Motstanderen forbauset: – Carlsen spilte horribelt

STAVANGER/OSLO (NRK): Magnus Carlsen lå lenge an til sin første seier i årets Norway Chess, men så rotet han bort overtaket.

Anish Giri og Magnus Carlsen

HALVT POENG TAPT: Magnus Carlsen sikret seg sitt første halve poeng mot Anish Giri, men nordmannen så lenge ut til å ta seieren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Anish Giri

OVERRASKET: Anish Giri.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Han spilte horribelt. Jeg spilte dårlig, men det er vanlig for meg. Jeg var fortapt og på et tidspunkt misforsto jeg stillingen. Men jeg fikk i det minste større sjanser etter hvert. Han rotet det bort, sier Anish Giri til NRK.

Carlsen hadde nemlig et solid overtak og åpenbare vinnersjanser i midtpartiet, men så overså nordmannen Giris «enkle» forsvar i det 38. trekket.

– Jeg fikk en fin stilling i åpningen. Egentlig akkurat slik jeg ville, men så skurret det bare. Plutselig så bukket jeg under. Jeg trodde jeg hadde et godt angrep, men så hadde jeg oversett et enkelt forsvar. Jeg gikk fra seier til å rote det bort, sier en tydelig skuffet Carlsen til NRK.

– Giri sier han er overrasket over at du ikke vant?

– Det var ikke bra nok. Det er helt elendig å ikke vinne. Jeg hadde en fribonde over, og jeg burde vunnet med litt mer nøyaktig spill, sier verdensmesteren.

Carlsen ligger dermed fortsatt sist i turneringen med sitt halve poeng fra dagens parti, og sjansene for å vinne turneringen er minimale.

Tror Carlsen slår tilbake

Carlsen avskriver nærmest sine egne vinnersjanser. Sjakk-kamerat Jon Ludvig Hammer, som selv klarte remis mot Levon Aronian torsdag, har imidlertid troen.

Hammer

UTELUKKER IKKE CARLSEN: Jon Ludvig Hammer.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det er en vanskelig start, men det er ikke noen enkle partier i dette selskapet, selv ikke for Magnus. Han var veldig uheldig i det første partiet, så han vet at han har det inne, sier Hammer til NRK.

– Er det mulig for Magnus å vinne?

– Ja, jeg tror det er mulig, fordi toppturneringene tradisjonelt er ekstremt jevne. Men da må han vinne fire partier på rad eller noe sånt. Det blir uhyre vanskelig, men du kan aldri utelukke Magnus.

Aldri tapt mot Carlsen i ordinær sjakk

Etter to tap i åpningen av turneringen, var Carlsen under press for seier mot nederlenderen Anish Giri. Og det så lenge lovende ut.

Men så gjorde det som i ettertid viste seg å være som en feilvurdering i 38. trekk. Da falt seiersmulighetene fra 54 til 30 prosent. Da Giri utnyttet feilen i trekket etter, ble Carlsens seiersmuligheter plutselig redusert til 11 prosent.

Deretter lå det i kortene at partiet ville ende uten vinner. Men det var ikke over før etter 76 trekk og nærmere seks timers spill.

Giri har dermed fortsatt aldri tapt for Carlsen, til tross for at han bare er rangert som nummer ti i verden.

– Han er min letteste motstander , sa 20 år gamle Giri tidligere denne uka.

Magnus Carlsen har åpnet Norway Chess med to tap. I det første partiet bommet han stygt da han misforstod reglene for tidsbruk , og fulgte opp med tap også i det andre partiet . I ettertid har arrangøren beklaget misforståelsen i første partiet.

Siste nytt

 • Syk Ingebrigtsen dropper løp

  Jakob Ingebrigtsen stiller ikke til starte i det 10 km lange gateløpet Hytteplanmila lørdag. Gjert Ingebrigtsen bekrefter fredag overfor NRK at europamesteren på 1500 og 5000 meter sliter med forkjølelse. Derimot stiller brødrene Henrik og Filip til start. Søndag reiser alle tre til Flagstaff, Arizona, på høydesamling.

  Jakob Ingebrigtsen i Ostrava
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Håndballens superstjerne mister VM

  Ifølge avisen L'Equipe ser Nikola Karabatic ut til å miste håndball-VM i januar. Den franske storavisen mener å vite at Karabatic skal opereres i foten fredag og blir borte fra spill i fire måneder. Dette kan føre til at PSG-spilleren ikke kommer til å spille i mesterskapet i Danmark og Tyskland 10. til 27. januar.

  HANDBALL-GOLDEN-LEAGUE-FRA-NOR
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Norge til kvartfinalen i mixed-VM

  Norge slo Ungarn 8-1 i den siste gruppespillkampen og er klar for kvartfinalen i mixed-VM i curling i Kelowna i Canada. Kvartfinalen spilles natt til lørdag norsk tid, og det er ikke klart hvem som blir Norges motstander. Seieren over Ungarn var Norges sjette av sju mulige i mesterskapet

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag