NRK Meny
Normal

Dette er SYNKRONSVØMMING

Det kreves ikke bare styrke, grasiøse bevegelser, samhandling, utholdenhet og artisteri. Det kreves også en nesten umenneskelig pustekontroll. Og bare kvinner får delta.

Synkronsvømming
Foto: Koji Sasahara / AP

Øvelser

Det deles ut 2 gullmedaljer i synkronsvømming

  • Kvinner, duett
  • Kvinner, lag

Slik konkurreres det

Øvelsene foregår i et kvadratisk basseng på minst 30 x 20 meter. Dybden må være minst 3 meter.

Synkronsvømming blir ofte betegnet som turn. Derfor er det viktig å utføre vanskelige øvelser elegant, og samtidig i formasjon med den andre i duetten eller de andre på laget. Poengene gis av dommere, som legger vekt på det grasiøse, på vanskelighetsgraden og på formasjon og presisjon i bevegelsene.

Duett-konkurransen avgjøres i tre deler: Et teknisk og et fritt program, og en finale til slutt. I lagkonkurransen er det ingen finale, der summeres poengene i det tekniske og det frie programmet.

Øvelsene innebærer ofte lange perioder med hodet under vann. Derfor spilles det musikk over undervannshøyttalere slik at utøverne skal ha hjelp til å følge musikken. Og de har spesielle hjelpemidler - f.eks. neseklyper - til undervannsperiodene.

Se animasjon om synkronsvømming

Deltakere

Det deltar 8 lag med 8 utøvere på hvert, og 16 par i duett. Hvert land kan bare stille med ett lag og ett duett-par.

Kort historie

Sporten dukket opp rundt 1950, ikke minst på grunn av den populære amerikanske filmstjernen Esther Williams, som viste seg fram i flere forkjellige vann-balletter i amerikanske filmer.

Synkronsvømming ble tatt opp av det internasjonale svømmeforbundet i 1952. Tre år senere ble den første internasjonale konkurransen holdt.

Først i Los Angeles i 1984 ble synkronsvømming OL-grein, da med solo og duett på programmet. Det nåværende programmet har eksister siden Sydney-OL i 2000.

Siste nytt

  • Vil overraske konkurrentene

    Landslagssjef Stig Kristiansen sier til NRK før start at laget har hatt «et veldig godt møte i går (lørdag)». Her ble oppgavene klarlagt, men landslagssjefen holder kortene tett til brystet. – Vi ønsker at det skal være en overraskelse. Vi lurer på hva de andre gjør, så det er det samme spillet. Vi har to kapteiner, og målet er å få dem billigst og lengst til finalen, gjerne med flere rundt seg, sier Kristiansen.

    Kristiansen
    Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten