Hopp til innhold

Tar et oppgjør med FIS etter sinneutbruddet: – Dette er ikke greit

Det finske skiforbundet undersøker hendelsen som oppsto mellom russiske Bolsjunov og finske Mäki i stafetten i Lahti søndag, men avkrefter at det er forbundet som har anmeldt russeren.

tWywocImRjg

ILLSINT: Aleksandr Bolsjunov klarte ikke å holde følelsene i sjakk da Joni Mäki presset seg foran ham på oppløpet.

Foto: JUSSI NUKARI / AFP

Søndag oppsto det uvirkelige scener mellom russiske Aleksandr Bolsjunov og finske Joni Mäki da sistnevnte presset seg foran russeren på oppløpet og sikret andreplassen til Finland på stafetten.

Det falt ikke i god jord hos russeren, som slo med stavene i retning finnen, før han valgte å sklitakle Mäki etter målgang. Bolsjunov nektet å stoppe, og dermed kjørte han over finnen, som i støtet falt sammen i snøen. Angrepet gjorde at Mäki skadet hånden.

Den svulmet kraftig opp, og TV-bildene viste en skadd finne med ispose rundt hånden. Røntgenundersøkelse måtte til, men heldigvis ble det ikke påvist skade eller brudd i hånden.

Hendelsen var så opphetet at juryen valgte å diske Russlands førstelag i konkurransen.

Bolsjunov Mäki

ANGREPET: Mäki på bakken etter at Bolsjunov kjørte på finnen med vilje.

Foto: Markku Ulander / NTB

Nå har det finske forbundet også valgt å etterforske saken.

– Vi har forberedt en offisiell henvendelse til FIS, og nå er det opp til dem hva de vil gjøre, sier pressesjef Soili Hirvonen til NRK og fortsetter:

– Vi vil vite hva FIS tenker om dette. Er dette OK og vil de gjøre noe? Det er ikke greit for oss at slike ting skjer.

Direktøren i det finske forbundet følger opp:

– Vi vil ha et trygt idrettsmiljø, sier Ismo Hämäläinen til NRK.

Betent tema

På grunn av at hånden er ikke er skadet på noe som helst måte, ønsker ikke Mäki å sende en rapport til forbundet. Han fortsetter forberedelsene til Falun og neste verdenscup.

For det finske forbundet sin del, er det nå opp til FIS om det vil komme ytterligere sanksjoner i retning russeren.

– Vårt mål er å forhindre slike situasjoner i framtiden, og det må bli tatt hånd om av FIS. Samtidig må sanksjonene være relatert til FIS' regler og handlinger, fortsetter Hämäläinen.

Bolsjunov og Russland har allerede fått den strengeste straffen som kan bli dømt av juryen i et skirenn, og det er disk.

Etter at offisiell resultatliste foreligger, er det ikke noe mer juryen kan gjøre. Jobben er fullført.

Torgeir Bjørn

UVIRKELIGE SCENER: – Man skulle tro det var en ishockeykamp mellom Russland og Finland der, sier Bjørn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Juryen vurderer det som usportslig oppførsel, rett og slett. Men jeg ser det ikke som urimelig om Bolsjunov hadde mistet et renn eller to, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Han er derimot usikker på om FIS vil følge saken opp ytterligere.

– Det skal mye til for at man tør å røre stormaktene Russland og Norge. Det ville fort bli en evig føljetong etterpå, og skapt alt annet enn husfred i langrennsverdenen. Så jeg tror ikke at FIS council kommer til å gjøre noe med det, sier Bjørn.

Det han derimot er klar på, er at uansett utfall av denne saken vil påvirke langrennssporten i framtiden.

– Situasjoner som dette kommer til å aktualisere hvordan man skal ha reglementet framover, og hva slags reaksjoner som bør gis, sier han.

OPPHETET DRAMA: Se situasjonen her.

To muligheter for utestengelse

Vegard Ulvang er leder i langrennskomiteen til FIS. Han opplyser om at det er to veier å gå hvis Bolsjunov eventuelt skal ilegges en strengere straff.

– Juryens arbeid er ferdig etter at de offisielle resultatlistene er publisert. En mulighet nå er at det blir anket til vårt appellutvalg. De kan gi en strengere straff å for eksempel utestenge utøveren over en viss periode. Eller så kan FIS Council, det øverste styret i FIS, agere på egen hånd, forklarer Ulvang.

FIS-direktør Pierre Mignerey var heller ikke imponert over Bolsjunovs oppførsel. Han sier til NRK at han hadde en god prat med russeren etter søndagens hendelser.

– Han forsto veldig godt at oppførselen hans ikke var akseptabel. Langrennssporten er en liten familie og det er viktig at vi har en fredfull atmosfære. Jeg opplevde det som en god diskusjon, sier Mignerey.

Hevder å ha blitt politianmeldt

Tidligere mandag meldte finske Yle og TV-kanalen MTV 3 at Häme politiavdeling i Lahti har mottatt en elektronisk klage på Bolsjunov, fra to ikke-navngitte borgere, etter situasjonen som oppstod på herrestafetten i Lahti søndag.

Seinere mandag bekrefter politiinspektør Martti Hirvonen anmeldelsen, ifølge Yle. Pressesjef Hirvonen avkrefter til NRK at det finske forbundet har noe med anmeldelsen å gjøre.

– Mediene melder at Bolsjunov er anmeldt, men det er ikke fra oss og heller ikke fra Mäki. Vi vil ikke anmelde dette.

– Vet du hvem som har gjort det?

– Nei, sier Hirvonen.

Direktør Hämäläinen bekrefter også at det finske forbundet ikke har noe med anmeldelsen å gjøre.

– Vi har ingen kontakt med politiet, og heller ikke noe informasjon om det problemet, sier han.

Laster Twitter-innhold

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serena Williams tapte i sin første singlekamp på ett år

  Serena Williams tapte for franske Harmony Tan i den første runden av Wimbledon. Det var amerikanerens første singlekamp siden samme turnering i fjor.

  Williams hadde før tirsdagens oppgjør ikke konkurrert i single siden 28. juni i fjor. Da måtte hun gi seg underveis i 1.-rundeoppgjøret i Wimbledon med skade.

  40 år gamle Williams er helt nede på 1204.-plass på verdensrankingen og fikk innpass i årets utgave av Wimbledon som et «wild card». Det vil si at arrangørene automatisk ga henne plass i den prestisjetunge turneringen hun har vunnet sju ganger i single.

  Hun tapte finalen på gresset i London både i 2018 og 2019. Hun har vunnet double seks ganger sammen med søsteren Venus.

  Tirsdag var hun tilbake, men etter en lang og jevn kamp tapte hun til slutt med settsifrene 5-7, 6-1, 6-6 (7-10). Dermed blir den tidligere verdenseneren stående på 98 seirer i Wimbledon-sammenheng i single.

  Hun viste mye følelser underveis i kampen.

  Tan møter spanske Sara Sorribes Tormo i 2. runde. Verdensener Iga Swiatek gjorde kort prosess med kroatiske Jana Fett med seier 6-0, 6-3.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste