Hopp til innhold

Overraskande Carlsen-tap: – Ikkje god opplading til VM

Magnus Carlsen såg ut til å redde remis, men tapte til slutt mot Shakhriyar Mamedyarov. Dermed er det 33-åringen frå Aserbajdsjan som vinn årets Biel Chess.

carlsen

TAPTE: Magnus Carlsen tapte den niande kampen i Biel Chess.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Dette er jo viktig trening for Magnus fram mot VM i november. Det gir han ikkje akkurat ei godkjensle å tape mot Mamedyarov i dag, seier NRK sin sjakkekspert Torstein Bae.

Magnus Carlsen fekk ei god opning på den tradisjonsrike turneringa i Sveits, som han vann både i 2011 og 2017.

Mamedyarov

VINNAR AV BIEL CHESS: Shakhriyar Mamedyarov slo Magnus Carlsen i Sveits i dag og er dermed vinnar av den tradisjonsrike turneringa.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Overraskande tap

At Carlsen opna med to strake sigrar i Biel Chess var faktisk hans beste start i ei superturnering sidan 2014. Men sidan har det gått verre. Carlsen følgde opp med seks strake remis.

Så tapte han altså mot Shakhriyar Mamedyarov i dag. Lenge såg det ut som Carlsen skulle redde remis, men i det 56. trekket gjorde han ein skjebnesvanger feil.

Torstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Magnus tabba seg ut og tapte. Det er overraskande, trass i at Mamedyarov leia med eitt poeng før kampen. Det såg ut som Magnus skulle redde remis i dag etter ei vanskeleg opning, men for ein gongs skuld bukka han under for presset, seier Torstein Bae.

Tapet betyr at Mamedyarov er oppe i sju poeng før siste runde, medan Carlsen har fem poeng på ni kampar. Carlsen derfor altså ikkje ta igjen aserbajdsjanaren.

– Eg vil gratulere Shakhriyar med ein fantastisk turneringssiger. Eg kunne ha redda remis, men klarte det ikkje, sa Magnus Carlsen til arrangørane si nettsending.

Tredje best i verda

Sjakkekspert Torstein Bae meiner Shakhriyar Mamedyarov vann fortent og kan bli ein farleg utfordrar for Magnus Carlsen i tida som kjem.

– Mamedyarov spelte rett og slett betre i dag. Han vann også utan å ta særlege sjansar. Hugs at Shakhriyar Mamedyarov er ranka som den tredje beste i verda. Det er berre dei som skal spele i VM i november som er ranka høgare, seier Bae – og siktar til duellen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i London.

Caruana, som forresten fyller 26 år i dag, deltok ikkje i Biel Chess.

Caruana

VM-MOTSTANDAR: Fabiano Caruana skal opp mot regjerande verdsmeister Magnus Carlsen i november.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Siste nytt

 • Kjempehopp på rankingen for «norsk» golffenomen

  Viktor Hovland beholder 8.-plassen på verdensrankingen i golf. Amerikaneren Michael Thorbjornsen, som har norsk far, avanserer over 1000 plasser på rankingen.

  Hovland var ikke med på helgens PGA-turnering i Connecticut, men der viste Thorbjornsen seg for alvor fram.

  Den 20 år gamle amerikaneren var rangert som nummer 1785 på OWGR-rankingen før turneringen, men hang lenge med i kampen om turneringsseieren. Til slutt endte han på en knallsterk 4.-plass.

  Det gjør at Thorbjornsen, som fortsatt har amatørstatus, går helt opp til 412.-plass på verdensrankingen i golf.

  Selv om ikke Hovland deltok, stilte flere av verdens beste golfspillere i turneringen. Thorbjornsen endte foran blant andre verdensener Scottie Scheffler og Rory McIlroy.

  Hovlands neste store turnering er majorturneringen British Open fra 14. til 17. juli. 1. juli deltar han i en veldedighetsturnering i Larvik. (NTB)

  Travelers Championship Golf
  Foto: Seth Wenig / AP
 • Laengen klar for Tour de France

  Vegard Stake Laengen er tatt ut i troppen til UAE Team Emirates som skal delta i årets Tour de France.

  Det opplyser laget på sin Twitter-konto mandag formiddag. Laengen deltar dermed i det prestisjetunge sykkelrittet for femte gang i karrieren.

  Slovenske Tadej Pogacar har vunnet Tour De France de to foregående årene, og er kaptein på UAE-laget også i årets ritt.

  I tillegg til Vegard Stake Laengen og Tadel Pogacar er følgende UAE-ryttere tatt ut: Rafal Majka, Brandon McNulty, Marc Soler, Matteo Trentin, Mikkel Bjerg og George Bennett.

  Trening med Alexander Kristoff og Team Coop
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Cech gir seg i Chelsea

  Petr Cech slutter i rollen som utvikler og teknisk rådgiver i Chelsea.

  Det opplyser Chelsea på egen nettside mandag.

  Chelsea-legenden slutter i rollen 30. juni etter tre år i jobben. Cech har blant annet hatt som oppgave å sørge for at fotballavdelingene i klubben arbeider effektivt sammen.

  Den tidligere målvakten spilte for London-klubben fra 2004 til 2015. Han innehar rekorden for flest kamper totalt uten å slippe inn mål i klubbens historie med hele 228 kamper.

  Han vant 15 titler, blant annet mesterligaen i 2012 og Premier League fire ganger i løpet av tiden hos blåtrøyene.

  Petr Cech
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste