Hopp til innhold

Flere verdensmestere tatt - slik virker det nye dopet

To russiske verdensmestere på skøyter testet positivt på det forbudte stoffet meldonium tirsdag. Dermed har hele fem russiske utøvere testet positivt på hjertemedisinen.

Doping - illustrasjon

DOPINGTATT: Maria Sjarapova, verdensmester i sprint, Pavel Kulizhnikov og Abeba Aregawi. Alle er tatt for meldonium.

Mandag ble idrettsverden rystet av nok en dopingskandale da den russiske tennisstjernen Maria Sjarapova innrømmet bruk av hjertemedisinen meldonium (også kjent som mildronate).

Tirsdag kom så nyheten om at de russiske verdensmesterne på skøyter, Semion Elistratov og Pavel Kulizhnikov, også er tatt for bruk av meldonium.

Hjertemedisin som bedrer prestasjonen

Maria Sjarapova

DOPINGTATT: Maria Sjarapova.

Foto: Jayne Kamin-Oncea / Reuters

Så langt i år har hele ni utøvere testet positivt på hjertemedisinen. Fem fra Russland, to fra Ukraina og to fra Etiopia. Mange av disse er blant de fremste innen sine idrettsgrener.

– Kan komme flere

Spørsmålet er nå hvor utbredt stoffet er blant andre idrettsutøvere.

Ekaterina Bobrova

DOPINGTATT: Ekaterina Bobrova.

Foto: SAMUEL KUBANI / Afp

– Det virker som om det er utbredt når man ser på sakene som er kommet opp nå. Det kan jo komme flere i kjølvannet av disse. Det virker som om det har vært utbredt bruk, sier medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

Den russiske sportsministeren Vitaly Mutko sier at medisinen var svært populær blant russiske utøvere da den var lovlig og frykter flere dopingsaker.

– Jeg tror at det vil komme flere saker. Dessverre var det mange av utøverne som brukte denne medisinen, sier han, ifølge The Guardian.

Beslutningen om å legge meldonium til forbudslisten kom etter ett års overvåkning av medisinen. Da så man at bruken var svært stor i visse miljøer.

Så stor at det kun kunne skyldes at den ble brukt som dopingmiddel.

Forbudet trådte i kraft 1. januar 2016.

Lite kjent i Vesten

Meldonium har imidlertid vært lite kjent i Vesten, og er ikke godkjent som legemiddel i USA. Det kan imidlertid kjøpes fritt på nettet.

Selv om medisinen er ukjent i Norge har den vært på markedet som hjertemedisin i flere tiår i Øst-Europa. Den ble utviklet i Latvia på midten av 70-tallet.

Medisinen står på WADAs forbudsliste siden stoffet bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid. Det har gjort medisinen attraktiv blant idrettsutøvere for å bedre prestasjonen.

Ifølge en studie fra 2015 som omtales i den nye dopingdokumentaren om Russland ble det funnet spor av meldonium hos 724 av 4316 russiske utøvere, noe som tilsvarer oppsiktsvekkende 17 prosent.

Eduard Vorganov

DOPINGTATT: Eduard Vorganov.

Foto: Tim De Waele / © Tim De Waele/Corbis

En annen undersøkelse i 2015 viser mer beskjedne 2,2 prosent.

Les også: Ukjent hjertemedisin avslørt som doping i Øst-Europa

– Bare begynnelsen

Dmitri Nossov, nestleder i den russiske statsdumaen og med OL-bronse fra 2004, frykter det blir flere dopingavsløringer knyttet til melodium.

– Det er trist, men dette er bare begynnelsen, uttalte han da Bobrova ble tatt.

Dopinglege Inggard Lereim tror flere utøvere kan ha hatt langsiktig utbytte av å bruke medisinen.

– Jeg har opplevd så mye lureri i dopingsaker, så jeg ser ikke bort ifra at det kan ha vært brukt, men jeg har ikke noe bevis for det. Men med bakgrunn i mangeårig erfaring så kan man ikke utelukke det, sier han.

PER WIIK JOHANSEN, medisinsk sjef i Antidoping Norge, forklarer hva meldonium er. Reporter: Hans Henrik Løken.

VIDEO: Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen.

Siste nytt

 • Danskene spiller med «protestdrakter» i Qatar-VM

  Danmark stiller i VM-sluttspillet i Qatar med trøyer der logoer og andre detaljer er tonet helt ned. Grepet blir gjort for å markere avstand til vertslandet.

  Designet på de danske VM-draktene ble lagt fram på Instagram-kontoen til utstyrsleverandøren Hummel onsdag. Til bildene står det at «vi ikke vil synes i en turnering som har kostet mennesker livet».

  «Vi støtter det danske landslaget helhjertet, men det er ikke samme sak å støtte Qatar som vertsnasjon», skriver Hummel.

  Qatar har i en årrekke fått kritikk for brudd på menneskerettigheter og sin behandling av gjestearbeidere.

  Logoene til Danmarks fotballforbund (DBU) og Hummel vil være i samme farge som draktene. Det gjør det nesten umulig å se dem fra avstand. Trøyene vil enten være ensfarget i rødt, hvitt eller svart.

  DBU har tidligere gjort det klart at man ikke vil ha sponsorer på sine drakter, og ingen i og rundt landslaget vil delta på arrangement under VM som ikke er obligatoriske. Valget er også tatt som en protest mot Qatar.

  Danskene starter mesterskapet mot Tunisia 22. november. Deretter er det puljekamper mot tittelholder Frankrike (26/11) og Australia (30/11). (NTB)

  Denmark France Nations League Soccer
  Foto: Liselotte Sabroe / AP
 • Første kvinnelige dommer i Serie A for menn – leder «norsk» oppgjør

  Maria Sole Ferrieri Caputi blir i helgen første kvinne som dømmer en fotballkamp i italiensk Serie A for menn.

  Det bekreftet dommerforeningen AIA onsdag. Det ble ikke opplyst hvilken kamp hun skal dømme, men ifølge Gazzetta dello Sport og andre medier blir det kampen mellom Sassuolo og Salernitana.

  Flere norske spillere kan bli involvert i den kampen. Kristian Thorstvedt og Emil Konradsen Ceïde er i Sassuolo-stallen, Erik Botheim, Emil Bohinen og Julian Kristoffersen i Salernitana-stallen.

  – Dette er ikke hvilken som helst dag. Jeg er full av følelser nå, sa AIA-president Alfredo Trentalanga da han offentliggjorde at Caputi skal dømme sin første toppseriekamp. (NTB)

 • VG: Norges Skiforbund dropper FIS-møte grunnet russisk deltagelse

  Det skriver VG.

  Torbjørn Broks Pettersen, som representerer Norges Skiforbund i en av flere ulike langrennskomiteer i FIS, forteller om beskjeden til avisen.

  – Jeg var på vei til toget nå snart, men nå holder jeg meg hjemme. Den norske delegasjonen står over har jeg nettopp fått beskjed om. Det er vanskelig å sitte i møte med russere nå, sier Broks Pettersen.

  I møte, som er i Sveits, har Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) invitert russiske representanter.

  – Jeg er i Zürich. Hvis noen ønsker å snakke med oss, så er vi klar og åpen for alle, skriver Russlands skipresident Jelena Välbe i en melding NRK.

  Totalt skulle i underkant av 30 norske deltakere ha deltatt i Sveits.

  – Jeg tenker det er på høy tid. Det har kommet et nytt styre i Norges Skiforbund og de har åpenbart bestemt seg for å ta et tydeligere standpunkt og en hardere linje i de sammenhengene her, sier NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt.

  – Det er en tydelighet som er enda viktigere når det begynner å gå rykter om at man vurderer fra IOC- og FIS-ledelsens side å foreta en tilnærming overfor Belarus og Russland.

  FIS Council skal ta stilling til russisk og belarussisk deltagelse først 22. oktober.

  «Den nåværende FIS-policyen når det gjelder russisk og belarusisk deltakelse gjelder ikke representanter, men kun utøvere i konkurranser. Derfor er alle deltakere i FIS’ komiteer klarert til å delta i møtene», skriver medieavdelingen i Det internasjonale skiforbundet til VG.

  Til møtene er også representanter fra Belarus invitert.

  Sesongåpning langrenn - Beitostølen - Beitosprinten 2021
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste