NRK Meny
Normal

Dette er TURN

Plato, Aristoteles og Homer talte varmt for denne "ultimate kombinasjonen av idrett og kunst" i det antikke Hellas.

Turn
Foto: Michael Dwyer / AP

Øvelser

I OL skal det deles ut 14 gullmedaljer i turn.

 • Mangekamp, menn
 • Mangekamp, kvinner
 • Frittstående, menn
 • Hopp, menn
 • Skranke, menn
 • Svingstang, menn
 • Bøylehest, menn
 • Ringer, menn
 • Bom, kvinner
 • Frittstående, kvinner
 • Skranke, kvinner
 • Hopp, kvinner
 • Lag, menn
 • Lag, kvinner

Slik konkurreres det

Vanskelige elemeter utført med eleganse og kontroll er viktige ingredienser i alle øvelsene.

Åtte dommere vurderer utøverne, og det gis en A-karakter og en B-karakter.

A-karaktern avhegner av vanskeligheten på øvelsen. Vanskeligheten rangeres fra A (lettest) til f(vanskeligst). Et A-moment gir 0,1 poeng, et f-element 0,6. I tillegg gis poeng bl.a. for kombinasjoner og for avsprang.

B-karakteren starter på 10, og så trekker dommerne for feil, mangel på stil, og fall.

Det betyr at man etter eksisterende skala kan få mer enn 10 poeng sammenlagt.

Hopp: Gymnasten tar sats mot et springbrett, hopper mot "hesten" med hendene først og ufører et svev med saltoer og skruer i lufta, for så å prøve å lande stødig. I enkeltapparatene har hver deltaker to forsøk, i mangekampen bare ett.

Skranke: Det turnes på to elastiske "holmer" - altså stenger eller tynne barer. De er like høye (2 meter) for menn, men har ulik høyde (2,45 m og 1,65 m) for kvinner. Utøverne utfører ulike monenter og forflytninger mellom holmene, og de må stå støtt når de lander.

Bom (bare kvinner): Utøveren har ett og et halvt minutt på seg til å utføre akrobatikk, hopp og dans på en fem meter lang og ti cm bred bom.

Frittstående: Utøverne har 70 sekunder på seg til å utføre en serie med akrobatikk, balanse og styrkeøvelser. For mennene blir det lagt mer vekt på styrke enn hos kvinnene. Kvinnene turner til musikk, mennene uten. Øvelsene foregår på en 12 x 12 m stor matte.

Bøylehest (bare menn): Utøverne skal foreta øvelser på en "hest" med to håndtak (bøyler). Utøverens skal hele tiden være i bevegelse, og benene skal ikke berøre bøylehesten.

Ringer (bare menn): Svingøvelser av utøveren som henger i ringene. Det krever enorm armstyrke. Ringene henger 2,80 m over golvet.

Svingstang (bare menn): I en horisontal stang 2,80 m over golvet skal utøveren ha svingøvelser til begge sider med både en- og tohåndsfest, og gjerne også med spektakulære "slipp".

I allroundkonkurransen utfører utøverne alle apparatene - fire for kvinner, seks for menn - og sammenlagtpoengsummen avgjør.

Det samme gjelder lagkonkurransen, der seks utøvere deltar på hvert lag. Lagene stiller med tre av dem i hvert apparat, og alle tre vinner.

I OL må alle gjennonm en kvalifiseringsrunde. Denne definerer hvem som går til finalen i lagkonkurransene, mangekamp-konkurransene og de enkelte apparatene. De åtte beste i hver, får være med i finalen.

Se animasjon av turn

Deltakere

Det deltar 96 kvinner og 96 menn i OL.

Kort historie

I det gamle Hellas samlet mennene for å drive turn og forstå kunst og pilosofi. Samhandlingen mellom fysikk og intelligens skulle gjøre dem til bedre mennesker.

På 1880-tallet gjorde turn-øvelser sitt inntog i den militære treningen, og turnkonkurranser oppstod dermed i militær-akademier og skoler.

Derfor hadde turn sin naturlige plass da de moderne lekene oppstod i 1896, men utvalget av øvelser var ikke helt som nå. Tautrekking og klubbsvinging var blant annet på turn-programmet.

Først i 1924 begynte programmet å ta form. Og fire år seinere fikk også kvinnene være med. Og programmet har vært så å si uendret siden 1952.

Siste nytt

 • Stokke til dansk fotball

  Kristiansunds Benjamin Stokke er klar for danske Randers. 27-åringen gir seg etter halvannet år i klubben han kom til etter overgangen fra Levanger FK i januar 2017. Spissen scoret ett mål på 12 kamper i Eliteserien denne sesongen.

  Eliteserien fotball 2018: Kristiansund - Molde (1-0)
  Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix
 • Per-Egil Flo klar for ny klubb

  Per-Egil Flo forlater tjekkiske Slavia Praha til fordel for sveitsiske FC Lausanne-Sport. Den tidligere Sogndal- og Moldespilleren har fem landskamper for Norge, og skal spille på nivå to i Sveits etter at FC Lausanne-Sport rykket ned fra førstedivisjon forrige sesong.

  Fotballandslaget trener.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hamilton forlenger med Mercedes

  Den britiske Formel 1-føreren, Lewis Hamilton, har forlenget sin kontrakt med Mercedes. Avtalen varer frem til 2020 og skal være verdt 40 millioner pund i året, ifølge BBC. Han er verdensmester i Formel 1 fire ganger.

  AUTO-PRIX-F1-ITA-QUALIFYING
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 12. etappe
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale