Hopp til innhold

Dette er EMs største stjerner

De norske spillerne Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen er blant EMs aller største stjerner, ifølge fotballekspert Lise Klaveness.

EMs ti største stjerner

STJERNER: Dette er EMs største stjerner, ifølge NRK-ekspert Lise Klaveness.

Foto: NTB scanpix

Fotball-EM sparkes endelig i gang denne helgen, og med internasjonale stjerner som Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen har fotball-Norge høye forventninger til det norske kvinnelandslaget. I generalprøven spilte de uavgjort mot Frankrike, og på søndag smeller det for alvor mot Nederland i åpningskampen på Stadion Galgenwaard i Utrecht.

NRKs fotballekspert Lise Klaveness mener det spesielt er 11 spillere det er verdt å holde et ekstra godt øye med under sommerens mesterskap.

Ada Hegerberg – Norge

Ada Hegerberg ble kåret til Europas beste fotballspiller i 2016. Hun har dratt hjem to mesterligapokaler for Lyon på like mange år, og har scoret 79 mål på 65 ligakamper for den franske klubben.

Ada Hegerberg

BEST I EUROPA: Norske Ada Hegerberg er en av mesterskapets aller største stjerner.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

For Norges landslag har Sunndalsøra-jenta litt mer «beskjeden» statistikk, men hun står likevel med 38 mål på 63 kamper. Den 22 år gamle angrepsspilleren er åpenbart en av de viktigste brikkene for norsk suksess i det kommende mesterskapet.

– Ada er en helt rå målscorer, men det er mindre kjent hvor hardt hun arbeider for laget defensivt. Hun er veldig godt trent og tar flere sugende pressløp enn de fleste spisser, sier NRK-ekspert Lise Klaveness.

Wendy Renard – Frankrike

– Renard er regnet som verdens beste midtstopper av mange, sier Klaveness om den franske kapteinen.

26-åringen er lagvenninne med Ada Hegerberg i Lyon, og har vært en klippe for det laget i mange år. På CV-en har kapteinen hele 11 ligatitler og 4 mesterligapokaler, men hun har til gode å vinne noe med den franske galliske hanen på brystet.

– Hun har enorm rekkevidde både langs bakken og i luften. Ekstremt dyktig 1-mot-1 defensivt, og rolig med ballen offensivt.

Vivianne Miedema – Nederland

Arsenals nysignerte spiss står på motsatt banehalvdel i Norges første EM-kamp, og vil være en viktig spiller å ta ut om de norske jentene skal ta poeng.

– Miedema er en målfarlig, rask spiller som kan putte fra alle mulige vinkler. Hun er bare 21 år, men likevel en av spillerne Nederland fester mest lit til i mesterskapet, sier Klaveness.

Dzennifer Marozsan – Tyskland

Tyskland er den største favoritten til å stikke av med EM-trofeet i Nederland, og mye av presset hviler på Ungarn-fødte Dzennifer Marozsans skuldre. Den 25 år gamle midtbanespilleren har vunnet mesterligaen de siste tre årene, først for FFC Frankfurt, og så to ganger sammen med Ada Hegerberg i Lyon.

Tyskland

GULL: Dzennifer Marozsan jubler sammen med lagvenninnene etter å ha sikret OL-gull i Rio i fjor.

Foto: Luis Acosta / AFP

Hun var en viktig brikke for at Tyskland vant EM i 2013, og scoret vinnermålet da tyskerne sikret OL-gull i Brasil i fjor. Senere på høsten ble hun utnevnt som kaptein for landslaget.

– Hun har den sjeldne kombinasjonen av rå kraft og nennsom eleganse i spillet sitt. Eksepsjonelt godt skudd, og en playmaker som kan åpne ethvert forsvar når hun er i form.

Caroline Graham Hansen – Norge

Graham Hansen er den andre nordmannen på lista. 22-åringen har lenge vært regnet som et av fotballverdens aller største talenter, men hun har dessverre slitt med skader. Etter å ha mistet VM i 2015 er Wolfsburg-spilleren endelig klar til å gi alt i den norske drakta igjen.

– Hun har vært skadeplaget de siste årene, men har potensial til å bli en verdensener, mener Klaveness.

Graham Hansen

– POTENSIELL VERDENSENER: NRKs fotballekspert Lise Klaveness sier Caroline Graham Hansen har potensial til å bli en verdensener.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Oslo-jenta debuterte i Toppserien som 15-åring, og bare året senere var hun å se i den norske landslagsdrakta mot Belgia. Siden 2014 har hun altså spilt for Wolfsburg, men hun har «bare» rukket å få 46 kamper for det tyske laget. Det er derimot liten tvil om at talentet fortsatt er på plass, noe hun viste med en råfrekk finte på landslagskollega Stine Reinås på trening sist uke.

– Hun er kreativ, fotballsmart, lynrask med ball, og har eksepsjonell balanse i kroppen. Tar Norge seg videre fra gruppespillet, er mitt tips at Caro blir mesterskapets store spiller.

Eugénie Le Sommer – Frankrike

Frankrikes andre store stjerne. Eugenie, med det passende etternavnet for store sommermesterskap, er Ada Hegerbergs spissmakker i Lyon, og har spilt på det franske landslaget siden 2009. På 76 offisielle landskamper har hun hamret inn 38 mål.

– Hun er en nær komplett angrepsspiller. Målfarlig, rask, driblesterk, og har evnen til å score fra mange posisjoner. Le Sommer er avgjørende for at Frankrike skal kunne klare å oppfylle drømmen om å endelig vinne EM-trofeet, sier Klaveness.

LeSommer

VIKTIG: Eugenie LeSommer er ifølge Lise Klaveness avgjørende for fransk suksess.

Foto: Sylvain Thomas / AFP

Ramona Bachmann – Sveits

Sveits har ikke de største merittene å vise til, og sommerens mesterskap er landslagets aller første EM. Ramona Bachmann er derimot en sjelden sveitsisk fotballstjerne. 26-åringen har spilt store deler av karrieren sin i Sverige og Tyskland, før hun i år meldte overgang til Chelsea. Der var hun med på å ta klubbens andre ligatittel på tre år.

– Bachmann er en lynhurtig ballkunstner, som også er målfarlig. Rask både med og uten ball, og har et teknisk register som de færreste kan måle seg mot, sier NRK-eksperten.

Fara Williams – England

Fara Williams har vært et kjent navn for fotballsupportere i mange år. Briten spilte sin første kamp for England i 2001, og 16 år senere holder hun fortsatt på.

Fara Williams

HJEMLØS: Historien om Fara Williams gikk verden rundt da hun i 2014 fortalte media at hun levde på gata store deler av 2000-tallet.

Foto: Urs Flueeler / AP

– Hun er Englands mest meritterte spiller, og ble landskjent for sin historie som hjemløs i mange år, sier Klaveness.

33-åringen har spilt 162 kamper med de tre løvene på brystkassa, og vil være en av de aller mest rutinerte spillerne under sommerens mesterskap i Nederland. Hun har tatt VM-bronse og EM-sølv, men er nok sugen på å toppe en strålende karriere med Englands første EM-gull.

– Fara Williams styrer Englands midtbane med aggressivitet i sitt defensive spill, og med pasningssikkerhet i den offensive delen. Hun har også veldig sterke lederegenskaper, sier Klaveness.

Nilla Fischer – Sverige

Våre svenske naboer har også ambisjoner om å hevde seg i sommerens mesterskap, og den rutinerte stopperen Nilla Fischer er svært viktig for de gule og blå.

– Hun er et kraftsenter i Sveriges midtforsvar. En meget god duellspiller med sterke lederegenskaper, sier Klaveness.

32-åringen spiller for tiden for Wolfsburg sammen med Caroline Graham Hansen. Der har hun vært siden 2013, og har fått med seg to ligatitler og en mesterligaseier. Svensken debuterte, i likhet med Fara Williams, for sitt landslag i 2001.

Nilla Fischer

IRRITERT: Her innser Nilla Fischer at det «bare» ble sølvmedalje i OL.

Foto: Odd Andersen / AFP

Hun har også til gode å vinne noe med sitt landslag, men var nærmere enn noensinne da Sverige tapte OL-finalen mot Tyskland i fjor sommer.

– Fischer er ikke den hurtigste, men kompenserer med hjerne og 100 prosent konsentrasjon til enhver tid. Hun sprer ro rundt seg.

Sherida Spitse – Nederland

Den nederlandske 27-åringen har flere år bak seg på midtbanen til LSK Kvinner i Toppserien, før hun i 2016 meldte overgang til Twente. I Toppserien ble hun kjent som en kreativ midtbanespiller med et godt offensivt blikk, og det er også den rollen hun har for det nederlandske landslaget.

– Spitse er spillsentralen på Nederlands midtbane, slik hun også var for Lillestrøm i de årene hun spilte i norsk toppserie. Rolig og klok spiller som strør baller til medspillerne sine. Hun har evnen til å styre tempo i kamper, og klarer nesten alltid å gjøre seg spillbar. Hun er særdeles viktig for Nederland i deres oppbyggende spill, sier Klaveness.

Sherida Spitse jubler for seier etter den første 16-delsfinalekampen i mesterligaen i fotball for kvinner mellom LSK Kvinner og Paris Saint-Germain på Åråsen stadion torsdag kveld.

STJERNE: Den tidligere LSK-spilleren Sherida Spitse er en viktig brikke for Nederland.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Pernille Harder - Danmark

Harder er lagvenninne med Caroline Graham Hansen i Wolfsburg. Der spiller hun i tierrollen, som playmaker bak spissen.

– Hun har et utsøkt driv med ballen og meget god avslutningsegenskaper. Målfarlig og hele tiden på jakt etter de forløsende stikkerne til spillerne foran seg. Hvis Danmark tar seg videre fra gruppespillet er det gode sjanser for at Harder melder seg i kampen om mesterskapets beste spiller, sier Klaveness.

DENMARK-SOCCER/WOMEN
Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste