NRK Meny
Normal

Fem punkter som kan hindre ny fiasko

RIO DE JANEIRO (NRK): Skal fadesen mot Brasil rettes opp mot Spania, må fem ting gjøres bedre, mener NRKs håndballekspert Øystein Havang.

Rio Olympics Handball Women

MÅ KLINE TIL: Akkurat så tøff som Veronica Kristiansen er i denne duellen, må både hun og de andre norske jentene være i hver eneste duell mot Spania.

Foto: Matthias Schrader / Ap

At Norge tapte åpningskampen mot Brasil, var overraskende – men ingen sensasjon.

Mer bekymringsfullt enn tapet, er det at Norge sviktet i flere viktige faser av spillet. Og det på områder som normalt er de norske jentene styrker.

For at ikke resten av OL skal bli en kamp med kniven mot strupen, trengs en seier mot Spania mandag kveld.

Skal det skje, må følgende fem punkter gjøres bedre, mener NRKs håndballekspert Øystein Havang:

1) Keeperspillet

– Mot Brasil hadde de norske keeperne en redningsprosent på 20-21. Vi er vant med over 40 prosent. Scorer du 23-25 mål i en kamp, så bør du ha en redningsprosent på drøye 40 for å vinne. Det er liten sjanse for at de redder så lite som mot Brasil, men det er ikke sikkert de kommer opp på mer enn 32-33 prosent, og det kan være for lite mot Spania.

2) Forsvarsspillet

– Det var særlig i duellspillet det sviktet mot Brasil, spesielt på treerposisjon, der Mari Molid og Veronica Kristiansen spilte det meste av kampen. Når det norske forsvaret kommer på etterskudd sentralt i banen, skapes det overtallssituasjoner. Derfor må de være mer aggressive og vinne flere én mot én-dueller.

3) To av tre bakspillere må fungere offensivt

– Mot Brasil var Nora Mørk (høyreback) veldig god. Stine Bredal Oftedal (midtback) var brukbar i perioder, mens Veronica Kristiansen (venstreback) hadde altfor mange feil. For at Norge skal slå de beste motstanderne, må minst to av tre fungere godt samtidig. Sidebackene bør ha en uttellingsprosent på rundt 60 og score 5-10 mål per kamp. Midtbacken bør ha 3-5 mål. Gjør de det, vil forsvaret komme lenger ut, og da vil det også skape mer rom for Heidi Løke inne på strek.

4) Disponeringer fra benken

– Trenerteamet må treffe med valg av spillere og gjøre taktisk riktige bytter. Kari Aalvik Grimsbø sto for lenge mot Brasil før Katrine Lunde fikk sjansen i mål. Marit Malm Frafjord burde kommet inn tidligere i midtforsvaret, når vi vet hvilken sjef hun kan være. Det er dessuten viktig å ha både en kampplan A og en kampplan B – slik at man kan ta ut dominante enkeltspillere, som Rodrigues på Brasil. Forsvaret står overfor de samme utfordringene mot Spania.

5) Nøkkelspillere må stå fram

– Våre antatt beste må gå foran og ta ansvar. Det vil først og fremst si Nora Mørk, Heidi Løke, Stine Bredal Oftedal og målvaktene. Mot Brasil var Mørk god, Løke og Oftedal ok, mens keeperne ikke var gode nok.

Kampen starter klokka 19.40. Du hører den på NRK P1.

Øystein Havang

EKSPERT: Øystein Havang.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Siste nytt

 • Klar for USA

  Jørgen Skjelvik er klar for fotballklubben LA Galaxy, Det melder klubben selv på twitter. Skjelvik forlater dermed Rosenborg, som må finne en erstatter før neste sesong.

  Jørgen Skjelvik
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Bjørnsen til EM-finale på 100 meter

  Susann Bjørnsen er klar for finalen på 100 meter medley under kortbane-EM i svømming i København. Hun satte personlig rekord med 59,65 i semifinalen torsdag. Bjørnsen var langt framme etter butterfly, men falt tilbake til sjetteplass etter ryggsvømmingen.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
 • Haugen foreløpig på 2.-plass

  Kristine Gjelsten Haugen er på 2.-plass etter første omgang i europacuprennet i storslalåm i Andalo. Finaleomgangen ble utsatt til fredag. Det er annen uke på rad at Haugen legger seg torsdag med halvgjort jobb i et europacuprenn.

  US Alpine World Cup Skiing Leona Popovic, Kristine Gjelsten Haugen
  Foto: Charles Krupa / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal