Dette er Svindals største øyeblikk

ÅRE/OSLO (NRK): Lørdag setter Aksel Lund Svindal karrierepunktum etter VM-utforen i Åre, og 36-åringen kan se tilbake på en minneverdig karriere.

Lund Svindal.

TRE MEDALJER: Aksel Lund Svindal tok gull, sølv og bronse under OL i 2010.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Lund Svindal har to OL-gull og fem VM-gull. Totalt står han med tolv medaljer i OL og VM. I tillegg har han vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger.

Lørdag klokken 12:30 kjører 36-åringen sitt aller siste renn som aktiv utøver.

Svindal ønsker ikke rangere høydepunktene fra karrieren, men han har trukket frem prestasjonene han selv setter høyest.

Første verdenscupseier i 2005

Som 23-åring tok Svindal sin første seier i verdenscupen. Triumfen kom i Lake Louise, hvor nordmannen har vunnet hele åtte renn i løpet av karrieren.

Første VM-gull

Det første VM-gullet kom i utfor i Åre i 2007. Da vant nordmannen foran canadiske Jan Hudec og svenske Patrik Järbyn. I samme mesterskap tok også Lund Svindal gull i storslalåm.

– Det var det første mesterskapet uten Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt, og jeg følte at mye av presset lå på meg. Da var det deilig å levere.

Les også: Mowinckels vei til toppen: Arrestasjon, spionasje og vitenskap

Sammenlagtseier i verdenscupen

I sesongen 2006/2007-sesongen vant Lund Svindal verdenscupen sammenlagt, etter å ha vunnet tre av de fire siste rennene. Nordmannen slo østetikkene Benjamin Raich med kun 13 poeng. Lund Svindal vant også sammenlagtcupen i 2008/2009-sesongen.

– Å vinne verdenscupen sammenlagt setter jeg veldig høyt, sier han.

Comeback-seier i Beaver Creek

I november 2007 falt Lund Svindal stygt på en trening i Beaver Creek. Han pådro seg nesebrudd, kutt i ansiktet og omfattende skader i setemuskulaturen. Lund Svindal gikk ned mange kilo mens han lå på sykehuset, og ingen visste når han ville være tilbake i konkurranse. Ett år senere, i samme bakke hvor han falt stygt, gjør han comeback med seier.

Første OL-gull

Under OL i Vancouver tok Svindal tre medaljer, blant annet gull i super-G. Nordmannen vant foran Bode Miller og Andrew Weibrecht. I tillegg tok Lund Svindal sølv i utfor og bronse i storslalåm under lekene i 2010.

VM-gull utfor 2013

Lund Svindal tok nok et utforgull i VM i Schladming i 2013. Det var nesten et halvt sekund ned til Dominik Paris, som ble nummer to.

– Å vinne utforgullet i Schladming foran 50 000 østerrikere ... Det var kult.

Historisk utfor-gull

Foto: IOC

Inntil OL i Pyeongchang hadde ikke Norge vunnet OL-gull i utfor, men Svindal tok et historisk gull da han vant tolv hundredeler foran Kjetil Jansrud.

– OL-gullet i fjor var veldig gøy, sier Svindal, men legger til at OL i 2010 med tre medaljer var enda større.

Siste nytt

 • Slik blir cupkvartfinalene

  Kvartfinalene i cupen ble akkurat trukket på NRK. De spilles slik:

  KFUM Oslo–Odd, Ranheim–Fram Larvik, Mjøndalen–Haugesund og Aalesund–Viking.

  Cupkamp mellom Viking og Stabæk.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Grøvdal klarte VM-kravet

  Karoline Bjerkeli Grøvdal løp i kveld sesongens første 5000-meter, og hun hadde full kontroll på VM-kravet (15:22). Grøvdal ble nummer to i et stevne i Polen med tiden 15:09.51. Etiopiske Debash Desta var to sekunder raskere enn den norske jenta.

  Grøvdal
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Knallstart for Carlsen

  Magnus Carlsen brukte kun 23 trekk på å slå Anish Giri i åpningspartiet av Grand Chess Tour-turneringen i Zagreb. Nordmannen har nå 69 strake partier uten tap. Det har stormet rundt Carlsen de siste dagene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal