Dette er TURN

Plato, Aristoteles og Homer talte varmt for denne "ultimate kombinasjonen av idrett og kunst" i det antikke Hellas.

Turn
Foto: Michael Dwyer / AP

Øvelser

I OL skal det deles ut 14 gullmedaljer i turn.

 • Mangekamp, menn
 • Mangekamp, kvinner
 • Frittstående, menn
 • Hopp, menn
 • Skranke, menn
 • Svingstang, menn
 • Bøylehest, menn
 • Ringer, menn
 • Bom, kvinner
 • Frittstående, kvinner
 • Skranke, kvinner
 • Hopp, kvinner
 • Lag, menn
 • Lag, kvinner

Slik konkurreres det

Vanskelige elemeter utført med eleganse og kontroll er viktige ingredienser i alle øvelsene.

Åtte dommere vurderer utøverne, og det gis en A-karakter og en B-karakter.

A-karaktern avhegner av vanskeligheten på øvelsen. Vanskeligheten rangeres fra A (lettest) til f(vanskeligst). Et A-moment gir 0,1 poeng, et f-element 0,6. I tillegg gis poeng bl.a. for kombinasjoner og for avsprang.

B-karakteren starter på 10, og så trekker dommerne for feil, mangel på stil, og fall.

Det betyr at man etter eksisterende skala kan få mer enn 10 poeng sammenlagt.

Hopp: Gymnasten tar sats mot et springbrett, hopper mot "hesten" med hendene først og ufører et svev med saltoer og skruer i lufta, for så å prøve å lande stødig. I enkeltapparatene har hver deltaker to forsøk, i mangekampen bare ett.

Skranke: Det turnes på to elastiske "holmer" - altså stenger eller tynne barer. De er like høye (2 meter) for menn, men har ulik høyde (2,45 m og 1,65 m) for kvinner. Utøverne utfører ulike monenter og forflytninger mellom holmene, og de må stå støtt når de lander.

Bom (bare kvinner): Utøveren har ett og et halvt minutt på seg til å utføre akrobatikk, hopp og dans på en fem meter lang og ti cm bred bom.

Frittstående: Utøverne har 70 sekunder på seg til å utføre en serie med akrobatikk, balanse og styrkeøvelser. For mennene blir det lagt mer vekt på styrke enn hos kvinnene. Kvinnene turner til musikk, mennene uten. Øvelsene foregår på en 12 x 12 m stor matte.

Bøylehest (bare menn): Utøverne skal foreta øvelser på en "hest" med to håndtak (bøyler). Utøverens skal hele tiden være i bevegelse, og benene skal ikke berøre bøylehesten.

Ringer (bare menn): Svingøvelser av utøveren som henger i ringene. Det krever enorm armstyrke. Ringene henger 2,80 m over golvet.

Svingstang (bare menn): I en horisontal stang 2,80 m over golvet skal utøveren ha svingøvelser til begge sider med både en- og tohåndsfest, og gjerne også med spektakulære "slipp".

I allroundkonkurransen utfører utøverne alle apparatene - fire for kvinner, seks for menn - og sammenlagtpoengsummen avgjør.

Det samme gjelder lagkonkurransen, der seks utøvere deltar på hvert lag. Lagene stiller med tre av dem i hvert apparat, og alle tre vinner.

I OL må alle gjennonm en kvalifiseringsrunde. Denne definerer hvem som går til finalen i lagkonkurransene, mangekamp-konkurransene og de enkelte apparatene. De åtte beste i hver, får være med i finalen.

Se animasjon av turn

Deltakere

Det deltar 96 kvinner og 96 menn i OL.

Kort historie

I det gamle Hellas samlet mennene for å drive turn og forstå kunst og pilosofi. Samhandlingen mellom fysikk og intelligens skulle gjøre dem til bedre mennesker.

På 1880-tallet gjorde turn-øvelser sitt inntog i den militære treningen, og turnkonkurranser oppstod dermed i militær-akademier og skoler.

Derfor hadde turn sin naturlige plass da de moderne lekene oppstod i 1896, men utvalget av øvelser var ikke helt som nå. Tautrekking og klubbsvinging var blant annet på turn-programmet.

Først i 1924 begynte programmet å ta form. Og fire år seinere fikk også kvinnene være med. Og programmet har vært så å si uendret siden 1952.

Siste nytt

 • Dortmund serieopnar mot Gladbach

  Erling Braut Haaland og Borussia Dortmund opnar den nye Bundesliga-sesongen heime mot Borussia Mönchengladbach helga 19.–21. september.

  Rune Almenning Jarstein og hans Hertha Berlin møter Werder Bremen, som overlevde kvalifiseringskampane om å halde seg i divisjonen på bortemål mot Heidenheim, i sesongopninga.

  Haaland
  Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP
 • Burnley-keeper kan bli årets spelar

  Nick Pope er ein av dei sju spelarane som har blitt nominert til prisen som årets spelar i Premier League.

  Han haldt buret reint i 15 kampar, og gjorde 120 redningar gjennom sesongen. No kjempar han mot spelarar som Trent Alexander-Arnold, Kevin De Bruyne og Jamie Vardy i kampen om å bli årets spelar i den engelske toppdivisjonen.

  Dei andre nominerte er Sadio Mané, Danny Ings og Jordan Henderson.

  Nick Pope
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Solskjær-elevar nominert til pris

  Tre Manchester United-spelarar er blant dei åtte som har blitt nominert til prisen for årets unge spelar i Premier League.

  Etter ein sterk sesongavslutning blei angrepstrioen til Manchester United – Mason Greenwood, Anthony Martial og Marcus Rashford – nominert til prisen som spelarar opp til 24 år kan vinne.

  Dei andre nominerte er Liverpools Trent Alexander-Arnold, Chelsea-duoen Mason Mount og Christian Pulisic, Dean Henderson som denne sesongen er på lån frå Manchester United til Sheffield United, og Aston Villas Jack Grealish.

  Rashford, Martial og Greenwood
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal