Hopp til innhold

Dette glemmer vi aldri fra idrettsåret 2014

Gull og triumfer i fleng, men det er langt ifra alt vi husker fra idrettsåret 2014.

29. Målkongen krones

Klose øker ledelsen

Miroslav Klose ble i sommer tidenes målscorer i et VM-sluttspill. I semifinalen mot Brasil scoret den polskfødte 36-åringen sitt 16. mål og passerte med det Ronaldo (den brasilianske) på listen.

28. Busespisende trener

Den tyske treneren Joachim Löw er kjent for å pille seg i nesen når han ser laget sitt spille.

Og selvfølgelig: Tysklands landslagstrener Joachim Löw fortsatte å spise nesebuse i sommerens fotball-VM:

Johnsrud Sundby

27. Johnsrud Sundbys store gjennombrudd

Årets store skikomet, Martin Johnsrud Sundby, ble i 2014 tidenes første norske vinner av Tour de Ski, men i OL greide han imidlertid «bare» å ta en bronse.

Og den var det med nød og neppe han fikk beholde, etter at russerne truet med å melde verdenscupvinneren til Idrettens voldgiftsrett (CAS). I ettertid vurderte Johnsud Sundby å levere tilbake medaljen.

Diego Simeone
Foto: QUIQUE GARCIA / Afp

26. Atletico Madrid vinner La Liga

Ikke siden 2004 hadde et annet lag enn Real Madrid og Barcelona vunnet toppdivisjonen i Spania. I 2014 tok Diego Simeones menn ansvar, og etter 1-1 borte mot Barcelona 17. mai kunne målkongen Diego Costa og de andre spillerne juble.

Bare én uke etterpå tapte Atletico Madrid mesterligafinalen mot byrival Real.

Burundi sjakkspillere
Foto: Georgios Souleidis / Chess24.com

25. Sjakk-krim i Tromsø

Sjakk-OL ble på mange måter ikke helt slik arrangøren i Tromsø så for seg på forhånd. Russland truet med boikott, to personer døde og det burundiske kvinnelaget var plutselig sporløst forsvunnet. Magnus Carlsen måtte dessuten tåle kritikk for å ikke spille alle kampene.

I tillegg var det bare på nippet at arrangøren unngikk konkurs.

ALPINE-SKIING/ Kristoffersen of Norway sits on the shoulders of Austria's Hirscher and Germany's Neureuther after winning World Cup Men's Slalom race in Schladming
Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

24. Norges nye slalåmhelt

Henrik Kristoffersens fantastiske klatring og OL-bronse i slalåm varmet de alpininteresserte. Fra å være nummer 18 etter første omgang klatret stjerneskuddet hele 15 plasser i finaleomgangen.

En knapp måned tidligere tok Kristoffersen Norges første slalåmseier i verdenscupen på over ti år.

23. Solbergs dobbel

Petter Solberg kom inn til tredjeplass under helgens VM-runde i Rallycross. Det holdt til å vinne VM sammenlagt.

Petter Solberg var endelig tilbake der han hører hjemme - øverst på pallen. Som verdensmester i rallycross ble han i år den første til å få tittelen i to ulike bilsportgrener. Nå åpner han for comeback i rally-VM.

22. – Ja, jeg er gravid

Gravide Berger tror ikke hun slår Skjelbreids utrolige rekord .

Skiskytterdronningen skuffet oss med å legge skiene på hylla etter OL-sesongen, men under mesterskapet imponerte Tora Berger med tredjeplass på fellesstarten og gull på mixed-stafetten. Lengst fram i hukommelsen husker vi imidlertid da hun på direktesendt TV i november overrasket oss med meldingen: – Ja, jeg er gravid.

21. – Bøyer meg i hatten, holdt jeg på å si

Weng Bjørgen

Marit Bjørgen vant 15-kilometeren i vinter OL. Etterpå viste frittalende Heidi Weng respekt med et annerledes ordtak.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Etter bronsen på 15-kilometeren med skibytte i Sotsji-lekene ble Heidi Weng mest husket for å «bøye seg i hatten» for vinneren - selveste Marit Bjørgen.

20. Molde vinner «the double»

Molde slo Odd 2-0 i årets cupfinale. Se høydepunktene her.

Etter Ole Gunnar Solskjærs avgang til Cardiff løftet Tor Ole Skullerud Molde Fotballklubb enda et hakk prestasjonsmessig, og tok «the double» for første gang i klubbens historie.

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen var utrøstelig etter stafettkollapsen i Sotsji-OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

19. Hegle Svendsens fotofinish og tårer

Emil Hegle Svendsen tok to OL-gull i Russland, men mesterskapet endte med tårer da han på ankeretappen skøyt bort Norges sjanser for stafettseier.

Det er også vanskelig å glemme hvor nær Svendsen var å rote bort gullet, da han i duell med Martin Fourcade begynte å juble (nesten) alt for tidlig på fellesstarten.

18. Comeback-Kjetil

Kjetil Jansruds fantastiske seier i super-G, etter comeback fra skade satte også følelsene i sving hos mange.

Nystad
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

17. Smørebom i Sotsji

Vinter-OL ble en gigantisk nedtur for de norske smørerne. Etter å ha brukt mangfoldige millioner på smørebuss og ekspedisjoner til Sotsji i forkant av mesterskapet hadde likevel de norske skigåerne langt dårligere ski enn konkurrentene.

16. VM i flotte scoringer

VM vil også for mange huskes for sine mange utrolige scoringer. Her har du de fineste:

Australske Tim Cahill mot Nederland, 18. juni:

Se Tim Cahill banke ballen I mål på hel volley.

Colombianske James Rodriguez' herlige volley mot Uruguay, 28. juni:

Rodriguez banker ballen i tverrliggeren og i mål på hel volley.

Den flyvende hollender, Robin van Persie, mot Spania, 13. juni:

Van Persies fantastiske stupheading mot Spania i sommerens VM.

15. Første nordmann i Stanley Cup-finalen

Mats Zuccarello Aasen scoret NY Rangers' 2-0-mål i den andre finalekampen mot LA Kings i NHL-sluttspillet natt til lørdag norsk tid. Ingen nordmann har før scoret i Stanley Cup-finalen. Rangers tapte likevel kampen 5-4 etter spilleforlengelse. (Bilder med tillatelse fra VIASAT.)

NY Rangers' Mats Zuccarello Aasen ble i juni første nordmann gjennom tidene til å spille i en Stanley Cup-finale. Men til tross for scoring og tette oppgjør var det til slutt LA Kings som dro det lengste strået. I 2015 ble «Zucca» hedret med tittelen årets nordmann i USA.

14. – Men jeg falt bare med åpen munn

Biter Suarez?

Luis Suárez tok seg, vanen tro, en bit av Italias midtstopper Giorgio Chiellini, selv om han først forklarte det med at han naturligvis bare hadde falt med åpen munn.

Eikrem Solskjær
Foto: Pete Thomas/Cardiff City FC / NTB scanpix

13. Solskjær Premier League - og Championship

Januar startet med nyheten om at Ole Gunnar Solskjær var snappet opp av Cardiff og deres eksentriske eier, Vincent Tan, for å lede Premier League-klubben til nye høyder.

Eventyret endte som kjent ikke så bra, og det gikk rett mot direkte nedrykk til Championship og siden sparken for den sindige nordmøringen.

Deila_Berg
Foto: Leszek Szyma?ski / NTB scanpix

12. Norsk-internasjonal trenerdisputt

Strømsgodset-trener Ronny Deila fikk seg også ny jobb i sommer - for den skotske storklubben Celtic.

Vi husker spesielt ordvekslingene i etterkant av mesterligakvalifiseringen mot Henning Bergs Legia Warzawa, hvor Bergs klubb fortjent vant 6-1 over to kamper. Dessverre for polakkene hadde de brukt en uregistrert spiller i fire av de 180 spilleminuttene. Men Ronny Deila og Celtic misbrukte også sin nye sjanse til å få mesterligaplass.

Brækhus_Fire_belter
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

11. Boksehistorie og knockout fra Venstre

I løpet av 2014 ble Cecilia Brækhus historisk, da hun som første kvinne holdt alle de fire forbundsbeltene i én vektklasse. I desember kom gladmeldingen den hardtslående bergenseren hadde ventet på - Venstres stortingsgruppe hadde bestemt seg for å støtte regjeringens «ja» til proffboksing, og med deres stemmer lagt til stemmene fra Høyre og FrP, ble forbudet mot profesjonell boksing i Norge opphevet.

10. – This does not fu***** slip now

Steven Gerrard sklir og Demba Ba scorer på Simon Mignolet
Foto: Jon Super / Ap

Men Steven Gerrard gled, og Liverpool misset på sjansen for sitt første seriemesterskap på 24 år.

Ikke ble det bedre for Gerrard da han noen måneder senere serverte daværende Liverpool-kamerat Suárez den målgivende pasningen som sendte England ut av VM - direkte fra gruppespillet - med stakkarslige ett poeng.

Se Gerrards tordentale til medspillerne her (ekstern lenke).

Ronaldo
Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

9. Ronaldo viser muskler

Hvem glemmer vel Christiano Ronaldos feiring av 4-1-målet i mesterligafinalen mellom Real Madrid og byrival Atletico? Etter at det stod 1-1 ved 90 spilte minutter, var det Galácticos som hadde mest krefter i ekstraomgangene.

Det var Ronaldo selv som satte spikeren i kista med sin straffescoring i siste minutt.

8. Carlsens enorme tabbe

Magnus Carlsen ble nok en gang verdensmester i sjakk, men de fleste husker kanskje best da motstander Vishy Anand overså nordmannens kjempetabbe i mesterskapets sjetteparti.

Viswanathan Anand gikk glipp av en kjempesjanse da Carlsen tabbet seg ut.

Therese Johaug og Marit Bjørgen

Det var en følelsesladet dag for de norske langrennsjentene da de gikk 15-kilometeren med skibytte på lørdag. Her trøster Marit Bjørgen og Therese Johaug hverandre etter målgang.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

7. Sørgebånd-saken

Noe av det vondere vi husker fra Sotsji-OL i februar er bortfallet til Astrid Urenholdt Jacobsens bror og IOCs reaksjon på langrennsjentenes sørgebånd-markering.

6. – Coctails med kongen, takk

Dette mente Gerhard Heiberg var noe av årsaken til at det ikke blir noe Oslo-OL i 2022. Krav om coctails, egne motorveifiler og møter med kongen påvirket nok i noen grad det også.

5. «Verdens største talent»

En ung Martin Ødegaard stjal dessuten mye av oppmerksomheten da han debuterte i en EM-kvalikkamp for Norge i en alder av 15 år og 300 dager.

4. Legenden Ole Einar - selvfølgelig

Det mest minneverdige fra vinter-OL er for mange skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalens (40) gull på sprinten.

Ole Einar Bjørndalen gikk i mål til ledelse, til tross for én bom. Det ble lenge å vente før seieren var sikret. Martin Fourcade og Anton Shipulin lå an til å slå nordmannen, men feilet enten i sporet eller på standplass. Kommentatorer: Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde (RADIO).

3. Brann rykker ned

Flere vil nok huske den norske fotballsesongen 2014 for nedrykk og drama i Bergen, foran Moldes imponerende «the double» i serie og cup.

Rikard Norling møtte pressen etter tapet for Mjøndalen

2. Northug-bråket

Ingen glemmer Petter Northugs fyllekjøring i mai. Etter en tid med skriverier i media og rettssak endte det med at skistjernen ble dømt til 50 dager i fengsel. Ifølge han selv må Northug også gå med fotlenke høsten 2015.

Denne høsten dreide det seg imidlertid mer om Petter Northug skulle få lov til å gå ski-VM i Falun. Men etter mye om, men og diskusjoner med skiforbundet om hans private sponsoravtale ble de til slutt enige.

1. Brasil på trynet ut av fotball-VM

Greit nok. Tyskland vant hele greia, men det var ikke finalen (1-0 mot Argentina) vi husker best. Det var måten hjemmefavoritten Brasil røyk ut av mesterskapet på som sitter nærmest igjen hos mange av oss. Yndlingen Neymar ble skadet i kvartfinalen, og i semifinalemøtet med tyskerne gikk Thiago Silva, Marcelo, Oscar og co på hodet ut av mesterskapet med utrolige 1-7.

Se høydepunkter fra Brasil - Tyskland her. Kommentatorer: Olav Traaen og Tom Nordlie.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal