Dette er skiskyting

Skiskyting, OL-illustrasjon
Foto: NRK

Slik konkurreres det

Løperne går langrenn i fri teknikk, med gevær og ammunisjon. De skyter to eller fire skytinger, der de straffes med tidstillegg eller ekstrarunder for hver bom. Totaltiden i mål avgjør rekkefølgen.

Skytingen foregår mot blinker på 50 meters hold. Hver serie består av fem skudd, og det regnes bare treff eller bom. Blinken på liggende skyting er 4,5 cm, på stående 11,5 cm.

Blinkene står ved siden av hverandre, og skytterne bruker vanligvis 20-25 sekunder på hver serie.

Det brukes finkalibret gevær med .22-kalibers kuler.

Normaldistanse: Det startes enkeltvis med 30 sekunders mellomrom. Her skytes det fire serier i rekkefølge ligg-stå-ligg-stå. Hver bom medfører ett minutts tillegg i tid.

Sprint: Også her startes det enkeltvis med 30 sekunders mellomrom. Det skytes bare to ganger, rekkefølge ligg-stå. Hver bom straffes med én strafferunde, som er 150 meter og tar drøyt 20 sekunder.

Jaktstart: De 60 best plasserte i sprinten får starte, og startlista bygger på resultatene derifra. Sprintvinneren starter først, og de andre deretter, tilsvarende avstand i tid fra sprinten. Det skytes fire serier i rekkefølge ligg-ligg-stå-stå. Hver bom straffes med én strafferunde, og førstemann i mål vinner.

Fellesstart: Også her skytes det fire serier i rekkefølge ligg-ligg-stå-stå. Løperne må ut i en strafferunde for hver bom. De 30 best rangerte skiskytterne deltar og starter samtidig. Førstemann i mål vinner.

Stafett: Hver løper skyter to serier i rekkefølge ligg-stå. Også her skal det skytes mot fem blinker i hver serie. Løperen har inntil tre ekstraskudd, men disse må lades ett og ett, noe som tar mye ekstra tid. Om løperen fortsatt ikke har truffet alle blinkene, må han ut i en strafferunde for hver han ikke har fått ned.

Øvelser

Det konkurreres i 10 øvelser:

 • Sprint 10 km, menn
 • Sprint 7,5 km, kvinner
 • Jaktstart 12,5 km, menn
 • Jaktstart 10 km, kvinner
 • Fellesstart 15 km, menn
 • Fellesstart 12,5 km, kvinner
 • Normaldistanse 20 km, menn
 • Normaldistanse 15 km, kvinner
 • Stafett 4 x 7,5 km, menn
 • Stafett 4 x 6 km, kvinner

Noen uttrykk

Reim: Et belte som brukes til å stabilisere geværet i forhold til armen under liggende skyting. En annen reim brukes som bæresele for geværet ute i løypa.

Knepp: Fininnstilling av siktet, f.eks for å justere for vinden ("å skru ett knepp").

Magasin: En slags "beholder" for riktig antall skudd til en serie. Løperen setter magasinet i geværet før skyting, og kan deretter fyre av sine skudd i rask rekkefølge. Det er dette det ikke er lov å bruke i ekstraskuddene på stafetten.

Strafferunde: Den 150 m lange ekstrarunden som skytterne må gå når de bommer.

Fullt hus (eller å fylle): Når en skytter treffer med alle skuddene i en serie.

Skytematte: En matte på standplass, der løperen ligger eller står på skiene for å få stødigere feste under skytingen.

Standplass: Der løperen skyter fra.

Innskyting: Når løperne før start skyter prøveskudd for å sikre at siktet er riktig innstilt.

Siste nytt

 • Fortsetter i formel 1-sirkuset

  Kimi Räikkönen, mannen som har kjørt flest VM-runder i formel 1, tar en ny sesong for Alfa Romeo i 2021. Räikkönen debuterte i formel 1 i 2001, og denne sesongen tok han rekorden for flest løp da han deltok for 327. gang i VM-runden på Nürburgring.

  Portugal F1 GP Auto Racing
  Foto: Rudy Carezzevoli / AP
 • Fannemel frykter for karrieren

  Skihopperen Anders Fannemel har gjennomgått tre kneoperasjoner og har fortsatt problemer. Årets utsatte NM går uten 29-åringen.

  – Jeg hadde et mål om å hoppe i august. Men i løpet av august og september begynte jeg å få mer og mer vondt i kneet. Det holder seg vondt og dårlig fortsatt, forteller Fannemel til Dagbladet.

  Han legger til at han begynner å frykte at karrieren kan være over.

  Forrige sesong deltok ikke Fannemel i noen renn, men han ble likevel tatt ut på hopplandslaget i juni. Nå ser det ut til at hopprennene før jul også vil gå uten Fannemel.

  Anders Fannemel
  Foto: Tore Meek / NTB
 • Sjokktap for Tottenham

  Simen Juklerød og hans Royal Antwerpen flyr høyt for tiden. Torsdag vant den belgiske serielederen 1-0 over Tottenham i europaligaen. Laget topper dermed sin gruppe med full pott, etter å ha vunnet åpningskampen i Bulgaria forrige uke. Da var Juklerød så god at Uefa ga ham plass på rundens lag. (NTB)

  Eliteserien 2018: Vålerenga-Molde
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal