NRK Meny
Normal

Dette er kortbane-skøyteløp

Slik konkurreres det

Løpene finner sted på en bane som er 111,12 meter (120 yards) i omkrets, det vil si en oval bane inne i en ishockey-rink. Og i motsetning til i "vanlig" skøyteløp konkurreres det ikke på tid, men i heat.

Fire utøvere starter i hvert heat, og de to beste går videre til neste runde. Det hele ender i et finaleheat der medaljefordelingen avgjøres.

På grunn av den korte banen og de krappe svingene, er det vanlig med fall, protester og diskvalifikasjoner. Av sikkerhetsgrunner er løperne utstyrt med hjelm og beskyttere på armer, knær og legger.

I stafettene deltar fire løpere, som kan skiftes inn og ut når som helst. Lagene bestemmer selv hvor mange runder hver av løperne skal gå, og når det skal veksles. Vekslingen foregår vanligvis ved at løperen som skal byttes ut, gir nestemann et skikkelig puff framover for å gi ham en best mulig start.

Men det skal ikke veksles på de siste to rundene.

Øvelser

Det konkurreres i åtte klasser:

 • 500 m, menn
 • 500 m, kvinner
 • 1000 m, menn
 • 1000 m, kvinner
 • 1500 m, menn
 • 1500 m, kvinner
 • 3000 m stafett, kvinner
 • 5000 m stafett, menn

OL-program - skøyter kortbane

Noen uttrykk

Markør: Gummiklossene som markerer innersvingen. Det er vanligvis sju av dem i hver sving.

Relaying: Når en stafettløper går innefor markørene på langsiden for å få opp farten før han går ut i banen og får klappet på ryggen av forgående løper.

Crossover: Svingteknikken, der løperen krysser det ene beinet foran det andre for å klare den krappe svingen best mulig. For å holde balansen er det dessuten vanlig at løperen støtter seg med armen i isen.

Siste nytt

 • Tror Zlatan er tilbake før nyttår

  Zlatan Ibrahimovic er fortsatt under opptrening i Manchester United etter fjorårets skade, men manager José Mourinho mener svensken nærmer seg et comeback. – Han er ikke tilbake neste uke eller om et par uker, men tror jeg han er tilbake i løpet av 2017? Ja. Men det er bare en følelse, sier Mourinho på pressekonferansen før helgens kamp.

  SOCCER-ENGLAND-BOU-MUN/
  Foto: Hannah McKay / Reuters
 • Fransk proffrytter omkom

  Proffsyklisten Mathieu Riebel (20) mistet livet da han kolliderte med en ambulanse under et etapperitt i Tour de Nouvelle-Caledonie fredag, melder NTB. Ulykken skjedde i en bratt utforkjøring, i høy hastighet.

  Ribel døde momentant.

 • Rønning inn i utøverkommisjon

  Eldar Rønning (35) er valgt til medlem i Den europeiske olympiske komités (EOC) utøverkommisjon. Det ble klart under EOCs utøverforum i Monte Carlo fredag. I en pressemelding sier den tidligere langrennsløperen at han vil rette et spesielt fokus mot studier i kombinasjon med idrett.

  Eldar Rønning
  Foto: Kjartan Haugen / Norges Idrettsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal