NRK Meny
Normal

Dette er SOFTBALL

Softball er kvinnenes svar på baseball. Men på samme måte som baseball forsvinner også den fra OL-programmet etter Beijing.

Softball
Foto: Alonzo Adams / AP

Øvelser

I OL skal det deles ut 1 gullmedalje i softball

 • Softball, kvinner

Slik spilles det

Det spilles på en kvadratisk bane med en base i hvert hjørne. Den største forskjellen mellom baseball og softball er at ballen er mindre i softball, og at bare underarmskast er tillatt.

Hvert lag består av ni spillere.

Lagene byttes om å være inne- og utelag. Innelaget er det offensive laget som skal score poeng. Det skjer når en spiller klarer å løpe fra hjemmebasen via basene i de tre andre hjørnene og hjem igjen.

Når spilleren lykkes med dette etter å ha slått ballen selv, kalles det homerun. Spillerne kan også bli stående på en av basene, for så å løpe hjem når en annen fra laget er slagmann.

Det forsvarende laget har sine spillere på ulike plasser ute på banen. Også kasteren er fra utelaget. Hennes oppgave er å kaste ballen mot ballmottakeren - "catcheren" - bak motstanderlagets slagmann, men uten at denne får treff på ballen.

Hvis slagmannen treffer, skal de andre på kasterens lag skal fange ballen og kaste den hjem før løperen når sin base. Klarer de det, blir løperen "brent", og får ikke poeng.

Hver omgang - "inning" - spilles til tre spillere i hvert lag er brent. Det spilles sju omganger, og laget med flest homeruns vinner ballen. Det spilles i sju omganger.

Se softball-animasjon

Deltakere

Åtte lag deltar. De spiller alle mot alle i en serie. De fire beste går til semifinaler. Der møtes nummer 1 og nummer 4, og nummer 2 mot nummer 3.

Kort historie

Sporten ble etablert i 1887, og var lenge nesten bare USA. Men i 1952 ble det internasjonale forbundet stiftet, og i Atlanta i 1996 kom softball på OL-programmet.

Siste nytt

 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Storaksjon mot kampfiksing

  Midt i forberedelsene til mesterligafinalen i Kiev rystes ukrainsk fotball av det som kan være en stor kampfiksingsskandale. Topplagene Vorskla Poltava og Zorja Lugansk er på listen over i alt 35 klubber som politiet mener har vært involvert i kampfiksing.

 • Lovren klar for Ronaldo-test

  Dejan Lovren vet han har en tøff oppgave i vente mot Cristiano Ronaldo i mesterligafinalen: – Ronaldo har spilt denne typen kamper i 12-15 år. Han scorer over 30 mål hver sesong. Men vi møter verdens beste spisser i Premier League, så vi vet hvordan vi skal forsvare oss som lag.

  Dejan Lovren
  Foto: Glyn Kirk / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal