NRK Meny
Normal

Dette frykter Kowalczyk før den «viktigste etappen» av Tour de Ski

Justyna Kowalczyk mener torsdagens etappe er den viktigste i Tour de Ski, men hun frykter to ting som kan ødelegge seiersambisjonene.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk mener hun må ha halvannet minutt å gå på ned til Therese Johaug før den siste etappen av Tour de Ski. Det forspranget vil hun skaffe seg på torsdagens etappe.

Foto: Thomas Peter / Reuters

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk kunne smile over fortsatt sammenlagtledelse etter sprinten i Tour de Ski tirsdag. Torsdag håper hun å kunne beholde og helst øke forspranget.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Therese Johaug

Therese Johaug starter 50 sekunder bak Justyna Kowalczyk på jaktstarten torsdag. Sammenlagtlederen tror hun må ha halvannet minutt å gå på for å være først opp monsterbakken på siste etappe.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Kristin Størmer Steira

Kristin Størmer Steira ligger som nummer tre sammenlagt i Tour de Ski. Hun er bare få sekunder bak Johaug på plassen foran, og de to norske løperne kan hjelpe hverandre i jaktstarten torsdag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
– Det fjerde etappen blir avgjørende for hele touren. Jeg leder og er favoritt, men alt er fortsatt åpent, sier Justyna Kowalczyk.

Ensom i tet

Den polske langrennsløperen har opparbeidet seg et solid forsprang på konkurrentene etter de tre første etappene av Tour de Ski. Likevel frykter 29-åringen at tidsfordelen er tapt ved målgang i Toblach torsdag.

– Dette løpet ligner veldig på sykling. Lederen går alene med en hel flokk som jager etter seg. De som kommer bakfra har det mye lettere, mener sammenlagtlederen i følge den polske avisen Przeglad Sportowy.

Løperne som følger bak Kowalczyk i sammendraget ligger tett. Dermed kan det bli en samlet gruppe som forsøker å hente sekunder på polakken torsdag.

– Det er veldig lett å tape hele forspranget etter mye hardt arbeid på de tidligere etappene. Etter min mening er etappen til Toblach den viktigste i hele touren, sier Kowalczyk.

Svakhet i fristil

Kowalczyk er ikke bare bekymret over at konkurrentene får en fordel ved å gå sammen. 15 kilometeren torsdag er i fristil, en stil som ikke er 29-åringens favoritt.

– Jeg har forskjellig styrke i de to teknikkene. I klassisk er jeg veldig god, men i fristil er jeg bare god. Det kommer heldigvis to klassiske løp etter torsdag, så jeg er relativt rolig. Men jeg må jobbe for å opparbeide meg et større forsprang, sier Kowalczyk.

Therese Johaug er løperen som ligger nærmest Kowalczyk i sammendraget etter at tre etapper er unnagjort. Hun er 50.3 sekunder bak sin polske konkurrent.

Kowalczyk tror ikke det forspranget er nok om hun skal komme først opp monsterbakken som venter på siste etappe.

– Johaug er sterk i den siste bakken i Val di Fiemme. Der må jeg ha minst halvannet minutt forsprang, mener Kowalczyk.

– Jages som et villdyr

Det er ikke bare utøverne som er spente på hvordan rennet vil arte seg torsdag. I polske medier følges Kowalczyks jakt på sin fjerde sammenlagtseier med stor interesse.

– Justyna starter 50 sekunder foran konkurrentene, men hun kommer til og jages som et villdyr av en flokk løpere. Hovedjegerne blir Johaug og (Kristin Størmer) Steira, som trolig får hjelp av Kikkan Randall, mener Przemyslaw Babiarz i TVP-sport.

Den polske sportskommentatoren håper Johaug skal bruke opp kreftene for tidlig, slik hun gjorde på andre etappe av Tour de Ski.

– Johaug har ved flere anledninger vist at hun er utålmodig. Hun starter ofte for hardt og tar innpå, men så mangler hun krefter på slutten og taper tid. Vi håper et lignende scenario torsdag, sier den polske sportskommentatoren.

Siste nytt

 • Tromsø-Strømsgodset er avlyst

  Snøen stoppet oppgjøret mellom Tromsø og Strømsgodset. Dommer Sigurd Kringstad sa til NRK før kampstart at han skulle ta en vurdering opp mot kampstart. Det snør tett, og kampen lot seg ikke gjennomføre.

  NRK kommer tilbake med mer.

  Snø på Alfheim stadion
  Foto: Gunnar Grindstein
 • Grøvdal nummer tre i New York

  Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer tre på New York halvmaraton søndag. Hun løp inn til 1.12.43, og var 19 sekunder bak Buze Diriba, som vant.

  Grøvdals personlige rekord på distansen er 1.09.41.

  Karoline Bjerkeli Grøvdal
  Foto: Mikula Martin/ctk / NTB scanpix
 • Tyske Riessle vant igjen

  Fabian Riessle vant verdenscuprennet i Klingenthal søndag. Han spurtet ned Johannes Rydzek og Akito Watabe i kampen om seieren.

  Sistnevnte sikret seier i verdenscupen sammenlagt, foran Jan Schmid. han ble beste norske på fjerdeplass.

  SKIING-FINLAND/ Lahti Ski Games 2016
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
Sport i dag
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Odd