Hopp til innhold

Dette Haaland-stikket setter sinnene i kok: – Pinlig

Brann-supporternes nådeløse Erling Braut Haaland-banner skaper sterke reaksjoner.

Brann-fansens banner mot Haaland

BANNERET: Slik stilte Brann-supporterne opp på Bryne Stadion.

Foto: Skjermdump / Eurosport

«Hei Bønder. Braut spiller for skitne blodpenger. Det finnes kun én Haaland»

Det var beskjeden fra Bataljonen før andre omgang mellom Brann og Erling Braut Haalands barndomsklubb søndag ettermiddag. Supporterklubben kritiserer Haalands avgjørelse om å signere for Premier League-klubben Manchester City, og hyller samtidig sin egen Markus Haaland (17).

Banneret får TV 2s fotballekspert Yaw Amankwah til å reagere.

– Flaut, Brann-fansen har vært enorme denne sesongen, men denne synes jeg er pinlig, skrev han på Twitter.

– Vi bør alle, både fans, spillere og trenere, være oppmerksomme på mekanismene i fotballen og sportsvasking. Men så synes jeg Haaland, på grunn av hans nivå og væremåte har blitt en enkel skyteskive, utdyper han overfor NRK.

Community Shield - Liverpool v Manchester City

FIKK STIKK: Erling Braut Haaland, her i aksjon for Manchester City, fikk et stikk fra Bataljonen.

Foto: TONY OBRIEN / Reuters

Amankwah mener at kritikken heller bør rettes mot systemet, enn enkeltspillere.

– Jeg har vært tydelig i mine uttalelser rundt FIFA og klubber som drives av forferdelige regimer. At det er mulig å drive klubber sånn, er en skam og en sorg. Men spillerne må leve i den verdenen de lever i. Da blir han et lett bytte når har tatt et valg som er best for han og hans karriere.

Hva synes du om banneret?

– Kan ikke gå fri fra kritikken

Branns supporterklubb Bataljonen er enig i at sportsvasking også må takles på forbunds- og klubbnivå, men synes ikke Haaland skal få slippe unna.

– Haaland kan ikke gå fri fra kritikken. Han kunne valgt hvilken som helst klubb i verden. Han trengte ikke å velge den klubben som er en av de verste på sportsvasking. Så det må han tåle, sier Bataljonen-leder Erlend Ytre-Arne Vågane

NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt mener også at Haaland må tåle kritikken.

– Haaland, han med fornavn Erling, har planlagt det videre steget i karrieren ut fra sportslige og ikke minst økonomiske grunner og helt sikkert funnet ut at denne delen av prisen til de grader er verdt å bli en viktig del av Emiratenes underliggende strategi med å eie en klubb som City. Sagt i mye kortere trekk: Dette må han selvsagt tåle.

Les også Advarer Haaland – mener City-eierne skjuler sin egentlige plan

Haaland

Manchester City ble i 2008 kjøpt av kongefamilien av Abu Dhabi, det mektigste blant de syv forente arabiske emiratene.

De er beskyldt for grove brudd på menneskerettighetene og Amnesty beskriver nettopp menneskerettighetssituasjonen i emiratene i dag som skremmende dårlig.

Reagerer på Bryne-stikk

Amankwah mener og at kritikken bør rettes andre steder.

– Hvor går grensa? Skal ingen enkeltpersoner få kritikk i slike situasjoner og stilles spørsmål om dette?

– Haaland bør få spørsmål om det. Men det trekkes linjer fra hans klubbvalg til at han er umoralsk som person. Det er pinlig.

– Og så stiller jeg spørsmålet tilbake, hvor går grensa? Martin Ødegaard er kaptein for Arsenal. Han spiller kamper med Emirates på brystet, og stadion heter Emirates Stadium. Hvor går grensa, spør Amankwah.

Khaldoon al Mubarak og Pep Guardiola

SJEFENE: Khaldoon al-Mubarak er Citys styreformann. Her med Manchester City-trener Pep Guardiola.

Foto: Carl Recine / Reuters

Han får svar fra NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt:

– Ved stater der de universelle menneskerettighetene overholdes. Alle andre, inkludert de som med åpne øyne velger å representere dem, må tåle kritikk som dette, uten at noen dermed har sagt det er Haalands personlige ansvar å endre på det, sier Saltvedt.

Amankwah reagerer også på at Bryne omtales som bønder i banneret.

– Jeg synes det er pinlig med en melding som er nedlatende og moralistisk i samme slengen.

Det er ikke Bataljonen enige i.

– Jeg synes banneret er fantastisk bra. Det setter søkelyset på det største problemet i fotballen, og så ser vi på reaksjonene at det skaper temperatur og debatt, og stikker litt, sier Vågane.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal