NRK Meny
Normal

Ekspertenes dom: Dette er de ti råeste sykkelrittene

Ekspertene er enige om mye i kåringen av de ti mest prestisjefylte sykkelrittene, men krangler om én ting: Hva er størst av VM og OL?

Cycling Tour de France

Det er bare i Tour de France publikum kaster klærne og løper etter mannen i gul trøye. Derfor er touren i særklasse det største prestisjerittet.

Foto: Christophe Ena / Ap

«Ingen lett øvelse», «vanskelig å sammenlikne» og «det kommer an på hvem du spør». Det var noen av de mest vanlige umiddelbare reaksjonene da NRK.no utfordret norske sykkeleksperter til å rangere de ti mest prestisjefylte rittene en landeveissyklist kan vinne.

Når de tidligere toppsyklistene Kurt Asle Arvesen, Dag Otto Lauritzen, Atle Kvålsvoll og Mads Kaggestad, samt NRK-kommentator Jann Post og procycling.no-redaktør Jarle Fredagsvik, faktisk setter opp sine topp 10-lister, viser det seg at de likevel langt på vei er enige om det meste.

Totalt er bare 13 ulike ritt/meritter inne på topp 10-listene. Hele åtte ritt er inne på lista hos alle seks – og samtlige er enige om at sammenlagtseier i Tour de France rager høyest.

Blant løpene som er med på alle listene, er Flandern rundt som arrangeres for 98. gang søndag, med både Alexander Kristoff, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen på start.

Uenige om OL

Det er bare én ting ekspertene er vesentlig uenige om, nemlig hvor stort det er å vinne OL-gull. Kurt Asle Arvesen og Dag Otto Lauritsen mener begge at landeveisrittet i OL er det største av alle endagsritt. Atle Kvålsvoll og Jarle Fredagsvik har ikke OL inne på topp 10 i det hele tatt.

Totalt havner OL på en åttendeplass på NRKs kåring, som fikk følgende resultat:

Thor Hushovd

VM er det største endagsrittet en syklist kan vinne, mener norske eksperter. Det gjør Thor Hushovds VM-gull i 2010 til tidenes udiskutabelt største sykkelbragd.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
 • 1. Tour de France sammenlagt
 • 2. Giro d`Italia sammenlagt
 • 3. VM, fellesstart
 • 4. Paris-Roubaix
 • 5. Flandern Rundt
 • 6. Spania Rundt sammenlagt
 • 7. Liege-Bastogne-Liege
 • 8. OL landevei
 • 9. Milan-San Remo
 • 10. Lombardia rundt

Se listene fra hver enkelt av ekspertene nederst i saken!

Flertallet rangerer altså VM-fellesstarten som det største endagsrittet, og har også fire andre endagsritt foran OL.

– OL blir større og større

– Historisk sett har VM vært større enn OL. Dette kommer nok av at OL-historien er ung for proffene. De fikk kjøre for første gang i Atlanta i 1996, påpeker Kurt Asle Arvesen, som altså tilhører mindretallet i vår jury.

Arvesen mener å ha registrert en endring blant de internasjonale topprytterne.

– Jeg tror og har en følelse av at OL blir større og større innen landeveissykling, spesielt med den nye generasjonen som vokser frem, sier U23-verdensmesteren fra 1997.

Han får støtte av Dag Otto Lauritzen, som selv tok OL-bronse i Los Angeles i 1994, da OL fortsatt var forbeholdt amatørene.

– I sykkel, historisk sett, er det klart at å være verdensmester som profesjonell henger veldig høyt, i og med at du får VM-trøya og sykler med den i alle løp fram til neste VM. Så noen ville sikkert si at det er det høyeste. Jeg tror nok det er ulik oppfatning blant de profesjonelle rytterne også, men alle vet hva OL er. Så lenge det går hvert fjerde år, er det klart at det er prestisje, sier Lauritzen.

– Derfor er VM større

Atle Kvålsvoll har altså ikke OL inne på topp 10-lista, men rangerer det likt med en etappeseier i Tour de France. Kvålsvoll mener kun sammenlagtseier i Tour de France er større enn en VM-tittel.

– Hvorfor mener du VM har så mye høyere status enn OL?

– Det ene er jo at vi VM så stiller de største nasjonene med flere ryttere på laget. Det er altså flere av de beste rytterne som får være med til start. Det er også lagt opp i sesongplanen sånn at det passer bedre inn i en kalender. Og så har det selvfølgelig noe å gjøre med at etter et VM, så kjører du i regnbuetrøya som har en veldig stor status, påker Kvålsvoll.

Som trener for landeveisverdensmesteren fra 2010, Thor Hushovd, vet Kvålsvoll alt om hva en VM-tittel betyr for en rytter både hva angår økt interesse og ikke minst økt markedsverdi.

Italy Cycling Milan San Remo Milano-Sanremo 2014

Med seieren i Milan-San Remo, ble Alexander Kristoff den andre nordmannen til å vinne et av verdens ti største sykkelritt.

Foto: Gian Mattia D'Alberto / Ap

Touren gjør andre løp små

At Tour de France er det største en sykkelrytter kan vinne, er det ingen diskusjon om. Flertallet plasserer sammenlagtseier i Giro d’Italia på andreplass, mens Spania rundt blir rangert bak VM og endagsrittene Paris-Roubaix og Flandern rundt.

– Hvis du har kjørt det, blir alle andre sykkelløp om ikke små, så i hvert fall veldig forskjellig, sier Atle Kvålsvoll.

Han viser til at bare det å komme med på et Tour de France-lag anses som en stor meritt

– Og så ser vi i såkalte TV-brudd hvor viktig det er å vise seg fram på TV – for sponsorer, ikke minst, men også for ryttere. Så det er ikke bare resultatene som teller, men faktisk det som vises underveis på etappene også, poengterer han.

Hushovd på topp

Derfor mener han at enkelte av touretappene i seg selv er nær en plass på topp 10-lista over de mest prestisjefylte rittene.

– Der er det selvfølgelig noen av de klassiske klatreetappene med målgang på toppen av kjente fjell som er veldig store. Og en spurters våteste drøm er jo faktisk å vinne etappen på Champs-Elysees. Det er spurternes Mekka, sier Atle Kvålsvoll.

Legger man ekspertenes dom til grunn, er det også enkelt å kåre tidenes norske sykkelbragder.

Thor Hushovds VM-triumf i 2010 er i en klasse for seg på toppen av lista. Alexander Kristoffs seier i Milan-San Remo 23. mars i år framstår som en god nummer to.

Ingen andre nordmenn har vunnet ritt på topp 10-lista.

Her er ekspertenes topp 10-lister:

Dag Otto Lauritzen

Dag Otto Lauritzen syklet inn til OL-bronse i Los Angeles i 1984. Lauritzens største meritt var likevel seieren på kongeetappen til Luz Ardiden under Tour de France i 1987.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Dag Otto Lauritzen
Tidligere proffsyklist, sykkelekspert på TV 2

1. Tour de France
2. Giro d’Italia
3. Spania rundt
4. OL
5. VM landevei
6. Paris-Robaix
7. Flandern rundt
8. Milan-San Remo
9. Liege-Bastogne-Liege
10. Lombardia rundt
--------
11. Etappeseier i Tour de France
12. Etappeseier i Giro d’Italia og Spania rundt
14. Amstel Goldrace

Kurt Asle Arvesen
Tidligere proffsyklist, coach i Team Sky

1. Tour de France
2. Giro d’Italia
3. Spania rundt
4. OL
5. VM landevei
6. Paris-Roubaix
7. Flandern rundt
8. Liege-Bastogne-Liege
9. Milan-San Remo
10. Lombardia rundt

Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll deltok i Tour de France seks ganger. Senere har han trent Thor Hushovd til suksess i verdenst ubestridt største sykkelritt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Atle Kvålsvoll
Tidligere sykkelproff, trener for Thor Hushovd
1. Tour de France
2. VM fellesstart
3. Giro d’Italia
4. Spania rundt
5. Paris-Roubaix, Flandern rundt, Liege-Bastogne-Liege
8. Milan-San Remo, Fleche Wallonne, Amstel Gold Race
----------
11. Etappeseier Tour de France, OL
13. Grønn trøye/klatretrøye Tour de France
14. Paris-Nice, Tirreno Adriatico, Sveits Rundt, Dauphine Libere, Tour de Romandie sammenlagt
19. Etappeseier Italia Rundt og Spania Rundt

Mads Kaggestad
Tidligere sykkeproff, sykkelekspert på TV 2
1. Tour de France
2. VM fellesstart
3. Paris-Roubaix, Flandern rundt
5. Giro d’Italia
6. Milano- San Remo, Liege Bastogne Liege.
8. OL landevei
9. Etappe Tour de France
10. Spania rundt
----------
11. Etappe Italia rundt, Lombardia rundt og Flech Wallonne.
14. Klatretrøya og poengtrøya Tour de France, OL og VM tempo.

Jann Post

Jann Post er NRKs sykkelkommentator.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Jann Post
Sykkelkommentator i NRK

1. Tour de France
2. Giro d`Italia
3. VM fellesstart
4. Paris-Roubaix
5. Flandern rundt
6. OL landevei
7. Liege-Bostogne-Liege
8. Spania rundt
9. Milan-San Remo
10. Lombardia rundt

Jarle Fredagsvik
Redaktør, procycling.no

1. Tour de France – ingen over, ingen ved siden
2. Giro d´Italia – verdens vakreste ritt, og mer spektakulær rute enn i touren, men fortsatt mindre oppmerksomhet og prestisje.
3. VM, fellesstart – ikke bare på grunn av VM-tittelen i seg selv, men at man bærer regnbuetrøyen den kommende året. En stor syklist kan ikke være den foruten.

Jarle Fredagsvik

Jarle Fredagsvik er redaktør for sykkelnettstedet procycling.no.

Foto: procycling.no

4. Paris-Roubaix – «Helvete i nord» - den største av klassikerne. Ikoniske dueller og brosteinspassasjer. Uberørt i sin form – la stå!
5. Flandern rundt – neststørst av monumentene, og det største rittet i sykkelglade Flandern. Ruteendring har forekommet – det liker vi ikke!
6. Spania rundt – benyttes gjerne som oppkjøring til VM og status faller dermed noe. Størst for spanjoler, ikke like stort for oss.
7. Liège-Bastogne-Liège – «La Doyenne» (den eldste) mulig vi har norsk slagside på grunn av brosteinsklassikerne her. Monument og størst i Ardenner-trippelen. Et ritt for utholdende typer med punch i beina etter 25,7 mil.
8. Milano-Sanremo – «La Primavera» sprinternes klassiker, men står i fare for å falle utenfor Kristoff & Co. rekkevidde om ruten legges om
9. Lombardia rundt – «De falne bladers ritt». Det siste monumentet, og har, som høstbladene, falt litt i kurs. Kjøres i bakkene rundt praktfulle Comosjøen, men har blitt litt forutsigbart de siste årene.
10. Amstel Gold Race – opp Cauberg, bakken den lukter skummende øl av. Nyere klassiker fra 1966. Eddy Merckx vant her, Lars Petter Nordhaug potensiell, norsk vinner i framtiden.

I sjiktet rett under: Critérium du Dauphiné, Paris-Nice, Paris-Tours, OL-fellesstart, VM i lagtempo

Slik er topp 10-lista kåret:

Sum av plass-siffer. Ritt som ikke er med på alle lister, får 11 poeng per liste den ikke er på. Dette gjelder alle ritt som ikke er topp 10, selv om eksperten har valgt å rangere flere løp. Jo lavere plass-siffer, jo høyere status.

Dermed ble lista altså slik (i parentes: antall lister løpet er med på/sum av plass-siffer):

1. Tour de France (6/6)
2. Giro d`Italia (6/16)
3. VM, fellesstart (6/19)
4. Paris-Roubaix (6/28)
5. Flandern Rundt (6/32)
6. Spania Rundt (6/34)
7. Liege-Bastogne-Liege (6/42)
8. OL landevei (4/44)
9. Milan-San Remo (6/46)
10. Lombardia rundt (4/50)

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting