Hopp til innhold
Gian-Franco Kasper, president i det internasjonale skiforbundet, FIS.
Foto: Jøte Toftaker/NRK

Det internasjonale skiforbundet FIS

Oppsummert

Fédération Internationale de Ski (FIS) er det internasjonale forbundet for nasjonale skiforbund. FIS arrangerer verdensmesterskap og verdenscuper i alpine og nordiske grenser, samt telemark, fristil og snøbrett.

  • Milliardløft for FIS etter mediegrep

    Det internasjonale skiforbundet (FIS) har inngått en medierettighetsavtale som vil gi forbundet inntekter på over 6,5 milliarder kroner i perioden 2026-2034.

    Dette gjelder rettigheter for TV og nett i alle verdenscupkonkurranser i FIS-disipliner. Det er Infront som skal styre salget av rettigheter på vegne av FIS.

    FIS skriver i en pressemelding at forbundet budsjetterer med en økning på 1,1 milliarder kroner i rettighetsinntekter sammenlignet med langtidsavtalen som løper i dag. (NTB)

    VM i alpint Courchevel og Meribel 2023, super-G for kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Sveits tar opp kampen med Norge – ønsker å arrangere de første FIS-lekene

    Det sveitsiske skiforbundet undersøker mulighetene for å få de første FIS-lekene til St. Moritz og Engadin i 2028. Også Norge er kandidat.

    «Målet til Swiss-Ski og St. Moritz/Engadin er å utvikle et nytt, innovativt arrangementskonsept der alle tre elementene av bærekraft (økonomisk, økologisk og sosialt) kommer inn i bildet og kan implementeres på en troverdig måte», heter det i brevet fra det sveitsiske forbundet til FIS, gjengitt på forbundets nettside.

    I 1928 ble de første vinterolympiske lekene arrangert i St. Moritz. Nøyaktig 100 år senere kan premieren på de nye FIS-lekene finne sted i samme by.

    FIS-lekene skal arrangeres i hvert fjerde år der det ikke er ordinære VM eller OL, men utvalget av øvelser er ikke klart.

    Norges Skiforbund (NIF) har også tidligere uttalt at de ønsker å arrangere de nye lekene i 2028. (NTB)

    Sesongåpning alpint i Sölden 2022
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Vion blir generalsekretær i FIS

    Michel Vion (61), Frankrikes skipresident siden 2010, ble tirsdag ansatt som ny generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

    Det skjedde på det første styremøtet ledet av nyvalgt FIS-president Johan Eliasch. Et enstemmig styre stilte seg bak ansettelsen av Vion, melder forbundet på sitt nettsted.

    Vion har vært medlem av FIS-styret siden 2004, men han trekker seg fra det vervet og som hjemlandets skipresident for å konsentrere seg om sin nye jobb.

    – Michel gir oss den perfekte kombinasjon av lederegenskaper og ekspertise innen vår idrett, sier FIS-president Eliasch i en uttalelse.

    – FIS er virkelig heldig som har en person av hans kaliber rede til å lede våre daglige operasjoner når vi tar de neste steg inn i framtiden.

    Johan Eliasch
    Foto: Joakim Goksör/tt / NTB
  • FIS-presidenten innlagt på sykehus

    Avtroppende president i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian Franco Kasper (77), ligger på sykehus og deltar ikke på fredagens FIS-kongress. Kongressen der det blir klart hvem som blir hans erstatter.

    Fredagens kongress startet med at meldingen om at den avtroppende presidenten ikke deltar. Direktør Philippe Gueisbuhler leste opp en melding skrevet av Kasper selv.

    – Jeg er veldig lei meg for at jeg ikke kan være med dere i dag. Forrige helg måtte jeg på akuttmottaket på sykehuset på grunn av pusteproblemer. I går ble jeg flyttet fra intensivavdelingen til kardiologisk avdeling, hvor jeg skal gjennom flere tester, skriver Kasper.

    77-åringen gir seg som president etter å ha ledet FIS siden 1998.

    Gian-Franco Kasper
    Foto: Tore Meek / NTB
  • Fluorvedtak skaper forvirring

    Vedtakene rundt fluorholdig smurning fra de internasjonale forbundene i langrenn og skiskyting har skapt forvirring. Skipresident Erik Røste sier de er like.

    Tirsdag tok både ledelsen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) beslutninger rundt fluorbruk i skismurning kommende sesong.

    I etterkant har det hersket forvirring rundt hva som var besluttet. Meldingene som ble sendt ut, ble tolket dit hen at skiskytterne må forholde seg til fluorforbud i den kommende OL-sesongen, mens innføringen av forbudet for langrennsløperne er utsatt.

    – Det ble forvirring i går rundt hva som ble vedtatt av IBU og FIS, men det er ingen forskjell på vedtakene, sier skipresident Erik Røste til NTB onsdag. (NTB)

    9klGHU-B9Pg
    Foto: Håkon Mosvold Larse

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal