Hopp til innhold

Dette er Kipchoges ville maraton-forsøk: – Som å lande på månen

WIEN/OSLO (NRK): Når Eliud Kipchoge (34) skal bryte totimersgrensen på maraton har han tenkt på absolutt alt – med hjelp av Storbritannias rikeste mann.

Eliud Kipchoge

MARATON-IKON: Eliud Kipchoge avbildet i Wien før lørdagens løp.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Lørdag skal han forsøke seg på noe de fleste har trodd er umulig.

– Jeg løper for å skrive historie. Jeg løper for å bevise at det ikke finnes begrensninger. Ingen mennesker har begrensninger, sier Eliud Kipchoge.

Han har allerede sin plass i maratonens historiebøker. For et år siden satte han verdensrekord på maraton med 2.01.39. Da senket han rekorden med ett minutt og 42 sekunder, verdensrekorden med størst margin på 60 år, ifølge Wired.

Men det er noe med totimersgrensa som trigger ham. Noe med å klare det «umulige». For å klare det har han iverksatt et enormt forskningsprosjekt. For å motbevise teorien om at et menneske ikke kan løpe maraton på under to timer.

I lang tid har en stor gruppe forsket på ernæring, vær, trening, luftmotstand og utstyr. Alt som kan påvirke en maraton er tatt med.

Men den viktigste jobben gjenstår for langdistanse-ikonet fra Kenya, Eliud Kipchoge.

Eluid Kipchoge

DRØMMEN: Kipchoge drømmer om å se 1-tallet når han krysser målstreken i Wien. Det har ingen klart før.

Foto: Thomas Lovelock / INEOS / Thomas Lovelock

Ikke verdensrekord

Lørdagens løp handler ikke om å sette rekord; tiden blir ikke godkjent som offisiell tid. Løpsopplegget er så spesielt at tiden ikke kan godkjennes av det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Løpet handler om å bryte grenser. Og å vise at det umulige er mulig.

– Det handler om å vise hele verden at det ikke finnes grenser for hva man kan få til, sier Kipchoge.

Løpet skal gjennomføres i Wien, og det er ikke en tilfeldighet. Arrangøren gikk bredt ut for å finne mulige arenaer, med en rekke kriterier. «Løpebanen» måtte for eksempel ikke være mer enn tre tidssoner unna Kipchoges treningsbase i Kaptagat, og det var en rekke krav til vær og forhold.

Det skal være mellom 7 og 14 grader, og rundt 70 prosent luftfuktighet. I tillegg var det krav knyttet til vind, nedbør og luftkvalitet. Av de aktuelle arrangørene pekte Wien seg ut som en klar favoritt. Laget rundt Kipchoge fant ut at Praterparken, Wiens grønne lunge, er best egnet sted for å bryte drømmegrensen.

Blant annet er den helt flate løypa en fordel. Det er kun 2,6 meter høydeforskjell i løypa, en stigning på 0,06 prosent.

– Det er trolig den retteste strekningen jeg har sett noensinne, sier Hugh Brasher, sjef for London maraton, og en del av apparatet som har vært med i valget av løype.

Team Ingebrigtsen er harer

Men fortsatt er det en mann som skal gjøre jobben. Kipchoge er nødt til å holde samme fart i 42 195 meter. Han må løpe i 21 kilometer i timen i to timer. Det betyr to minutter og 50 sekunder per kilometer i snitt.

Laser på bakken

LASER: Dette er følgebilen, skjermen og laserne som skal hjelpe Kipchoge til mål før det har gått to timer.

Foto: Ineos

Bilen er veldig sentral i Kipchoges løp. Oppå bilen er en skjerm som viser farten til enhver tid. Bak bilen løper Kipchoges hjelpere, harene, i en bestemt vifteformasjon. Dette for å ta mest mulig luftmotstand.

Laserne bak bilen hjelper ikke bare med å holde farten, den viser også hvordan harene skal posisjonere seg til enhver tid.

– Vi har jobbet sammen. Jeg vil skrive historie. Men alle som er med, er med på den historien, sier Kipchoge.

Fem lasere bak på bilen lager streker på asfalten foran løperne. Dette er hastigheten harene skal holde for at Kipchoge skal bryte drømmegrensen.

Harene reduserer luftmotstanden betraktelig, og klarer naturligvis ikke å holde samme fart som Kipchoge over 42,195 kilometer. Derfor har de laget et system der harene rullerer på hvem som skal løpe.

Fredag, dagen før dagen, var utøverne ute for å trene på vekslinger.

– Gruppene som er fartsholdere, skal gå ut og inn bak bilen og legge seg rundt Kipchoge, forteller Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Eliud Kipchoge (white vest), world record holder, Olympic champion poses with his dream team in Vienna

HARENE: Eliud Kipchoge (i hvit drakt) sammen med de 35 harene som skal hjelpe ham under totimersgrensa.

Foto: The INEOS 1:59 Challenge/Bob Mar

Ingebrigtsen-brødrene er tre av harene som bytter på å løpe i en V-formasjon rundt Kipchoge.

Det er totalt 35 – håndplukkede – harer som rullerer på å hjelpe Kipchoge mot totimersgrensa. Blant dem er brødrene Ingebrigtsen, Bernard Lagat og Selemon Barega. I tillegg har han seks reserve-harer, hvis noen må trekke seg.

– Jeg tror det går, og det gjenstår å se om det klaffer. Det er opp til oss fartsholdere å være med å bidra. Vi skal ha et møte i kveld (fredag) for å optimalisere alt. Vi håper og tror at det er mulig å lage historie, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Sponset av Storbritannias rikeste

Å arrangere Kipchoges ville plan er ikke gratis. Et enormt team av forskere fra forskjellige miljøer, i tillegg til svært store navn som fartsholdere. Da hjelper det å ha med Jim Ratcliffe på laget.

Eliud Kipchoge and Britain's richest person Jim Ratcliffe

RIK: Jim Ratcliffe (til venstre) er Storbritannias rikeste mann. Her sammen med Eliud Kipchoge.

Foto: Matt Dunham / AP

Ratcliffe er god for over 160 milliarder kroner, noe som gjør ham til verdens 57. rikeste mann, ifølge Bloomberg. Han eier Ineos, som nylig tok over sykkellaget Team Sky. Han eier også et lag i seiling, og har kjøpt opp den franske fotballklubben Nice samt sveitsiske FC Lausanne.

– Det er ingen klar strategi bak valgene. Jim er en lidenskapelig type. Han er i en del av livet der avgjørelsene preges av hva som er gøy, interessant og kult, sier Fran Millar, administrerende direktør i Ineos Sports.

Mislykket forsøk i 2017

Før Kipchoge starter løpet er entusiasmen enorm. Kipchoge hylles av en hel idrettsverden som en av de største.

– Det vil være en av de største bragdene i idrettshistorien, sier Patrick Vieira, verdensmester, europamester og Premier League-vinner.

– Hvis noen klarer det, er det han. Han har et fokus og en dedikasjon for å nå målet, sier syklist Chris Froome.

Men han har forsøkt før, og da gikk det ikke. I 2017 skulle han bryte totimersgrensa på Monza-banen i Italia, men var 26 sekunder for sent ute.

Monza Kipchoge

GIKK IKKE: Eliud Kipchoge (i rød overdel) under forsøket på å bryte totimersgrensa på Formel 1-banen Monza i Italia.

Foto: Luca Bruno / AP

Nå har han gjort en rekke forbedringer etter erfaringene han gjorde i mai 2017.

Siden den gang har han forbedret sin personlige rekord på maraton fra 2.03.05 til 2.01.39. Han har også fått nye sko, som er 15 gram lettere enn i 2017. Arenaen i Wien er også bedre enn den svingete banen i Italia. Det gjør at han kan holde jevn fart; på Monza-banen gjorde svingene at han måtte akselerere etter en sving.

I tillegg får Kipchoge hjelp av publikum. Arrangøren anslår at 250 000 vil være på plass i Praterparken i Wien for å følge løpet.

– Første mann på månen

Kipchoge får drikke kontinuerlig, levert på en sykkel. Etter at han har kastet fra seg flasken, blir flasken plukket opp og veid, for å måle hvor mye væske han har fått i seg.

Dette er en av årsakene til at løpet ikke blir godkjent som rekord; under en maraton får løperne i seg næring fra drikkestasjoner langs løypa.

Kipchoge har vunnet OL-gull, VM-gull og har vunnet åtte av de store maratonene i verden. Lørdagens løp blir ikke noen rekord, men likevel blir han stående i historiebøkene for alltid. Om han kommer seg under to timer.

– Vi løper for å skrive historie. Det blir som å være den første mannen på månen, sier Kipchoge.

Kilder: Ineos, Wired, Wall Street Journal og Runner's World

DIREKTE: Se Kipchoges løp direkte her.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal