Hopp til innhold

Dette lurer folk på om Finnmarksløpet

Det har kommet inn masse spørsmål om hundekjøring og Finnmarksløpet på våre sider. Her er noen av dem.

Finnmarksløpet 2022

Det er mye man kan lure på rundt hundekjøring.

Foto: Jan Helmer Olsen

Hvordan vet hundekjørerne hvor de skal kjøre?

Alle kjørerne må ha med kart og GPS. Traseen har de lastet ned på forhånd. I tillegg er løypen merket med refleksstikker, men disse kan blåse ned eller bli kjørt ned, så kjørerne må følge med.

Er det fordel å starte først, og hvordan utjevnes ulik starttid?

Det er flere fordeler med å kjøre først. For det første får du den beste løypa å kjøre i og slipper å kjøre i nedkjørt og hullete spor. I tillegg slipper du å passere mange spann, og de komplikasjoner det kan føre til.

Den ulike starttiden utjevnes ved en av de obligatoriske hvilene. Med andre ord, kjøreren som kjørte ut en time før siste kjører får én time ekstra hviletid. De som startet imellom må også utjevne denne tiden.

Wærner Varangerbotn-15

Her tar hundene til storfavoritt Thomas Wærner en velfortjent pause.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Hvor mye hvile må hundene egentlig ha?

I både FL600 og FL1200 har man obligatoriske hviler ved sjekkpunkt.

I det lengste løpet har man to slike hviler. Det er en 16 timers hvile som må tas ut etter Kautokeino, og senest på Varangerbotn. En 10 timers hvile kan deles opp på sjekkpunkt Levajok II og Karasjok.

Men det er helt klart at hundene får mer hvile enn hundekjørerne. Noen ganger blir kjørerne så trøtte at de ser ting som egentlig ikke er der.

Les også Opplever kraftige hallusinasjoner i sporet: – Har sett røde traktorer og neonlys

Før veipassering mot Pasvik i Kirkenes-området.

Hva er best, hvile på sporet eller på sjekkpunkt?

Dette Finnmarksløpet har vært preget av varmt vær, og da har flere valgt å hvile på sporet midt på dagen. Ved å hvile på sporet er det også mindre forstyrrelser rundt hundene. På sjekkpunkt får man derimot snakke med handlerne sine og man kjørerne har mulighet til å få ekstra service som god mat og tørre klær.

Ekspertkommentator Hans-Petter Dalby sier også at det for mange er en bevisst strategi å hvile på sporet.

– Det er en bevisst strategi de legger opp. Det er ganske lange etapper, og veldig ofte får man mye igjen for å dele løpet opp i mindre etapper og hvile. Derfor passer det ikke nødvendigvis for dem å hvile på sjekkpunktet.

Les også Flere velger å hvile i sporet: – 100 kilometer i denne varmen er rett og slett for mye

Kristian Walseth hviler på sporet

Hvordan gjør hundekjørerne sitt fornødne?

De fleste hundekjørerne bruker å tisse i fart. Sikkert noen som også gjør større ting, men Hans-Petter Dalby foretrekker å ta en liten stopp til siden hvis han må gjøre dette.

Men for Lars Monsen har det ikke alltid vært like enkelt.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Her kan du sende inn spørsmål, kommentarer og hilsener.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal