Dette er STUPING

Svenskene var med på å gjøre stuping til en populær aktivitet for et par hundre år siden.

Stup
Foto: WILFREDO LEE / AP

Øvelser

I OL skal det deles ut 8 gullmedaljer i stup.

 • 3 m sviktstup, menn
 • 3 m synkronstup, menn
 • 10 m tårnstup, menn
 • 10 m synkronstup, menn
 • 3 m sviktstup, kvinner
 • 3 m synkronstup, kvinner
 • 10 m tårnstup, kvinner
 • 10 m synkronstup, kvinner

Slik konkurreres det

Utøverne starter fra et svikt-brett på 3 m og et fast tårn på 10 m. De kan velge mellom fem ulike typer: Med fronten eller ryggen mot bassenget, hver med framover- eller bakover-rotasjon, og dessuten stup med skru. Fra tårnet kan de i tillegg velge håndstående start.

Bassenget skal være inntil 5 meter dypt.

Hver konkurranse - kvalifisering, semifinale og finale - må inneholde minst ett stup fra hver type.

Sju dommere vurderer oppstillingen, satsen, svevet og landingen. For et perfekt stup gir de 10 poeng. De to høyeste og de to laveste karakterer strykes, og de resterende poengene multipliseres med stupets vanskelighetsgrad.

Fra kvalifiseringen går de 18 med høyeste poengsum til semifinalen, og derfra går de 12 beste til finalen. Hver runde teller seks stup for menn, fem for kvinner.

I synkron-konkurransene skal stuperne ha like eller speilvendte bevegelser. Tre grupper av dommere vurderer stupene - én for hver deltaker, én for samhandlingen.

Der er det ingen kvalifisering eller semifinaler. Bare 8 par deltar, og det arrangeres bare finale. Også her er det 6 stup for menn, 5 for kvinner.

Se animasjon av stuping

Deltakere

68 menn og 68 kvinner deltar i stup-konkurransene.

Kort historie

Det var særlig i Sverige og Tyskland stuping med akrobatikk i lufta ble populært fra begynnelsen av 1800-tallet. Som konkurransesidrett begynte det hele først i Storbritannia i 1880-årene, inspirert av svensker som reiste over for å vise fram konsten. Det første internasjonale forbundet ble stiftet i 1901.

Tre år seinere debuterte stup på OL-programmet, og siden 1928 har programmet vært tilnærmet det samme. Den vesentligste endringen kom i 2000, da synkronstup ble lagt til programmet.

Siste nytt

 • Samuelsen forlenger med Haugesund

  Martin Samuelsen (22) blir værende i Haugesund. Opprinnelig utløp låneavtalen med West Ham 30.juli, men nå er klubbene enige om å forlenge avtalen ut sesongen. Angrepsspilleren har spilt 12 Eliteserie-kamper denne sesongen og står bokført med to mål.

  Eliteserien i fotball 2019: Mjøndalen- Haugesund (1-4)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Silva forlater Manchester City

  David Silva spiller sin 10. sesong i Manchester City neste sesong. Det blir hans siste for den engelske fotballklubben. Det bekreftet midtbanestjernen på en pressekonferanse på Gran Canaria, skriver flere medier, deriblant BBC.

  David Silva
  Foto: David Klein / Reuters
 • Rekordtall for fotball-VM

  Frankrikes lag får rekordhøye seertall i fotball-VM på hjemmebane. Kvartfinalen mot Brasil ble sett av 11,9 millioner franske TV-seere. Det er ny rekord for «Les Bleues» og også høyere enn tallet for Frankrikes kvartfinale i mennenes EM på hjemmebane i 2016.

  Tallet er også høyere enn seertallene for Frankrikes gruppekamper mot Peru (10,7 millioner) og Danmark (8,6 millioner) i fjorårets VM for menn. I kvartfinalen mot Argentina trakk «Les Bleus» 12,5 millioner seere.

  Norge mot Frankrike i fotball-VM
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal