Dette er RYTMISK GYMNASTIKK

"Verdens vakreste idrett" het det da rytmisk sportsgymnastikk kom inn på OL-programmet.

Rytmisk sportsgymnastikk
Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Øvelser

I OL skal det deles ut 2 gullmedaljer i rytmisk gymnastikk

 • Kvinner, lag
 • Kvinner, individuelt

Slik konkurreres det

Det konkurreres med fem håndredskaper: Tau, ring, ball, køller og bånd.

Deltakerne individuelt gjennomgår programmer med fire av redskapene. I troppskonkurransen skal troppene gjennomføre et program med fem tau, og ett med tre ringer og fire køller.

Gjennom alle øvelsene må deltakerne være i stadig bevegelse i harmoni med musikken. I troppskonkurransen må de selvfølgelig også bevege seg i harmoni med hverandre.

Tre dommergrupper vurderer programmet. Den første gruppen vurderer vanskelighetsgraden på kroppsteknikk, den andre vurderer redskapsteknikk og koreografi, og den tredje bedømmer utførelsen. Hver av dommergruppene kan gi inntil 10 poeng. De to første gruppene legges sammen og deles på to, slik at maksimal total poengsum blir 20.

Se animasjon av rytmisk gymnastikk

Deltakere

I den individuelle konkurransen deltar 24 utøvere. Det er de 20 beste på verdensrankingen, resten blir tildelt av det internasjonale forbundet. Her skal det sikres at arrangørnasjonen og alle kontinentene er representerte.

I troppskonkurransen stiller 12 seksmannstropper, altså totalt 72 utøvere. De 10 beste lagene på verdensrankingen er sikret plass. De to siste er også her "utjevningsmandater", det vil si plasser som sikrer kontinentspredingen, og at arrangørlandet får delta.

Dette er en av de få idrettene som er eksklusivt for kvinner.

Kort historie

Idretten oppstod som en slags troppsgymnastikk med innslag av "elementær koreografi" på 1880-tallet. De første konkurransene fant sted i Øst-Europa på 1930-tallet.

Først i 1962 ble det tatt opp som egen grein innenfor det internasjonale turnforbundet, og to år seinere ble det første VM arrangert.

RG kom på OL-programmet som indivduell idrett i 1984, da under betegnelsen "moderne gymnastikk". Det var da den ble betegnet som verdens vakreste idrett.

Troppskonkurransen ble olympisk øvelse i 1996.

Siste nytt

 • Zlatan-perle årets mål i USA

  Zlatan Ibrahimovic debuterte med et brak for LA Galaxy. I lokalderbyet mot LAFC kom han inn på stillingen 1-3. Utligningen hans, en voldsom volley fra 40 meter, er nå kåret til årets mål i MLS. Ola Kamara hadde for øvrig målgivende pasning på målet.

  Los Angeles FC v Los Angeles Galaxy
  Foto: Jayne Kamin-oncea / AFP
 • Calgary-nei til OL

  Folkerøystinga i Calgary om OL i 2026 gav klart nei-fleirtal. Dei første tala viser 56,4 prosent imot og berre 43,6 prosent for at Calgary skal søke, ifølgje The Globe and Mail.

  Byen kjem derfor truleg til å trekke seg som kandidat. Stockholm og Milano/Cortina er dermed dei einaste søkjarane som står att.

  Calgary
  Foto: Jonathan Utz / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Torsteins sjakkskole
Sport i dag