Dette gjør de tidligere vinterprofilene nå

Eiendomsinvestor, rallysjåfør og veddeløpssjef. Dette er noe av det de til tidligere hopp- og langrennsprofilene gjør i dag.

Tidligere profiler

KJENTE FJES: Husker du disse ansiktene? Øverst fra venstre: Johann Mühlegg, Erling Jevne, Sven Hannawald. Nederst fra venstre: Kazuyoshi Funaki, Adam Malysz og Jari Isometsä.

Foto: NTB scanpix

Det er snart klart for Hoppuka og Tour de Ski og da dukker ofte disse to spørsmålene opp:

Hva skjedde med han? Og hva gjør han egentlig i dag?

NRK fulgt sporet til noen av de norske og utenlandske profilene – både kontroversielle og ikke-kontroversielle – som har forlatt hopp- og langrennssporten de siste 15 årene.

Jari Isometsä

Jari Isometsä

Finske Jari Isometsä huskes - dessverre - best for dopingskandalen i kjølevannet av Lahti-VM.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Kraftpluggen fra Tornio opparbeidet seg en heftig CV på sine 16 år som aktiv langrennsløper. Der finner man blant annet flere sølv- og bronsemedaljer, men også en hel del juggel.

Etter dopingdommen og karriereslutt har Isometsä prøvd seg innenfor flere felt. Han har vært politiker, salgsmanager i fotballklubben FC Honka og ansatt i utstyrsprodusenten OneWay. I dag er han ifølge Wikipedia administrerende direktør for Pilvenmäen-veddeløpsbane.

Sven Hannawald

Sven Hannawald

Sven Hannawald hoppet seg til flere sterke resultater mellom 1997 og 2002.

Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Sven Hannawald huskes kanskje best for to ting: Han var syltynn og han hadde én vanvittig sesong.

Men hva gjorde Hannawald etter at han ble utbrent og avsluttet karrieren? Jo, i 2008 signerte han for fotballklubben TSV Burgau – på relativt lavt nivå i tysk fotball – og startet samtidig en karriere innenfor motorsport. Han har kjørt for ulike team i ulike klasser og skal visstnok drive med dette den dag i dag. Hannawald jobber også som TV-ekspert i hjemlandet Tyskland.

Kazuyoshi Funaki

Kazuyoshi Funaki

Det er slik vi kjenner Kazuyoshi Funaki - med nesa under skiene i svevet. Japaneren er en av få hoppere gjennom tidene som har fått 20 i stilkarakterer av samtlige dommere etter ett hopp.

Foto: KOJI SASAHARA / AP

20. 20. 20. 20. Og 20. Kazuyoshi Funaki var kjent for å få poengene kastet etter seg da han var aktiv skihopper. Og det var kanskje ikke så rart ­- OL-vinneren fra Nagano hadde den vakreste flyvestillingen i hoppsirkuset og den mest solide landingen av dem alle.

Funaki er i dag 39 år og jobber som entreprenør i Slovenia, ifølge Wikipedia.

Anita Moen Bonde

Anita Moen

Anita Moen var blant verdenseliten i flere sesonger.

Foto: DARRON CUMMINGS / AP

Den norske jenta var sikker som banken på stafettlagene til Norge på 1990- og tidlig 2000-tallet og merittlisten er preget av disse konkurransene.

Moen la aldri skiene helt på hylla da hun la opp. I dag driver hun sin egen skiskole, med base i Trysil, sammen med flere instruktører. Med seg på laget har hun blant andre NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Johann Mühlegg

Johann Mühlegg

Johann Mühlegg huskes best for OL-triumfen i Salt Lake City. I ettertid viste det seg at han hadde jukset seg til seieren.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Tyskeren, med spansk statsborgerskap, sjokkerte en hel verden da han leverte resultater og tider fra en annen verden i solsteiken i Salt Lake City-OL. Han var flere lysår foran nordmennene og de andre konkurrentene, men det skulle vise seg at supermann ikke akkurat var veldig super. Han var dopet.

Fra 2006 gikk Mühlegg under jorda. Men under fotball-VM i Brasil klarte svenske Expressen å spore opp rødtoppen. Han har siden karriereslutt gjort det stort i eiendomsbransjen i badebyen Natal – og sier selv at han ikke har fulgt langrennssporten på over ti år.

Katerina Neumannova

Katerina Neumannova

Katerina Neumannova var en av de tøffeste konkurrentene til de norske jentene i mange år.

Foto: Lee Jin-man / AP

Den tsjekkiske jenta var en av Marit Bjørgens argeste rivaler i mange år, men fristilspesialistens høydepunkt kom imidlertid uten konkurranse fra Bjørgen da hun tok gull på 30-kilometeren i Torino-OL.

I dag jobber Neumannova for Dukla Sports Centre – et militært idrettssenter for profesjonelle idrettsutøvere. Ansiktet hennes dukker også stadig opp på tsjekkisk TV i forbindelse med verdenscuprenn i langrenn.

Larisa Lazutina

Larissa Lazutina

Larisa Lazutina var en av flere store russiske langrennsløpere på 1990- og tidlig 2000-tallet.

Foto: JENS MEYER / AP

Larisa Lazutina herjet tidvis i langrennssporet på 90-tallet og er en av de aller største russiske langrennsutøverne gjennom tidene. I premieskapet er det mye gull, men glansbildet slo sprekker da hun ble tatt for doping i 2002.

Lazutina har tatt høyere utdannelse og er i dag medlem av regionsforsamlingen i Moskva. Der er hun leder for utdanning- og kulturkomiteen, ifølge avisen Russia Beyond The Headlines.

Per Elofsson

Per Elofsson

Alt lå til rette for at Per Elofsson skulle bli en av tidenes beste langrennsløpere. Men svensken ble etter hvert utbrent og måtte gi seg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Svensken er en av de beste langrennsløperne verden har sett, men ga seg allerede som 26-åring. Da hadde kroppen fått nok. Per Elofsson var utmattet og overtrent.

Han startet deretter et nytt kapittel av livet. I 2005 dukket han plutselig opp som gjesteartist på heavy metal-bandet Nocturnal Rites plate Grand Illusion. Og han fikk seg jobb i Swebank hvor han ga økonomiske råd til profesjonelle idrettsutøvere. Han har, likhet med utallige andre idrettsutøvere, også blitt ekspertkommentator på TV. Først var i SVT, så i Viasat og nå i Eurosport.

Adam Malysz

Adam Malysz

Adam Malysz var i verdenstoppen i hopp i en årrekke. Han har fortsatt et av Polens mest kjente ansikt.

Foto: ALIK KEPLICZ / Ap

Mannen med barten. Hopperen med de gærne supporterne. Og Polens store sønn. Adam Malysz er en av verdens beste og mest vellykkede skihoppere.

Men Malysz ga ikke slipp på livet som toppidrettsutøver da han la opp i 2011. Ett år senere kjørte han sin Mitsubishi Pajero inn til 38. plass i Dakar-rally – verdens lengste og tøffeste ørkenrally. Og for hver sesong som går blir han mer stødig bak rattet og tyngre på foten. I 2013 og 2014 endte han på henholdsvis 15.- og 13. plass i samme konkurranse.

Erling Jevne

Erling Jevne

Erling Jevne var aktiv langrennsløper mellom 1987 og 2005.

Foto: JENS MEYER / AP

Han var klassiskspesialisten og mannen for andre etappen. Navnet Erling Jevne vekker mange minner for skigale nordmenn. Han er en ekte arbeidskar fra Øyer nord for Lillehammer. Høflig, smilende og sterk som en bjørn.

Da karrieren var over i 2002, ble han gårdbruker på fulltid hjemme på Øyer. Og det har han vært siden. Selvfølgelig er han gårdbruker. Det er Erling Jevne vi snakker om.

Siste nytt

 • Innlagt med hjerteproblemer

  Den tidligere svenske skiskyttertreneren Wolfgang Pichler behandles på sykehus etter å ha blitt rammet av alvorlige hjerteproblemer.

  Det bekrefter Sveriges olympiske komité (SOK), der 65 år gamle Pichler er ansatt som talentutvikler.

  – Våre tanker er med Wolfgang, sier SOKs virksomhetssjef Peter Reinebo ifølge Expressen.

  Tilstanden til suksesstreneren beskrives som alvorlig, men stabil. Pichler skal akutt ha blitt rammet av hjerteproblemene da han var ute på en sykkeltur nær hjemstedet Ruhpolding i helgen, skriver Aftonbladet.

  Pichler var landslagssjef da Sverige tok to gull og to sølv under OL i Pyeongchang i 2018. (NTB)

  WEB_SPORT
  Foto: Andreas Hillergren/tt / NTB
 • Ruud fem plassar opp

  Casper Ruud klatrat fem plassar på verdsrankingen og er nummer 25 før French Open. Han nådde semifinalen i turneringa i Hamburg i helga.

  Til Eurosport seier Ruud at han har kontroll på den vonde skuldra som plaga han litt i Hamburg.

  Casper Ruud spelar sin førsterunde kamp mot japanske Yuichi Sugita i dag.

  Casper Ruud
  Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
 • City styrker forsvaret

  Manchester City er samd med Benfica om kjøp av midstopparen Ruben Dias for rundt 800 millionar kroner, skriv den portugisiske klubben på sine nettsider.

  I tillegg skal Nicolas Otamendi motsett veg.

  Men det gjenstår for spelarane å bli samde om dei perdonlege kontraktene, skriv Sky Sports.

  City tapte 2-5 på heimebane mot Leicester søndag.

  Ruben Dias
  Foto: Armando Franca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal