NRK Meny
Normal

Dette er RYTMISK GYMNASTIKK

"Verdens vakreste idrett" het det da rytmisk sportsgymnastikk kom inn på OL-programmet.

Rytmisk sportsgymnastikk
Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Øvelser

I OL skal det deles ut 2 gullmedaljer i rytmisk gymnastikk

 • Kvinner, lag
 • Kvinner, individuelt

Slik konkurreres det

Det konkurreres med fem håndredskaper: Tau, ring, ball, køller og bånd.

Deltakerne individuelt gjennomgår programmer med fire av redskapene. I troppskonkurransen skal troppene gjennomføre et program med fem tau, og ett med tre ringer og fire køller.

Gjennom alle øvelsene må deltakerne være i stadig bevegelse i harmoni med musikken. I troppskonkurransen må de selvfølgelig også bevege seg i harmoni med hverandre.

Tre dommergrupper vurderer programmet. Den første gruppen vurderer vanskelighetsgraden på kroppsteknikk, den andre vurderer redskapsteknikk og koreografi, og den tredje bedømmer utførelsen. Hver av dommergruppene kan gi inntil 10 poeng. De to første gruppene legges sammen og deles på to, slik at maksimal total poengsum blir 20.

Se animasjon av rytmisk gymnastikk

Deltakere

I den individuelle konkurransen deltar 24 utøvere. Det er de 20 beste på verdensrankingen, resten blir tildelt av det internasjonale forbundet. Her skal det sikres at arrangørnasjonen og alle kontinentene er representerte.

I troppskonkurransen stiller 12 seksmannstropper, altså totalt 72 utøvere. De 10 beste lagene på verdensrankingen er sikret plass. De to siste er også her "utjevningsmandater", det vil si plasser som sikrer kontinentspredingen, og at arrangørlandet får delta.

Dette er en av de få idrettene som er eksklusivt for kvinner.

Kort historie

Idretten oppstod som en slags troppsgymnastikk med innslag av "elementær koreografi" på 1880-tallet. De første konkurransene fant sted i Øst-Europa på 1930-tallet.

Først i 1962 ble det tatt opp som egen grein innenfor det internasjonale turnforbundet, og to år seinere ble det første VM arrangert.

RG kom på OL-programmet som indivduell idrett i 1984, da under betegnelsen "moderne gymnastikk". Det var da den ble betegnet som verdens vakreste idrett.

Troppskonkurransen ble olympisk øvelse i 1996.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal