NRK Meny
Normal

Dette er TURN

Plato, Aristoteles og Homer talte varmt for denne "ultimate kombinasjonen av idrett og kunst" i det antikke Hellas.

Turn
Foto: Michael Dwyer / AP

Øvelser

I OL skal det deles ut 14 gullmedaljer i turn.

 • Mangekamp, menn
 • Mangekamp, kvinner
 • Frittstående, menn
 • Hopp, menn
 • Skranke, menn
 • Svingstang, menn
 • Bøylehest, menn
 • Ringer, menn
 • Bom, kvinner
 • Frittstående, kvinner
 • Skranke, kvinner
 • Hopp, kvinner
 • Lag, menn
 • Lag, kvinner

Slik konkurreres det

Vanskelige elemeter utført med eleganse og kontroll er viktige ingredienser i alle øvelsene.

Åtte dommere vurderer utøverne, og det gis en A-karakter og en B-karakter.

A-karaktern avhegner av vanskeligheten på øvelsen. Vanskeligheten rangeres fra A (lettest) til f(vanskeligst). Et A-moment gir 0,1 poeng, et f-element 0,6. I tillegg gis poeng bl.a. for kombinasjoner og for avsprang.

B-karakteren starter på 10, og så trekker dommerne for feil, mangel på stil, og fall.

Det betyr at man etter eksisterende skala kan få mer enn 10 poeng sammenlagt.

Hopp: Gymnasten tar sats mot et springbrett, hopper mot "hesten" med hendene først og ufører et svev med saltoer og skruer i lufta, for så å prøve å lande stødig. I enkeltapparatene har hver deltaker to forsøk, i mangekampen bare ett.

Skranke: Det turnes på to elastiske "holmer" - altså stenger eller tynne barer. De er like høye (2 meter) for menn, men har ulik høyde (2,45 m og 1,65 m) for kvinner. Utøverne utfører ulike monenter og forflytninger mellom holmene, og de må stå støtt når de lander.

Bom (bare kvinner): Utøveren har ett og et halvt minutt på seg til å utføre akrobatikk, hopp og dans på en fem meter lang og ti cm bred bom.

Frittstående: Utøverne har 70 sekunder på seg til å utføre en serie med akrobatikk, balanse og styrkeøvelser. For mennene blir det lagt mer vekt på styrke enn hos kvinnene. Kvinnene turner til musikk, mennene uten. Øvelsene foregår på en 12 x 12 m stor matte.

Bøylehest (bare menn): Utøverne skal foreta øvelser på en "hest" med to håndtak (bøyler). Utøverens skal hele tiden være i bevegelse, og benene skal ikke berøre bøylehesten.

Ringer (bare menn): Svingøvelser av utøveren som henger i ringene. Det krever enorm armstyrke. Ringene henger 2,80 m over golvet.

Svingstang (bare menn): I en horisontal stang 2,80 m over golvet skal utøveren ha svingøvelser til begge sider med både en- og tohåndsfest, og gjerne også med spektakulære "slipp".

I allroundkonkurransen utfører utøverne alle apparatene - fire for kvinner, seks for menn - og sammenlagtpoengsummen avgjør.

Det samme gjelder lagkonkurransen, der seks utøvere deltar på hvert lag. Lagene stiller med tre av dem i hvert apparat, og alle tre vinner.

I OL må alle gjennonm en kvalifiseringsrunde. Denne definerer hvem som går til finalen i lagkonkurransene, mangekamp-konkurransene og de enkelte apparatene. De åtte beste i hver, får være med i finalen.

Se animasjon av turn

Deltakere

Det deltar 96 kvinner og 96 menn i OL.

Kort historie

I det gamle Hellas samlet mennene for å drive turn og forstå kunst og pilosofi. Samhandlingen mellom fysikk og intelligens skulle gjøre dem til bedre mennesker.

På 1880-tallet gjorde turn-øvelser sitt inntog i den militære treningen, og turnkonkurranser oppstod dermed i militær-akademier og skoler.

Derfor hadde turn sin naturlige plass da de moderne lekene oppstod i 1896, men utvalget av øvelser var ikke helt som nå. Tautrekking og klubbsvinging var blant annet på turn-programmet.

Først i 1924 begynte programmet å ta form. Og fire år seinere fikk også kvinnene være med. Og programmet har vært så å si uendret siden 1952.

Siste nytt

 • Norsk seier mot Skottland

  Norges damelandslag vant 3–0 over Skottland i en privatlandskamp på La Manga fredag kveld.

  Isabell Herlovsen (2) og Maria Thorisdottir scoret Norges mål.

   Isabell Herlovsen i kampen Norge - Thailand under VM i 2015
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Lei smell for Dempsey og Start

  Mark Dempseys Start tapte 1–2 mot Fløy i en treningskamp fredag.

  Islandske Kristjan Floki Finnbogason scoret for de gulkledde, mens Henrik Dahlum scoret begge Fløys mål. Samtlige mål i 1. omgang.

  Mark Dempsey
  Foto: Sander Heggheim / NRK
 • Tande leder VM etter første dag

  Daniel Andre Tande leder VM i skiflyging etter første dag. Han står med 449,6 poeng, 10,9 foran Richard Freitag, som er nummer to.

  Robert Johansson og Andreas Stjernen på henholdsvis femte- og sjetteplass.

  Mesterskapet avsluttes lørdag.

  Daniel Andre Tande
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal