Dette er BASEBALL

Baseball er på OL-programmet for foreløpig siste gang i år. Men de håper å komme tilbake.

Baseball
Foto: Kevin C. Cox / AFP

Øvelser

I OL skal det deles ut 1 gullmedalje baseball.

 • Baseball, menn

Slik spilles det

Baseball er bare for menn i OL, og har sitt motstykke i kvinnenes softball.

Det spilles på en kvadratisk bane med en base i hvert hjørne. Den største forskjellen mellom baseball og softball er at ballen er mindre i baseball.

Hvert lag består av ni spillere.

Lagene byttes om å være inne- og utelag. Innelaget er det offensive laget som skal score poeng. Det skjer når en spiller klarer å løpe fra hjemmebasen via basene i de tre andre hjørnene og hjem igjen.

Når spilleren lykkes med dette etter å ha slått ballen selv, kalles det homerun. Spillerne kan også bli stående på en av basene, for så å løpe hjem når en annen fra laget er slagmann.

Det forsvarende laget har sine spillere på ulike plasser ute på banen. Også kasteren er fra utelaget. Hans oppgave er å kaste ballen mot ballmottakeren - "catcheren" - bak motstanderlagets slagmann, men uten at denne får treff på ballen.

Hvis slagmannen treffer, skal de andre på kasterens lag skal fange ballen og kaste den hjem før løperen når sin base. Klarer de det, blir løperen "brent", og får ikke poeng.

Hver omgang - "inning" - spilles til tre spillere i hvert lag er brent. Det spilles ni omganger. Hvis det står uavgjort, spilles det ekstraomganger til det ene laget står som vinner.

Se animasjon av baseball

Deltakere

Åtte lag deltar i OL-turneringen. Alle møter alle til seriespill innledningsvis. De fire beste går til semifinaler, der nummer 1 møter nummer 4 i serien, og nummer 2 møter nummer 3. Deretter spilles bronsefinale og finale.

Kort historie

Dette er en hel-amerikansk idrett som ble utviklet fra begynnelsen av 1800-tallet, og bygger historisk på britiske sporter som f.eks. cricket. Den første profesjonelle baseballorganisasjonen ble stiftet i 1871. Proffligaen kom i gang i 1876.

Men baseball har aldri tatt skikkelig av "worldwide", selv om sporten er stor også i Australia, Japan og deler av Latin-Amerika.

Den kom først på OL-programmet i Barcelona i 1992, men har slitt med å få de beste amerikanske spillerne med. Derfor blir Beijing-OL den siste gangen idretten er med. I London om fire år er den ute.

Siste nytt

 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Dropper omstridt aldersgrense

  Linda Hofstad Helleland er innstilt som kandidat for å bli WADA-president, men har fått mye motgang allerede før valget. Den 5. november kom det et forslag fra den Afrikanske unionen om at en president må være 45 år, og ha mastergrad, noe Helleland ikke oppfyller. Mange tolket dette som et forsøk på å holde Helleland utenfor diskusjonen om å kunne bli president.

  Dopingjournalist i ARD, Nick Butler, forteller i kveld på Twitter at det forslaget ikke vil bli inkludert som et krav og at det blir avfeid som et tåpelig forslag.

  Laster Twitter-innhold
 • Sagosen vant «norsk duell»

  Sander Sagosen scoret tre mål da Paris Saint-Germain vant 27-20 borte mot Flensburg-Handewitt i mesterliga-gruppespillet i håndball. Gøran Søgard Johannessen, Magnus Jøndal og Torbjørn Bergerud var alle i aksjon for tyske Flensburg.

  Sander Sagosen
  Foto: Patrik Stollarz / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
Sport i dag: VM sjakk 2018