NRK Meny
Normal

Dette er hemmeligheten bak Contes Chelsea-suksess

I en tittelkamp stappet med strategiske tungvektere, har Antonio Conte knust sine rivaler. Nøkkelen har vært italienerens steinharde arbeid på treningsfeltet.

Antonio Conte

LIGAMESTER: Her ser du Antonio Conte juble for Chelsea-scoringen som sikret seriegullet.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Det var ingen tvil om at han var god, men få hadde forventet dette. Chelseas ligatittel har vært en formidabel demonstrasjon av Antonio Contes ferdigheter.

De fleste spådde en jevn kamp mellom flere av verdens største trenerprofiler. Selvsagt ville noen skuffe, og andre imponere.

Men det var ikke meningen at én av dem skulle utkonkurrere resten så fullstendig.

Michy Batshuayi

MATCHVINNER: Michy Batshuayi kom inn fra benken og ble matchvinner. Her feirer han med Cesc Fàbregas.

Foto: Anthony Devlin / AFP

Og mens det er sant at flere andre faktorer har bygget opp under Chelseas andre ligatittel på tre år, som ble bekreftet med seier mot West Bromwich fredag, er dette Contes triumf. Det er han som har forvandlet laget ved å bytte system. Det er han som har skrudd opp konsentrasjonen og intensiteten.

Det er hans arbeid bak sceneteppet som har gjort det hele mulig.

Krise og nødløsninger

Det er nemlig lett å glemme at hele Chelseas sesong kunne falt i grus om ikke Conte hadde tatt radikale grep tidlig.

Det begynte ikke bra. I fjor sommer krevde Conte visstnok seks kjøp for å styrke en stall som nettopp hadde havnet på 10. plass. Chelsea fikk kun tak i ett av førstevalgene – N’Golo Kanté – før David Luiz og Marcos Alonso ble lagt til som nødløsninger i siste liten. Den andre nykommeren, Michy Batshuayi, har ennå ikke startet en ligakamp.

Chelsea vant sine tre første ligakamper, men Conte var bekymret. Laget var ubalansert, og problemene fløt til overflaten i hjemmetapet mot Liverpool og 3–0-smellen borte mot Arsenal. Conte virket nedbrutt.

– Jeg forsto at vi måtte endre noe, sa han senere.

Vendepunktet

Dette førte til det omtalte byttet fra 4-2-3-1 til 3-4-3. Chelsea vant neste kamp 2–0 mot Hull, og fulgte opp med fem nye seiere uten baklengs.

Det virket da klart at Conte hadde funnet løsningen.

Chelsea strakk seiersrekken til 13 ligakamper og stormet til topps, hvor de har blitt siden. Stjerner som Eden Hazard og Diego Costa har funnet formen, mens David Luiz og Marcos Alonso har etablert seg. Selv Victor Moses, som i beste fall så ut som stallfyll i starten, har blitt viktig.

Få rivaliserende trenere har funnet ut av systemet. Faktisk har flere heller prøvd å kopiere det.

Det er vanskelig å huske at et taktisk bytte har hatt en så dramatisk effekt i Premier League.

Fem timers søvn

Samtidig er det lett å overforenkle grepet. Rent taktisk endret Conte systemet i en håndvending, men spillerne trengte fortsatt flere timer for å øve det inn.

Selv om resultatene snudde umiddelbart, kom strukturen og selvtilliten litt etter litt.

Det er her, bak sceneteppet, at Conte virkelig har vist sin verdi. Han sier selv at han sover fem timer om dagen og bruker 16 av dem til arbeid. Spillerne han trente i Juventus snakker om en arbeidsnarkoman som aldri hviler, som alltid krever mer, som kjefter og smeller seg gjennom treningsøkter med ekstraordinær intensitet og nøyaktighet.

Conte gir stallen alt av informasjon om motstanderne. Juventus-stopperen Leonardo Bonucci sa at før avspark var han så godt forberedt, at han følte han allerede hadde spilt kampen.

Andrea Pirlo skrev dette om Contes første ligatittel med Juventus i 2012:

– Suksessen tilhørte ham. Det var en triumf basert på ren viljestyrke, som overgikk all forventning. Det kunne egentlig ikke ha gått på noen annen måte, når man tenker på det eksempelet vi hadde foran oss hver dag. Conte var som besatt.

«Arbeid, arbeid, arbeid»

Denne dedikasjonen har blitt overført til Chelsea. Da Conte ble presentert som ny trener, nevnte han ordet «arbeid» 32 ganger på under en time.

Kilder som har vært lenge i klubben har fortalt The Guardian at Conte er den mest krevende av deres nylige trenere. Spillerne har beskrevet steinharde økter hvor Conte stoppet spillet om så noen var marginalt ute av posisjon. Når journalister som har ankommet treningsanlegget i tide for å dekke pressekonferansen, har de sett at Conte fortsatt er ute på gresset med spillerne.

Ikke alle spillerne har likt regimet, men det har virket.

Mer spesifikt har Conte kjørt posisjoneringsøvelser som har gitt laget sin bunnsolide struktur. Offensivt har han øvd inn faste bevegelsesmønstre som spillerne har lært utenat.

Dette har blant annet gitt Chelsea en offensiv dimensjon de manglet under José Mourinho.

Mer tid, færre skader

Det hører med til historien at Conte har fått mer tid på treningsfeltet enn sine rivaler, siden Chelsea ikke har spilt i Europa. Den reduserte belastningen har forhindret skader og ugunstige rotasjoner. Alle medlemmene av førsteelleveren har spilt minst 30 av de 36 ligakampene.

Dette er utvilsomt en viktig faktor. Leicester vant tittelen i fjor uten spill i Europa, og i 2014 kom Liverpool nærme. Begge ramlet umiddelbart nedover tabellen året etter.

Samtidig forklarer ikke dette hele suksessen. Liverpool har heller ikke spilt i Europa, men ligger likevel 17 poeng bak toppen.

Faktisk vil Chelsea nå 93 poeng om de vinner sine siste to kamper, hjemme mot Watford og Sunderland. Det vil i så fall bli den nest høyeste summen siden Premier League startet i 1992, kun slått av Chelseas 2004/05-sesong under Mourinho, hvor de sanket 95 poeng.

I Ancelottis fotspor

Nå spørs det hvor veien går videre. Det skremmende for Chelseas rivaler er at Juventus bare ble bedre under Conte: De vant to nye ligatitler, den siste ved å sette ny Serie A-rekord med 102 poeng.

Men hvorvidt suksessen fortsetter i London, vil komme an på flere ting.

Overgangsmarkedet blir viktig. Costa forventes å dra til Kina, mens Real Madrid visstnok jakter Hazard. Cesc Fàbregas har ikke spilt fast og kan ønske seg bort. Conte vil i tillegg kreve betydelige forsterkninger, da spill i mesterligaen vil teste stallens bredde.

Heller ikke Contes egen situasjoner avklart. Han forventes å oppgradere treårskontrakten han skrev under på i fjor, men Internazionale er interesserte.

Senere denne måneden kan Conte bli den første til å vinne «the double» med klubben siden Carlo Ancelotti i 2010, om de slår Arsenal i FA-cup-finalen i slutten av måneden. Det vil være litt av en avslutning på debutsesongen i England.

Men et tap vil ikke endre hans rykte. Conte har allerede levert over all forventning.

Siste nytt

 • Griezman i Atletico til 2023

  Frankrikes stjernespiss Antoine Griezmann røpet sist torsdag at han har forlenget med Atletico Madrid. Mandag røper klubben at spissen forlenget til 2023.

  Barcelona sto klare til å betale utkjøpsklausulen på nærmere 950 mill kr, men Griezmann ville bli værende.

  Russia Soccer WCup France
  Foto: David Vincent / AP
 • VM-lag i flydrama

  Den ene flymotoren tok fyr da Saudi-Arabias VM-mannskap landet i Rostov. Det opplyser landets fotballfotbund på Twitter. Alle spillerne skal være i god behold, men det ble altså en høydramatisk ankomst for laget som skal møte Uruguay på onsdag.

  FBL-WC-2018-RUS-KSA
  Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Colombia - Japan
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt