Hopp til innhold

– Sannsynligvis den største dopingskandalen verden noen gang har sett

Eufemiano Fuentes står tiltalt for å ha dopet topputøvere fra flere verdensidretter til suksess på bekostning av deres helse. Onsdag satte retten foten ned for at Fuentes skulle avsløre flere av sine klienter i den gigantiske dopingsaken.

Eufemiano Fuentes

Rettssaken mot Eufemiano Fuentes har fått enorm oppmerksomhet. Sammen med fire andre står han på tiltalebenken for å stå bak en av historiens mest omfattende dopingprogram og dermed satt liv og helse i fare.

Foto: Sergio Perez / Retuers

Mads Kaggestad

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener Armstrong-saken er liten sammenlignet med rettssaken som nå pågår i Madrid.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Lance Armstrong

Lance Armstrong er fratatt sju Tour de France-titler og utestengt fra idretten på livstid på grunn av doping.

Foto: LAURENT REBOURS / Ap
– Dette er sannsynligvis den største idrettsdopingskandalen verden noen gang har sett, sier Mads Kaggestad til NRK.no.

Den tidligere proffsyklisten snakker om rettssaken mot den spanske sykkellegen Eufemiano Fuentes som startet denne uken.

Aktoratet takket nei til nye navn

Før rettssaken startet var det varslet at 35 sykkelryttere, både tidligere og aktive, skal vitne i saken.

Selv om Fuentes har bekreftet at han har hatt klienter som er aktiv i andre idretter, er disse utelatt fra rettssaken.

På rettssakens tredje dag tilbød Fuentes å fortelle hvilke utøvere som har vært hans klienter. Han vet hvilke utøvere som skjuler seg bak dekknavnene påtalemyndigheten har lister over. Dette tilbudet takket aktoratet nei til, ifølge The Telegraph.

Kaggestad savner viljen til skikkelig opprydding fra spanske myndigheter.

– Om en nasjonal myndighet står bak og er livredde for at sannheten skal komme frem, kan man bare ane konsekvensene av omfanget, sier Kaggestad.

Større enn Armstrong-saken

Kaggestad mener dopingskandalen rundt Lance Armstrong blir liten sammenlignet med historien som skinner gjennom forklaringene fra rettslokalene i Madrid.

Armstrong-saken handlet om én mann, et lag og selvfølgelig folkene rundt ham, sier Kaggestad og fortsetter:

Jesus Manzano

Jesus Manzano hadde Fuentes som laglege i profflaget Kelme. Hans forklaring startet etterforskningen av Fuentes, Operasjon Puerto.

Foto: AFP / Sebastien Berda

Blodpose fra Fuentes' klinikk

Her er en av blodposene som ble beslaglagt under razziaen mot Fuentes' leiligheter i Madrid. Flere av posene inneholdt spor av EPO.

Foto: AP
– Fuentes-saken inkluderer en haug med idretter. Fotball, friidrett og boksing har vært nevnt. Det er snakk om navn på 200 utøvere. Da synes jeg Armstrong-saken blir liten i forhold.

Satte liv i fare

Fuentes er sammen med fire andre tiltalt i den omfattende rettssaken som er ventet å vare til 22. mars.

De fem er tiltalt for å ha satt folks liv og helse i fare, etter at de skal ha drevet omfattende dopinghjelp til flere toppidrettsutøvere i ulike idretter.

– Det var ingen lov mot doping i Spania tidligere. Derfor er han og de andre tiltalt for brudd på folkehelsa, forklarer Kaggestad.

Dermed er aktoratets mål i rettssaken å bevise at Fuentes’ og de andre tiltaltes påståtte dopinghjelp skadet de involverte utøverne.

Opprulling fra 2003

Etterforskningen av Fuentes og hans nettverk startet i 2003. Dette året kollapset den tidligere proffsyklisten Jesus Manzano under en knallhard Tour de France-etappe.

Manzano hevdet at kollapsen skyldtes ulovlige dopingpreparater han hadde fått av sykkellagets lege Eufemiano Fuentes.

– Manzano gikk til politiet og fortalte hvor omfattende dette var. Det startet etterforskningen, forteller Kaggestad.

«Operasjon Puerto»

Spanske myndigheter ga Fuentes-etterforskningen kodenavn «Operasjon Puerto». Tre år etter hadde spansk politi en razzia mot Fuentes' private leiligheter i Madrid.

Der fant politiet anabole steroider, utstyr for blodoverføringer og blodposer. Flere av blodposene inneholdt blod med spor av det forbudte stoffet EPO.

Politiet har fortsatt etterforskningen, og sju år etter beslaget startet rettsaken. Funnet fra 2006 utgjør grunnmuren i aktoratets bevisføring mot de tiltalte med Fuentes i spissen.

Alberto Contador

Alberto Contador viste tre fingre i været da han syklet inn til sin tredje sammenlagtseier i Tour de France i 2010. Den siste tittelen ble han senere fratatt på grunn av en positiv dopingprøve. Contador er en av dem som skal vitne i saken mot Fuentes.

Foto: Christophe Ena / Ap
Tyler Hamilton

Tyler Hamilton er nylig hentet inn som vitne i rettssaken mot Fuentes. Han er også tidligere proffsyklist.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

– Spørsmålet her, er hvor stort omfang det er snakk om. Det 50 syklister, det er alt for mye, men det er også snakk om flere andre idretter. Toppfotballklubber har vært nevnt. Det er mange spørsmål, sier Kaggestad.

Nekter for doping

Fuentes påstår at han bisto idrettsutøvere med tilbakeføring av eget blod kun dersom det var medisinsk begrunnet for å gjenopprette normalt nivå med røde blodlegemer.

– Jeg utførte psykiske og medisinske tester for å sjekke at utøverne ikke hadde helseskader etter påkjenningene av konkurransen, fortalte han i rettssaken.

– Ingen midler ble tilført blodet, utenom lovlige, etablerte konserveringsmidler, hevdet Fuentes i rettssaken.

Dette er en forklaring Kaggestad fnyser av.

– Blodoverføring er doping i seg selv. Utøvernes helse kan være bra uavhengig av om de har lave blodverdier. Har man lave blodverdier må man hvile mer og kanskje ta jerntilskudd. Det er normalt. Det er ikke blodoverføring, sier en oppgitt Kaggestad.

Beskyldninger mot myndighetene

Fuentes insistert på at det «nødvendige» blodoverføringer skal ha skjedd ved hans «medisinske senter» i Madrid.

Etter krysseksaminasjon i retten, vedgikk han imidlertid at det også skal ha skjedd ved hoteller i nærheten, når utøverne ville ha diskresjon og mer private omgivelser.

Ifølge spanske medier skal en rekke høyt profilerte fotball- og tennisspillere ha blitt sett på vei til og fra Fuentes-klinikkene. Derfor blir spanske myndigheter beskyldt for å dekke over landets største idrettshelter.

Frigir ikke informasjon

Verdens Antidopingbyrå (WADA) ønsker at alt bevismateriale fra saken blir frigitt. På den måten kan idretten selv undersøke tilfellene av doping der Fuentes skal ha bidratt.

Spanske myndigheter har så langt ikke gått med på dette. Det opprører Kaggestad.

– Myndighetene tar ikke dette seriøst i det hele tatt. Jeg tror aldri vi får alle svarene i denne saken. Viljen til å avsløre løgnen er ikke der. Dette kommer til å bli en farse, mener nordmannen.

Rettssaken skal etter planen avsluttes 22. mars, men allerede nå skal nye vitner være innkalt.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal