Dette er Solbakkens største bekymring

MARBELLA/OSLO (NRK): Landslagssjef Ståle Solbakken ser særlig én svakhet som må forbedres før Nederland kommer på besøk i VM-kvaliken.

Solbakken

MYE Å TENKE PÅ: Ståle Solbakken og Norge må vente tre måneder før landslagshøsten starter med Nederland.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Norge klarte aldri å komme tilbake etter å ha sluppet inn to meget billige mål mot Hellas søndag kveld.

Landslagskaptein Martin Ødegaard brukte ord som «horrible» og «skrekkelige» for å oppsummere spillernes prestasjoner i den første omgangen.

Solbakken, som prøver å dyrke et stramt sonespill, er særlig bekymret over mangelen av nettopp det.

Han trekker frem at Norge har sluppet til relativt få sjanser, men likevel er det blitt mange baklengsmål mot både Tyrkia (3) i mars og Hellas (2) i dag.

– Det jeg bekymrer meg mest over, er at vi faller for lett ut av kollektivet. Det er det vi ikke skal. Målet er å slå de beste nasjonene. For å kvalifisere oss og ikke minst spille i et mesterskap, må vi slå de beste lagene. Da må vi ta steg, og da må vi bli et sterkt kollektiv både defensivt og offensivt. Vi må kunne alle spillets faser bedre enn vi gjør nå. Det er min oppgave, sier Solbakken til NRK.

– Henger ikke sammen

Landslagstreneren slår fast at begge målene er av sorten Norge rett og slett ikke kan slippe inn på den internasjonale scenen.

Han synes det var «vondt» å se målene fra sidelinjen. Spillerne gikk bort fra soneprinsippene.

– Dette er ting vi har trent på, sier Solbakken, som synes det så ut som spillerne fikk panikk etter det første målet.

– De begynte å spille på instinktet i stedet for å samle seg rundt den kollektive tankegangen. Det er noe du som trener ikke vil se, sier Solbakken.

Landslagskaptein Martin Ødegaard setter også pekefingeren på det kollektive. Norge hang rett og slett ikke sammen som et lag.

– Jeg vet ikke om det er panikk, men vi bommer veldig på avstander og det å være samlet. Vi er OK på førstepresset, og så henger vi ikke sammen etter det. Vi henger ikke sammen som lag, sier Ødegaard på pressekonferansen etter kampen.

– Stor oppgave

Solbakken fikk imidlertid se en klar forbedring i 2.-omgang. Før omgangen ble satt i gang samlet han spillerne til en siste formaning:

Norge

MISFORNØYD: Her taler Ståle Solbakken til spillerne før 2.-omgang blåses i gang.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Landslagssjefen forklarer at han måtte oppsummere de taktiske grepene siden innbytterne hadde vært ute og varmet opp.

Inn kom både Kristian Thorstvedt og Alexander Sørloth, som begge er ute med karantene når Nederland kommer til Ullevaal 1. september.

– Vi hadde drillet 3-4-3 med tanke på det som kommer senere i kvalifiseringen, fordi det kan være et alternativ da. Det fungerte «så där». Vi hadde alt spill på deres halvdel, men jeg skulle gjerne sett at vi skapte litt flere sjanser, sier Solbakken.

Selv om søndagens kamp var Norges siste før VM-kvaliken, tror landslagstreneren at det er tid nok til å sette soneforsvaret før Memphis Depay og co. tar turen.

– Forståelsen av hva vi vil er nok der, sier Solbakken.

– Vi har en stor oppgave foran oss, men det er tre måneder til, og bildet kan være annerledes når vi kommer dit.

Sportsnyheter

Herrem

Hergeirsson ba Herrem gjøre det enkelt etter trickskudd-bom: – To på rad er litt for mye

TOKYO/OSLO (NRK): Camilla Herrem åpnet scoringskontoen i OL med et vakkert trickskudd. Men så bommet hun ikke bare én gang, men to, med lignende skuddteknikk. Da skjønte både hun og Thorir Hergeirsson at det enkle ofte er det beste.

Siste nytt

 • God start for Tomasgaard

  Herman Tomasgaard seilte inn til 3.-plass i første OL-seilas i Laser-klassen. Dermed fikk han en god start på den olympiske regattaen.

  Tomasgaard var nummer seks av de 35 deltakerne ved første bøye, men seilte seg raskt opp til tredjeplassen og beholdt den til mål. Han kom inn 1.22 minutt etter den franske vinneren Jean Baptiste Bernaz, mens finske Kaarle Tapper ble nummer to.

  Det skal gjennomføres ti seilaser for jolleseilerne før de beste går videre til medaljeseilasen. Laser-seilerne skal i aksjon en gang til søndag. (NTB)

  Tokyo Olympics Sailing
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Watndal helt i toppsjiktet

  Erik Watndal står med 74 av 75 mulige treff etter første dag av OL-kvalifiseringen i skeet. Dermed er han i toppsjiktet.

  I 33 stekende varmegrader virket Watndal sikker som få på de første 25 skuddene. Deretter ble det en bom på den andre serien, mens elektrikeren fra Moss fikk ned alle igjen på den tredje og siste serien for dagen.

  Watndal slengte hånden i været da han var ferdig med den siste stasjonen for dagen.

  50 skudd mandag formiddag norsk tid avgjør om det blir finaleplass.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Uvær flytter ro-øvelser

  Dårlig værvarsel for de neste dagene har ført til nye endringer i roprogrammet for OL. Det får betydning for alle de tre norske båtene.

  Alle tirsdagens øvelser er flyttet til onsdag eller torsdag. Det fører til flere forskyvninger i programmet, slik at noen øvelser flyttes fra onsdag til torsdag, noen fra torsdag til fredag.

  Are Strandli og Kristoffer Brun må vente til onsdag med å ro semifinale i dobbeltsculler lettvekt, mens Kjetil Borchs semifinale i singlesculler skyves fra onsdag til torsdag. (NTB)

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal