Hopp til innhold

Dette gjør de tidligere vinterprofilene nå

Eiendomsinvestor, rallysjåfør og veddeløpssjef. Dette er noe av det de til tidligere hopp- og langrennsprofilene gjør i dag.

Tidligere profiler

KJENTE FJES: Husker du disse ansiktene? Øverst fra venstre: Johann Mühlegg, Erling Jevne, Sven Hannawald. Nederst fra venstre: Kazuyoshi Funaki, Adam Malysz og Jari Isometsä.

Foto: NTB scanpix

Det er snart klart for Hoppuka og Tour de Ski og da dukker ofte disse to spørsmålene opp:

Hva skjedde med han? Og hva gjør han egentlig i dag?

NRK fulgt sporet til noen av de norske og utenlandske profilene – både kontroversielle og ikke-kontroversielle – som har forlatt hopp- og langrennssporten de siste 15 årene.

Jari Isometsä

Jari Isometsä

Finske Jari Isometsä huskes - dessverre - best for dopingskandalen i kjølevannet av Lahti-VM.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Kraftpluggen fra Tornio opparbeidet seg en heftig CV på sine 16 år som aktiv langrennsløper. Der finner man blant annet flere sølv- og bronsemedaljer, men også en hel del juggel.

Etter dopingdommen og karriereslutt har Isometsä prøvd seg innenfor flere felt. Han har vært politiker, salgsmanager i fotballklubben FC Honka og ansatt i utstyrsprodusenten OneWay. I dag er han ifølge Wikipedia administrerende direktør for Pilvenmäen-veddeløpsbane.

Sven Hannawald

Sven Hannawald

Sven Hannawald hoppet seg til flere sterke resultater mellom 1997 og 2002.

Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Sven Hannawald huskes kanskje best for to ting: Han var syltynn og han hadde én vanvittig sesong.

Men hva gjorde Hannawald etter at han ble utbrent og avsluttet karrieren? Jo, i 2008 signerte han for fotballklubben TSV Burgau – på relativt lavt nivå i tysk fotball – og startet samtidig en karriere innenfor motorsport. Han har kjørt for ulike team i ulike klasser og skal visstnok drive med dette den dag i dag. Hannawald jobber også som TV-ekspert i hjemlandet Tyskland.

Kazuyoshi Funaki

Kazuyoshi Funaki

Det er slik vi kjenner Kazuyoshi Funaki - med nesa under skiene i svevet. Japaneren er en av få hoppere gjennom tidene som har fått 20 i stilkarakterer av samtlige dommere etter ett hopp.

Foto: KOJI SASAHARA / AP

20. 20. 20. 20. Og 20. Kazuyoshi Funaki var kjent for å få poengene kastet etter seg da han var aktiv skihopper. Og det var kanskje ikke så rart ­- OL-vinneren fra Nagano hadde den vakreste flyvestillingen i hoppsirkuset og den mest solide landingen av dem alle.

Funaki er i dag 39 år og jobber som entreprenør i Slovenia, ifølge Wikipedia.

Anita Moen Bonde

Anita Moen

Anita Moen var blant verdenseliten i flere sesonger.

Foto: DARRON CUMMINGS / AP

Den norske jenta var sikker som banken på stafettlagene til Norge på 1990- og tidlig 2000-tallet og merittlisten er preget av disse konkurransene.

Moen la aldri skiene helt på hylla da hun la opp. I dag driver hun sin egen skiskole, med base i Trysil, sammen med flere instruktører. Med seg på laget har hun blant andre NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Johann Mühlegg

Johann Mühlegg

Johann Mühlegg huskes best for OL-triumfen i Salt Lake City. I ettertid viste det seg at han hadde jukset seg til seieren.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Tyskeren, med spansk statsborgerskap, sjokkerte en hel verden da han leverte resultater og tider fra en annen verden i solsteiken i Salt Lake City-OL. Han var flere lysår foran nordmennene og de andre konkurrentene, men det skulle vise seg at supermann ikke akkurat var veldig super. Han var dopet.

Fra 2006 gikk Mühlegg under jorda. Men under fotball-VM i Brasil klarte svenske Expressen å spore opp rødtoppen. Han har siden karriereslutt gjort det stort i eiendomsbransjen i badebyen Natal – og sier selv at han ikke har fulgt langrennssporten på over ti år.

Katerina Neumannova

Katerina Neumannova

Katerina Neumannova var en av de tøffeste konkurrentene til de norske jentene i mange år.

Foto: Lee Jin-man / AP

Den tsjekkiske jenta var en av Marit Bjørgens argeste rivaler i mange år, men fristilspesialistens høydepunkt kom imidlertid uten konkurranse fra Bjørgen da hun tok gull på 30-kilometeren i Torino-OL.

I dag jobber Neumannova for Dukla Sports Centre – et militært idrettssenter for profesjonelle idrettsutøvere. Ansiktet hennes dukker også stadig opp på tsjekkisk TV i forbindelse med verdenscuprenn i langrenn.

Larisa Lazutina

Larissa Lazutina

Larisa Lazutina var en av flere store russiske langrennsløpere på 1990- og tidlig 2000-tallet.

Foto: JENS MEYER / AP

Larisa Lazutina herjet tidvis i langrennssporet på 90-tallet og er en av de aller største russiske langrennsutøverne gjennom tidene. I premieskapet er det mye gull, men glansbildet slo sprekker da hun ble tatt for doping i 2002.

Lazutina har tatt høyere utdannelse og er i dag medlem av regionsforsamlingen i Moskva. Der er hun leder for utdanning- og kulturkomiteen, ifølge avisen Russia Beyond The Headlines.

Per Elofsson

Per Elofsson

Alt lå til rette for at Per Elofsson skulle bli en av tidenes beste langrennsløpere. Men svensken ble etter hvert utbrent og måtte gi seg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Svensken er en av de beste langrennsløperne verden har sett, men ga seg allerede som 26-åring. Da hadde kroppen fått nok. Per Elofsson var utmattet og overtrent.

Han startet deretter et nytt kapittel av livet. I 2005 dukket han plutselig opp som gjesteartist på heavy metal-bandet Nocturnal Rites plate Grand Illusion. Og han fikk seg jobb i Swebank hvor han ga økonomiske råd til profesjonelle idrettsutøvere. Han har, likhet med utallige andre idrettsutøvere, også blitt ekspertkommentator på TV. Først var i SVT, så i Viasat og nå i Eurosport.

Adam Malysz

Adam Malysz

Adam Malysz var i verdenstoppen i hopp i en årrekke. Han har fortsatt et av Polens mest kjente ansikt.

Foto: ALIK KEPLICZ / Ap

Mannen med barten. Hopperen med de gærne supporterne. Og Polens store sønn. Adam Malysz er en av verdens beste og mest vellykkede skihoppere.

Men Malysz ga ikke slipp på livet som toppidrettsutøver da han la opp i 2011. Ett år senere kjørte han sin Mitsubishi Pajero inn til 38. plass i Dakar-rally – verdens lengste og tøffeste ørkenrally. Og for hver sesong som går blir han mer stødig bak rattet og tyngre på foten. I 2013 og 2014 endte han på henholdsvis 15.- og 13. plass i samme konkurranse.

Erling Jevne

Erling Jevne

Erling Jevne var aktiv langrennsløper mellom 1987 og 2005.

Foto: JENS MEYER / AP

Han var klassiskspesialisten og mannen for andre etappen. Navnet Erling Jevne vekker mange minner for skigale nordmenn. Han er en ekte arbeidskar fra Øyer nord for Lillehammer. Høflig, smilende og sterk som en bjørn.

Da karrieren var over i 2002, ble han gårdbruker på fulltid hjemme på Øyer. Og det har han vært siden. Selvfølgelig er han gårdbruker. Det er Erling Jevne vi snakker om.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal