NRK Meny
Normal

Dette er kombinert

Slik konkurreres det

Løperne hopper først én omgang, deretter går de 10 km langrenn. Pausen mellom de to delene kan variere fra 35 minutter til et par timer.

Poengene fra hopp-omgangen regnes om til sekunder etter en gitt skala, og deretter starter løperne i langrennet med de differanser som denne omregningen tilsier. Hopp-vinneren starter dermed først, og førstemann i mål vinner.

I lagkonkurransen stiller hvert deltakende lag med fire løpere. I hopprennet sender hvert lag sin førstemann utfor først, deretter sin andremann, osv. De samlede poengsummene blir regnet om til tid, og dette avgjør start-avstandene i stafetten, som går over 4 x 5 km.

I kombinert skiller man ikke på stilarter. Alle løpene går i fri teknikk.

Øvelser

Det konkurreres i tre øvelser (kombinert er én av to OL-greiner som fortsatt bare er for menn).

 • Hopp liten bakke/ langrenn 10 km
 • Hopp stor bakke/ langrenn 10 km
 • Laghopp stor bakke/ langrenn 4 x 5 km

OL-program - kombinert

Noen uttrykk

Gundersen-metoden: Løperne starter i langrennet med den avstanden som resultatet i hopprennet tilsier, slik at den som er først i løypa også leder konkurransen til enhver tid.

Distansepoeng: Poeng gitt for lengden i hopprennet.

Tilløpet: Der løperen kjører fra starten og ned mot hoppet.

Unnarenn: Bakken fra kulen og ned på sletta.

K-punkt: Distansen fra hoppkanten og ned i bakken, tilsvarende høyden på hoppet. Dette brukes som utgangspunkt for begregneingen av lengdepoengene.

Stor bakke: Den største av to bakker i en OL-konkurranse, med lengder på opptil 140 meter.

Liten bakke: Den minste OL-bakken, som under vinterens OL kan tåle hopp opptil 106 meter.

Telemark-nedslag: Hopperen lander med parallelle ski, men med den ene noe foran den andre, og samtidig har god balanse.

Fellesstart: Konkurranser der langrennet går først, med fellesstart, og hopprennet går til slutt. Men dette er ikke OL-øvelse.

Siste nytt

 • Finaleplassen røk for Ulsrud

  Torsdagens semifinale endte med norsk 3-8-tap for Sverige for Thomas Ulsrud og hans curlingmannskap i EM. Tidligere på dagen hadde Ulsrud & co. sikret seg en plass i OL ved å bli blant de fire beste. Nå blir det spill om bronsen mot Sveits fredag.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er livstidsutestengt fra OL av IOC, får gå verdenscupåpningen i Ruka i helgen. FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra IOC før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne, skriver de i en pressemelding.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal