Flere verdensmestere tatt - slik virker det nye dopet

To russiske verdensmestere på skøyter testet positivt på det forbudte stoffet meldonium tirsdag. Dermed har hele fem russiske utøvere testet positivt på hjertemedisinen.

Doping - illustrasjon

DOPINGTATT: Maria Sjarapova, verdensmester i sprint, Pavel Kulizhnikov og Abeba Aregawi. Alle er tatt for meldonium.

Mandag ble idrettsverden rystet av nok en dopingskandale da den russiske tennisstjernen Maria Sjarapova innrømmet bruk av hjertemedisinen meldonium (også kjent som mildronate).

Tirsdag kom så nyheten om at de russiske verdensmesterne på skøyter, Semion Elistratov og Pavel Kulizhnikov, også er tatt for bruk av meldonium.

Hjertemedisin som bedrer prestasjonen

Maria Sjarapova

DOPINGTATT: Maria Sjarapova.

Foto: Jayne Kamin-Oncea / Reuters

Så langt i år har hele ni utøvere testet positivt på hjertemedisinen. Fem fra Russland, to fra Ukraina og to fra Etiopia. Mange av disse er blant de fremste innen sine idrettsgrener.

– Kan komme flere

Spørsmålet er nå hvor utbredt stoffet er blant andre idrettsutøvere.

Ekaterina Bobrova

DOPINGTATT: Ekaterina Bobrova.

Foto: SAMUEL KUBANI / Afp

– Det virker som om det er utbredt når man ser på sakene som er kommet opp nå. Det kan jo komme flere i kjølvannet av disse. Det virker som om det har vært utbredt bruk, sier medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko sier at medisinen var svært populær blant russiske utøvere da den var lovlig og frykter flere dopingsaker.

– Jeg tror at det vil komme flere saker. Dessverre var det mange av utøverne som brukte denne medisinen, sier han, ifølge The Guardian.

Beslutningen om å legge meldonium til forbudslisten kom etter ett års overvåkning av medisinen. Da så man at bruken var svært stor i visse miljøer.

Så stor at det kun kunne skyldes at den ble brukt som dopingmiddel.

Forbudet trådte i kraft 1. januar 2016.

Lite kjent i Vesten

Meldonium har imidlertid vært lite kjent i Vesten, og er ikke godkjent som legemiddel i USA. Det kan imidlertid kjøpes fritt på nettet.

Selv om medisinen er ukjent i Norge har den vært på markedet som hjertemedisin i flere tiår i Øst-Europa. Den ble utviklet i Latvia på midten av 70-tallet.

Medisinen står på WADAs forbudsliste siden stoffet bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid. Det har gjort medisinen attraktiv blant idrettsutøvere for å bedre prestasjonen.

Ifølge en studie fra 2015 som omtales i den nye dopingdokumentaren om Russland ble det funnet spor av meldonium hos 724 av 4316 russiske utøvere, noe som tilsvarer oppsiktsvekkende 17 prosent.

Eduard Vorganov

DOPINGTATT: Eduard Vorganov.

Foto: Tim De Waele / © Tim De Waele/Corbis

En annen undersøkelse i 2015 viser mer beskjedne 2,2 prosent.

Les også: Ukjent hjertemedisin avslørt som doping i Øst-Europa

– Bare begynnelsen

Dmitri Nossov, nestleder i den russiske statsdumaen og med OL-bronse fra 2004, frykter det blir flere dopingavsløringer knyttet til melodium.

– Det er trist, men dette er bare begynnelsen, uttalte han da Bobrova ble tatt.

Dopinglege Inggard Lereim tror flere utøvere kan ha hatt langsiktig utbytte av å bruke medisinen.

– Jeg har opplevd så mye lureri i dopingsaker, så jeg ser ikke bort ifra at det kan ha vært brukt, men jeg har ikke noe bevis for det. Men med bakgrunn i mangeårig erfaring så kan man ikke utelukke det, sier han.

PER WIIK JOHANSEN, medisinsk sjef i Antidoping Norge, forklarer hva meldonium er. Reporter: Hans Henrik Løken.

VIDEO: Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

Siste nytt

 • City tok over tabelltoppen

  Manchester City hadde få problemer med å ta seg av West Bromwich tirsdag kveld. To ganger Ilkay Gündogan og et mål hver av Raheem Sterling, Riyad Mahrez og João Cancelo sørget for at City vant 5–0.

  Dermed tok de lyseblå over tabelltoppen fra Ole Gunnar Solskjær og Manchester United. De er nå et poeng foran byrivalen med like mange kamper spilt.

  I den andre senkampen tirsdag fortsatte oppturen for Arsenal. Stuart Armstrong sendte Southampton i ledelsen, men Nicolas Pépé, Bukayo Saka og Alexandre Lacazette gjorde at Arsenal tok tre nye poeng og klatret til åttendeplass på tabellen.

 • Full fyring mellom Zlatan og Lukaku

  Christian Eriksen ble matchvinner for Inter i cupderbyet mot Milan hvor Zlatan Ibrahimovic sto både for mål og rødt kort i 2-1-kampen.

  Mot slutten av omgangen ble den en ordentlig tungvektsduell da Ibrahimovic og Romelu Lukaku la panne mot panne etter en krangel som oppsto da Lukaku fikk røff behandling.

  Situasjonen endte med at begge spissene fikk gult kort, og da Ibrahimovic fikk sitt andre gule i andre omgang, måtte Milan spille resten av kampen med ti mann på stillingen 1–0.

  Lukaku utlignet for Inter, men Christian Eriksen sørget altså for at det var Milan som tok seg videre fra cupen.

  APTOPIX Italy Soccer Italian Cup
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • King matchvinner

  Joshua King hadde en god dag på jobben for Bournemouth da de tok seg videre i FA-cupen med 2-1-seier mot Crawley.

  Først hadde han en målgivende pasning da Jack Wilshere sendte Bournemouth i ledelsen. Etter en snau time utlignet Tom Nichols, men så dukket King opp igjen.

  Nordmannen fikk ballen etter et nydelig angrep fra Bournemouth. Han la hurtig om til skudd og plasserte den ned i hjørnet.

  Dermed er King og co. klare for åttedelsfinale mot Burnley.

  King
  Foto: Mike Hewitt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal