Det går mot utsettelse av sommer-OL

I går ble det klart at Canada og Australia ikke vil delta i sommer-OL i Tokyo, dersom den holdes i sommer. Samtidig ble det kjent at Den internasjonale olympiske komité nå diskuterer utsettelse.

FILE PHOTO: A woman wearing a protective face mask, following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), walks past the Olympic rings in front of the Japan Olympics Museum in Tokyo

En japansk kvinne med munnbind mot koronasmitte går forbi Tokyos OL-museum. Nå ser det ut til at koronaen vinner over ønsket om å arrangere OL sommer.

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Denne artikkelen er over to dager gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Thomas Bach, skrev i går et brev adressert til utøverne.

Der sier at han at utsettelse er en av mulighetene som nå diskuteres, og at beslutningen vil bli tatt i løpet av fire uker.

Det er første gang IOC åpner for at lekene ikke vil finne sted som planlagt i sommer. Komitéen har vært under et voldsomt press.

Blant annet skriver lederen i Det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe, i et brev til IOC-presidenten at det verken er «mulig eller ønskelig» med et sommer-OL i 2020.

Mandag gikk i tillegg utøverforeningen The Athletics Association, som samler et stort antall friidrettsutøvere, ut med en like klar oppfordring om at sommerlekene må utsettes.

«Vi har gjennomført en undersøkelse blant tusenvis av friidrettsutøvere fra hele verden, og det er helt klart at en overveldende majoritet vil at Tokyo 2020 skal utsettes», skriver foreningen på Twitter.

«Vi ber om at IOC annonserer utsettelsen nå», heter det videre.

Japans statsminister åpner for utsettelse

Japans statsminister, Shinzo Abe, informerte sa i et møte med den japanske nasjonalforsamlingen i dag at det er uaktuelt å avlyse OL, men at en «forsinkelse» ligger i kortene hvis det ikke er mulig å arrangere et «fullstendig» OL.

Virus Outbreak Tokyo Games

Japans statsminister, Shinzo Abe, orienterer den japanske nasjonalforsamlingen i morges.

Foto: Yoshitaka Sugawara / AP

– Hvis det blir vanskelig, har vi kanskje ikke andre muligheter enn å vurdere en utsettelse av lekene, sa Abe ifølge nyhetsbyrået AP.

Både Den internasjonale olympiske komité (IOC) og myndighetene i Japan har til nå tviholdt på planen om å gjennomføre OL til sommeren i tiden fra 24. juli til 8. august.

Canada vil ikke delta i år

Canada vil ikke sende OL-utøvere til neste sommer-OL om ikke de planlagte lekene i Tokyo 2020 utsettes med minst ett år. Samtidig melder Australia at det ikke er praktisk mulig for dem å stille lag.Det framgår av meldinger fra landenes olympiske komiteer natt til mandag.

Canada, OL Rio

Kanadiske utøvere under avslutningsseremonien i Rio de Janeiro i 2016. Canada vil ikke delta hvis OL i Tokyo arrangeres i juli i år.

Foto: Charlie Riedel / Charlie Riedel

– Den canadiske olympiske komité og den canadiske paralympiske komité har tatt den vanskelige beslutningen om ikke å sende canadiske lag til de olympiske og paralympiske leker sommeren 2020, heter det i meldingen fra Canada.

Komiteene der uttrykker forståelse for at det medfører vanskeligheter og komplikasjoner å utsette lekene, men sier at ingenting er viktigere enn helse og sikkerhet, og ber om minst ett års utsettelse.

Det framgår av en pressemelding fra komiteene at de har full støtte fra Canadas idrettsutvalg, nasjonale idrettsorganisasjoner og Canadas regjering i sin avgjørelse.

Photi Sotiropoulos er kommunikasjonssjef Canadas olympiske komite, og kommer med en oppfordring til andre nasjoner.:

– Vi håper andre land følger etter. Dette er større enn sport. Det er et verdenshelseproblem. Vi driver med sport, og er ikke i posisjon til å sette andres liv i fare, sier han til VG.

– Ikke praktisk mulig

Samtidig melder det australske nyhetsbyrået AAP at den olympiske komiteen i Australia (AOC) har gitt sine OL-utøvere beskjed om å forberede seg på OL i Tokyo i 2021.

AOC sier at slik situasjonen er nå, er det ikke praktisk mulig for et australsk lag å stille til årets planlagte OL-start 24. juli.

– Vi har utøvere med base på andre siden av havet, i trening på ulike steder i rundt i Australia som lag og som har egne treningsprogram. Med reise- og andre restriksjoner blir dette en uhåndterlig situasjon, sier AOC-president Matt Carroll i en kunngjøring mandag.

Virus Outbreak Olympics Tokyo 2020

– 123 dager igjen, står det på denne tavla i Tokyo i morges. Nå spørs det om ikke japanerne må plusse på 365 dager til.

Foto: Jae C. Hong / AP

Utsettelse er kostbart

Den offisielle prislappen på OL for Japan er12,6 milliarder dollar, eller 136 milliarder kroner, med dagens kurs.

Men i virkeligheten blir lekene over dobbelt så dyre, ifølge en rapport fra Japans parallell til Riksrevisjonen i desember i fjor.

Det var før det ble snakk om utsettelse.

Millioner av flyreiser, hotellrom, leiligheter og servicetjenester er bestilt. Mange, både kjøpere og selgere, er forsikret. Men noen må til slutt ta regningen for alt som blir stående tomt.

De kostnadene kommer på toppen av alle de andre kostnadene koronaen forårsaker.

Olympics Tokyo 2020 Torch Arrival

Den olympiske ild kom til Japan fredag 20. mars. Her tennes fakkelen som etter planen skal bringes rundt i landet av japanske utøvere. På bildet Tadahuro Nomura (t.h.) og Saori Yoshida (t.v.). Den rundreisen kan snart bli utsatt.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Flere land ønsker utsettelse

Fredag sendte Norges idrettsforbund og Norges olympiske og paralympiske komité et brev til IOC med oppfordring til å ikke arrangere OL så lenge koronapandemien ikke er under kontroll.

Flere land og idrettsgrener har sendt lignende brev, blant andre Brasil og både svømme- og friidrettsforbundet i USA.

Status Norge

Sist oppdatert: 06.04.2020
5758
Smittet
313
Innlagt
75
Døde

Siste nytt

 • Liverpool snur - permitterer ikke

  Liverpool har fått kraftig kritikk for at de permitterte 200 ansatte lørdag. Nå melder klubben på sine sider at de snur og dropper permitteringene. Samtidig beklager klubben.

  – Vi mener vi kom til feil beslutning forrige uke. Vi beklager. Våre intensjoner var, og er fortsatt, å forsikre at hele staben skal unngå tap av inntekt i denne tiden, skriver klubben i en pressemelding.

  FILE PHOTO: Anfield General Views
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal