Hopp til innhold
Kommentar

Warholm har skapt fullstendig unormale omstendigheter

Karsten Warholm har skjemt oss bort så mye at han går inn i 2020 med forventninger om å begå bragder som normalt sett ville være å anse som utopi.

cuGmiIMv_5Y

HISTORISK: Karsten Warholm har nådd så høyt at de verste pessimistene sikkert vil hevde at det nå bare kan gå nedover. Akkurat nå gjøres jobben med å vende blikket oppover mot nye høyder.

Foto: Lise Åserud

Lørdag kveld ble Karsten Warholm kåret til årets mannlige friidrettsutøver i Europa.

Han er også nominert til prisen som årets mannlige friidrettsutøver i verden (der maratonkongen Eliud Kipchoge riktig nok er den største favoritten).

Så bra ble nemlig 2019 for Karsten Warholm. Og når man ser tilbake, lå det litt i kortene:

– Det er nesten sånn at av og til vet man ikke om man tror helt på det som står på klokka, sa Warholm da NRK møtte ham i mai, uka før sesongåpninga i Stockholm.

Da vi møtte ham igjen dagen før løpet i Stockholm, angret han på uttalelsen. Trener Leif Olav Alnes hadde kalt ham inn på teppet og minnet ham på duoens første bud: Godt gjort er bedre enn godt sagt.

Det skal være usagt om det er de utrolige treningstidene eller trenerens milde refs om riktig fokus som er hovedårsaken, men i hvert fall kan Karsten Warholm nå se tilbake på en sesong som står seg godt i kampen om å være tidenes årsverk av en norsk idrettsutøver.

IeL9ZfF85vk

VISTE MUSKLER: Slik reagerte Karsten Warholm da sesongåpninga i Stockholm bekreftet at de sterke tidene på trening ikke var en illusjon.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Før sesongåpninga på 400 meter hekk utendørs i Stockholm, hadde han allerede tatt EM-gull på 400 meter flatt innendørs og tangert Thomas Schönlebes 31 år gamle europarekord på 45,05.

I Stockholm tok Warholm sin første Diamond League-seier siden seieren samme sted i 2017. Det skulle vise seg å være starten på ei sensasjonell seiersrekke, i en sesong der Warholm var spådd å få brutal motstand av fjorårssensasjonen Abderrahman Samba og kometen Rai Benjamin.

Den eventyrlige sommeren

Warholm stilte opp i sju konkurranser på 400 meter hekk i sommer. Og vant samtlige.

  • Han ble den første nordmannen som klarte å forsvare et VM-gull i friidrett.
  • Han ble den andre nordmannen gjennom tidene til å vinne Diamond League sammenlagt. Andreas Thorkildsen er den eneste som hadde klart det før Warholm.
  • Han satte tre europarekorder: 47,33 på Bislett, 47,12 i London og 46,92 i Diamond League-finalen i Zürich.
  • 46,92 er også Diamond League-rekord – og den nest raskeste 400 meter hekk som noen gang er løpt, kun overgått av Kevin Youngs 46,78 fra OL-finalen i 1992.
  • Warholms svakeste tid denne sesongen er 47,85, noe som ville holdt til en tredjeplass på verdensstatistikken i år. Samba og Benjamin er de to eneste som har klart å løpe raskere enn Warholms tidsmessig svakeste løp.
  • Oppi alt dette, framstår faktisk NM på Hamar som en av de aller sterkeste prestasjonene. Helt uten motstand løp Warholm på 47,43. Det er den raskeste vinnertida i et nasjonalt mesterskap utenfor USA noen gang. Tida ville plassert Warholm på en 16. plass på verdensstatistikken gjennom alle tider. På Hamar klarte Warholm også for første gang å gå 13 steg mellom alle hekkene.

Om Karsten Warholm slet med å tro på tidtakerklokka under trening før sesongen, kan det nok hende det også tar litt tid å fordøye disse resultatene.

VERDENSMESTER IGJEN: Slik forsvarte Karsteb Warholm VM-gullet i Doha.

Nest best, uansett gren

Selv etter at sesongen ble avsluttet med VM-gullet i Doha, fortsetter det å skje ting som viser hvor ellevilt 2019 faktisk ble for den tidligere tikjemperen fra Ulsteinvik.

Han ble altså kåret til årets mannlige friidrettsutøver både i Europa (EAA), og er nominert til samme pris verden (IAAF).

Og han har rykket opp til en andreplass på verdensrankingen, og er kun to poeng bak den amerikanske sprinteren Noah Lyles som i øyeblikket rangeres som verdens beste mannlige friidrettsutøver uansett gren.

Det skal nevnes at verdensrankingen, som er den nye kvalifiseringsordningen for VM og OL, ikke er helt ukontroversiell. Det pågår diskusjoner om hvorvidt poengsystemet er egnet til å rangere riktig både innenfor enkeltgrener og mellom grener.

Uansett forteller rankingen minst to ting:

For det første at Karsten Warholm har lagt bak seg en sesong som er helt ekstraordinær også i internasjonal målestokk.

For det andre at Warholm fortsatt faktisk har noe å strekke seg etter. Det kan være viktig når man har hatt så mye suksess at det tilsynelatende nesten er umulig å gjøre det bedre.

Noah å strekke seg etter

Warholm nevner ofte grådigheten som en av sine viktigste egenskaper for videre utvikling. Det vil si evnen til å arkivere gamle bragder i et lukket skap – og i stedet bruke energien på å bli enda bedre.

Men jo flere gull som henger og blinker bak den mentale døra, jo mer fristende kan det være å ta en titt i ny og ne – og si seg fornøyd.

Derfor er det kanskje et helt perfekt utgangspunkt for 2020 at det er to poeng opp til Noah Lyles på rankingen. Og det er kanskje like greit at det ikke allerede henger et OL-gull sammen med VM- og EM-gullene i premievelvet.

aTA7ulJK9Qg

VERDENSMANN: Karsten Warholm er iferd med å bli et ikon i internasjonal friidrett, på grunn av sine resultater og sin personlighet.

Foto: Lise Åserud

Kanskje er det også bra at 2019 aldri bød på en god anledning til å løpe 400 flatt utendørs, for det må jo bety at Karsten Warholm er minst like nysgjerrig som alle oss andre på å finne ut hvor fort han nå kan løpe en runde rundt banen uten å bli bremset av ti hekker.

Med 45,05 innendørs i mars, kunne han kanskje løpt ned mot 44,17 utendørs i oktober? Det hadde i så fall holdt til VM-medalje også på den flate distansen.

Årsbeste i Europa på 400 meter flatt i 2019 er for øvrig 44,77. Og neste år er det ikke bare OL i Tokyo, men også EM i Paris.

Drømmelista

I så fall kan Karsten Warholms drømmeliste for 2020 se omtrent sånn ut:

  • OL-gull på 400 meter hekk
  • EM-gull på 400 meter flatt
  • Verdensrekord på 400 meter hekk
  • Nummer én på verdensrankingen i friidrett

Det er naturligvis i overkant mye å forlange, under normale omstendigheter ren utopi, og det er ikke sikkert Karsten Warholm setter pris på at folk er blitt så bortskjemt at det er på dette nivået forventningene ligger.

Å håndtere dette presset, blir sånn sett en av hans aller største utfordringer de neste ukene og månedene.

Men Warholm har med sin raske framgang og sine sterke prestasjoner skapt fullstendig unormale omstendigheter. Han vet selv utmerket godt at hvis han skal nå sitt eget primærmål om videre utvikling, vil mest sannsynlig noen av disse punktene innfris som en logisk konsekvens.

Det sier det meste om hvor langt han allerede har kommet.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal