Dette er Svindals største øyeblikk

ÅRE/OSLO (NRK): Lørdag setter Aksel Lund Svindal karrierepunktum etter VM-utforen i Åre, og 36-åringen kan se tilbake på en minneverdig karriere.

Lund Svindal.

TRE MEDALJER: Aksel Lund Svindal tok gull, sølv og bronse under OL i 2010.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Lund Svindal har to OL-gull og fem VM-gull. Totalt står han med tolv medaljer i OL og VM. I tillegg har han vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger.

Lørdag klokken 12:30 kjører 36-åringen sitt aller siste renn som aktiv utøver.

Svindal ønsker ikke rangere høydepunktene fra karrieren, men han har trukket frem prestasjonene han selv setter høyest.

Første verdenscupseier i 2005

Som 23-åring tok Svindal sin første seier i verdenscupen. Triumfen kom i Lake Louise, hvor nordmannen har vunnet hele åtte renn i løpet av karrieren.

Første VM-gull

Det første VM-gullet kom i utfor i Åre i 2007. Da vant nordmannen foran canadiske Jan Hudec og svenske Patrik Järbyn. I samme mesterskap tok også Lund Svindal gull i storslalåm.

– Det var det første mesterskapet uten Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt, og jeg følte at mye av presset lå på meg. Da var det deilig å levere.

Les også: Mowinckels vei til toppen: Arrestasjon, spionasje og vitenskap

Sammenlagtseier i verdenscupen

I sesongen 2006/2007-sesongen vant Lund Svindal verdenscupen sammenlagt, etter å ha vunnet tre av de fire siste rennene. Nordmannen slo østetikkene Benjamin Raich med kun 13 poeng. Lund Svindal vant også sammenlagtcupen i 2008/2009-sesongen.

– Å vinne verdenscupen sammenlagt setter jeg veldig høyt, sier han.

Comeback-seier i Beaver Creek

I november 2007 falt Lund Svindal stygt på en trening i Beaver Creek. Han pådro seg nesebrudd, kutt i ansiktet og omfattende skader i setemuskulaturen. Lund Svindal gikk ned mange kilo mens han lå på sykehuset, og ingen visste når han ville være tilbake i konkurranse. Ett år senere, i samme bakke hvor han falt stygt, gjør han comeback med seier.

Første OL-gull

Under OL i Vancouver tok Svindal tre medaljer, blant annet gull i super-G. Nordmannen vant foran Bode Miller og Andrew Weibrecht. I tillegg tok Lund Svindal sølv i utfor og bronse i storslalåm under lekene i 2010.

VM-gull utfor 2013

Lund Svindal tok nok et utforgull i VM i Schladming i 2013. Det var nesten et halvt sekund ned til Dominik Paris, som ble nummer to.

– Å vinne utforgullet i Schladming foran 50 000 østerrikere ... Det var kult.

Historisk utfor-gull

Foto: IOC

Inntil OL i Pyeongchang hadde ikke Norge vunnet OL-gull i utfor, men Svindal tok et historisk gull da han vant tolv hundredeler foran Kjetil Jansrud.

– OL-gullet i fjor var veldig gøy, sier Svindal, men legger til at OL i 2010 med tre medaljer var enda større.

Siste nytt

 • Ronaldo passerte Messi

  Cristiano Ronaldo topper Forbes' ranking over verdens best betalte fotballspillere. Han jekket stjernerivalen Lionel Messi ned fra førsteplassen.

  Det amerikanske finansmagasinet Forbes lager hvert år en topp-ti-liste over fotballens mest gasjerte spillere.

  Ifølge Forbes tjener Ronaldo 125 millioner dollar (1,08 milliarder kroner) i året etter skiftet fra Juventus til Manchester United. Han inntar tetposisjonen selv om han gikk med på et markant lønnskutt før England-comebacket. 44 prosent av summen utgjør andre inntekter enn spillerlønn.

  Messi er oppført med høyere lønn, men har mindre sponsorutbetalinger enn Ronaldo. Totalt mener Forbes at han nå har en årsinntekt på 110 millioner dollar (953 millioner kroner).

  Argentineren ville fortsatt toppet rangeringen om han kunne spilt videre i Barcelona og håvet inn like mye som før. I august ble han Paris Saint-Germain-spiller for de neste to sesongene.

  Neymar er verdens tredje best betalte fotballspiller.

  World Cup - UEFA Qualifiers - Group A - Portugal v Republic of Ireland
  Foto: Pedro Nunes / Reuters
 • Sender kontrollører til OL

  Antidoping Norge opplyser at de vil sende kontrollører til OL i Beijing og Paralympics etter at kvaliteten på kontrollarbeidet er blitt bedre. Det sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim.

  – Vi har latt være å sende kontrollører fordi vi opplevde at kvaliteten på kontrollene ikke var god nok i 2014 i Sotsji og i 2016 i Rio de Janeiro, sier Solheim.

  Han opplyser at ITA (International Testing Agency) har innført en egen sertifiseringsordning for internasjonale kontrollører og at de har tatt over det overordnede ansvaret for testingen under OL.

  Håpet er at dette skal heve kvaliteten på kontrollarbeidet.

  Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Sørensen skal hylles i minneritt

  Chris Anker Sørensen får kommende helg sitt eget minneritt når hans barndomsklubb Hammel arrangerer «Chris Anker-ruten», melder NTB.

  Sørensen mistet livet i en trafikkulykke i Belgia lørdag. Hammel Cykle Klub arrangerer en tur gjennom hjembyen til den tidligere toppsyklisten.

  – Chris har vært synonymt med Hammel Cykle Klub. Når man sier at man er derfra, sier alle: «Er det ikke der «Oksen fra Hammel» er fra?", sier klubbens formann Lars Toft Pedersen.

  Han opplyser at interessen for å delta har vært stor. Lørdag klokken 10 starter rittet.

  Sørensen var i Belgia på jobb for dansk TV2 for å dekke VM i landeveissykling. Lørdagens ulykke skjedde da han syklet en treningstur. Han ble påkjørt av en varebil idet han skulle over veien i et kryss.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal