NRK Meny
Normal

Dette er ishockey

Ishockey OL-illustrasjon
Foto: NRK

Slik konkurreres det

12 lag for menn og 8 for kvinner deltar i OL-turneringen. Kampene går på baner av nordamerikansk størrelse, som er fire meter smalere enn banene i Europa. Dette fører til tettere matcher med mer kontakt mellom spillerne. I Europa måler banene 61 x 30 meter, i Nord-Amerika 61 x 26 meter.

Et lag skal ha maks seks spillere på isen samtidig (fem utespillere og én målvakt).

Kampene går over 3 x 20 minutter. Spilletiden er effektiv, det vil si at klokka stoppes hver gang spillet blir avblåst. En periode blir dermed brutto 30-35 minutter, av og til enda lenger. Pausene er 15 minutter.

I gruppespillet får lagene 3 poeng for seier og 0 for tap etter ordinær tid. Står det uavgjort, spilles det tilleggstid i inntil fem effektive minutter. Scorer ett av lagene, avsluttes kampen der og da. Scorer ingen i løpet av de fem minuttene, spilles det straffekonkurranse. Vinneren i begge disse tilfellene fåt 2 poeng, taperen 1.

Rekkefølgen for lag som har like mange poeng, avgjøres på innbyrdes resultat.

Står det uavgjort etter ordinær tid i sluttspillet, spilles det sudden death i inntil 20 minutter. Er det fortsatt uavgjort, blir kampen avgjort på straffer. Hvert lag har i utgangspunktet 5 straffeslag. Er det fortsatt uavgjort, får hvert lag ett og ett straffeslag til en avgjørelse har falt.

I de offisielle resultatene vil bare det avgjørende straffeslaget telle. Det vil si at om en kamp går til straffer på stillingen 3-3, vil det seirende lag vinne med sifrene 4-3, uansett hvor mange straffer det er scoret på eller bommet på i straffekonkurransen.

Menn: Hvert lag har 23 spillere i troppen, av dem tre målvakter.

De 12 lagene deles inn i tre grupper. Etter gruppespillet rangeres disse fra 1-12, basert på plassering, poeng og målforskjell i gruppene.

De fire best rangerte (gruppevinnerne og beste toer) går direkte til kvartfinale. De åtte neste møtes to og to i kamp om de fire siste kvartfinaleplassene. Det femte-rangerte laget møter 12.-rangerte, 6 mot 11, osv.

Deretter avgjøres tunreringen med semifinaler og finale/bronsefinale.

Kvinner: Hvert lag har 18 spillere i troppen, av dem to målvakter.

De 8 lagene deles inn i to grupper. De to beste i hver gruppe går til semifinale, der vinneren av den ene gruppa møter toeren i den andre.

Se animasjonsframstilling av ishockey

Øvelser

Det konkurreres i to klasser:

 • Menn
 • Kvinner

Noen uttrykk

Assist (eller målgivende pansing): spilleren som er nest sist på pucken før en scoring.

Blue line: En linje som deler hver banehalvdel i to. Den markerer den defensive sonen for det forsvarende lag og den offensive for det angripende lag. Linja blir vanligvis brukt for å avgjøre om en eller flere spillere er offside.

Vant: Banens "vegger".

Bodychek: Når en spiller fysisk prøver å presse eller skyve en motspiller. Dette er bare lovlig når spilleren har eller nettopp har hatt pucken.

Icing: Når en forsvarsspiller sender pucken fra egen forsvarssone til motpartens - altså over begge blålinjene - uten at en motstander har sjanse til å nå den.

Nøytral sone: Den delen av banen som ligger mellom blålinjene.

Offside: Når en angripende spiller går inn i motstanderens forsvarssone - altså krysser blålinja - før pucken. Da blir spillet stoppet.

Utvisning: Straff for forseelser. Mest vanlig er to minutters utvisning, der spilleren må sitte på benken ("fryseboksen") i to minutter, og laget må spille med én spiller mindre i denne tiden. Ved en tominuttersutvisning får spilleren likevel komme inn igjen hvis motstanderen scorer før de to minuttene har gått.

Spillere kan også utvises for lenger tid ved større regelbrudd, opptil matchstraff ved særlig grove brudd. Da får laget vanligvis sette inn en ny spiller som erstatter når en del av tiden har gått.

Periode: En omgang, dvs 20 minutters effektiv spilletid.

Power Play: Når ett lag har flere spillere enn motparten på isen, på grunn av utvisning(er).

Puck: Den runde gummiskiven som spillerne skal prøve å skyte inn i motstandernes mål. Den er 7,5 cm i diameter og 2,5 cm tjukk.

Red line: Banens midlinje på tvers. Midt på linja ligger dropp-punktet, der spillet settes i gang ved starten hver periode og etter hver scoring.

Siste nytt

 • Graabak går ut først

  Det norske laget har et veldig godt utgangspunkt før langrennet etter at hopprennet ble avlyst. Jørgen Graabak går ut først, mens Jarl Magnus Riiber skal ta ryggen til lagkameraten. Luis Lehnert går ut som nummer tre, mens Jan Schmid også er i teten med 7. beste utgangspunkt.

  Graabak
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Solberg inn i VM-troppen

  Det er ingen sykdom i den norske VM-troppen før VM-finalen, men Thorir Hergeirsson velger likevel å ta med tre keepere og gi Silje Solberg en plass på benken, skriver NTB. Alle tre keeperne, Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbø og Solberg, har trent som normalt før finalen.

  Solberg
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hvas til ny finale i svømme-EM

  Tomoe Zenimoto Hvas (17) er i posisjon til å ta en ny EM-medalje i svømming etter å ha tatt seg videre til finale på favorittøvelsen 200 meter butterfly. Hvas tok andreplassen i sitt heat med tiden 1.53,61, skriver NTB.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Fellesstart menn
V-cup skiskyting: Fellesstart menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp: Hopp kvinner
EM svømming
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
Sport i dag
EM svømming