Hopp til innhold

Dette banneret vekker avsky: – Går det virkelig an å synke så dypt?

Lillestrøm varsler full oppvask etter at LSK-supportere viste fram et banner som kunne tolkes som harselas av en T-baneulykke som rammet en Brann-supporter. Selv følte Kanarifansen seg feiltolket, før de natt til mandag la seg flate.

Banner på Brann stadion

FÅR KONSEKVENSER: Lillestrøm vil til bunns i hvem som hadde emd seg dette banneret på Brann Stadion.

Foto: Gjert Moldestad

Det var søndag 26. august en Brann-supporter kom i klem mellom perrongen og ei T-banevogn på Nationatheateret stasjon i Oslo, på vei til kampen mellom Vålerenga og Brann.

22-åringen måtte amputere venstre bein fra midt på leggen.

I søndagens kamp mellom Brann og Lillestrøm dukket det opp et banner i Lillestrøm-seksjonen på Brann Stadion. Der sto det «Mind the gap» – på et T-banesymbol fra London.

Da tok det av i sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

– Har de ingen medfølelse?

Brann-supporter Gjert Moldestad var blant dem som la ut bilde av banneret på Twitter. Han er rystet.

– Jeg skjønner ikke hvor det kommer fra. Vi får håpe at klubben og Kanarifansen som supporterklubb ikke er enig med det som denne gjengen hadde med seg, for det er ikke sånn man har det i Supporter-Norge. Vi står jo samlet i sånne ting som dette, sier Moldestad til NRK umiddelbart etter kampslutt.

– Å gjøre narr av at en ung fyr skader seg, det er så lavmål. Og du ser hvilke reaksjoner det er. Folk er sjokkert. De kan ikke skjønne at det var det de mente. Går det virkelig an å synke så dypt? Har de ingen medfølelse? Jeg synes det er bra med rivalisering, men dette er langt over grensen, sier Moldestad.

Hevdet det var feiltolkning

Talsmann i Kanarifansen, Thor-Arne Sandli, mente først at det hele handlet om en feiltolkning.

– Tanken bak banneret var at det var myntet på våre egne. Vi har klart å bygge opp et lite gap ned til nedrykksstriden gjennom to kjempesterke seiere. Tanken bak banneret var å minne våre spillere på at de måtte være bevisste på det gapet ned. Men så forstår jeg at denne blir oppfattet som kontroversiell, sa Sandli til VG.

Men i en uttalelse natt til mandag legger Kanari-Fansen seg flat, skriver Romerikes Blad.

«Kveldens fotballkamp på Brann Stadion ble dessverre skjemmet av et skammelig banner som ingen oppegående Kanari-Fans ønsker å være bekjent av. Budskapet på banneret kan på ingen måte tolkes som noe annet enn et totalt smakløst forsøk på å gjøre en sak ut av en tragisk ulykke som rammet en ung Brannsupporter tidligere denne sesongen», heter det uttalelsen.

Supporterklubben skriver også at «på banen og tribunen er vi konkurrenter, men utenfor er vi forent av vår kjærlighet for fotball».

– Beklager på det sterkeste

Robert Lauritsen, som er daglig leder i Lillestrøm, reagerer uansett kraftig. Han hadde ikke selv sett bilder fra situasjonen da NRK snakket med ham søndag kveld.

– Vi som klubb tar avstand til sånt. Det er ikke noe vi ønsker å være bekjent av. Vi beklager på det sterkeste at våre supportere tar fram sånne symboler, sier han.

Lauritsen vil ta grep for å finne ut hvem som sto bak banneret, som ifølge Moldestad kom opp tidlig i andre omgang.

– Nå skal jeg se på repriser, så må vi snakke med fansen. Jeg regner med det kommer en rapport på dette i morgen tidlig, så må vi se på det. Vi ønsker ikke å støtte sånne idiotiske ting, fastslår han.

Høy terskel for NFF-sanksjoner

Utover mandagen vil det komme fram mer om hvilke konsekvenser henvendelsen kan få for de som sto bak banneret. Ifølge kommunikasjonssjef Yngve Haavik i Norges fotballforbund (NFF) er det opp til påtalenemnda å vurdere sanksjoner fra forbundets side.

I en sms til NRK påpeker Haavik at terskelen, på bakgrunn av ytringsfriheten, generelt er høy for å opprette en for å opprette en formell sak mot supportere.

NFF reagerer likevel på hendelsen.

– Uavhengig av om det blir opprettet en sak eller ikke, så er det forståelig at det blir reaksjoner på gårsdagens banner, uavhengig av hva intensjonen til de som laget banneret var. Det er i alle fall ikke vanskelig å forstå at noen tolker banneret i retning den alvorlig ulykken på t-banen. Det er i så fall for alvorlig til å tulle med. Det er bra at både klubben og talspersonen for Kanarifansen er tydelig på det, skriver Haavik.

Kampen i Bergen endte for øvrig 1-1

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal