NRK Meny
Normal

Dette er ishockey

Ishockey OL-illustrasjon
Foto: NRK

Slik konkurreres det

12 lag for menn og 8 for kvinner deltar i OL-turneringen. Kampene går på baner av nordamerikansk størrelse, som er fire meter smalere enn banene i Europa. Dette fører til tettere matcher med mer kontakt mellom spillerne. I Europa måler banene 61 x 30 meter, i Nord-Amerika 61 x 26 meter.

Et lag skal ha maks seks spillere på isen samtidig (fem utespillere og én målvakt).

Kampene går over 3 x 20 minutter. Spilletiden er effektiv, det vil si at klokka stoppes hver gang spillet blir avblåst. En periode blir dermed brutto 30-35 minutter, av og til enda lenger. Pausene er 15 minutter.

I gruppespillet får lagene 3 poeng for seier og 0 for tap etter ordinær tid. Står det uavgjort, spilles det tilleggstid i inntil fem effektive minutter. Scorer ett av lagene, avsluttes kampen der og da. Scorer ingen i løpet av de fem minuttene, spilles det straffekonkurranse. Vinneren i begge disse tilfellene fåt 2 poeng, taperen 1.

Rekkefølgen for lag som har like mange poeng, avgjøres på innbyrdes resultat.

Står det uavgjort etter ordinær tid i sluttspillet, spilles det sudden death i inntil 20 minutter. Er det fortsatt uavgjort, blir kampen avgjort på straffer. Hvert lag har i utgangspunktet 5 straffeslag. Er det fortsatt uavgjort, får hvert lag ett og ett straffeslag til en avgjørelse har falt.

I de offisielle resultatene vil bare det avgjørende straffeslaget telle. Det vil si at om en kamp går til straffer på stillingen 3-3, vil det seirende lag vinne med sifrene 4-3, uansett hvor mange straffer det er scoret på eller bommet på i straffekonkurransen.

Menn: Hvert lag har 23 spillere i troppen, av dem tre målvakter.

De 12 lagene deles inn i tre grupper. Etter gruppespillet rangeres disse fra 1-12, basert på plassering, poeng og målforskjell i gruppene.

De fire best rangerte (gruppevinnerne og beste toer) går direkte til kvartfinale. De åtte neste møtes to og to i kamp om de fire siste kvartfinaleplassene. Det femte-rangerte laget møter 12.-rangerte, 6 mot 11, osv.

Deretter avgjøres tunreringen med semifinaler og finale/bronsefinale.

Kvinner: Hvert lag har 18 spillere i troppen, av dem to målvakter.

De 8 lagene deles inn i to grupper. De to beste i hver gruppe går til semifinale, der vinneren av den ene gruppa møter toeren i den andre.

Se animasjonsframstilling av ishockey

Øvelser

Det konkurreres i to klasser:

 • Menn
 • Kvinner

Noen uttrykk

Assist (eller målgivende pansing): spilleren som er nest sist på pucken før en scoring.

Blue line: En linje som deler hver banehalvdel i to. Den markerer den defensive sonen for det forsvarende lag og den offensive for det angripende lag. Linja blir vanligvis brukt for å avgjøre om en eller flere spillere er offside.

Vant: Banens "vegger".

Bodychek: Når en spiller fysisk prøver å presse eller skyve en motspiller. Dette er bare lovlig når spilleren har eller nettopp har hatt pucken.

Icing: Når en forsvarsspiller sender pucken fra egen forsvarssone til motpartens - altså over begge blålinjene - uten at en motstander har sjanse til å nå den.

Nøytral sone: Den delen av banen som ligger mellom blålinjene.

Offside: Når en angripende spiller går inn i motstanderens forsvarssone - altså krysser blålinja - før pucken. Da blir spillet stoppet.

Utvisning: Straff for forseelser. Mest vanlig er to minutters utvisning, der spilleren må sitte på benken ("fryseboksen") i to minutter, og laget må spille med én spiller mindre i denne tiden. Ved en tominuttersutvisning får spilleren likevel komme inn igjen hvis motstanderen scorer før de to minuttene har gått.

Spillere kan også utvises for lenger tid ved større regelbrudd, opptil matchstraff ved særlig grove brudd. Da får laget vanligvis sette inn en ny spiller som erstatter når en del av tiden har gått.

Periode: En omgang, dvs 20 minutters effektiv spilletid.

Power Play: Når ett lag har flere spillere enn motparten på isen, på grunn av utvisning(er).

Puck: Den runde gummiskiven som spillerne skal prøve å skyte inn i motstandernes mål. Den er 7,5 cm i diameter og 2,5 cm tjukk.

Red line: Banens midlinje på tvers. Midt på linja ligger dropp-punktet, der spillet settes i gang ved starten hver periode og etter hver scoring.

Siste nytt

 • Røa reddet ett poeng

  Røa havnet under 0–2 mot Arna-Bjørnar, men leverte en mesterlig sluttspurt og berget 2–2.

  På overtid kunne de tatt seieren, men Røas Ina Helen Levorsen Skaug satte straffesparket utenfor.

  Geir Nordby
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Fratatt to poeng etter sesongslutt

  Det italienske fotballforbundet har bestemt at Bari mister to poeng som følge av økonomisk rot. De faller ned fra sjette- til syvendeplass i Serie B, skriver NTB.

  Det gjør at klubben mister hjemmebanefordel i opprykkskvalifiseringen mot Cittadella.

 • Brølte for seier etter 46 poeng

  LeBron James leverte en kamp av de sjeldne med 46 poeng i nattens kamp i NBA-sluttspillet. Han bidro sterkt til at Cleveland Cavaliers slo Boston Celtics 109-99, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den avgjørende kamp syv spilles natt til mandag.

  LeBron James
  Foto: David Richard / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien fotball kvinner: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Kolbotn - Klepp
Toppserien fotball kvinner: Kolbotn - Klepp
4-4-2 med Schau og Aune
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Stabæk - Sandviken
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune