Hopp til innhold

Flere verdensmestere tatt - slik virker det nye dopet

To russiske verdensmestere på skøyter testet positivt på det forbudte stoffet meldonium tirsdag. Dermed har hele fem russiske utøvere testet positivt på hjertemedisinen.

Doping - illustrasjon

DOPINGTATT: Maria Sjarapova, verdensmester i sprint, Pavel Kulizhnikov og Abeba Aregawi. Alle er tatt for meldonium.

Mandag ble idrettsverden rystet av nok en dopingskandale da den russiske tennisstjernen Maria Sjarapova innrømmet bruk av hjertemedisinen meldonium (også kjent som mildronate).

Tirsdag kom så nyheten om at de russiske verdensmesterne på skøyter, Semion Elistratov og Pavel Kulizhnikov, også er tatt for bruk av meldonium.

Hjertemedisin som bedrer prestasjonen

Maria Sjarapova

DOPINGTATT: Maria Sjarapova.

Foto: Jayne Kamin-Oncea / Reuters

Så langt i år har hele ni utøvere testet positivt på hjertemedisinen. Fem fra Russland, to fra Ukraina og to fra Etiopia. Mange av disse er blant de fremste innen sine idrettsgrener.

– Kan komme flere

Spørsmålet er nå hvor utbredt stoffet er blant andre idrettsutøvere.

Ekaterina Bobrova

DOPINGTATT: Ekaterina Bobrova.

Foto: SAMUEL KUBANI / Afp

– Det virker som om det er utbredt når man ser på sakene som er kommet opp nå. Det kan jo komme flere i kjølvannet av disse. Det virker som om det har vært utbredt bruk, sier medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko sier at medisinen var svært populær blant russiske utøvere da den var lovlig og frykter flere dopingsaker.

– Jeg tror at det vil komme flere saker. Dessverre var det mange av utøverne som brukte denne medisinen, sier han, ifølge The Guardian.

Beslutningen om å legge meldonium til forbudslisten kom etter ett års overvåkning av medisinen. Da så man at bruken var svært stor i visse miljøer.

Så stor at det kun kunne skyldes at den ble brukt som dopingmiddel.

Forbudet trådte i kraft 1. januar 2016.

Lite kjent i Vesten

Meldonium har imidlertid vært lite kjent i Vesten, og er ikke godkjent som legemiddel i USA. Det kan imidlertid kjøpes fritt på nettet.

Selv om medisinen er ukjent i Norge har den vært på markedet som hjertemedisin i flere tiår i Øst-Europa. Den ble utviklet i Latvia på midten av 70-tallet.

Medisinen står på WADAs forbudsliste siden stoffet bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid. Det har gjort medisinen attraktiv blant idrettsutøvere for å bedre prestasjonen.

Ifølge en studie fra 2015 som omtales i den nye dopingdokumentaren om Russland ble det funnet spor av meldonium hos 724 av 4316 russiske utøvere, noe som tilsvarer oppsiktsvekkende 17 prosent.

Eduard Vorganov

DOPINGTATT: Eduard Vorganov.

Foto: Tim De Waele / © Tim De Waele/Corbis

En annen undersøkelse i 2015 viser mer beskjedne 2,2 prosent.

Les også: Ukjent hjertemedisin avslørt som doping i Øst-Europa

– Bare begynnelsen

Dmitri Nossov, nestleder i den russiske statsdumaen og med OL-bronse fra 2004, frykter det blir flere dopingavsløringer knyttet til melodium.

– Det er trist, men dette er bare begynnelsen, uttalte han da Bobrova ble tatt.

Dopinglege Inggard Lereim tror flere utøvere kan ha hatt langsiktig utbytte av å bruke medisinen.

– Jeg har opplevd så mye lureri i dopingsaker, så jeg ser ikke bort ifra at det kan ha vært brukt, men jeg har ikke noe bevis for det. Men med bakgrunn i mangeårig erfaring så kan man ikke utelukke det, sier han.

PER WIIK JOHANSEN, medisinsk sjef i Antidoping Norge, forklarer hva meldonium er. Reporter: Hans Henrik Løken.

VIDEO: Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal