NRK Meny
Normal

Dette er STUPING

Svenskene var med på å gjøre stuping til en populær aktivitet for et par hundre år siden.

Stup
Foto: WILFREDO LEE / AP

Øvelser

I OL skal det deles ut 8 gullmedaljer i stup.

 • 3 m sviktstup, menn
 • 3 m synkronstup, menn
 • 10 m tårnstup, menn
 • 10 m synkronstup, menn
 • 3 m sviktstup, kvinner
 • 3 m synkronstup, kvinner
 • 10 m tårnstup, kvinner
 • 10 m synkronstup, kvinner

Slik konkurreres det

Utøverne starter fra et svikt-brett på 3 m og et fast tårn på 10 m. De kan velge mellom fem ulike typer: Med fronten eller ryggen mot bassenget, hver med framover- eller bakover-rotasjon, og dessuten stup med skru. Fra tårnet kan de i tillegg velge håndstående start.

Bassenget skal være inntil 5 meter dypt.

Hver konkurranse - kvalifisering, semifinale og finale - må inneholde minst ett stup fra hver type.

Sju dommere vurderer oppstillingen, satsen, svevet og landingen. For et perfekt stup gir de 10 poeng. De to høyeste og de to laveste karakterer strykes, og de resterende poengene multipliseres med stupets vanskelighetsgrad.

Fra kvalifiseringen går de 18 med høyeste poengsum til semifinalen, og derfra går de 12 beste til finalen. Hver runde teller seks stup for menn, fem for kvinner.

I synkron-konkurransene skal stuperne ha like eller speilvendte bevegelser. Tre grupper av dommere vurderer stupene - én for hver deltaker, én for samhandlingen.

Der er det ingen kvalifisering eller semifinaler. Bare 8 par deltar, og det arrangeres bare finale. Også her er det 6 stup for menn, 5 for kvinner.

Se animasjon av stuping

Deltakere

68 menn og 68 kvinner deltar i stup-konkurransene.

Kort historie

Det var særlig i Sverige og Tyskland stuping med akrobatikk i lufta ble populært fra begynnelsen av 1800-tallet. Som konkurransesidrett begynte det hele først i Storbritannia i 1880-årene, inspirert av svensker som reiste over for å vise fram konsten. Det første internasjonale forbundet ble stiftet i 1901.

Tre år seinere debuterte stup på OL-programmet, og siden 1928 har programmet vært tilnærmet det samme. Den vesentligste endringen kom i 2000, da synkronstup ble lagt til programmet.

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag