– Sannsynligvis den største dopingskandalen verden noen gang har sett

Eufemiano Fuentes står tiltalt for å ha dopet topputøvere fra flere verdensidretter til suksess på bekostning av deres helse. Onsdag satte retten foten ned for at Fuentes skulle avsløre flere av sine klienter i den gigantiske dopingsaken.

Eufemiano Fuentes

Rettssaken mot Eufemiano Fuentes har fått enorm oppmerksomhet. Sammen med fire andre står han på tiltalebenken for å stå bak en av historiens mest omfattende dopingprogram og dermed satt liv og helse i fare.

Foto: Sergio Perez / Retuers

Mads Kaggestad

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener Armstrong-saken er liten sammenlignet med rettssaken som nå pågår i Madrid.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Lance Armstrong

Lance Armstrong er fratatt sju Tour de France-titler og utestengt fra idretten på livstid på grunn av doping.

Foto: LAURENT REBOURS / Ap
– Dette er sannsynligvis den største idrettsdopingskandalen verden noen gang har sett, sier Mads Kaggestad til NRK.no.

Den tidligere proffsyklisten snakker om rettssaken mot den spanske sykkellegen Eufemiano Fuentes som startet denne uken.

Aktoratet takket nei til nye navn

Før rettssaken startet var det varslet at 35 sykkelryttere, både tidligere og aktive, skal vitne i saken.

Selv om Fuentes har bekreftet at han har hatt klienter som er aktiv i andre idretter, er disse utelatt fra rettssaken.

På rettssakens tredje dag tilbød Fuentes å fortelle hvilke utøvere som har vært hans klienter. Han vet hvilke utøvere som skjuler seg bak dekknavnene påtalemyndigheten har lister over. Dette tilbudet takket aktoratet nei til, ifølge The Telegraph.

Kaggestad savner viljen til skikkelig opprydding fra spanske myndigheter.

– Om en nasjonal myndighet står bak og er livredde for at sannheten skal komme frem, kan man bare ane konsekvensene av omfanget, sier Kaggestad.

Større enn Armstrong-saken

Kaggestad mener dopingskandalen rundt Lance Armstrong blir liten sammenlignet med historien som skinner gjennom forklaringene fra rettslokalene i Madrid.

Armstrong-saken handlet om én mann, et lag og selvfølgelig folkene rundt ham, sier Kaggestad og fortsetter:

Jesus Manzano

Jesus Manzano hadde Fuentes som laglege i profflaget Kelme. Hans forklaring startet etterforskningen av Fuentes, Operasjon Puerto.

Foto: AFP / Sebastien Berda

Blodpose fra Fuentes' klinikk

Her er en av blodposene som ble beslaglagt under razziaen mot Fuentes' leiligheter i Madrid. Flere av posene inneholdt spor av EPO.

Foto: AP
– Fuentes-saken inkluderer en haug med idretter. Fotball, friidrett og boksing har vært nevnt. Det er snakk om navn på 200 utøvere. Da synes jeg Armstrong-saken blir liten i forhold.

Satte liv i fare

Fuentes er sammen med fire andre tiltalt i den omfattende rettssaken som er ventet å vare til 22. mars.

De fem er tiltalt for å ha satt folks liv og helse i fare, etter at de skal ha drevet omfattende dopinghjelp til flere toppidrettsutøvere i ulike idretter.

– Det var ingen lov mot doping i Spania tidligere. Derfor er han og de andre tiltalt for brudd på folkehelsa, forklarer Kaggestad.

Dermed er aktoratets mål i rettssaken å bevise at Fuentes’ og de andre tiltaltes påståtte dopinghjelp skadet de involverte utøverne.

Opprulling fra 2003

Etterforskningen av Fuentes og hans nettverk startet i 2003. Dette året kollapset den tidligere proffsyklisten Jesus Manzano under en knallhard Tour de France-etappe.

Manzano hevdet at kollapsen skyldtes ulovlige dopingpreparater han hadde fått av sykkellagets lege Eufemiano Fuentes.

– Manzano gikk til politiet og fortalte hvor omfattende dette var. Det startet etterforskningen, forteller Kaggestad.

«Operasjon Puerto»

Spanske myndigheter ga Fuentes-etterforskningen kodenavn «Operasjon Puerto». Tre år etter hadde spansk politi en razzia mot Fuentes' private leiligheter i Madrid.

Der fant politiet anabole steroider, utstyr for blodoverføringer og blodposer. Flere av blodposene inneholdt blod med spor av det forbudte stoffet EPO.

Politiet har fortsatt etterforskningen, og sju år etter beslaget startet rettsaken. Funnet fra 2006 utgjør grunnmuren i aktoratets bevisføring mot de tiltalte med Fuentes i spissen.

Alberto Contador

Alberto Contador viste tre fingre i været da han syklet inn til sin tredje sammenlagtseier i Tour de France i 2010. Den siste tittelen ble han senere fratatt på grunn av en positiv dopingprøve. Contador er en av dem som skal vitne i saken mot Fuentes.

Foto: Christophe Ena / Ap
Tyler Hamilton

Tyler Hamilton er nylig hentet inn som vitne i rettssaken mot Fuentes. Han er også tidligere proffsyklist.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

– Spørsmålet her, er hvor stort omfang det er snakk om. Det 50 syklister, det er alt for mye, men det er også snakk om flere andre idretter. Toppfotballklubber har vært nevnt. Det er mange spørsmål, sier Kaggestad.

Nekter for doping

Fuentes påstår at han bisto idrettsutøvere med tilbakeføring av eget blod kun dersom det var medisinsk begrunnet for å gjenopprette normalt nivå med røde blodlegemer.

– Jeg utførte psykiske og medisinske tester for å sjekke at utøverne ikke hadde helseskader etter påkjenningene av konkurransen, fortalte han i rettssaken.

– Ingen midler ble tilført blodet, utenom lovlige, etablerte konserveringsmidler, hevdet Fuentes i rettssaken.

Dette er en forklaring Kaggestad fnyser av.

– Blodoverføring er doping i seg selv. Utøvernes helse kan være bra uavhengig av om de har lave blodverdier. Har man lave blodverdier må man hvile mer og kanskje ta jerntilskudd. Det er normalt. Det er ikke blodoverføring, sier en oppgitt Kaggestad.

Beskyldninger mot myndighetene

Fuentes insistert på at det «nødvendige» blodoverføringer skal ha skjedd ved hans «medisinske senter» i Madrid.

Etter krysseksaminasjon i retten, vedgikk han imidlertid at det også skal ha skjedd ved hoteller i nærheten, når utøverne ville ha diskresjon og mer private omgivelser.

Ifølge spanske medier skal en rekke høyt profilerte fotball- og tennisspillere ha blitt sett på vei til og fra Fuentes-klinikkene. Derfor blir spanske myndigheter beskyldt for å dekke over landets største idrettshelter.

Frigir ikke informasjon

Verdens Antidopingbyrå (WADA) ønsker at alt bevismateriale fra saken blir frigitt. På den måten kan idretten selv undersøke tilfellene av doping der Fuentes skal ha bidratt.

Spanske myndigheter har så langt ikke gått med på dette. Det opprører Kaggestad.

– Myndighetene tar ikke dette seriøst i det hele tatt. Jeg tror aldri vi får alle svarene i denne saken. Viljen til å avsløre løgnen er ikke der. Dette kommer til å bli en farse, mener nordmannen.

Rettssaken skal etter planen avsluttes 22. mars, men allerede nå skal nye vitner være innkalt.

Siste nytt

 • Ruud videre i ATP-turnering

  Casper Ruud tok seg videre til 2. runde i ATP-turneringen i Hamburg etter å ha vunnet over nederlandske Robin Haase med 2-1 i sett i tirsdagens kamp på rødgrusen. Settsifrene ble 6-3, 3-6 og 6-1. I 2. runde venter russeren Andrej Rublev.

  Casper Ruud i Wimbledon.
  Foto: Tim Ireland / Ap / NTB scanpix
 • Christiansen til VM-finale på 800 m

  Henrik Christiansen er klar for finale på 800 meter fri i svømme-VM i Gwangju i Sør-Korea.

  Han fikk tiden 7.46,46, som var femte beste tid, og var 0,83 sekunder bak italieneren Gregorio Paltrinieri, som var best.

  Finalen går onsdag.

  Henrik Christiansen
  Foto: Kim Hong-ji / Reuters
 • Ronaldo slipper siktelse

  Cristiano Ronaldo blir ikke siktet etter å ha blitt anklaget for voldtekt, bekrefter statsadvokaten i Clark County på Twitter. Ronaldo har vært under etterforskning etter at amerikanske Kathryn Mayorga hevder hun ble voldtatt av Ronaldo i 2009, men saken droppes på grunn av manglende bevis.

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal