Hopp til innhold

– Brann har latt oppvasken stå til noen andre, men så dukket ikke de som skulle ta oppvasken opp

Tre uker før seriestarten mangler Brann både daglig leder, sportssjef og økonomisjef. Det i tillegg til et helt styre.

Triste Brann-supportere

TOTAL NEDTUR: Brann rykket ned fra eliteserien i 2014. I år har motgangen fortsatt utenfor banen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Styret i Brann har vært handlingslammet siden nedrykket. De har ventet på nye folk. Nå blir det tett opp mot seriestart før et nytt styre kan jobbe, sa sportsjournalist Tormod Bergersen i Bergensavisen (BA) til NRK i forrige uke.

Mye har skjedd i og rundt Sportsklubben Brann det siste året. Så sent som forrige onsdag arrangerte klubben det som i ettertid vil stå som et av de mest omtalte årsmøtene i en norsk idrettsklubb på 2000-tallet.

Samtidig har det avtroppende styret ventet med flere nødvendige ansettelser fordi de ikke ønsket å legge føringer for det påtroppende styret - et styre som ennå ikke har blitt valgt.

– Brann har latt oppvasken stå til noen andre, men så dukket ikke de som skulle ta oppvasken opp en gang, visualiserer Bergersen oppgitt.

Et nytt styre kan tidligst bli klart etter det ekstraordinære årsmøtet i Brann. Det vil bli avholdt minimum 14 dager etter at valgkomiteen har kommet med ny innstilling, og trolig etter påske. Da har Brann allerede serieåpnet mot Fredrikstad (6. april).

– Fullstendig kaos

Tormod Bergersen

SNAKKER OM KAOSET: Sportsjournalist Tormod Bergersen har fulgt Brann tett for BA siden 1998. Før det fulgte han laget fra tribunen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

I dag har Brann stående stillingsutlysninger for daglig leder, sportssjef og økonomisk sjef. Dette og styrevalget mener Tormod Bergersen klubben skulle tatt tak i med en gang nedrykket var et faktum i november.

– Det er fullstendig kaos. Og selv om det som skjedde på årsmøtet på en måte var varslet kom det som et sjokk også. Nå ler hele fotball-Norge av oss - igjen, sier sportsjournalisten oppgitt.

Men tross kritikk utenfra og seriestart rett rundt hjørnet hevder konstituert daglig leder Vibeke Johannesen i Brann at de ikke stresser i sportsklubben.

– Jeg kan godt forstå at det oppleves som kaos på utsiden, men innad har vi god kontroll. Jeg skulle imidlertid ønske det ble brukt mer energi på seriestarten og ikke på hvem som skal sitte i styret, sier hun til NRK.

Mange mener noe om Brann

Men det er akkurat der Branns kanskje aller største utfordring ligger; at mange har meninger i Brann. Ifølge Bergersen i BA er det dessuten veldig mange av dem som også vil bestemme i Brann.

– Alle vil det beste for klubben. Problemet til bergenserne har imidlertid vært at de ikke greier å samle seg - at de er mer opptatt av enkeltpersoner og posisjonering enn av å se helheten, forklarer han.

Det er for mange kjent at det i Brann lenge har vært flere grupperinger som har jobbet mot hverandre (se egen faktaboks).

Slik forklarte avtroppende leder av valgkomiteen, Hilde Lekven, situasjonen til BT i forkant av årsmøtet i klubben:

– Veldig mange ser bare behovene til sin egen gruppering, slåss for disse, og setter kompetanse i andre rekke.

– Engasjement på godt og vondt

Vibeke Johannesen, midlertidig daglig leder i Brann

MIDLERTIDIG: Vibeke Johannesen er konstituert i stillingen som daglig leder i Brann.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Men i dag er folk sinte i Bergen. De er sinte på Kjell Tennfjord som trakk seg så plutselig. De er også sinte på medlemmene i Brann som ikke fulgte valgkomiteens innstilling. De er rett og slett sinte fordi de bryr seg om Sportsklubben Brann.

Alt kaoset bidrar også til å skremme kompetente personer inn i viktige posisjoner både i styret og i ledelsen.

– Det spørs hvilke personer som vil stikke hånden sin inn i dette vepsebolet, spør Tormod Bergersen retorisk.

Vibeke Johannesen i Brann forstår at folk kan bli frustrerte, men mener samtidig at en klubb på Branns størrelse må tåle at det stormer av og til.

– Det er ikke slik vi ønsker å framstå. Vi skulle ønske vi unngikk situasjonen fra årsmøtet, men det er gjort i beste mening (av gruppene).

– Det store engasjementet rundt Brann er på både godt og vondt, sier hun.

«Supporterne stjal makten»

Som et eksempel på maktkampen rundt Brann opprettet fansen «Supporteroppgjøret» i 2011, etter at de følte seg oversett av både Brann-ledelsen og valgkomiteen.

Som et resultat kom den 54 år gamle høyskolelektoren Åshild Samnøy inn i Brann-styret. Hun har en høy stjerne hos mange – og tette bånd med enkelte i supportermiljøet.

– Supporterne ønsket seg makt, og Samnøy ble til slutt valgt inn, etter at supporterne hadde meldt seg inn i klubben, forklarer Tormod Bergersen.

Bataljon mot veteraner

Trond Mohn

TROND MOHN: Ifølge BT skal Bjørn Dahl ha valgt å trekke seg som styrekandidat etter en telefonsamtale med investoren.

Foto: Morten Andersen

Men supporterne i Bataljonen har ofte stått på en annen side enn x-spillerne i «Tirsdagsgjengen» og «Gamle Brann», når viktige beslutninger skal tas.

Veteranene ønsket i utgangspunktet å få Bjørn Dahl (daglig leder mellom 2000 og 2010) inn i Brann-styret denne gangen. Men da han trakk seg før årsmøtet - ifølge BT etter en mystisk telefonsamtale med investor Trond Mohn - stod veteranene oppsiktsvekkende nok sammen med supporterne om å gi Åshild Samnøy ny tillitt i styret.

– At de står sammen om noe er det mest positive som har kommet ut av dette, sier Tormod Bergersen og ler ironisk.

– På tide noen holder kjeft

Brann-supportere i tog til Ullevaal

I GULLMARSJ: Ordfører Trude Drevland i Bergen snakket i store ord om seriegull til Brann foran 2014. Nå vil hun ikke snakke om det som skjer i klubben.

Foto: Oddgeir Øystese

Sportsjournalisten forklarer at noen av gruppene rundt klubben i klubben ikke ønsker damer i Brann-styret, mens andre er opptatt av å personlig kjenne de som jobber i og for klubben - som ved kaoset ved forrige årsmøte.

– Sannheten er imidlertid at de aller færreste vet hva styremedlemmene står for. Derfor er trynefaktor for mange det viktigste, forklarer Bergersen.

For ett år siden var Bergens-ordfører Trude Drevland én av de som snakket høyest om at Brann skulle vinne serien i 2014. Og i september var hun av de som forutsa at laget ville rykke ned.

Nå har imidlertid ordføreren bestemt seg for å holde sine tanker for seg selv.

– Jeg synes det er greit at noen holder kjeft om Brann nå. Det er mange som mener noe, og klubben har mer enn nok å jobbe med allerede, sier hun til NRK.

Så får vi se hvordan det går på det ekstraordinære styremøtet i april og for Brann i 1. divisjon i 2015.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen: Jönssons utvisning skal behandles av NFFs disiplinærutvalg

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal