Hopp til innhold

Dette kan bli den nye Kollen: Vil ha folkefest på sommaren

Etter over ti års venting kan det bli hopping i Holmenkollen året rundt. Målet er at Halvor Egner Granerud kan konkurrere mot verdseliten alt på Sankthanskvelden neste år.

Holmenkollen med plast

PLAST: Slik vil Holmenkollen sjå ut med plastdekke. Prislappen er på 30 millionar kroner.

Foto: Kollenhopp

– Eg har gått her og drøymt om plasthopping mange gonger. Det hadde vore heilt konge, seier verdscupvinnar Granerud og ser ut over det grå unnarennet som ligg der i dag.

Holmenkollen er med sine rundt ein millionar besøkande ein av Noregs mest besøkte turistattraksjonar. Men den blir berre nytta til det den er bygd for, nemleg skihopping, nokon få månader om vinteren.

Clas Brede Bråthen

FOLKEFEST: Hoppsjef Clas Brede Bråthen drøymer om folkefest i Holmenkollen på Sankthans.

Foto: Frode Søreide

No vil hoppmiljøet lage ein ny folkefest i nasjonalanlegget med internasjonal hoppkonkurranse på Sankthanskvelden kombinert med konsertar.

– Det trur eg hadde gjort at vi endeleg kan ta tilbake rolla som verdas beste ski og hoppnasjon, seier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK og legg til:

– Det kjem til å gi turistane ei langt større oppleving. I tillegg til å sjå dette byggverket, får dei sjå at det blir brukt av dei det er bygd for, nemleg skihopparar. Det vil generere ei heilt annan interesse for hoppsporten.

Har få storbakkar

I tillegg vil heilårsbruk ha stor betydning for dei som driv med hopping, understrekar verdscupvinnar Granerud.

Granåsen i Trondheim er stengt og under rehabilitering, og det er i dag berre OL-bakken på Lillehammer som i dag kan nyttast til hopping i stor bakke sommarstid.

Granerud i Holmenkollen

PLAST: Verdscupvinnar Halvor Egner Granerud har lenge drøymt om å hoppe mot verdseliten sommarstid i Holmenkollen.

Foto: Frode Søreide / NRK

– Det er jo det mest moderne hoppanlegget i Noreg og gir oss enormt betre mogelegheit til å førebu oss mot dei bakkane vi møter internasjonalt. Og så vil det vere bra for rekrutteringa. Sjølv om Midstuen er fin, så er Holmenkollen kulare, seier Granerud.

Kostar 30 millionar kroner

Prislappen for å legge plast i kollen er på 30 millionar kroner. Sidan dette er eit nasjonalanlegg kan staten dekke inntil halvparten av kostnadane. Dei resterande 15 millionane vil hoppmiljøet hente inn privat.

– Det er nok ein veldig lav pris i forhold til dei inntektene dette vil genererer med tanke på at plasten har ei levetid på 30 år. Eg trur man kan hente inn den investeringa på to til tre år, seier Bråthen.

Det er Oslo kommune som eig anlegget. Planane var at det skulle blitt lagt plast i bakken, då den vart bygd ny til VM på ski i 2011. Ein stor kostnadssmell gjorde at plast den gang vart ofra.

Omar Samy Gamal

POSITIV: Kommunen er positive til initiativet frå hoppmiljøet.

Foto: Andreas Molland / NRK

Byråd for kultur, idrett og frivillig innsats i Oslo kommune, Omar Samy Gamal, seier plastdekke ikkje er prioritert frå kommunen si side.

– Men dersom det er private krefter som ønsker å få til dette så er det spanande, så vi sjå korleis vi i praksis kan få til eit sånt samarbeid.

Han understrekar at han alt har hatt møte med hoppmiljøet og at dei har ein god dialog.

Sist Noreg arrangerte sommar-grand-prix var i Trondheim i 1997. Den gong fann 18.000 trønderar vegen til Granåsen.

I Holmenkollen er det 22.000 sitteplassar og potensial til å samle 50.000 tilskodarar.

Siste nytt

 • Serena Williams legger opp

  Tennisesset legger etter planen racketen på hylla etter US Open. Det bekrefter hun selv i et innlegg i Vogue.

  – Det kommer en tid i livet hvor man må gå nye veier. Den tiden er tøff når du elsker noe. Herlighet som jeg elsker tennis. Men nå har nedtellingen startet, skriver hun på Instagram.

  Williams anses som en av tidenes beste tennisspillere. Amerikaneren har vunnet 23 Grand Slam-titler i single, hvorav syv er tatt i Wimbledon.

  Det har vært et tungt år for tennisveteranen, som blant annet røk ut i første runde av Wimbledon i juni etter et langt skadeavbrekk.

  Den tidligere verdenseneren vant sin første tenniskamp på 14 måneder mandag, da hun slo spanske Nuria Parrizas Diaz i strake sett.

  – Jeg skal nyte de neste ukene, skriver 40-åringen videre i innlegget.

  Tennis: National Bank Open
  Foto: Dan Hamilton / Reuters
 • Jens Petter Hauge med i Frankfurt-troppen mot Real Madrid

  Jens Petter Hauge har ikke spilt så mange kamper for Eintracht Frankfurt denne sesongen, men er i troppen til møtet mot Real Madrid i Helsingfors onsdag.

  De to lagene skal spille Uefas supercupfinale hvor vinneren av mesterligaen og europaligaen møtes onsdag kveld i den finske hovedstaden.

  Hauge spilte de siste 20 minuttene i finalen i europaligaen mot skotske Rangers i mai. Han spilte sist i treningskampen mot Torino i midten av juli, men var ikke i troppen i den tyske serieåpningen i helgen.

  I slutten av mai skrev Bodø-mannen under på en langtidskontrakt med Eintracht Frankfurt etter å ha vært utlånt fra Milan. Han spilte 38 kamper for laget forrige sesong og scoret tre mål.

  Hauge ble solgt til Milan fra Bodø/Glimt i 2020. (NTB)

  Europa League - Round of 16 Second Leg - Eintracht Frankfurt v Real Betis
  Foto: HEIKO BECKER / Reuters
 • Manchester United trekker seg fra Arnautovic-kjøp

  Flere medier har omtalt at Manchester United har ønsket å kjøpe Bologna-spissen Marko Arnautovic. Nå har de avsluttet samtalene og ser etter andre alternativer.

  Bologna skal ha avslått et bud på 8 millioner euro, skriver The Athletic.

  Videre skriver nettstedet at United har mottatt klager fra supportere om kjøpet av Arnautovic.

  UEFA Nations League - Group A - Austria v Denmark
  Foto: LISA LEUTNER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste