Hopp til innhold

Dette er treneren og teamet som skal redde Johaugs karriere

SJUSJØEN/OSLO (NRK.no): Dopingsuspenderte Therese Johaug har håndplukket et team som skal hjelpe henne tilbake til verdenstoppen: I spissen står veteranen Pål Gunnar Mikkelsplass.

Pål Gunnar Mikkelsplass i motbakkene fra Fåvang mot Kvitfjell under langrennsjentenes intervalltrening tirsdag.

NY JOHAUG-TRENER: Pål Gunnar Mikkelsplass har samarbeidet med landslaget ved flere anledninger. Nå skal han bli Therese Johaugs private trener.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg føler jeg har fått på plass det beste støtteapparatet jeg kunne ha fått i den situasjonen jeg har kommet i. Jeg er utrolig takknemlig for at Pål Gunnar hjelper meg som trener, sier Therese Johaug.

NRK møter langrennsstjernen på hytta på Sjusjøen etter hennes første hardøkt på mange uker. Det er i disse traktene Johaug har oppholdt seg og trent etter at dopingsaken slo ned som en bombe i oktober.

Therese Johaug

Therese Johaug på hytta på Sjusjøen.

Foto: Inger Lee / NRK

Johaug er fortsatt preget når hun snakker om den vanskelige tiden, men smiler og virker lettere til sinns når hun forteller om apparatet som skal hjelpe henne tilbake.

– Jeg føler at jeg har vanvittig dyktige og profesjonelle folk med meg, og at vi sammen skal klare å komme oss gjennom den tiden her, sier hun.

– Kaster ikke en juvel i søpla

Det har gått en drøy uke siden Antidoping Norges påtalenemnd la ned påstand om å utestenge Johaug i 14 måneder. 28-åringen kan verken trene eller konkurrere i organisert form under Norges idrettsforbunds paraply.

Derfor har hun nå fått på plass et nytt apparat bestående av andre personer enn de hun vanligvis jobber med.

Pål Gunnar Mikkelsplass, som tidligere har vært landslagssjef i langrenn, synes det var enkelt å si ja til jobben.

– Man kaster ikke en juvel i søpla. Jeg synes det var veldig givende å bli spurt, og det er veldig fint å kunne hjelpe henne i den situasjonen hun er i, sier Mikkelsplass.

I tillegg til Mikkelsplass får Johaug også med følgende personer på laget:

  • Snorre Haugland, skismører som har jobbet tett med Johaug i flere år.
  • Ola Sand, lege som har jobbet i norsk idrett i en årrekke.
  • Britt Tajet Foxell, psykolog som er tilknyttet Olympiatoppen og The Royal Ballett i London.

Artikkelen fortsetter under videovinduet

Johaug drømmer om OL

Dyrt apparat

Det er altså et svært rutinert apparat manager Jørn Ernst og Therese Johaug har fått på plass. Tajet Foxell er for øvrig tilknyttet Olympiatoppen, men får likevel lov til å jobbe med Johaug.

– Hun er tilknyttet helse og det omfattes ikke av suspensjonen, sier Ernst.

Dette bekrefter toppidrettssjef Tore Øvrebø.

– Psykolog Britt Tajet-Foxell følger opp Therese som menneske i en svært krevende situasjon. Det er avklart hos oss, skriver Øvrebø i en tekstmelding til NRK.

Sand har tidligere vært ansatt hos Olympiatoppen, seinest under OL i Rio i sommer, men er ifølge Øvrebø ikke engasjert hos dem nå.

Ernst forteller at de var tidlig ute med å opprette dialog med de nevnte personene. Han vet imidlertid ikke hvor mye teamet kommer til å koste Johaug.

– Det blir nok litt dyrt. Vi har ikke sett så mye på dette, men vi er villig til å investere det som skal til for at dette skal bli så bra som mulig, sier Ernst.

Mikkelsplass har vært tilknyttet landslaget som teknisk trener de siste årene, og kjenner Johaug svært godt. Treneren lover at Johaug er i storform når hun igjen stiller på startstreken.

– Det er vel ingen utøver som har kunnet forberede seg så lenge mot en sesong, som man kan her. Det å forberede seg selv i et og et halvt år mot et OL, er en unik mulighet, sier Mikkelsplass.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal