Det store stjernefallet i italiensk fotball

Fotballnavn som har preget internasjonal fotball i flere tiår har forsvunnet. Nå håper Serie A at ungguttene skal fylle tomrommet.

Helt siden 90-tallet har Del Piero – Italia- og Juventus-legenden – vært et navn man enkelt har kunnet skimte på norske fotballøkker. Smågutter i svart-hvitt-stripete drakter med nummer 10 på ryggen.

Etter 19 år i Juventus og i en alder av 38 år, valgte en av Serie As desidert største symboler å forlate den italienske fotballen. Juventus ville ikke ha ham lenger. «Mr. Juventus» havnet i stedet i Australia.

Og han er ikke alene. I tillegg til Alessandro Del Piero har Serie A-profilene Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Ezequiel Lavezzi, Alessandro Nesta, Clarence Seedorf, Marco Di Vaio, Gennaro Gattuso, Maicon og Juilo Cesar skiftet beite. Gianluca Zambrotta står uten kontrakt – i tillegg har den sleipe ringreven Filippo Inzaghi lagt opp.

– Uerstattelige

Fra tiden i AC Milan

Steinar Nilsen fra tiden i AC Milan.

Foto: CARLO FUMAGALLI / AP
Fotballekspert og journalist Adam Digby

Serie A-ekspert Adam Dibgy.

Foto: Privat
Thomas Høy

Serie A-fantast Thomas Høy.

Foto: Privat

– Det er sterke profiler og fantastiske fotballspillere som har gitt seg eller som har reist. Dette gjør at fokuset og interessen har dalt litt, sier fotballekspert og tidligere Milan- og Napoli-spiller Steinar Nilsen til NRK.no.

– Det sier seg selv at man ikke kan erstatte slike spillere over natten, og at man vil ha en periode uten mange spillere med store navn internasjonalt. Men det er mange klubber som passer på de unge, lovende spillerne og gir dem tillit. Det vil komme mye spennende fra Serie A, det er det ingen tvil om, fortsetter han.

Serie A-ekspert og ESPN-journalist Adam Digby mener at stjernefallet ser stygt ut – fra utsiden.

– Når man mister så mange kvalitetsspillere på så kort tid, er det selvfølgelig et hardt slag for ligaen. Men kanskje først og fremst for dem som følger Serie A fra utsiden.

– Serie A-fans vet at det er flere som er i ferd med å skrive seg inn i historiebøkene. Fra de fantastiske målscorerne Di Natale, Totti og Cavani, midtbanegeniet Andrea Pirlo til keeper-ikonet Gigi Buffon – verdensklasse i spann, sier Digby.

– En liga i forfall

En som er langt mer pessimistisk over sommerens ryddesjau i italiensk fotball, er Thomas Høy, som blogger om italiensk fotball og er en fremtredende norsk Serie A-stemme på Twitter.

– Ringrevene har forsvunnet ut og blitt erstattet med middelmådigheter. Dette gjør italiensk fotball fattigere, mens tapet av stjerner som Zlatan og Thiago Silva gjør den også betydelig svakere. Det er en liga i forfall, mener Høy.

Henter ikke lenger etablerte verdensstjerner

Den urolige verdensøkonomien har rammet Italia hardt. Med FIFAs økonomiske Fair Play-regler i mente, har den store kjøpefesten blant de ellers kjøpeglade italienske storklubbene uteblitt.

– Akkurat nå kan det tyde på at man må tenke annerledes enn det man gjorde på grunn av den italienske økonomien. Det er et klart signal om at man heller investerer i egne ungdomslag og talentsatsing enn å bruke store kjøpesummer på etablerte stjerner. De italienske klubbene har tatt nødvendige grep og vil slå tilbake igjen, sier Steinar Nilsen.

Les også: 2000-2010 – Italias vankelige tiår

En stor utfordring for italiensk fotball er at man ikke lenger kan lokke med noe som ingen andre allerede har mer av, mener Thomas Høy.

– Høyest lønn får man ikke i Italia, nær sagt uansett hvilken klubb man inngår forhandlinger med. Tomme tribuner har blitt en dagligdags kost, mens realitetene peker i retning av at italienske klubber blir stadig mindre konkurransedyktig på kontinentet.

– Sluttproduktet man sitter igjen med er en liga som ikke lenger er attraktiv nok til å tiltrekke seg de store stjernene, og denne utviklingen er selvforsterkende fra sommer til sommer, sier Høy.

Zanetti (39), Buffon (34), Pirlo (33) og Totti (36). Fotomontasje: AP og AFP

Zanetti (39), Buffon (34), Pirlo (33) og Totti (36): – Slike spillere er uhyre sjeldne, og det spørs om de ikke er i ferd med å bli utryddet, sier Høy. – Årene fremover vil kanskje mye hvile på skuldrene til Buffon, De Rossi og Pato – hvis han holder seg skadefri, mener Digby.

Foto: Ap / AFP

Disse kan fylle tomrommet

AC Milans Stephan El Shaarawy

Milans Stephan El Shaarawy (20).

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters
AS Romas Erik Lamela.

Romas Erik Lamela (20).

Foto: TONY GENTILE / Reuters
Torinos Angelo Ogbonna i duell med tidligere Viking-spiller Birkir Bjarnason.

Torinos Angelo Ogbonna (24).

Foto: Massimo Pinca / Ap

Ingen kan anklage de italienske klubbene for å ha tatt godt vare på de mest lovende talentene opp gjennom årene. Mangel på erfaring har dyttet de eldre foran, mens talentene har måtte avfinne seg med å bli utlånt eller deleid med mindre klubber for å få den nødvendige spilletiden.

Det store generasjonsskiftet som nå foregår i Serie A, viser et fokusskifte i Italia: Hvis man ikke lenger har råd eller mulighet til å hente etablerte verdensstjerner, må man finne dem selv. Talentene kan ikke lenger ignoreres, de må dyrkes.

Og disse spillerne skal ta opp arven etter Del Piero & co.:

– Av kommende stjerner, må vi nevne Juventus’ Claudio Marchisio som fort kan bli den neste kapteinen. Lorenzo Insigne i Napoli og Milans Stephan El Sharaawy kan bli like store og berømte som de spillerne de spillerne de har tatt over for (Lavezzi og Zlatan journ. anm), sier Adam Digby.

Dribblefanten Lorenzo Insigne har også høy stjerne hos Høy.

– Insigne har allerede bevist mye av det som bor i ham. Han har ikke ekstremferdigheter som trenger foredling – han har ekstremferdigheter som er satt i system. Insigne har ingen iøynefallende svakheter verken teknisk eller taktisk og kan allerede nå bli helt sentral for Napoli.

Han ser også potensial i flere andre unggutter som har begynt å etablere seg.

– På spissplass er det to svært interessante navn i form av Mattia Destro og Ciro Immobile. Bakover på banen ser keeper Mattia Perin svært lovende ut, mens midtstoppere som Capuano, Romagnoli og Camporese har vist prov på høy kvalitet, sier Thomas Høy.

– Torinos Angelo Ogbonna er allerede et monster og kommer til å havne i en storklubb veldig snart. Blant utlendingene i ligaen må man trekke frem spillere som Paul Pogba, Erik Lamela og Eduardo Vargas med flere, avslutter han.

Napolis Lorenzo Insigne i duell med Catanias Bellusci. Foto: AFP

Fremtidig verdensstjerne? Napolis Lorenzo Insigne (21).

Foto: MARCELLO PATERNOSTRO / Afp

Siste nytt

 • Cavendish dropper Tour of Norway

  Mark Cavendish skulle egentlig delta i Tour of Norway, men nå har han bestemt seg for å trekke seg fra rittet i siste liten, bekrefter Dimensions Datas sportsdirektør Gino van Oudenhove til TV 2. Etapperittet sykles fra 28. mai til 2. juni.

  X02520
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Løfshus til forsikringsbransjen

  Vidar Løfshus, som nylig ga seg som landslagssjef i langrenn, har fått seg ny jobb. 49-åringen er ansatt som leder for kultur- og prestasjonsutvikling i selskapet Fremtind Forsikring. Løfshus starter i sin nye jobb 1. juni.

  Verdenscup i Holmenkollen
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Ny seier til Ranheim

  Michael Karlsens scoring etter 10 minutter ble kampens eneste da Ranheim slo Strømsgodset 1-0 søndag. Drammenslaget er nå på en 12.-plass med bare ni poeng på 10 kamper, mens Ranheim ligger tre plasser over, med 13 poeng.

  Strømsgodset
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal