Hopp til innhold

Sundby håper konkurrentene har glemt dette

Det var hans livs søteste seier. Nå håper Martin Johnsrud Sundby han er den eneste som husker våpenet han måtte avsløre i prøve-VM.

Martin Johnsrud Sundby håper konkurrentene har glemt VM-våpenet.

VIDEO: Gjenopplev den taktiske genistreken Martin Johnsrud Sundby gjorde i prøve-VM og hør hva Sundby selv sier om taktikken.

– Mördarbacken, ja, sier Martin Johnsrud Sundby med et smil.

SKI-NORDIC-WCUP-MEN

Martin Johnsrud Sundby lå bak Alex Harvey og Alexander Legkov i bunn av bakken. Det gjorde han ikke på toppen i prøve-VM.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Han tenker tilbake til 16. mars. Dagen da han satte det perfekte punktum for den perfekte verdenscupsesongen. Dagen da han viste Alexander Legkov ryggen i Mördarbacken – og demonstrerte hvem som er sjefen i løypa der det den 21. februar neste år skal kåres en verdensmester på 30 km fellesstart med skibytte.

Gjenopplev den dramatiske avgjørelsen sammen med Martin Johnsrud Sundby i videovinduet øverst i saken!

– Det var jo en utrolig kul dag, for å begynne med deg. Jeg visste da jeg gikk til start at det var det siste viktige skirennet jeg skulle gå dette året. Det var bare å legge alt til side. Jeg skulle ta ut alt som var igjen i kroppen av 2014-sesongen, sier 30-åringen fra Røa i Oslo.

Det som skjedde, ser han på som større enn å bli den første norske sammenlagtvinneren i Tour de Ski.

Han husker i detalj hvordan den 15 kilometer lange fristiljaktstarten forløp.

Ventet på rykket

– Det ble en veldig kul dramaturgi i løpet. Jeg og Alexander Legkov gikk ut samtidig og måtte ta inn Alex Harvey med en del sekunder. Vi klarte å jobbe ganske bra sammen. Vi delte på å dra. Det er ikke ofte vi har en sånn rollefordeling, men vi skjønte at vi måtte gå inn Harvey ganske tidlig hvis vi skulle vinne, forteller Sundby.

Trioen gikk sammen inn i den beryktede Mördarbacken på sisterunden. Alle ventet på at Alexander Legkov skulle rykke – akkurat som han gjorde da han avgjorde OL-femmila i Sotsji.

– Jeg visste at Legkov visste at han ikke slår Alex Harvey inn en spurt. Jeg visste at han måtte bruke sitt beste angrepsvåpen, padlerykket. Og jeg tenkte at «okay, da skal jeg være med, og så skal jeg se hvordan det går». Og jeg hadde sett for meg at jeg sulle kjøre kontra. Men det var gambling også, for jeg visste ikke når han kom til å rykke, erkjenner Sundby.

Jeg og broder'n hadde ligget og pratet om det på rommet på hotellet om morgenen, hvordan jeg skulle prøve å løse dette her.

Martin Johnsrud Sundby

Planlagt på rommet

I den nest siste kneika i bakken, kom rykket. Legkov gikk ut til høyre og trykket pedalen i bånn.

Sundby var forberedt og klistret seg i ryggen på russeren – som etter hvert skjønte at han ikke kom til å få luke.

I noen få sekunder roet det seg.

Så, i den siste kneika, var det Martin Johnsrud Sundbys tur til å slå om takten. Alexander Legkov fikk smake sin egen medisin. Over bakketoppen var Sundby alene i tet.

– Jeg og broder'n hadde ligget og pratet om det på rommet på hotellet om morgenen, hvordan jeg skulle prøve å løse dette her. Så jeg hadde vært igjennom situasjonen på forhånd. Det er kult at vi hadde ligget og snakket om det bare noen timer før jeg gikk på stadion den dagen. Da var det gøy å kunne avgjøre på den måten, og ikke minst i de løypene vi møter i VM til vinteren, sier han.

Les videre under bildet.

Sweden Ski FIS World Cup

Martin Johnsrud Sundby viste i prøve-VM at han er mannen å slå i Mördarbacken.

Foto: Anders Wiklund / Ap

– Folk glemmer fort

Så gjenstår spørsmålet: Har Sundby avslørt våpenet sitt i generalprøven?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror på sett og vis folk fort glemmer det som skjedde i Falun i vinter og tenker litt at det var på tampen av sesongen, at mange var slitne og at det ikke var det aller beste bildet på hva som kommer til å være styrkeforholdet til vinteren, sier Sundby.

Han minner om at flere av dem som blir farligst i VM, ikke var med i prøve-VM.

– Dario Cologna var ikke til start. Petter Northug var ikke til start. Mange av de gutta som er helt rå på slutten, var ikke der. Forhåpentligvis har de glemt litt, og jeg har ikke trent noe mindre på den typen rykk, så jeg håper de ikke husker det så godt, gliser Sundby.

Forhåpentligvis har de glemt litt, og jeg har ikke trent noe mindre på den typen rykk ...

Martin Johnsrud Sundby

– Ikke hakkende langt unna

At han må forsøke å avgjøre i bakken også i VM, legger han ikke skjul på. En massespurt på flatmark vil ikke tale i Sundbys favør.

– Sannsynligvis blir vi ei gruppe inn i Mördarbacken siste gangen. Og sannsynligvis går det nok mye fortere fra bunn av Mördarbacken også. Så hvor mye rykking det blir på toppen, det er vanskelig å si.

– Men jeg tror det ikke er så hakkende langt unna et scenario vi kommer til å møte til vinteren, det er jeg helt sikker på. Jeg blir overrasket om vi er ti mann sammen inn på oppløpet i Falun, fastslår Martin Johnsrud Sundby.

Han – og resten av det norske laget – ligger nå på høydesamling i italienske Val Senales.

På vegne av hele gjengen, har sist sesongs ener spådd at det blir en heidundrende gullfest på svenskenes hjemmebane i februar.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal