Ypper seg mot stjernene: – De må passe seg

SJUSJØEN/OSLO (NRK): For andre dag på rad var det rekruttløperne som presterte best under sesongåpningen på Sjusjøen. Nå advarer de elitegutta.

Endre Strømsheim

BEST: Endre Strømsheim ble beste nordmann under fellesstarten på Sjusjøen.

Foto: Geir Olsen

– Det er absolutt bare å passe seg. Vi er sultne og på vei opp, sier Endre Strømsheim til NRK etter søndagens fellesstart på Sjusjøen.

22-åringen fra Oslo ble beste nordmann på distansen. Kun slått av franskmennene Martin Fourcade og Antonin Guigonnat.

– Det betyr ekstremt mye. Alle bortsett fra elitelaget har egentlig kniven på strupen under åpningen her. Det å få til et løp her gjør at man er med på det som skjer videre, og det er utrolig deilig, forteller Strømsheim.

– Vi er absolutt der oppe

Også i forrige uke imponerte rekruttgjengen, da de knuste samtlige eliteutøvere med unntak av Lars Helge Birkeland under et testløp i Trysil. Og på Sjusjøen presterte igjen gjengen med den berømte kniven på strupen best av de norske – to dager på rad.

– Det var gøy å ta forbildene, de store gutta, sa Alexander Fjeld Andersen (22) etter lørdagens renn, da han slo forbildet Martin Fourcade.

80_5Copq57o

PÅ VEI OPP: Aleksander Fjeld Andersen ble beste nordmann under lørdagens sprint. Da slo rekruttløperen forbildet Martin Fourcade.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Også Strømsheim er klar på at det smaker godt å slå de etablerte eliteløperne.

– Dette er en av de få sjansene vi har. Vi må virkelig gripe den og vise at når vi er på start med de beste, så er vi absolutt der oppe. Det er jeg veldig glad for at vi på rekruttlaget fikk vist både i går og i dag, avslutter rekruttløperen.

7SYEsPbzko

TATT STEGET: Johannes Dale var en del av rekruttlandslaget i fjor. Nå har han tatt steget opp, men måtte se seg slått.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Johannes Dale ble nummer fem søndag, etter å ha spurtslått både Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø. 22-åringen var rekruttløper i fjor, men har nå tatt steget opp. Han svarer følgende på spørsmålet om han blir skremt av sine tidligere lagkamerater:

– Jeg har vært en del av rekruttgjengen så jeg vet hvordan de greiene fungerer. De er litt store i kjeften, men det er bram for det skal man også være. Det gir litt ekstra trøkk, sier Dale.

– Jeg fortjener kritikk

Samtidig som de yngre fikk vist seg frem under den nasjonale åpningen, gikk det tyngre med de etablerte stjernene.

Blant andre ble Tarjei Bø ble nummer 12 under sprinten og gikk inn til en syvendeplass på fellesstarten. Det etter to bom på den siste skytingen.

Det er ikke godt nok mener NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

8dcUB5LXEKI

TAR KRITIKKEN: Tarjei Bø tar kritikken fra Ola Lunde, og erkjenner at det ikke var bra nok i dag.

Foto: Geir Olsen

– Det er rett og slett for dårlig det de har prestert, synes jeg. Det er for dårlig på standplass, i avgjørende situasjoner og så mangler det helt klart for noen, noe i sporet. Det er en jobb å gjøre frem til verdenscupåpningen, sier Lunde om helgen på Sjusjøen.

Den kritikken tar Tarjei Bø til seg.

– Det er berettiget det. Jeg fortjener kritikk når jeg bommer to på siste skyting. Vi har ikke vært gode nok den helgen her. Og så har vi vært litt få på start, vi har vært fire fra a-laget, så vi hadde ikke noe å støtte oss på da vi dreit oss ut, svarer Bø på kritikken.

Også lagkamerat Erlend Bjøntegaard, som endte på en 52.-plass på sprinten og 25.-plass søndag, er skuffet over helgens renn.

– Jeg skulle gjerne vist en bedre figur, og jeg har ingen vansker med å ta til meg den kritikken. Er det noen som er skuffa, så er det i alle fall jeg, sier Bjøntegaard.

 • Verdenscupsesongen starter i svenske Østersund, lørdag 30. november. Verdenscuputtaket skjer mandag 18. november.

Siste nytt

 • Klæbo går ikkje stafetten

  Både Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen står over verdscupstafetten i morgon. Det same gjer dagens vinnar Aleksandr Bolsjunov. På Noregs fyrstelag går Pål Golberg, Hans Christer Holund, Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh. For kvinnene har Heidi Weng fått ankeretappen ho eigentleg ikkje vil ha. Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug går dei tredje fyrste etappene. På Noregs andrelag går Lotta Udnes Weng, Helene Fossesholm, Ragnhild Haga og Tiril Udnes Weng. På mennenes andrelag går Niklas Dyrhaug, Mattis Stenshagen, Simen Hegstad Krüger og Vebjørn Turtveit.

  5u0WF4filmQ Klæbo
  Foto: Terje Pedersen
 • Næss ble nummer 11

  Ole Bjørnsmoen Næss fra Tynset ble nummer 11 på lørdagens 10.000 meter i den Kasakhstanske hovedstaden Nur Sultan. Han klokket inn på tiden 13.33.9. Nederlandske Patrick Roest vant løpet på 12.59.4.

  Lorentzen Heerenveen.
  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix
 • Suveren Riiber sikret ny seier

  Jarl Magnus Riiber tar som ventet seieren etter å ha ledet med 30 sekunder før langrennsdelen, mens Jørgen Graabak spurtet inn til 2.-plass foran Fabian Riessle og Vinzenz Geiger.

  Riiber
  Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal