Hopp til innhold

Det går mot utsettelse av sommer-OL

I går ble det klart at Canada og Australia ikke vil delta i sommer-OL i Tokyo, dersom den holdes i sommer. Samtidig ble det kjent at Den internasjonale olympiske komité nå diskuterer utsettelse.

FILE PHOTO: A woman wearing a protective face mask, following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), walks past the Olympic rings in front of the Japan Olympics Museum in Tokyo

En japansk kvinne med munnbind mot koronasmitte går forbi Tokyos OL-museum. Nå ser det ut til at koronaen vinner over ønsket om å arrangere OL sommer.

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Thomas Bach, skrev i går et brev adressert til utøverne.

Der sier at han at utsettelse er en av mulighetene som nå diskuteres, og at beslutningen vil bli tatt i løpet av fire uker.

Det er første gang IOC åpner for at lekene ikke vil finne sted som planlagt i sommer. Komitéen har vært under et voldsomt press.

Blant annet skriver lederen i Det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe, i et brev til IOC-presidenten at det verken er «mulig eller ønskelig» med et sommer-OL i 2020.

Mandag gikk i tillegg utøverforeningen The Athletics Association, som samler et stort antall friidrettsutøvere, ut med en like klar oppfordring om at sommerlekene må utsettes.

«Vi har gjennomført en undersøkelse blant tusenvis av friidrettsutøvere fra hele verden, og det er helt klart at en overveldende majoritet vil at Tokyo 2020 skal utsettes», skriver foreningen på Twitter.

«Vi ber om at IOC annonserer utsettelsen nå», heter det videre.

Japans statsminister åpner for utsettelse

Japans statsminister, Shinzo Abe, informerte sa i et møte med den japanske nasjonalforsamlingen i dag at det er uaktuelt å avlyse OL, men at en «forsinkelse» ligger i kortene hvis det ikke er mulig å arrangere et «fullstendig» OL.

Virus Outbreak Tokyo Games

Japans statsminister, Shinzo Abe, orienterer den japanske nasjonalforsamlingen i morges.

Foto: Yoshitaka Sugawara / AP

– Hvis det blir vanskelig, har vi kanskje ikke andre muligheter enn å vurdere en utsettelse av lekene, sa Abe ifølge nyhetsbyrået AP.

Både Den internasjonale olympiske komité (IOC) og myndighetene i Japan har til nå tviholdt på planen om å gjennomføre OL til sommeren i tiden fra 24. juli til 8. august.

Canada vil ikke delta i år

Canada vil ikke sende OL-utøvere til neste sommer-OL om ikke de planlagte lekene i Tokyo 2020 utsettes med minst ett år. Samtidig melder Australia at det ikke er praktisk mulig for dem å stille lag.Det framgår av meldinger fra landenes olympiske komiteer natt til mandag.

Canada, OL Rio

Kanadiske utøvere under avslutningsseremonien i Rio de Janeiro i 2016. Canada vil ikke delta hvis OL i Tokyo arrangeres i juli i år.

Foto: Charlie Riedel / Charlie Riedel

– Den canadiske olympiske komité og den canadiske paralympiske komité har tatt den vanskelige beslutningen om ikke å sende canadiske lag til de olympiske og paralympiske leker sommeren 2020, heter det i meldingen fra Canada.

Komiteene der uttrykker forståelse for at det medfører vanskeligheter og komplikasjoner å utsette lekene, men sier at ingenting er viktigere enn helse og sikkerhet, og ber om minst ett års utsettelse.

Det framgår av en pressemelding fra komiteene at de har full støtte fra Canadas idrettsutvalg, nasjonale idrettsorganisasjoner og Canadas regjering i sin avgjørelse.

Photi Sotiropoulos er kommunikasjonssjef Canadas olympiske komite, og kommer med en oppfordring til andre nasjoner.:

– Vi håper andre land følger etter. Dette er større enn sport. Det er et verdenshelseproblem. Vi driver med sport, og er ikke i posisjon til å sette andres liv i fare, sier han til VG.

– Ikke praktisk mulig

Samtidig melder det australske nyhetsbyrået AAP at den olympiske komiteen i Australia (AOC) har gitt sine OL-utøvere beskjed om å forberede seg på OL i Tokyo i 2021.

AOC sier at slik situasjonen er nå, er det ikke praktisk mulig for et australsk lag å stille til årets planlagte OL-start 24. juli.

– Vi har utøvere med base på andre siden av havet, i trening på ulike steder i rundt i Australia som lag og som har egne treningsprogram. Med reise- og andre restriksjoner blir dette en uhåndterlig situasjon, sier AOC-president Matt Carroll i en kunngjøring mandag.

Virus Outbreak Olympics Tokyo 2020

– 123 dager igjen, står det på denne tavla i Tokyo i morges. Nå spørs det om ikke japanerne må plusse på 365 dager til.

Foto: Jae C. Hong / AP

Utsettelse er kostbart

Den offisielle prislappen på OL for Japan er12,6 milliarder dollar, eller 136 milliarder kroner, med dagens kurs.

Men i virkeligheten blir lekene over dobbelt så dyre, ifølge en rapport fra Japans parallell til Riksrevisjonen i desember i fjor.

Det var før det ble snakk om utsettelse.

Millioner av flyreiser, hotellrom, leiligheter og servicetjenester er bestilt. Mange, både kjøpere og selgere, er forsikret. Men noen må til slutt ta regningen for alt som blir stående tomt.

De kostnadene kommer på toppen av alle de andre kostnadene koronaen forårsaker.

Olympics Tokyo 2020 Torch Arrival

Den olympiske ild kom til Japan fredag 20. mars. Her tennes fakkelen som etter planen skal bringes rundt i landet av japanske utøvere. På bildet Tadahuro Nomura (t.h.) og Saori Yoshida (t.v.). Den rundreisen kan snart bli utsatt.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Flere land ønsker utsettelse

Fredag sendte Norges idrettsforbund og Norges olympiske og paralympiske komité et brev til IOC med oppfordring til å ikke arrangere OL så lenge koronapandemien ikke er under kontroll.

Flere land og idrettsgrener har sendt lignende brev, blant andre Brasil og både svømme- og friidrettsforbundet i USA.

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som har vært i aksjon har tatt seg videre til tredje runde.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Kristiansund, KFUM, HamKam og Odd tatt seg videre. Strømsgodset og Lillestrøm startet en time senere, og leder henholdsvis 2-0 og 4-0 over Jerv og Strømmen.

    Se Strømmen mot Lillestrøm på NRK 3.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde.Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    NM i fotball 2024: Ull/Kisa - Rosenborg
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal