Hopp til innhold

Det norske støtteapparatet i Lahti: 42 menn, to kvinner

De norske utøverne har med seg et støtteapparat på 44 personer til Lahti. Kun to av dem er kvinner.

Jubel

MANNEJUBEL: Arild Monsen, Trond Nystad, Roar Hjelmeset og Tor-Arne Hetland feirer Maiken Caspersen Falla som sammenlagtvinner av sprintcupen forrige sesong. I årets VM i Lahti er trenerapparatet fortsatt mannstungt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Når hopperne, kombinertløperne og langrennsløperne kjemper om VM-medaljer i Lahti, har de med seg et kobbel av hjelpere.

Til sammen er 44 trenere, smørere, fysioterapeuter, leger og sportssjefer fra Norges Skiforbund i sving i Finland. Kun to av dem er kvinner.

– Idretten er hvit og maskulin, konkluderer Kari Fasting.

Hun er professor i idrettssosiologi- og psykologi ved Norges Idrettshøgskole, og har i en årrekke forsket på likestilling i idretten.

Fasting er ikke imponert over mannsdominansen i det norske støtteapparatet.

– Det er klart det er uheldig at det blir så dominert av menn, sier hun.

Hun trekker frem flere grunner til at mannsdominansen er uheldig: Kvinner har godt av å ha andre kvinner å snakke med, alle grupper har godt av ulikheter, det er viktig med kvinnelige rollemodeller.

– Det er det samme som ellers i samfunnet: Å best mulig utnytte de ressursene som ligger i samfunnet, forklarer hun.

– Verre for kvinner enn for menn

De siste årene har det blitt flere kvinner i lederstillinger, også i idretten. Men toppjobbene, som forbundspresidenter, hovedtrenere og sportssjefer, er fremdeles en mannsbastion.

Tora Berger

UAKTUELT SOM SMÅBARNSMOR: – Så lenge jeg er småbarnsmor er det uaktuelt å ha hovedansvar for noe landslag, sier Tora Berger.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Akkurat det kan påvirke hvem som havner i resten av støtteapparatet, mener Fasting.

– Hvem er det som velger disse, hvem er det som bestemmer hvem som skal være med til VM? Hele veien her er det menn, påpeker hun.

Fasting legger til:

– Det er nok mye vanskeligere for kvinner enn for menn å få den typen trenerjobber. Det tror jeg har litt sammenheng med at slike jobber som regel ikke lyses ut, men man bruker de nettverkene som man har.

– Det er viktig å se på dette i et større samfunnsperspektiv. Idretten er vår største folkebevegelse med veldig mange medlemmer, og 40 prosent av medlemmene er kvinner. Det er rimelig at det også avspeiles på ledernivå og trenernivå og i støtteapparat, sier Fasting.

Misfornøyd skiskytterpresident

Under skiskyting-VM i Hochfilzen og alpin-VM i St. Moritz tidligere i vinter, var bildet likt det i Lahti: Støtteapparatene var dominert av menn.

Hos alpinistene var kun to av 28 i støtteapparatet kvinner, mens tallet hos skiskytterne var (1/2) av 20.

Det er ikke tall presidenten i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, er fornøyd med.

– Nei, det er vi ikke. Og vi jobber aktivt med å rekruttere kvinner inn, forteller han.

Av de 34 som er ansatt i de sportslige støttefunksjonene i forbundet, er kun fire kvinner. Blant dem er tidligere OL- og VM-vinner Tora Berger.

Hun har en 50 prosent stilling som trener på utviklingslandslaget, en jobb hun fikk ved etter at forbundet spurte henne.

Skiskytterforbundet tilbyr gratis trenerkurs til kvinnene, og én av tre trenere på regionslagene er nå kvinner. Å utjevne mannsdominansen på elitenivå har så langt vist seg vanskeligere.

Berger mener reisetiden som kreves for å trene eliteutøvere kan være et hinder.

– Så lenge jeg er småbarnsmor er det uaktuelt å ha hovedansvar for noe landslag. Det lar seg ikke gjøre, rett og slett, sier hun.

Vil ha kvinner, men må ikke være trenere

Tidligere skiskytter, nå NRKs skiskytingsekspert, Liv Grete Skjelbreid trekker også frem familien som en av grunnene til at det kan være vanskelig å få kvinner inn i støtteapparatet på elitenivå, spesielt som trenere.

– En av grunnene kan være at det er vanskelig å kombinere det med mye reising og familie, og at det derfor er en del kvinner som velger å heller la mannfolkene reise, sier hun.

Hverken hun eller Berger ble noensinne trent av en kvinne, men de understreker at kjønn uansett er irrelevant for om man er en god trener eller ikke. Det viktigste for utøverne er at det er andre kvinner i miljøet, spesielt når de er ute på reise.

– Det å ha noen som du kan prate litt mer med om andre ting enn med mannfolkene, det var veldig betryggende den gangen, forteller Skjelbreid.

– Det er positivt at det er med kvinner i støtteapparatet, det følte i alle fall jeg da jeg var aktiv. Hva slags rolle de har, det har jeg egentlig ikke tenkt på, sier Berger.

ALPINT:

Gjennom VM var totalt 28 personer med i støtteapparatet. Kun to kvinner, begge studentpraktikanter.

LANGRENN:

23 fra NSF i støtteapparatet. Kun ´én kvinne.

HOPP:

Totalt elleve, én kvinnelig lege i Lahti.

KOMBINERT:

11 til Lahti, ingen kvinner. Kombinertlandslaget får også hjelp fra langrennslandslagets lege, Petter Olberg og hopplandslagets medieansvarlig, Claes-Tommy Herland.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal