Hopp til innhold

Dette er SYNKRONSVØMMING

Det kreves ikke bare styrke, grasiøse bevegelser, samhandling, utholdenhet og artisteri. Det kreves også en nesten umenneskelig pustekontroll. Og bare kvinner får delta.

Synkronsvømming
Foto: Koji Sasahara / AP

Øvelser

Det deles ut 2 gullmedaljer i synkronsvømming

  • Kvinner, duett
  • Kvinner, lag

Slik konkurreres det

Øvelsene foregår i et kvadratisk basseng på minst 30 x 20 meter. Dybden må være minst 3 meter.

Synkronsvømming blir ofte betegnet som turn. Derfor er det viktig å utføre vanskelige øvelser elegant, og samtidig i formasjon med den andre i duetten eller de andre på laget. Poengene gis av dommere, som legger vekt på det grasiøse, på vanskelighetsgraden og på formasjon og presisjon i bevegelsene.

Duett-konkurransen avgjøres i tre deler: Et teknisk og et fritt program, og en finale til slutt. I lagkonkurransen er det ingen finale, der summeres poengene i det tekniske og det frie programmet.

Øvelsene innebærer ofte lange perioder med hodet under vann. Derfor spilles det musikk over undervannshøyttalere slik at utøverne skal ha hjelp til å følge musikken. Og de har spesielle hjelpemidler - f.eks. neseklyper - til undervannsperiodene.

Se animasjon om synkronsvømming

Deltakere

Det deltar 8 lag med 8 utøvere på hvert, og 16 par i duett. Hvert land kan bare stille med ett lag og ett duett-par.

Kort historie

Sporten dukket opp rundt 1950, ikke minst på grunn av den populære amerikanske filmstjernen Esther Williams, som viste seg fram i flere forkjellige vann-balletter i amerikanske filmer.

Synkronsvømming ble tatt opp av det internasjonale svømmeforbundet i 1952. Tre år senere ble den første internasjonale konkurransen holdt.

Først i Los Angeles i 1984 ble synkronsvømming OL-grein, da med solo og duett på programmet. Det nåværende programmet har eksister siden Sydney-OL i 2000.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal