Gian-Franco Kasper, president i det internasjonale skiforbundet, FIS.
Foto: Jøte Toftaker/NRK

Det internasjonale skiforbundet FIS

Oppsummert

Fédération Internationale de Ski (FIS) er det internasjonale forbundet for nasjonale skiforbund. FIS arrangerer verdensmesterskap og verdenscuper i alpine og nordiske grenser, samt telemark, fristil og snøbrett.

 • Vion blir generalsekretær i FIS

  Michel Vion (61), Frankrikes skipresident siden 2010, ble tirsdag ansatt som ny generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

  Det skjedde på det første styremøtet ledet av nyvalgt FIS-president Johan Eliasch. Et enstemmig styre stilte seg bak ansettelsen av Vion, melder forbundet på sitt nettsted.

  Vion har vært medlem av FIS-styret siden 2004, men han trekker seg fra det vervet og som hjemlandets skipresident for å konsentrere seg om sin nye jobb.

  – Michel gir oss den perfekte kombinasjon av lederegenskaper og ekspertise innen vår idrett, sier FIS-president Eliasch i en uttalelse.

  – FIS er virkelig heldig som har en person av hans kaliber rede til å lede våre daglige operasjoner når vi tar de neste steg inn i framtiden.

  Johan Eliasch
  Foto: Joakim Goksör/tt / NTB
 • FIS-presidenten innlagt på sykehus

  Avtroppende president i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian Franco Kasper (77), ligger på sykehus og deltar ikke på fredagens FIS-kongress. Kongressen der det blir klart hvem som blir hans erstatter.

  Fredagens kongress startet med at meldingen om at den avtroppende presidenten ikke deltar. Direktør Philippe Gueisbuhler leste opp en melding skrevet av Kasper selv.

  – Jeg er veldig lei meg for at jeg ikke kan være med dere i dag. Forrige helg måtte jeg på akuttmottaket på sykehuset på grunn av pusteproblemer. I går ble jeg flyttet fra intensivavdelingen til kardiologisk avdeling, hvor jeg skal gjennom flere tester, skriver Kasper.

  77-åringen gir seg som president etter å ha ledet FIS siden 1998.

  Gian-Franco Kasper
  Foto: Tore Meek / NTB
 • Fluorvedtak skaper forvirring

  Vedtakene rundt fluorholdig smurning fra de internasjonale forbundene i langrenn og skiskyting har skapt forvirring. Skipresident Erik Røste sier de er like.

  Tirsdag tok både ledelsen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) beslutninger rundt fluorbruk i skismurning kommende sesong.

  I etterkant har det hersket forvirring rundt hva som var besluttet. Meldingene som ble sendt ut, ble tolket dit hen at skiskytterne må forholde seg til fluorforbud i den kommende OL-sesongen, mens innføringen av forbudet for langrennsløperne er utsatt.

  – Det ble forvirring i går rundt hva som ble vedtatt av IBU og FIS, men det er ingen forskjell på vedtakene, sier skipresident Erik Røste til NTB onsdag. (NTB)

  9klGHU-B9Pg
  Foto: Håkon Mosvold Larse
 • FIS utset fluorforbodet eitt år til

  Det internasjonale skiforbundet FIS går motsett veg av skiskyttarane og utset fluorforbodet eitt år til. Årsaka er at fluor-trackeren som skal kontrollere at forbodet blir etterlevd, enno ikkje er ferdig.

  Tidlegare i dag kunngjorde det internasjonale skiskyttarforbundet, IBU, at dei set i verk forbodet frå komande sesong lilkevel.

  Både FIS og IBU vedtok i fjor å innføre forbodet, men utsette det til i år på grunn av det manglande kontrollapparatet.

  FIS vil dermed ikkje straffe nokon som brukar fluorprodukt komande sesong.

  Skismurning med fluor
 • Skiforbundet støtter Mats Årjes

  Styret i Norges Skiforbund (NSF) har besluttet å støtte Mats Årjes sitt kandidatur i valget av ny FIS-president, opplyser forbundet overfor NRK tirsdag.

  Svenske Årjes (53) er i dag visepresident i FIS.

  – FIS forvalter mange av de idrettene som nordmenn er mest interessert i. Derfor er samarbeidet med ledelsen i FIS viktig for Norges Skiforbund. Vi gjennomførte en grundig intern vurdering før vi konkluderte, sier skipresident Erik Røste i pressemeldingen.

  Han mener Årjes har fokus på mange av de samme tingene som NSF.

  – Han har i mange år vist at han har den kunnskapen, forståelsen og handlekraften som skal til for å utvikle FIS i den retningen vi i Norge ønsker, sier Røste.

  Gianfranco Kasper gir seg som FIS-president etter å ha vært i rollen siden 1998.

  Presidentvalget skjer under FIS-kongressen fredag 4.juni.

  0gTNQleDQEw
  Foto: NISSE SCHMIDT / NTB / NTB

Sportsnyheter

Røiseland tok sesongens første seier etter intens sisterunde

Alt stemte for Marte Olsbu Røiseland da hun gikk seg opp tolv plasser og vant jaktstarten i Östersund.

Siste nytt

 • Jansrud konstantert korsbåndskade

  Kjetil Jansrud falt stygt under super-G-rennet i Beaver Creek. Nå bekrefter Skiforbundet skade i kneet til alpinisten.

  – Vi har foreløpig fått konstatert skade på korsbånd og innvendig sidebånd. Kjetil reiser hjem med laget mandag, der vil han få en ny vurdering, sier alpinlandslagets lege Marc Strauss i en pressemelding.

  – Det er for tidlig å si noe om eventuell operasjon og skadeomfang, fortsetter han.

  Jansrud kjørte ut i super-G-rennet torsdag og holdt seg til kneet etter å ha kjørt inn i nettet. Etter hvert tok han på seg skiene igjen og kom seg ned til målområdet på egen hånd.

  WCup Mens Super G Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Djokovic og Serbia ute av Davis Cup

  Novak Djokovic og Serbia klarte ikke å komme seg forbi Kroatia i semifinalen i Davis Cup og tapte 2-1.

  Borna Gojo startet den gode dagen for Kroatia da han slo Dusan Lajovic i tre sett. Deretter utlignet verdensstjernen Djokovic med seier mot Marin Cilic i strake sett.

  Djokovic har hatt en strålende sesong i single og har vunnet fem titler på ATP-touren. I ATP-finalen i Torino nylig fikk han det imidlertid ikke helt til å stemme. Han ble slått ut av tyske Alexander Zverev i semifinalen.

  Spain Davis Cup Tennis
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Wiklund tok ny norsk rekord

  Skøytekometen Ragne Wiklund smadret den norske rekorden på 3000 meter i Salt Lake City. Hun gikk inn til tiden 3.55,51.

  Hun gikk i par med tsjekkiske Martina Sablikova.

  – Det var helt perfekt, Jeg hadde tenkt å åpne på 30-lav-runder, det var veldig deilig at jeg fikk til rundetidene. Jeg synes jeg løste det bra, sier Wiklund til Viaplay.

  Den forrige rekorden hadde også Wiklund, og var på 3.58,95. Det betyr med andre ord at hun slo sin gamle rekord med over tre sekunder.

  World cup speed skating
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal