Hopp til innhold

Dette er treneren og teamet som skal redde Johaugs karriere

SJUSJØEN/OSLO (NRK.no): Dopingsuspenderte Therese Johaug har håndplukket et team som skal hjelpe henne tilbake til verdenstoppen: I spissen står veteranen Pål Gunnar Mikkelsplass.

Pål Gunnar Mikkelsplass i motbakkene fra Fåvang mot Kvitfjell under langrennsjentenes intervalltrening tirsdag.

NY JOHAUG-TRENER: Pål Gunnar Mikkelsplass har samarbeidet med landslaget ved flere anledninger. Nå skal han bli Therese Johaugs private trener.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg føler jeg har fått på plass det beste støtteapparatet jeg kunne ha fått i den situasjonen jeg har kommet i. Jeg er utrolig takknemlig for at Pål Gunnar hjelper meg som trener, sier Therese Johaug.

NRK møter langrennsstjernen på hytta på Sjusjøen etter hennes første hardøkt på mange uker. Det er i disse traktene Johaug har oppholdt seg og trent etter at dopingsaken slo ned som en bombe i oktober.

Therese Johaug

Therese Johaug på hytta på Sjusjøen.

Foto: Inger Lee / NRK

Johaug er fortsatt preget når hun snakker om den vanskelige tiden, men smiler og virker lettere til sinns når hun forteller om apparatet som skal hjelpe henne tilbake.

– Jeg føler at jeg har vanvittig dyktige og profesjonelle folk med meg, og at vi sammen skal klare å komme oss gjennom den tiden her, sier hun.

– Kaster ikke en juvel i søpla

Det har gått en drøy uke siden Antidoping Norges påtalenemnd la ned påstand om å utestenge Johaug i 14 måneder. 28-åringen kan verken trene eller konkurrere i organisert form under Norges idrettsforbunds paraply.

Derfor har hun nå fått på plass et nytt apparat bestående av andre personer enn de hun vanligvis jobber med.

Pål Gunnar Mikkelsplass, som tidligere har vært landslagssjef i langrenn, synes det var enkelt å si ja til jobben.

– Man kaster ikke en juvel i søpla. Jeg synes det var veldig givende å bli spurt, og det er veldig fint å kunne hjelpe henne i den situasjonen hun er i, sier Mikkelsplass.

I tillegg til Mikkelsplass får Johaug også med følgende personer på laget:

  • Snorre Haugland, skismører som har jobbet tett med Johaug i flere år.
  • Ola Sand, lege som har jobbet i norsk idrett i en årrekke.
  • Britt Tajet Foxell, psykolog som er tilknyttet Olympiatoppen og The Royal Ballett i London.

Artikkelen fortsetter under videovinduet

Johaug drømmer om OL

Dyrt apparat

Det er altså et svært rutinert apparat manager Jørn Ernst og Therese Johaug har fått på plass. Tajet Foxell er for øvrig tilknyttet Olympiatoppen, men får likevel lov til å jobbe med Johaug.

– Hun er tilknyttet helse og det omfattes ikke av suspensjonen, sier Ernst.

Dette bekrefter toppidrettssjef Tore Øvrebø.

– Psykolog Britt Tajet-Foxell følger opp Therese som menneske i en svært krevende situasjon. Det er avklart hos oss, skriver Øvrebø i en tekstmelding til NRK.

Sand har tidligere vært ansatt hos Olympiatoppen, seinest under OL i Rio i sommer, men er ifølge Øvrebø ikke engasjert hos dem nå.

Ernst forteller at de var tidlig ute med å opprette dialog med de nevnte personene. Han vet imidlertid ikke hvor mye teamet kommer til å koste Johaug.

– Det blir nok litt dyrt. Vi har ikke sett så mye på dette, men vi er villig til å investere det som skal til for at dette skal bli så bra som mulig, sier Ernst.

Mikkelsplass har vært tilknyttet landslaget som teknisk trener de siste årene, og kjenner Johaug svært godt. Treneren lover at Johaug er i storform når hun igjen stiller på startstreken.

– Det er vel ingen utøver som har kunnet forberede seg så lenge mot en sesong, som man kan her. Det å forberede seg selv i et og et halvt år mot et OL, er en unik mulighet, sier Mikkelsplass.

Siste nytt

  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP
  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal