NRK Meny
Normal

Dette er RYTMISK GYMNASTIKK

"Verdens vakreste idrett" het det da rytmisk sportsgymnastikk kom inn på OL-programmet.

Rytmisk sportsgymnastikk
Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Øvelser

I OL skal det deles ut 2 gullmedaljer i rytmisk gymnastikk

 • Kvinner, lag
 • Kvinner, individuelt

Slik konkurreres det

Det konkurreres med fem håndredskaper: Tau, ring, ball, køller og bånd.

Deltakerne individuelt gjennomgår programmer med fire av redskapene. I troppskonkurransen skal troppene gjennomføre et program med fem tau, og ett med tre ringer og fire køller.

Gjennom alle øvelsene må deltakerne være i stadig bevegelse i harmoni med musikken. I troppskonkurransen må de selvfølgelig også bevege seg i harmoni med hverandre.

Tre dommergrupper vurderer programmet. Den første gruppen vurderer vanskelighetsgraden på kroppsteknikk, den andre vurderer redskapsteknikk og koreografi, og den tredje bedømmer utførelsen. Hver av dommergruppene kan gi inntil 10 poeng. De to første gruppene legges sammen og deles på to, slik at maksimal total poengsum blir 20.

Se animasjon av rytmisk gymnastikk

Deltakere

I den individuelle konkurransen deltar 24 utøvere. Det er de 20 beste på verdensrankingen, resten blir tildelt av det internasjonale forbundet. Her skal det sikres at arrangørnasjonen og alle kontinentene er representerte.

I troppskonkurransen stiller 12 seksmannstropper, altså totalt 72 utøvere. De 10 beste lagene på verdensrankingen er sikret plass. De to siste er også her "utjevningsmandater", det vil si plasser som sikrer kontinentspredingen, og at arrangørlandet får delta.

Dette er en av de få idrettene som er eksklusivt for kvinner.

Kort historie

Idretten oppstod som en slags troppsgymnastikk med innslag av "elementær koreografi" på 1880-tallet. De første konkurransene fant sted i Øst-Europa på 1930-tallet.

Først i 1962 ble det tatt opp som egen grein innenfor det internasjonale turnforbundet, og to år seinere ble det første VM arrangert.

RG kom på OL-programmet som indivduell idrett i 1984, da under betegnelsen "moderne gymnastikk". Det var da den ble betegnet som verdens vakreste idrett.

Troppskonkurransen ble olympisk øvelse i 1996.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal