Overraskande Carlsen-tap: – Ikkje god opplading til VM

Magnus Carlsen såg ut til å redde remis, men tapte til slutt mot Shakhriyar Mamedyarov. Dermed er det 33-åringen frå Aserbajdsjan som vinn årets Biel Chess.

carlsen

TAPTE: Magnus Carlsen tapte den niande kampen i Biel Chess.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Dette er jo viktig trening for Magnus fram mot VM i november. Det gir han ikkje akkurat ei godkjensle å tape mot Mamedyarov i dag, seier NRK sin sjakkekspert Torstein Bae.

Magnus Carlsen fekk ei god opning på den tradisjonsrike turneringa i Sveits, som han vann både i 2011 og 2017.

Mamedyarov

VINNAR AV BIEL CHESS: Shakhriyar Mamedyarov slo Magnus Carlsen i Sveits i dag og er dermed vinnar av den tradisjonsrike turneringa.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Overraskande tap

At Carlsen opna med to strake sigrar i Biel Chess var faktisk hans beste start i ei superturnering sidan 2014. Men sidan har det gått verre. Carlsen følgde opp med seks strake remis.

Så tapte han altså mot Shakhriyar Mamedyarov i dag. Lenge såg det ut som Carlsen skulle redde remis, men i det 56. trekket gjorde han ein skjebnesvanger feil.

Torstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Magnus tabba seg ut og tapte. Det er overraskande, trass i at Mamedyarov leia med eitt poeng før kampen. Det såg ut som Magnus skulle redde remis i dag etter ei vanskeleg opning, men for ein gongs skuld bukka han under for presset, seier Torstein Bae.

Tapet betyr at Mamedyarov er oppe i sju poeng før siste runde, medan Carlsen har fem poeng på ni kampar. Carlsen derfor altså ikkje ta igjen aserbajdsjanaren.

– Eg vil gratulere Shakhriyar med ein fantastisk turneringssiger. Eg kunne ha redda remis, men klarte det ikkje, sa Magnus Carlsen til arrangørane si nettsending.

Tredje best i verda

Sjakkekspert Torstein Bae meiner Shakhriyar Mamedyarov vann fortent og kan bli ein farleg utfordrar for Magnus Carlsen i tida som kjem.

– Mamedyarov spelte rett og slett betre i dag. Han vann også utan å ta særlege sjansar. Hugs at Shakhriyar Mamedyarov er ranka som den tredje beste i verda. Det er berre dei som skal spele i VM i november som er ranka høgare, seier Bae – og siktar til duellen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i London.

Caruana, som forresten fyller 26 år i dag, deltok ikkje i Biel Chess.

Caruana

VM-MOTSTANDAR: Fabiano Caruana skal opp mot regjerande verdsmeister Magnus Carlsen i november.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Siste nytt

 • Kitzbühel-utforen avlyst

  Lørdagens utforrenn i Kitzbühel er avlyst. Det opplyser den østerrikske TV-kanalen ORF.

  Rennet som skulle gått klokken 11.30 i dag er avlyst på grunn av værforholdene og løypas tilstand.

  – Det er synd, selvfølgelig. Men det er ikke ofte de tar slike avgjørelser så raskt når det kommer til såpass viktige renn. Da går jeg ut fra at snø og slaps i løpet av natten har gjort forholdene umulige. Var veldig klar for å revansjere gårsdagen, skriver Jansrud i en SMS til NTB

  ORF melder at det vil komme et nytt program for i morgen, hvor det i utgangspunktet skal kjøres super-G.

  Kjetil Jansrud.
  Foto: Joe Klamar / AFP
 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal