansen (venstreback) hadde altfor mange feil. For at Norge skal slå de beste motstanderne, må minst to av tre fungere godt samtidig. Sidebackene bør ha en uttellingsprosent på rundt 60 og score 5-10 mål per kamp. Midtbacken bør ha 3-5 mål. Gjør de det, vil forsvaret komme lenger ut, og da vil det også skape mer rom for Heidi Løke inne på strek.

4) Disponeringer fra benken

– Trenerteamet må treffe med valg av spillere og gjøre taktisk riktige bytter. Kari Aalvik Grimsbø sto for lenge mot Brasil før Katrine Lunde fikk sjansen i mål. Marit Malm Frafjord burde kommet inn tidligere i midtforsvaret, når vi vet hvilken sjef hun kan være. Det er dessuten viktig å ha både en kampplan A og en kampplan B – slik at man kan ta ut dominante enkeltspillere, som Rodrigues på Brasil. Forsvaret står overfor de samme utfordringene mot Spania.

5) Nøkkelspillere må stå fram

– Våre antatt beste må gå foran og ta ansvar. Det vil først og fremst si Nora Mørk, Heidi Løke, Stine Bredal Oftedal og målvaktene. Mot Brasil var Mørk god, Løke og Oftedal ok, mens keeperne ikke var gode nok.

Kampen starter klokka 19.40. Du hører den på NRK P1.

Øystein Havang

EKSPERT: Øystein Havang.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal