Historien til leketøyet er gammel, men nå har jentene i Finland gitt Keppihevonen, kjepphesten, en renessanse.
Ifølge Wall Street Journal har den nye idretten mer enn 10 000 utøvere og følgere bare i Finland.
Flere konkurranser blir arrangert, hvor elementer fra turn og hestesport blandes sammen.
Som i vanlig sprangridning skal deltakerne hoppe over hindre, som varierer i høyde fra 20–30 centimeter, til godt over én meter. I tillegg vektlegges stil og eleganse i stegene.
På grunn av dyre kostnader forbundet med ridning av virkelige hester, har mange omfavnet alternativet, og det arrangeres flere konkurranser, hvor det konkurreres i dressur, sprangridning og et eget fristil-program.
I Finland har det også i flere år blitt arrangert nasjonale mesterskap i den nye idretten, som har fått det internasjonale navnet hobbyhorsing.
– Som dansing
Dokumentarfilmen Hobbyhorse Revolution hadde premiere på finske kinoer 31. mars. Filmen tar for seg forholdet tre jenter har til kjepphestene sine, og hvordan idretten har vært med på å forme dem.
Det er Selma Vilhunen, som ble nominert til Oscar for beste kortfilm i 2013, som har regissert den nye filmen. Hun berømmer den nye idrettsbevegelsen.
– Jeg ønsket å vise at disse jentene er sterke i forsøket på å ta kontroll i sporten deres. Selv om det kanskje virker ekstraordinært, så er det ikke så forskjellig fra fantasy-fotball, sier regissøren i en pressemelding.
– Det er som dansing. Det er styrkende, det er morsomt. Det er utrolig å se på, sier Vilhunen til London Evening Standard.
Ifølge Elli Toivoniemi, som har vært med på å produsere dokumentaren, finnes det flere forskjellige typer hester. Noen som er gode å hoppe med, og noen som er raske.
Stort i sosiale medier
Gjennom sosiale medier har sporten hatt stor vekst.
De mest profilerte som driver med hobbyhorsing har flere tusen følgere på sosiale medier som Instagram, og emneknagger som #hobbyhorse og #keppihevonen brukes flittig.
Idretten er ikke bare for små jenter, flere i slutten av tenårene og i starten av tjueårene driver også med den alternative sporten.
– Hvis hobbyen din er ishockey, så er det ingen som spør når du skal stoppe. Jeg er alltid veldig glad. Jeg smiler når jeg gjør det, og jeg forbedrer meg stadig. Hvorfor skulle jeg ønske å stoppe? sier 16 år gamle Ada Filppa til Wall Street Journal.