NRK Meny
Normal

Dette er et mareritt, svart på hvitt

HOLMENKOLLEN (NRK): Bronse på 15 km, gull i stafett. Men hvordan han skal få til femmila, har ikke VM-stjerneskuddet Anders Gløersen noe klart svar på.

Anders Gløersen

STORE TALL: Det er bare tosifra når Anders Gløersen lister opp sine femmilsplasseringer, enn så lenge. (Bildet er manipulert)

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har ikke gått noen gode femmiler. Jeg har ikke gått noen middels gode engang, sier Anders Gløersen.

Han slakter seg sin egen innsats på den lengste distansen, uten å være usaklig selvkritisk. Statistikken forteller nemlig en like usminket historie.

Fem ganger har Gløersen gått femmil. Resultatserien er 76, 24, 32, 23 og 47. Fire av løpene er NM-løp.

– Jeg kan ikke kalles noen femmilsløper, konstaterer Gløersen.

Anders Gløersen

METALLMANN: Anders Gløersen tok bronser på 15-kilometeren i Falun-VM.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Interessant distanse

Likevel – han er spent foran lørdagens femmil i Holmenkollen. For han har beviselig tatt store steg på lengre distanser. Og hvis han fortsetter trenden han er inne i – at han skal ha sin styrke på distanserenn i fristil – kan femmila fort være hans største gullsjanse i Lahti-VM i 2017.

– Det er en interessant distanse, egentlig. Jeg har jobbet veldig mot 15-kilometer i år, og absolutt tatt steget opp til å være med blant de beste der. Så jeg ser egentlig ingen god grunn til ikke å være god på femmil. Men jeg skal helst få noen gode resultater før jeg snakker for høyt om det, sier han.

15-kilometerresultatene kan han allerede snakke høyt om. Han vant 15 km fristil i verdenscupen i Davos før jul. Han vant distansen igjen under NM på Røros. I Falun-VM tok han bronse og ble beste nordmann.

I tillegg ble han altså verdensmester i stafett, etter en strålende fristiletappe.

Setter pengene på Northug

Gløersen innser at framgang også på den lengste distansen vil kreve ytterligere endringer i treningsopplegget.

– De harde øktene mine i år har vært mellom 45 minutter og en time i varighet. En femmil er jo omtrent dobbelt så langt. Noen økter med større volum på den intensive biten, er nok lurt, sier Gløersen.

Lørdag manner han seg opp til å henge med tetgruppa så lenge det er forsvarlig. Hvor lenge kreftene holder, kan han umulig vite. Spørsmålet er om han, som tidligere sprinter, kunne ha utfordret Petter Northug i en spurt om han hadde klart å henge med i 50 kilometer.

– Etter fem mil, ville nok jeg satt penga mine på Petter, smiler Gløersen.

Siste nytt

  • Ønsker å trene med Johaug

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper «med hver eneste celle i kroppen» at Therese Johaug fortsetter til tross for at lagvenninnen mister OL neste år. – Heldigvis kan hun trene med hvem hun vil på privaten. Jeg har i alle fall et ønske om å bidra der. Jeg tror det blir viktig å ha noen ting felles, sier Jacobsen til NRK.

    Lagvenninnene støtter Johaug

Sendeplan

Kl. Program Kanal