Hopp til innhold

Dette er nedturene som gjør VM-suksessen ekstra deilig: – Det er så fortjent

PARIS (NRK): Håndballgutta har endelig lagt bak seg tolv år som «nesten-landslag». – Det er ubeskrivelig, sier Håvard Tvedten.

Håvard Tvedten og Vegard Samdahl etter tapet for Polen i 2009.

NEDTUR DELUXE: Håvard Tvedten (liggende) og Vegard Samdahl deppet etter tapet for Polen i VM i 2009.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Da sluttsignalet gikk etter semifinalethrilleren mot Kroatia, hadde ikke bare Norge sikret seg sin første VM-finale på herresiden i historien. De hadde også grodd ferdig sårene som hadde vært der etter utallige stang ut-mesterskap det siste tiåret.

Norges håndballherrer var kjent som «nesten-landslaget», og har levd i skyggen av de langt mer suksessrike håndballkvinnene siden deres gjennombrudd med VM-bronsen i 1986.

Håvard Tvedten

EKSPERT: Håvard Tvedten.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Søndag kveld får uansett håndballgutta sitt 1986-øyeblikk, ettersom de allerede er sikret medalje. Og uavhengig om det blir VM-gull eller sølv, så vil medaljen være skrevet inn med gyllen skrift i de norske idrettshistoriebøkene.

Men medaljen kunne fort ha kommet tidligere. For det norske «nesten-landslaget» har vært fortvilende nær finalespill flere ganger. Kanskje nærmere enn mange husker.

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten husker de imidlertid veldig godt. Kanskje for godt. For den tidligere landslagsspilleren var med på alle sammen, helt siden det internasjonale gjennombruddet i VM i Tunisia i 2005.

Derfor smaker også årets VM-suksess ekstra godt for håndballpensjonisten.

– Den følelsen jeg hadde på fredag kveld er vanskelig å beskrive. Den har så dype røtter. Det er ubeskrivelig. Det eneste jeg kommer på å si er at det føltes så fortjent ut. Ja, vi tabbet oss ut og gjorde dårlige valg i tidligere mesterskap, men vi var også uheldige og hadde mange stang ut. Vi var så tett på så mange ganger. Når Norge da til slutt klarer det, så er som om en champagneflaske – som har stått urørt i 15 år – endelig kan åpnes, sier Tvedten med et bredt glis.

Han forstår godt at folk var i ferd med å gå lei av hele «nesten-landslaget».

– Folk husker best suksessen. Slik er det, og det er helt naturlig. De som satt hjemme i stua og så på kampene ergret seg en halvtime, før de la seg og gikk på jobb igjen dagen etter. Men for oss så var dette noe som brente seg inn på hukommelsen til evig og alltid. Det var noe som fikk oss til å jobbe enda hardere, trene hardere og analysere og gå gjennom hva som gikk galt, sier Tvedten.

Slik vurderer han de fire største nedturene: VM i 2005, EM i 2008, VM i 2009 og EM i 2010.

VM i 2005 (7. plass, Tunisia):

– Det var mesterskapet hvor vi virkelig slo gjennom for første gang. Vi kom til VM helt uten forventninger over oss, men slo blant annet Kroatia og Sverige i mellomspillet, som begge hadde vært i verdenstoppen i flere år før. Sverige så på oss som minstemann i Norden.

– Så kom vi til den siste kampen i mellomspillet, der vi spilte om en direkte semifinaleplass mot Spania. Vi kjempet hederlig, men tapte vi (24–31) og røk dermed ut. Det som gjør tapet litt ekstra bittert er at Spania i kampen før egentlig så ut til å miste semifinalen, ettersom de lå under for Serbia og Montenegro. Men så utlignet de til 28–28 i siste sekund, og hadde plutselig alt å spille for mot oss.

Jan Thomas Lauritzen, Kristian Kjelling og Glenn Solberg etter tapet for Spania i VM i 2005.

NESTEN I: Jan Thomas Lauritzen, Kristian Kjelling og Glenn Solberg måtte slukøret takke supporterne for støtten etter tapet for Spania i 2005.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

EM i 2008 (6. plass, Norge):

– Dette var EM på hjemmebane, og det skulle være vårt mesterskap. Det skulle være vår tur. Vi gjorde også alt riktig i starten, og slo både Danmark, Russland og Montenegro. Vi vant alle gruppekampene.

– Men i mellomrunden spilte vi uavgjort for Polen og tapte for Slovenia, noe vi absolutt ikke burde ha gjort. Det var en kamp som da ikke ble sett på som så viktig, men hadde vi vunnet den så hadde vi vært i semifinalen. For vi spilte uavgjort mot Kroatia i den siste kampen, og det var i stedet de som gikk videre. Dermed gikk vi glipp av nok en semifinale-sjanse, og det var attpåtil på hjemmebane. Det var utrolig bittert.

Frode Hagen og Rune Skjærvold etter kampen mot Kroatia i EM i 2008.

NEDTUR II: Frode Hagen og Rune Skjærvold kunne knapt tro at Norge rotet vekk en semifinale på hjemmebane i 2008.

Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

VM i 2009 (9. plass, Kroatia):

– Den sved virkelig. Det er nok den største nedturen for min del. Vi var i en bølgedal i gruppespillet, med tre seirer og to tap. Men så åpnet det seg plutselig et hav av muligheter i mellomspillet, og vi kunne sikre semifinale med seier i siste kamp mot Polen. Vi ledet også hele kampen og spilte polakkene av banen. Men så kom de sakte tilbake igjen, det raknet mot slutten og vi tapte 30–31 i sluttsekundene. Da var vi så gode og i flytsonen. Uff, jeg orker faktisk ikke å snakke mer om det.

Stian Vatne etter tapet for Polen i VM i 2009.

NEDTUR III: Stian Vatne og de andre norske spillerne måtte konstatere at VM-semifinalen røk igjen etter tapet for Polen i 2009.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

EM i 2010 (7. plass, Østerrike):

– Da kom vi også til mellomrunden, og i vår andre kamp mot Danmark hadde jeg blant annet en straffebom på helt på slutten av kampen, da stillingen var 23–23. Danskene fikk returen, kontret og fikk straffekast med tiden ute. Den scoret de selvfølgelig på, og vi tapte 23–24. Det gjorde også at vi røk ut av semifinalekampen allerede før den siste kampen.

Håvard Tvedten bommer på straffen mot Danmark i EM i 2010

NEDTUR IV: Håvard Tvedten bommer på straffekast i sluttsekundene mot Danmark i EM i 2010. Det ble skjebnesvangert.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal