– Sannsynligvis den største dopingskandalen verden noen gang har sett

Eufemiano Fuentes står tiltalt for å ha dopet topputøvere fra flere verdensidretter til suksess på bekostning av deres helse. Onsdag satte retten foten ned for at Fuentes skulle avsløre flere av sine klienter i den gigantiske dopingsaken.

Eufemiano Fuentes

Rettssaken mot Eufemiano Fuentes har fått enorm oppmerksomhet. Sammen med fire andre står han på tiltalebenken for å stå bak en av historiens mest omfattende dopingprogram og dermed satt liv og helse i fare.

Foto: Sergio Perez / Retuers

Mads Kaggestad

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener Armstrong-saken er liten sammenlignet med rettssaken som nå pågår i Madrid.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Lance Armstrong

Lance Armstrong er fratatt sju Tour de France-titler og utestengt fra idretten på livstid på grunn av doping.

Foto: LAURENT REBOURS / Ap
– Dette er sannsynligvis den største idrettsdopingskandalen verden noen gang har sett, sier Mads Kaggestad til NRK.no.

Den tidligere proffsyklisten snakker om rettssaken mot den spanske sykkellegen Eufemiano Fuentes som startet denne uken.

Aktoratet takket nei til nye navn

Før rettssaken startet var det varslet at 35 sykkelryttere, både tidligere og aktive, skal vitne i saken.

Selv om Fuentes har bekreftet at han har hatt klienter som er aktiv i andre idretter, er disse utelatt fra rettssaken.

På rettssakens tredje dag tilbød Fuentes å fortelle hvilke utøvere som har vært hans klienter. Han vet hvilke utøvere som skjuler seg bak dekknavnene påtalemyndigheten har lister over. Dette tilbudet takket aktoratet nei til, ifølge The Telegraph.

Kaggestad savner viljen til skikkelig opprydding fra spanske myndigheter.

– Om en nasjonal myndighet står bak og er livredde for at sannheten skal komme frem, kan man bare ane konsekvensene av omfanget, sier Kaggestad.

Større enn Armstrong-saken

Kaggestad mener dopingskandalen rundt Lance Armstrong blir liten sammenlignet med historien som skinner gjennom forklaringene fra rettslokalene i Madrid.

Armstrong-saken handlet om én mann, et lag og selvfølgelig folkene rundt ham, sier Kaggestad og fortsetter:

Jesus Manzano

Jesus Manzano hadde Fuentes som laglege i profflaget Kelme. Hans forklaring startet etterforskningen av Fuentes, Operasjon Puerto.

Foto: AFP / Sebastien Berda

Blodpose fra Fuentes' klinikk

Her er en av blodposene som ble beslaglagt under razziaen mot Fuentes' leiligheter i Madrid. Flere av posene inneholdt spor av EPO.

Foto: AP
– Fuentes-saken inkluderer en haug med idretter. Fotball, friidrett og boksing har vært nevnt. Det er snakk om navn på 200 utøvere. Da synes jeg Armstrong-saken blir liten i forhold.

Satte liv i fare

Fuentes er sammen med fire andre tiltalt i den omfattende rettssaken som er ventet å vare til 22. mars.

De fem er tiltalt for å ha satt folks liv og helse i fare, etter at de skal ha drevet omfattende dopinghjelp til flere toppidrettsutøvere i ulike idretter.

– Det var ingen lov mot doping i Spania tidligere. Derfor er han og de andre tiltalt for brudd på folkehelsa, forklarer Kaggestad.

Dermed er aktoratets mål i rettssaken å bevise at Fuentes’ og de andre tiltaltes påståtte dopinghjelp skadet de involverte utøverne.

Opprulling fra 2003

Etterforskningen av Fuentes og hans nettverk startet i 2003. Dette året kollapset den tidligere proffsyklisten Jesus Manzano under en knallhard Tour de France-etappe.

Manzano hevdet at kollapsen skyldtes ulovlige dopingpreparater han hadde fått av sykkellagets lege Eufemiano Fuentes.

– Manzano gikk til politiet og fortalte hvor omfattende dette var. Det startet etterforskningen, forteller Kaggestad.

«Operasjon Puerto»

Spanske myndigheter ga Fuentes-etterforskningen kodenavn «Operasjon Puerto». Tre år etter hadde spansk politi en razzia mot Fuentes' private leiligheter i Madrid.

Der fant politiet anabole steroider, utstyr for blodoverføringer og blodposer. Flere av blodposene inneholdt blod med spor av det forbudte stoffet EPO.

Politiet har fortsatt etterforskningen, og sju år etter beslaget startet rettsaken. Funnet fra 2006 utgjør grunnmuren i aktoratets bevisføring mot de tiltalte med Fuentes i spissen.

Alberto Contador

Alberto Contador viste tre fingre i været da han syklet inn til sin tredje sammenlagtseier i Tour de France i 2010. Den siste tittelen ble han senere fratatt på grunn av en positiv dopingprøve. Contador er en av dem som skal vitne i saken mot Fuentes.

Foto: Christophe Ena / Ap
Tyler Hamilton

Tyler Hamilton er nylig hentet inn som vitne i rettssaken mot Fuentes. Han er også tidligere proffsyklist.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

– Spørsmålet her, er hvor stort omfang det er snakk om. Det 50 syklister, det er alt for mye, men det er også snakk om flere andre idretter. Toppfotballklubber har vært nevnt. Det er mange spørsmål, sier Kaggestad.

Nekter for doping

Fuentes påstår at han bisto idrettsutøvere med tilbakeføring av eget blod kun dersom det var medisinsk begrunnet for å gjenopprette normalt nivå med røde blodlegemer.

– Jeg utførte psykiske og medisinske tester for å sjekke at utøverne ikke hadde helseskader etter påkjenningene av konkurransen, fortalte han i rettssaken.

– Ingen midler ble tilført blodet, utenom lovlige, etablerte konserveringsmidler, hevdet Fuentes i rettssaken.

Dette er en forklaring Kaggestad fnyser av.

– Blodoverføring er doping i seg selv. Utøvernes helse kan være bra uavhengig av om de har lave blodverdier. Har man lave blodverdier må man hvile mer og kanskje ta jerntilskudd. Det er normalt. Det er ikke blodoverføring, sier en oppgitt Kaggestad.

Beskyldninger mot myndighetene

Fuentes insistert på at det «nødvendige» blodoverføringer skal ha skjedd ved hans «medisinske senter» i Madrid.

Etter krysseksaminasjon i retten, vedgikk han imidlertid at det også skal ha skjedd ved hoteller i nærheten, når utøverne ville ha diskresjon og mer private omgivelser.

Ifølge spanske medier skal en rekke høyt profilerte fotball- og tennisspillere ha blitt sett på vei til og fra Fuentes-klinikkene. Derfor blir spanske myndigheter beskyldt for å dekke over landets største idrettshelter.

Frigir ikke informasjon

Verdens Antidopingbyrå (WADA) ønsker at alt bevismateriale fra saken blir frigitt. På den måten kan idretten selv undersøke tilfellene av doping der Fuentes skal ha bidratt.

Spanske myndigheter har så langt ikke gått med på dette. Det opprører Kaggestad.

– Myndighetene tar ikke dette seriøst i det hele tatt. Jeg tror aldri vi får alle svarene i denne saken. Viljen til å avsløre løgnen er ikke der. Dette kommer til å bli en farse, mener nordmannen.

Rettssaken skal etter planen avsluttes 22. mars, men allerede nå skal nye vitner være innkalt.

Siste nytt

 • Landskamper ikke i fare for Normann

  Midtbanespilleren Mathias Normann forlot banen med det som lignet en hamstringskade i Norwichs bortekamp mot Everton lørdag.

  Nå kommer Normanns agent Imad El Hammichi med en beroligende melding før de kommende VM-kvalifiseringskampene.

  Han bekrefter overfor NRK at det ikke er noen grunn til å frykte at Normann blir satt ut av spill fremover.

  – Det var kun krampe, landskampene er ikke i fare, opplyser El Hammichi til NRK lørdag kveld.

  Det er gode nyheter for landslagssjef Ståle Solbakken, som tar ut troppen til de kommende VM-kvalikkampene kommende tirsdag. Tyrkia-kampen (borte) spilles 8. oktober.

  OuuGWq1wlL8
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Hynne med god 800 meter på Bislett

  Hedda Hynne leverte en god 800 meter under Kvalheimmila på Bislett stadion lørdag kveld. Tiden 2.01,30 er blant hennes bedre denne sesongen.

  Etter å ha levert en meget sterk fjorårssesong, der hun forbedret norgesrekorden med nesten to sekunder, har ikke Hynne fått til de beste tidene denne sesongen. Hennes årsbeste fra Stockholm i juli lyder 1.59,82 og er klart bak norgesrekorden på 1.58,10.

  Selv om tiden er blant Hynnes bedre denne sesongen, hadde hun nok håpet på bedre lørdag. For elleve dager siden leverte hun 1.59,98 i Sveits, og hun satte norsk bestenotering på 600 meter i Bergen sist lørdag, så formen har vært stigende.

  Lørdag hadde hun med seg klubbvenninne Malin Nyfors som hare, men måtte ellers klare seg alene på tartandekket.

  (©NTB)

  Hedda Hynne
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ajers Brentford i ellevill målfest

  Kristoffer Ajer (bildet) og Brentford fortsetter å imponere i Premier League. Lørdag kveld sikret de et sterkt poeng hjemme mot Liverpool – i en kamp der lagene ikke ga seg før de hadde scoret tre hver.

  – Jeg vet ikke om ordet nyte er ordet. Det var en vill kamp. De fortjente sine tre mål, slik de spilte. Vi kunne åpenbart ikke håndtere med langpasningene deres, men vi skulle scoret flere mål, sier Liverpool-manager Jürgen Klopp til Sky Sports etter kampen.

  Det var Brentford som åpnet scoringsfesten på Brentford Community Stadium.

  Et innøvd frisparktrekk etter en snau halvtime endte til slutt med at midtstopper Ethan Pinnock skled inn 1-0-ledelsen til enorm jubel blant hjemmefansen.

  Det tok likevel bare fire minutter før de var godt nede på jorden igjen, da Diogo Jota like bak ryggen på Ajer stanget inn utligningen.

  Han var involvert allerede da Mohamed Salah i det sjuende minutt var nær ved å sette sitt 100. Premier League-mål. Han ble slått gjennom av Diogo Jota, og Salah unngikk offsidefella fordi Ajer ikke var på linje med lagkameratene. Han rettet derimot selv opp ved å kaste seg inn mot mål og ryddet unna like før ballen passerte streken.

  – Jeg fikk en skikkelig vekker i den duellen. Jeg kjente også at det nappet godt i hamstringen da jeg klarerte. Det er nok en liten strekk, men jeg klarte å komme meg gjennom, sa Ajer, som likevel ikke tror landskampen mot Tyrkia om to uker er i fare.


  Etter hvilen fortsatte lagene i et periodevis heseblesende tempo.

  Men Fabinho vartet opp med noen sekunders ro da han prikket en perfekt ball til Mohamed Salah i bakrom like før timen var spilt. Egypteren takket og bukket, og satte inn sitt 100. Premier League-mål på bare 151 kamper.

  Men kampen hadde enda flere scoringer i seg. Ajer var igjen involvert da han slo innlegget som senere endte med utligning signert Brentfords Vitaly Janelt. Kort tid senere sendte Curtis Jones Liverpool tilbake i føringen.

  Om hjemmefansen tok av ved den første og andre scoringen, gikk de av hengslene åtte minutter før slutt. Da sørget nemlig Yoane Wissa for 3-3 og kampens siste scoring.

  – Det var en vanvittig kamp. De hadde sine muligheter, men vi spilte virkelig bra, var solide og det var en god kamp selv for de nøytrale, sier Brentfords keeperhelt David Raya til BBC.

Sendeplan

Kl. Program Kanal