Hopp til innhold

Dette er EMs største stjerner

De norske spillerne Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen er blant EMs aller største stjerner, ifølge fotballekspert Lise Klaveness.

EMs ti største stjerner

STJERNER: Dette er EMs største stjerner, ifølge NRK-ekspert Lise Klaveness.

Foto: NTB scanpix

Fotball-EM sparkes endelig i gang denne helgen, og med internasjonale stjerner som Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen har fotball-Norge høye forventninger til det norske kvinnelandslaget. I generalprøven spilte de uavgjort mot Frankrike, og på søndag smeller det for alvor mot Nederland i åpningskampen på Stadion Galgenwaard i Utrecht.

NRKs fotballekspert Lise Klaveness mener det spesielt er 11 spillere det er verdt å holde et ekstra godt øye med under sommerens mesterskap.

Ada Hegerberg – Norge

Ada Hegerberg ble kåret til Europas beste fotballspiller i 2016. Hun har dratt hjem to mesterligapokaler for Lyon på like mange år, og har scoret 79 mål på 65 ligakamper for den franske klubben.

Ada Hegerberg

BEST I EUROPA: Norske Ada Hegerberg er en av mesterskapets aller største stjerner.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

For Norges landslag har Sunndalsøra-jenta litt mer «beskjeden» statistikk, men hun står likevel med 38 mål på 63 kamper. Den 22 år gamle angrepsspilleren er åpenbart en av de viktigste brikkene for norsk suksess i det kommende mesterskapet.

– Ada er en helt rå målscorer, men det er mindre kjent hvor hardt hun arbeider for laget defensivt. Hun er veldig godt trent og tar flere sugende pressløp enn de fleste spisser, sier NRK-ekspert Lise Klaveness.

Wendy Renard – Frankrike

– Renard er regnet som verdens beste midtstopper av mange, sier Klaveness om den franske kapteinen.

26-åringen er lagvenninne med Ada Hegerberg i Lyon, og har vært en klippe for det laget i mange år. På CV-en har kapteinen hele 11 ligatitler og 4 mesterligapokaler, men hun har til gode å vinne noe med den franske galliske hanen på brystet.

– Hun har enorm rekkevidde både langs bakken og i luften. Ekstremt dyktig 1-mot-1 defensivt, og rolig med ballen offensivt.

Vivianne Miedema – Nederland

Arsenals nysignerte spiss står på motsatt banehalvdel i Norges første EM-kamp, og vil være en viktig spiller å ta ut om de norske jentene skal ta poeng.

– Miedema er en målfarlig, rask spiller som kan putte fra alle mulige vinkler. Hun er bare 21 år, men likevel en av spillerne Nederland fester mest lit til i mesterskapet, sier Klaveness.

Dzennifer Marozsan – Tyskland

Tyskland er den største favoritten til å stikke av med EM-trofeet i Nederland, og mye av presset hviler på Ungarn-fødte Dzennifer Marozsans skuldre. Den 25 år gamle midtbanespilleren har vunnet mesterligaen de siste tre årene, først for FFC Frankfurt, og så to ganger sammen med Ada Hegerberg i Lyon.

Tyskland

GULL: Dzennifer Marozsan jubler sammen med lagvenninnene etter å ha sikret OL-gull i Rio i fjor.

Foto: Luis Acosta / AFP

Hun var en viktig brikke for at Tyskland vant EM i 2013, og scoret vinnermålet da tyskerne sikret OL-gull i Brasil i fjor. Senere på høsten ble hun utnevnt som kaptein for landslaget.

– Hun har den sjeldne kombinasjonen av rå kraft og nennsom eleganse i spillet sitt. Eksepsjonelt godt skudd, og en playmaker som kan åpne ethvert forsvar når hun er i form.

Caroline Graham Hansen – Norge

Graham Hansen er den andre nordmannen på lista. 22-åringen har lenge vært regnet som et av fotballverdens aller største talenter, men hun har dessverre slitt med skader. Etter å ha mistet VM i 2015 er Wolfsburg-spilleren endelig klar til å gi alt i den norske drakta igjen.

– Hun har vært skadeplaget de siste årene, men har potensial til å bli en verdensener, mener Klaveness.

Graham Hansen

– POTENSIELL VERDENSENER: NRKs fotballekspert Lise Klaveness sier Caroline Graham Hansen har potensial til å bli en verdensener.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Oslo-jenta debuterte i Toppserien som 15-åring, og bare året senere var hun å se i den norske landslagsdrakta mot Belgia. Siden 2014 har hun altså spilt for Wolfsburg, men hun har «bare» rukket å få 46 kamper for det tyske laget. Det er derimot liten tvil om at talentet fortsatt er på plass, noe hun viste med en råfrekk finte på landslagskollega Stine Reinås på trening sist uke.

– Hun er kreativ, fotballsmart, lynrask med ball, og har eksepsjonell balanse i kroppen. Tar Norge seg videre fra gruppespillet, er mitt tips at Caro blir mesterskapets store spiller.

Eugénie Le Sommer – Frankrike

Frankrikes andre store stjerne. Eugenie, med det passende etternavnet for store sommermesterskap, er Ada Hegerbergs spissmakker i Lyon, og har spilt på det franske landslaget siden 2009. På 76 offisielle landskamper har hun hamret inn 38 mål.

– Hun er en nær komplett angrepsspiller. Målfarlig, rask, driblesterk, og har evnen til å score fra mange posisjoner. Le Sommer er avgjørende for at Frankrike skal kunne klare å oppfylle drømmen om å endelig vinne EM-trofeet, sier Klaveness.

LeSommer

VIKTIG: Eugenie LeSommer er ifølge Lise Klaveness avgjørende for fransk suksess.

Foto: Sylvain Thomas / AFP

Ramona Bachmann – Sveits

Sveits har ikke de største merittene å vise til, og sommerens mesterskap er landslagets aller første EM. Ramona Bachmann er derimot en sjelden sveitsisk fotballstjerne. 26-åringen har spilt store deler av karrieren sin i Sverige og Tyskland, før hun i år meldte overgang til Chelsea. Der var hun med på å ta klubbens andre ligatittel på tre år.

– Bachmann er en lynhurtig ballkunstner, som også er målfarlig. Rask både med og uten ball, og har et teknisk register som de færreste kan måle seg mot, sier NRK-eksperten.

Fara Williams – England

Fara Williams har vært et kjent navn for fotballsupportere i mange år. Briten spilte sin første kamp for England i 2001, og 16 år senere holder hun fortsatt på.

Fara Williams

HJEMLØS: Historien om Fara Williams gikk verden rundt da hun i 2014 fortalte media at hun levde på gata store deler av 2000-tallet.

Foto: Urs Flueeler / AP

– Hun er Englands mest meritterte spiller, og ble landskjent for sin historie som hjemløs i mange år, sier Klaveness.

33-åringen har spilt 162 kamper med de tre løvene på brystkassa, og vil være en av de aller mest rutinerte spillerne under sommerens mesterskap i Nederland. Hun har tatt VM-bronse og EM-sølv, men er nok sugen på å toppe en strålende karriere med Englands første EM-gull.

– Fara Williams styrer Englands midtbane med aggressivitet i sitt defensive spill, og med pasningssikkerhet i den offensive delen. Hun har også veldig sterke lederegenskaper, sier Klaveness.

Nilla Fischer – Sverige

Våre svenske naboer har også ambisjoner om å hevde seg i sommerens mesterskap, og den rutinerte stopperen Nilla Fischer er svært viktig for de gule og blå.

– Hun er et kraftsenter i Sveriges midtforsvar. En meget god duellspiller med sterke lederegenskaper, sier Klaveness.

32-åringen spiller for tiden for Wolfsburg sammen med Caroline Graham Hansen. Der har hun vært siden 2013, og har fått med seg to ligatitler og en mesterligaseier. Svensken debuterte, i likhet med Fara Williams, for sitt landslag i 2001.

Nilla Fischer

IRRITERT: Her innser Nilla Fischer at det «bare» ble sølvmedalje i OL.

Foto: Odd Andersen / AFP

Hun har også til gode å vinne noe med sitt landslag, men var nærmere enn noensinne da Sverige tapte OL-finalen mot Tyskland i fjor sommer.

– Fischer er ikke den hurtigste, men kompenserer med hjerne og 100 prosent konsentrasjon til enhver tid. Hun sprer ro rundt seg.

Sherida Spitse – Nederland

Den nederlandske 27-åringen har flere år bak seg på midtbanen til LSK Kvinner i Toppserien, før hun i 2016 meldte overgang til Twente. I Toppserien ble hun kjent som en kreativ midtbanespiller med et godt offensivt blikk, og det er også den rollen hun har for det nederlandske landslaget.

– Spitse er spillsentralen på Nederlands midtbane, slik hun også var for Lillestrøm i de årene hun spilte i norsk toppserie. Rolig og klok spiller som strør baller til medspillerne sine. Hun har evnen til å styre tempo i kamper, og klarer nesten alltid å gjøre seg spillbar. Hun er særdeles viktig for Nederland i deres oppbyggende spill, sier Klaveness.

Sherida Spitse jubler for seier etter den første 16-delsfinalekampen i mesterligaen i fotball for kvinner mellom LSK Kvinner og Paris Saint-Germain på Åråsen stadion torsdag kveld.

STJERNE: Den tidligere LSK-spilleren Sherida Spitse er en viktig brikke for Nederland.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Pernille Harder - Danmark

Harder er lagvenninne med Caroline Graham Hansen i Wolfsburg. Der spiller hun i tierrollen, som playmaker bak spissen.

– Hun har et utsøkt driv med ballen og meget god avslutningsegenskaper. Målfarlig og hele tiden på jakt etter de forløsende stikkerne til spillerne foran seg. Hvis Danmark tar seg videre fra gruppespillet er det gode sjanser for at Harder melder seg i kampen om mesterskapets beste spiller, sier Klaveness.

DENMARK-SOCCER/WOMEN
Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal