NRK Meny
Normal

Dette er BASEBALL

Baseball er på OL-programmet for foreløpig siste gang i år. Men de håper å komme tilbake.

Baseball
Foto: Kevin C. Cox / AFP

Øvelser

I OL skal det deles ut 1 gullmedalje baseball.

 • Baseball, menn

Slik spilles det

Baseball er bare for menn i OL, og har sitt motstykke i kvinnenes softball.

Det spilles på en kvadratisk bane med en base i hvert hjørne. Den største forskjellen mellom baseball og softball er at ballen er mindre i baseball.

Hvert lag består av ni spillere.

Lagene byttes om å være inne- og utelag. Innelaget er det offensive laget som skal score poeng. Det skjer når en spiller klarer å løpe fra hjemmebasen via basene i de tre andre hjørnene og hjem igjen.

Når spilleren lykkes med dette etter å ha slått ballen selv, kalles det homerun. Spillerne kan også bli stående på en av basene, for så å løpe hjem når en annen fra laget er slagmann.

Det forsvarende laget har sine spillere på ulike plasser ute på banen. Også kasteren er fra utelaget. Hans oppgave er å kaste ballen mot ballmottakeren - "catcheren" - bak motstanderlagets slagmann, men uten at denne får treff på ballen.

Hvis slagmannen treffer, skal de andre på kasterens lag skal fange ballen og kaste den hjem før løperen når sin base. Klarer de det, blir løperen "brent", og får ikke poeng.

Hver omgang - "inning" - spilles til tre spillere i hvert lag er brent. Det spilles ni omganger. Hvis det står uavgjort, spilles det ekstraomganger til det ene laget står som vinner.

Se animasjon av baseball

Deltakere

Åtte lag deltar i OL-turneringen. Alle møter alle til seriespill innledningsvis. De fire beste går til semifinaler, der nummer 1 møter nummer 4 i serien, og nummer 2 møter nummer 3. Deretter spilles bronsefinale og finale.

Kort historie

Dette er en hel-amerikansk idrett som ble utviklet fra begynnelsen av 1800-tallet, og bygger historisk på britiske sporter som f.eks. cricket. Den første profesjonelle baseballorganisasjonen ble stiftet i 1871. Proffligaen kom i gang i 1876.

Men baseball har aldri tatt skikkelig av "worldwide", selv om sporten er stor også i Australia, Japan og deler av Latin-Amerika.

Den kom først på OL-programmet i Barcelona i 1992, men har slitt med å få de beste amerikanske spillerne med. Derfor blir Beijing-OL den siste gangen idretten er med. I London om fire år er den ute.

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal