Analyse

Det taktiske grepet som ga Solskjær nøkkelseier

Ole Gunnar Solskjær fikk kritikk for Manchester Uniteds tap mot Paris Saint-Germain forrige uke. Mot Chelsea byttet han formasjon – og fikk betalt.

Paul Pogba og Ole Gunnar Solskjær etter 2-0-seieren over Chelsea

RADARPAR: Paul Pogba har virkelig fått fart på spillet sitt under Ole Gunnar Solskjærs ledelse.

Foto: Ian Kington / AFP

Det finnes en oppfatning av Sir Alex Ferguson som ikke helt stemmer.

Ferguson trente Manchester United i 26 år og var sjefen til Ole Gunnar Solskjær. Skottens vanvittige suksess ble synonym med intensiv angrepsfotball og 4-4-2.

Disse to tingene utgjør en del av «United-stilen» som fansen har savnet siden Ferguson ga seg i 2013.

Men Ferguson kunne også variere. Av og til spilte han 4-5-1, av og til 4-3-3. I tøffe bortekamper kunne han legge laget lavt i banen og satse på kontringer.

Som trener baserer Solskjær sin stil på Ferguson, så han må ha husket disse trekkene godt. For mot Chelsea i FA-cupen mandag viste Solskjær en lignende taktisk variasjon.

Og med en lignende suksess.

Den viktigste seieren

Timingen kunne knapt vært bedre for Solskjær, for aldri har han trengt en seier like mye som nå.

United ble rundspilt av Paris Saint-Germain i mesterligaen på Old Trafford forrige uke. United så ut til å ligge langt bak eliten i Europa, et inntrykk som kan endre kravene styret setter til sin neste permanente trener.

Det kan fortsatt være slik at United ligger langt bak eliten, og at kravene fortsatt ble endret av tapet, for PSG er langt sterkere enn Chelsea.

Men seieren mot Chelsea stoppet negativiteten rundt Solskjær. Det var viktig om han ønsker å følge i Fergusons fotspor – av flere årsaker.

Sir Alex Ferguson

GRUNN TIL Å SMILE: Sir Alex Ferguson har hatt grunn til å smile etter at Solskjær tok over sjefsstolen på Old Trafford.

Foto: Franck Fife / AFP

Full kontroll

For et nytt tap hadde skapt et bilde av et lag – og en trener – som slår de dårlige lagene, men sliter mot de aller beste.

United hadde kun tapt én av 13 kamper under Solskjær, altså den mot PSG. Men seieren borte mot Tottenham, det nest beste laget de har møtt, var heldig. United slapp til en rekke sjanser og kunne fort tapt.

Det etterlater seieren borte mot vaklende Arsenal, i FA-cupen, som den største triumfen.

Denne triumfen, mot Chelsea, var mer overbevisende. United hadde full kontroll: De skapte lite utenom sine to mål, men slapp heller ikke til stort. De hadde en lur kampplan og fulgte den til punkt og prikke.

Dette var ikke bare resultatet Solskjær trengte, men også prestasjonen han trengte.

Og bak prestasjonen lå et bytte til en uvanlig type 4-4-2.

Den taktiske utfordringen

Som trener for United har Solskjær stort sett brukt 4-3-3. En viktig del av systemet har vært farten han har fått inn i laget, spesielt i form av angrepstrioen Marcus Rashford, Jesse Lingard og Anthony Martial.

Slik hurtighet er ekstra viktig i storkamper, fordi United vet at de kommer til å ha ballen mindre og satse mer på kontringer.

Anthony Martial mottar behandling for en skade

SKADET: Anthony Martial måtte stå over kampen mot Chelsea etter at han ble skadet i kampen mot Paris Saint-Germain.

Foto: Franck Fife / AFP

Derfor var det så uheldig for United at både Martial og Lingard ble skadet før pause mot PSG. Solskjær satte inn Juan Mata og Alexis Sánchez, men de er ikke like raske. Mangelen på hurtighet ble nevnt som en av grunnene til tapet.

Mandag var Martial og Lingard fortsatt skadet. Men Solskjær hadde Rashford, pluss Romelu Lukaku, som også er rask.

Hvordan kunne Solskjær utnytte den farten han hadde på best mulig vis?

Jorginho-planen

Svaret ble en 4-4-2 med diamantformasjon på midtbanen. I stedet for å spille med vinger, satte Solskjær temposvake Mata i en sentral rolle like bak spissene.

Dette betydde at Rashford og Lukaku fikk true bakrommet på topp, i stedet for langs kantene.

Og det betydde at Mata kunne stoppe Jorginho.

Jorginho er playmakeren som styrer Chelseas spill. Han opererer som den defensive midtbanespilleren i lagets i 4-3-3. Det har ofte vist seg at om man stopper Jorginho, stopper man Chelsea.

Dette var planen til Solskjær, og de første ti minuttene fungerte det utmerket.

Solskjærs risiko

Mata lå nemlig klistret på Jorginho, nesten som et frimerke i håndball, idet United sto høyt for å kvele Chelseas pasningsspill. Omtrent den eneste gangen Mata sovnet, var etter et kvarter.

Da løftet Jorginho umiddelbart en ball bak forsvaret til Gonzalo Higuaín, som fort kunne ha scoret.

Solskjærs smale 4-4-2 ga United overtall sentralt i banen, fire mot tre. Ulempen var at Chelseas backer fikk mye plass. Chelseas neste store sjanse kom da høyrebacken César Azpilicueta la inn til Higuaín, som headet like utenfor.

Laster Twitter-innhold

Solskjær må imidlertid ha følt at dette var en risiko verdt å ta. Kampplanen ga tross alt United to spisser som kunne rive og slite i Chelseas forsvar.

Det skulle snart vise seg som en korrekt vurdering.

Skapte målet uten å røre ballen

Det er normalt i en slik type 4-4-2 at spissene trekker mer mot kantene enn vanlig. Når man ikke spiller med rene vinger, må andre spillere skape bredde.

Her falt dette ansvaret til Rashford og Lukaku.

FA Cup Fifth Round - Chelsea v Manchester United

FIKK ANSVAR: Romelu Lukaku har slitt med å markere seg i løpet av Solskjærs tid i Manchester. Mandag fikk han tillit av Solskjær.

Foto: David Klein / Reuters

Knapt et minutt var spilt da Lukaku la inn fra venstre og tvang fram en corner. Rashford skaffet senere frispark i samme sone. Så skapte Rashford åpningsmålet – uten å være nær ballen.

Pogba fikk først ballen langs venstre kant. Han hadde kun Rashford i boksen – men han så at Ander Herrera kom på løp.

Herrera er en liten fyr, og Chelseas store venstreback, Marcos Alonso, ville ha slått ham i en ren hodeduell. Men Rashfords brede posisjon gjorde at han lå på Alonso i stedet. Idet Rashford løp inn mot midten, trakk han Alonso med seg.

Det åpnet opp rom for Herrera, som uforstyrret kunne heade inn 1–0.

Laster Twitter-innhold

«Perfekt» forsvarsspill

Etter målet la Solskjær laget lavere i banen. Siden Rashford (høyre) og Lukaku (venstre) falt ned, lignet formasjonen uten ball på en 4-3-3.

Men det var fortsatt kantene som truet bakrommet, ikke spissen. Like før pause stormet Rashford inn bak Alonso, igjen i en bred posisjon. Rashford slo inn til Pogba, som stupte mot ballen.

Det sto 2–0 til Manchester United.

Laster Twitter-innhold

Rashfords uvanlige spissrolle hadde bidratt til begge målene. Og med det hadde United skapt nok. Etter pause lå de dypt og forsvarte ledelsen. Chelseas backer fikk mer rom, men United sendte ut både spisser, indreløpere og egne backer til å presse dem.

Midtbanespillerne falt ned i forsvaret for å sørge for at Chelsea ikke havnet i overtall. Så godt fungerte planen at Solskjær aldri trengte å bytte formasjon. Chelsea hadde ballen mye, uten at det hjalp.

– Rent defensivt var det en prefekt prestasjon, sa Solskjær.

Mot slutten av kampen fokuserte kameraene på Ferguson, som satt på tribunen og smilte. Solskjær kaller fortsatt mentoren sin «The Boss».

Ved denne anledningen kunne sjefen knapt gjort det bedre selv.

Siste nytt

 • Friidretten fryser OL-kvalifisering

  Det internasjonale friidrettsforbundet har satt kvalifiseringsperioden for Tokyo-OL på vent til desember. Det skriver de i en pressemelding.

  Det betyr at det ikke vil være mulig å kvalifisere seg til OL frem til 1. desember. Utøvere som allerede er kvalifisert etter at kvalifiseringsperioden åpnet i fjor, vil fortsatt være kvalifisert.

  Avgjørelsen er tatt etter samtaler med utøverkommisjonen. Resultater oppnådd før 1. desember kan registreres som verdensrekorder, kontinentale eller nasjonale rekorder, men de vil ikke kvalifisere til OL eller telle på verdensrankingen.

  FILE PHOTO: A 3D printed Olympics logo is seen in front of displayed "Tokyo 2021" words in this illustration
  Foto: Dado Ruvic / Reuters
 • Eliteseriestart utsatt igjen

  Forbudet mot idrettsarrangementer til 15. juni betyr at Norges Fotballforbunds planer for sesongstart i norsk toppfotball må utsettes igjen.

  Kulturminister Abid Raja (V) opplyste tirsdag at regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset forlenges inn i juni. Folk skal holde minst to meters avstand til hverandre og ikke samles i grupper på flere enn fem.

  – Det finnes en rekke scenarioer nede på tegnebrettet hos oss, men de avhenger helt av hvor lenge denne krisen varer og hvilke muligheter vi har på de gjenstående dagene i 2020, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB mandag.

  Eliteserien fotball 2019: Rosenborg - Ranheim (3-2).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Bislett Games utsatt

  Bislett Games, som skulle vært arrangert 11. juni 2020, blir utsatt eller avlyst.

  – Vi jobber nå med alternative kalendere. Det jobbes også med alternative formater. Over påske kommer Diamond League ut med en pressemelding hvor man har noe å melde. Det samme gjør vi fra Bislett, sier stevneleder Steinar Hoen til NRK.

  Han sier han støtter tiltakene som regjeringen har gjort, og vil jobbe med å finne en løsning for å arrangere et Bislett Games, i ett eller annet format, senere.

  Bislett Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal