NRK Meny
Normal

Dette er STUPING

Svenskene var med på å gjøre stuping til en populær aktivitet for et par hundre år siden.

Stup
Foto: WILFREDO LEE / AP

Øvelser

I OL skal det deles ut 8 gullmedaljer i stup.

 • 3 m sviktstup, menn
 • 3 m synkronstup, menn
 • 10 m tårnstup, menn
 • 10 m synkronstup, menn
 • 3 m sviktstup, kvinner
 • 3 m synkronstup, kvinner
 • 10 m tårnstup, kvinner
 • 10 m synkronstup, kvinner

Slik konkurreres det

Utøverne starter fra et svikt-brett på 3 m og et fast tårn på 10 m. De kan velge mellom fem ulike typer: Med fronten eller ryggen mot bassenget, hver med framover- eller bakover-rotasjon, og dessuten stup med skru. Fra tårnet kan de i tillegg velge håndstående start.

Bassenget skal være inntil 5 meter dypt.

Hver konkurranse - kvalifisering, semifinale og finale - må inneholde minst ett stup fra hver type.

Sju dommere vurderer oppstillingen, satsen, svevet og landingen. For et perfekt stup gir de 10 poeng. De to høyeste og de to laveste karakterer strykes, og de resterende poengene multipliseres med stupets vanskelighetsgrad.

Fra kvalifiseringen går de 18 med høyeste poengsum til semifinalen, og derfra går de 12 beste til finalen. Hver runde teller seks stup for menn, fem for kvinner.

I synkron-konkurransene skal stuperne ha like eller speilvendte bevegelser. Tre grupper av dommere vurderer stupene - én for hver deltaker, én for samhandlingen.

Der er det ingen kvalifisering eller semifinaler. Bare 8 par deltar, og det arrangeres bare finale. Også her er det 6 stup for menn, 5 for kvinner.

Se animasjon av stuping

Deltakere

68 menn og 68 kvinner deltar i stup-konkurransene.

Kort historie

Det var særlig i Sverige og Tyskland stuping med akrobatikk i lufta ble populært fra begynnelsen av 1800-tallet. Som konkurransesidrett begynte det hele først i Storbritannia i 1880-årene, inspirert av svensker som reiste over for å vise fram konsten. Det første internasjonale forbundet ble stiftet i 1901.

Tre år seinere debuterte stup på OL-programmet, og siden 1928 har programmet vært tilnærmet det samme. Den vesentligste endringen kom i 2000, da synkronstup ble lagt til programmet.

Siste nytt

 • Gustav Valsvik vant «norsk» duell

  Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbreds Hertha Berlin vant 2-1 borte mot Gustav Valsviks Eintracht Braunschweig i den tyske cupen.

  Valsvik spilte hele oppgjøret for hjemmelaget, mens både Jarstein og Skjelbred ble sittende på Hertha-benken hele kampen.

  Gustav Valsvik
  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP
 • Et mål for landet og mot verneplikt

  Tottenhams Son Heung-min scoret kampens eneste mål mot Kirgistan på volley da Sør-Korea spilte seg fram til åttedelsfinale i Asia-lekene.

  Det betyr at Son fortsatt har kurs for gullet han trenger for å unngå å måtte avtjene den obligatoriske verneplikten i hjemlandet. Leder han Sør-Korea til seier i Asia-lekene unntas han fra regelen.

  son
  Foto: Timur Matahari / AFP
 • Hareide frykter stjernefall

  Danmarks landslagssjef Åge Hareide tok mandag ut troppen til de kommende landskampene mot Slovakia og Wales, men har ingen garanti for at spillerne møter opp.

  Christian Eriksen og de øvrige danske stjernene skal etter planen møte i Bratislava 3. september, men har til gode å komme til enighet med forbundet om en ny landslagsavtale. Avtalen må være på plass 1. september, slik at spillerne rekker å reise til den planlagt samlingen.

  – Landslagskonflikt vil være en katastrofe, sier Hareide til NTB.

  VM fotball 2018, Kroatia - Danmark. 3-2 (straffespark)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd