NRK Meny
Normal

Dette er Deilas nye supersvenske

– Jeg vil ikke ha et svømmebasseng fullt av godteri, jeg vil bli verdens beste fotballspiller.

Guidetti

John Guidetti jubler for et av sine mange mål i perioden han spilte i Feyenoord. Nå er han klar for Ronny Deilas Celtic.

Foto: OLAF KRAAK / Afp

– Celtic føltes som et godt valg, og var den eneste klubben for meg. Fansen er veldig lidenskapelige, sa John Guidetti ifølge Sky Sports (22) mens han ventet på at låneavtalen med Celtic skulle bli godkjent.

Guidetti og Zlatan

John Guidetti og Zlatan Ibrahimovic skulle være Sveriges superduo i EM 2012, før en mystisk virussykdom satte en stopper for det.

Foto: HRVOJE POLAN / Afp

Det ble den torsdag, og dermed får Ronny Deila nok en forsterkning på spissplass. Dersom Guidetti finner tilbake til Feyenoord-formen kan det en forsterkning som virkelig monner.

Stortalent

John Guidetti var ansett som et av Sveriges største fotballtalenter noensinne, og scoret 20 mål på 23 kamper for Feyenoord som nittenåring før en sjelden sykdom bremset karrieren hans.

Fotballferdighetene og den kvikke replikken gjorde tidlig Guidetti til en mye omtalt mann i Sverige, og hans direkte væremåte kunne virke provoserende på mange.

Han snakket blant annet åpent om drømmen om å bli verdens beste.

– «Hvem tror han at han er?» sier de i Sverige da. Det er ikke akseptabelt å drømme. Men en drøm er en drøm, ikke nødvendigvis virkelighet. Jeg vil ikke ha et svømmebasseng fullt av godteri, jeg vil bli verdens beste fotballspiller, sa Guidetti i et intervju med Guardian i vinter.

Til City som sekstenåring

John Guidettis far var lærer, og tok med familien til Kenya for å arbeide der. Guidetti har derfor bodd fem år i Afrika. Da han var fjorten flyttet de derimot tilbake til Sverige og Guidetti vendte tilbake til Brommapojkarna.

– Den perioden var veldig viktig for min utvikling, både på og utenfor banen. Jeg spilte fotball barbent i slummen i Nairobi og kom i kontakt med de lokale og deres kultur. Jeg har fortsatt et sterkt forhold til Kenya, og hver gang jeg reiser tilbake dit får jeg en varm velkomst, har Guidetti sagt, ifølge Inside Futbol.

Etter et par år i Sverige var imidlertid nok. Den svenske Manchester City-sjefen Sven Göran Eriksson hadde hørt om supertalentet, og signerte han til klubben, Seksten år gammel flyttet Guidetti til Manchester.

Laster Instagram-innhold

I Manchester City spilte Guidetti blant annet sammen med den norske landslagsbacken Omar Elabdellaoui.

Full fres i Rotterdam

For City

Guidetti i aksjon for Manchester City i sesongoppkjøringen.

Foto: Kyle Rivas / Afp

På den siste dagen i overgangsvinduet sommeren 2011, ble en da nitten år gammel Guidetti sendt på lån til nederlandsk Feyenoord. Det skulle vise seg å bli en perfekt match.

Guidetti scoret 20 mål på 23 kamper i ligaen for Feyenoord, og et hattrick mot Ajax ga han kjapt heltestatus i klubben. Du kan trykke deg inn på nesten alle bilder på Instagram-profilen til Guidetti og finne lykkønskninger fra Feyenoord-fans som ønsker ham tilbake til klubben.

Da han feiret tjueårsdagen sin i april den sesongen skulle imidlertid karrieren ta en vending til det verre.

En bit dårlig kylling utløste en sjelden virussykdom som gjorde at han mistet følelsen i det høyre beinet.

– Jeg kunne ikke løfte beinet. Jeg måtte på sykehus og hvilte i to måneder, fortalte han da han besøkte Fredrik Skavlan i 2012.

Problemene i Stoke

Etter skaden og oppholdet i Feyenoord har ikke Guidetti funnet igjen til den samme formen. Et låneopphold i Stoke i siste halvdel av forrige sesong ble ingen suksess, og han ble avspist med seks innhopp totalt.

Det var han ikke bare fornøyd med fra begynnelsen av.

– Det har gått to kamper og vi har ikke scoret mål. Hva er det verste som kan skje om jeg får spille? At ikke jeg gjør mål heller? Vi får se hvordan det blir neste match, ellers så har vi et problem, sa han til Aftonbladet.

Om han finner igjen formen for Ronny Deilas Celtic gjenstår ennå å se.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld