Dette er skiskyting

Skiskyting, OL-illustrasjon
Foto: NRK

Slik konkurreres det

Løperne går langrenn i fri teknikk, med gevær og ammunisjon. De skyter to eller fire skytinger, der de straffes med tidstillegg eller ekstrarunder for hver bom. Totaltiden i mål avgjør rekkefølgen.

Skytingen foregår mot blinker på 50 meters hold. Hver serie består av fem skudd, og det regnes bare treff eller bom. Blinken på liggende skyting er 4,5 cm, på stående 11,5 cm.

Blinkene står ved siden av hverandre, og skytterne bruker vanligvis 20-25 sekunder på hver serie.

Det brukes finkalibret gevær med .22-kalibers kuler.

Normaldistanse: Det startes enkeltvis med 30 sekunders mellomrom. Her skytes det fire serier i rekkefølge ligg-stå-ligg-stå. Hver bom medfører ett minutts tillegg i tid.

Sprint: Også her startes det enkeltvis med 30 sekunders mellomrom. Det skytes bare to ganger, rekkefølge ligg-stå. Hver bom straffes med én strafferunde, som er 150 meter og tar drøyt 20 sekunder.

Jaktstart: De 60 best plasserte i sprinten får starte, og startlista bygger på resultatene derifra. Sprintvinneren starter først, og de andre deretter, tilsvarende avstand i tid fra sprinten. Det skytes fire serier i rekkefølge ligg-ligg-stå-stå. Hver bom straffes med én strafferunde, og førstemann i mål vinner.

Fellesstart: Også her skytes det fire serier i rekkefølge ligg-ligg-stå-stå. Løperne må ut i en strafferunde for hver bom. De 30 best rangerte skiskytterne deltar og starter samtidig. Førstemann i mål vinner.

Stafett: Hver løper skyter to serier i rekkefølge ligg-stå. Også her skal det skytes mot fem blinker i hver serie. Løperen har inntil tre ekstraskudd, men disse må lades ett og ett, noe som tar mye ekstra tid. Om løperen fortsatt ikke har truffet alle blinkene, må han ut i en strafferunde for hver han ikke har fått ned.

Øvelser

Det konkurreres i 10 øvelser:

 • Sprint 10 km, menn
 • Sprint 7,5 km, kvinner
 • Jaktstart 12,5 km, menn
 • Jaktstart 10 km, kvinner
 • Fellesstart 15 km, menn
 • Fellesstart 12,5 km, kvinner
 • Normaldistanse 20 km, menn
 • Normaldistanse 15 km, kvinner
 • Stafett 4 x 7,5 km, menn
 • Stafett 4 x 6 km, kvinner

Noen uttrykk

Reim: Et belte som brukes til å stabilisere geværet i forhold til armen under liggende skyting. En annen reim brukes som bæresele for geværet ute i løypa.

Knepp: Fininnstilling av siktet, f.eks for å justere for vinden ("å skru ett knepp").

Magasin: En slags "beholder" for riktig antall skudd til en serie. Løperen setter magasinet i geværet før skyting, og kan deretter fyre av sine skudd i rask rekkefølge. Det er dette det ikke er lov å bruke i ekstraskuddene på stafetten.

Strafferunde: Den 150 m lange ekstrarunden som skytterne må gå når de bommer.

Fullt hus (eller å fylle): Når en skytter treffer med alle skuddene i en serie.

Skytematte: En matte på standplass, der løperen ligger eller står på skiene for å få stødigere feste under skytingen.

Standplass: Der løperen skyter fra.

Innskyting: Når løperne før start skyter prøveskudd for å sikre at siktet er riktig innstilt.

Siste nytt

 • Rambo vender hjem til Runar

  Håndballprofilen Christoffer Rambo gir seg i den tyske bundesligaklubben Minden etter inneværende sesong. Karrieren fortsetter hjemme i Norge for Runar.

  Minden bekrefter i en melding på sine nettsider onsdag at Rambo er inne i sin siste sesong for klubben.

  31 år gamle Rambo har vært proff i Tyskland de åtte siste sesongene. I løpet av 184 kamper for Minden har han scoret 780 mål.

  Den sterke skytteren har også vært sentral på det norske landslaget. 208 mål på 93 kamper er fasiten der.

  Christoffer Rambo
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Australian Open blir trolig utsatt

  Tennisturneringen Australian Open blir trolig utsatt med en uke eller to. Casper Ruud og de andre tennisstjernene vet foreløpig ikke hvordan året vil se ut.

  Turneringen var planlagt å starte 18. januar, men idrettsminister i delstaten Victoria, Martin Pakula, uttalte onsdag at det «mest sannsynlig» blir en forsinkelse.

  Melbourne har kun nylig åpnet delvis opp etter måneder med full nedstenging på grunn av koronapandemien. I åtte måneder har Australia nærmest vært stengt fra resten av verden med et innreiseforbud for alle som ikke bor i landet.

  Casper Ruud
  Foto: Jil Yngland / NTB
 • Ti nye positive virusprøver i Åsane

  Totalt elleve spillere i 1. divisjonsklubben Åsane har testet positivt på koronaviruset, melder klubben.

  Fotballklubben fra Bergen bekreftet nylig at én av deres spillere hadde avgitt en positiv koronatest. Nå har ytterligere ti flere tester kommet tilbake med samme resultat.

  Klubbledelsen venter også på flere prøvesvar.

  Åsane-troppen har vært i karantene siden torsdag i forrige uke. Siden da har hele spillergruppen vært testet.

  Åsanes trener Morten Røssland
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal