Dette er ishockey

Ishockey OL-illustrasjon
Foto: NRK

Slik konkurreres det

12 lag for menn og 8 for kvinner deltar i OL-turneringen. Kampene går på baner av nordamerikansk størrelse, som er fire meter smalere enn banene i Europa. Dette fører til tettere matcher med mer kontakt mellom spillerne. I Europa måler banene 61 x 30 meter, i Nord-Amerika 61 x 26 meter.

Et lag skal ha maks seks spillere på isen samtidig (fem utespillere og én målvakt).

Kampene går over 3 x 20 minutter. Spilletiden er effektiv, det vil si at klokka stoppes hver gang spillet blir avblåst. En periode blir dermed brutto 30-35 minutter, av og til enda lenger. Pausene er 15 minutter.

I gruppespillet får lagene 3 poeng for seier og 0 for tap etter ordinær tid. Står det uavgjort, spilles det tilleggstid i inntil fem effektive minutter. Scorer ett av lagene, avsluttes kampen der og da. Scorer ingen i løpet av de fem minuttene, spilles det straffekonkurranse. Vinneren i begge disse tilfellene fåt 2 poeng, taperen 1.

Rekkefølgen for lag som har like mange poeng, avgjøres på innbyrdes resultat.

Står det uavgjort etter ordinær tid i sluttspillet, spilles det sudden death i inntil 20 minutter. Er det fortsatt uavgjort, blir kampen avgjort på straffer. Hvert lag har i utgangspunktet 5 straffeslag. Er det fortsatt uavgjort, får hvert lag ett og ett straffeslag til en avgjørelse har falt.

I de offisielle resultatene vil bare det avgjørende straffeslaget telle. Det vil si at om en kamp går til straffer på stillingen 3-3, vil det seirende lag vinne med sifrene 4-3, uansett hvor mange straffer det er scoret på eller bommet på i straffekonkurransen.

Menn: Hvert lag har 23 spillere i troppen, av dem tre målvakter.

De 12 lagene deles inn i tre grupper. Etter gruppespillet rangeres disse fra 1-12, basert på plassering, poeng og målforskjell i gruppene.

De fire best rangerte (gruppevinnerne og beste toer) går direkte til kvartfinale. De åtte neste møtes to og to i kamp om de fire siste kvartfinaleplassene. Det femte-rangerte laget møter 12.-rangerte, 6 mot 11, osv.

Deretter avgjøres tunreringen med semifinaler og finale/bronsefinale.

Kvinner: Hvert lag har 18 spillere i troppen, av dem to målvakter.

De 8 lagene deles inn i to grupper. De to beste i hver gruppe går til semifinale, der vinneren av den ene gruppa møter toeren i den andre.

Se animasjonsframstilling av ishockey

Øvelser

Det konkurreres i to klasser:

 • Menn
 • Kvinner

Noen uttrykk

Assist (eller målgivende pansing): spilleren som er nest sist på pucken før en scoring.

Blue line: En linje som deler hver banehalvdel i to. Den markerer den defensive sonen for det forsvarende lag og den offensive for det angripende lag. Linja blir vanligvis brukt for å avgjøre om en eller flere spillere er offside.

Vant: Banens "vegger".

Bodychek: Når en spiller fysisk prøver å presse eller skyve en motspiller. Dette er bare lovlig når spilleren har eller nettopp har hatt pucken.

Icing: Når en forsvarsspiller sender pucken fra egen forsvarssone til motpartens - altså over begge blålinjene - uten at en motstander har sjanse til å nå den.

Nøytral sone: Den delen av banen som ligger mellom blålinjene.

Offside: Når en angripende spiller går inn i motstanderens forsvarssone - altså krysser blålinja - før pucken. Da blir spillet stoppet.

Utvisning: Straff for forseelser. Mest vanlig er to minutters utvisning, der spilleren må sitte på benken ("fryseboksen") i to minutter, og laget må spille med én spiller mindre i denne tiden. Ved en tominuttersutvisning får spilleren likevel komme inn igjen hvis motstanderen scorer før de to minuttene har gått.

Spillere kan også utvises for lenger tid ved større regelbrudd, opptil matchstraff ved særlig grove brudd. Da får laget vanligvis sette inn en ny spiller som erstatter når en del av tiden har gått.

Periode: En omgang, dvs 20 minutters effektiv spilletid.

Power Play: Når ett lag har flere spillere enn motparten på isen, på grunn av utvisning(er).

Puck: Den runde gummiskiven som spillerne skal prøve å skyte inn i motstandernes mål. Den er 7,5 cm i diameter og 2,5 cm tjukk.

Red line: Banens midlinje på tvers. Midt på linja ligger dropp-punktet, der spillet settes i gang ved starten hver periode og etter hver scoring.

Siste nytt

 • Engen og Minde semifinaleklare

  Med Ingrid Syrstad Engen og Kristine Minde fra start vant Wolfsburg komfortabelt 3-0 over 2.-divisjonslaget Gütersloh i den tyske cupens kvartfinale.

  I semifinalen venter nok et 2.-divisjonslag i Arminia Bielefeld, som sensasjonelt slo ut Sand i kvartfinalen.

  Semifinalene spilles 10. og 11. juni, finalen 4. juli.

  Engen
  Foto: Peter Morrison/AP Photo
 • Forren vurderer «lokkende» tilbud

  Avisen Expressen hevder at Vegard Forren har et tilbud fra IFK Göteborg. Til Nettavisen sier midtstopperen at han har et konkret tilbud han vurderer.

  Forren vil ikke si hvilken klubb eller liga det er snakk om.

  – Jeg har et tilbud jeg vurderer. Jeg skal ta en god prat med familien om det, sier Forren til Nettavisen.

  Den svenske avisen Expressen skrev onsdag at IFK Göteborg har tilbudt Forren kontrakt og at han har fått frist til slutten av uken med å svare.

  Forrens kontrakt med Molde ble forrige uke avsluttet på grunn av en personalsak. Han har i intervju med TV 2 og Romsdals Budstikke vært åpen om sine spilleproblemer og om at han lånte penger fra Moldes botkasse for å gjøre opp spillegjeld.

  rRPXsMGLtcE
  Foto: Terje Bendiksby
 • Haaland usikker til Hertha-kampen

  Erling Braut Haaland fikk også onsdag behandling mens lagkameratene trente, men Borussia Dortmund har ikke gitt opp å få ham på banen mot Hertha Berlin.

  Det melder flere tyske medier onsdag ettermiddag, deriblant lokalavisa Ruhr Nachrichten og velrenommerte Kicker.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet.

  Ifølge Kicker er det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn.

  DGHWt6lkdpE
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal