Tar et oppgjør med FIS etter sinneutbruddet: – Dette er ikke greit

Det finske skiforbundet undersøker hendelsen som oppsto mellom russiske Bolsjunov og finske Mäki i stafetten i Lahti søndag, men avkrefter at det er forbundet som har anmeldt russeren.

tWywocImRjg

ILLSINT: Aleksandr Bolsjunov klarte ikke å holde følelsene i sjakk da Joni Mäki presset seg foran ham på oppløpet.

Foto: JUSSI NUKARI / AFP

Søndag oppsto det uvirkelige scener mellom russiske Aleksandr Bolsjunov og finske Joni Mäki da sistnevnte presset seg foran russeren på oppløpet og sikret andreplassen til Finland på stafetten.

Det falt ikke i god jord hos russeren, som slo med stavene i retning finnen, før han valgte å sklitakle Mäki etter målgang. Bolsjunov nektet å stoppe, og dermed kjørte han over finnen, som i støtet falt sammen i snøen. Angrepet gjorde at Mäki skadet hånden.

Den svulmet kraftig opp, og TV-bildene viste en skadd finne med ispose rundt hånden. Røntgenundersøkelse måtte til, men heldigvis ble det ikke påvist skade eller brudd i hånden.

Hendelsen var så opphetet at juryen valgte å diske Russlands førstelag i konkurransen.

Bolsjunov Mäki

ANGREPET: Mäki på bakken etter at Bolsjunov kjørte på finnen med vilje.

Foto: Markku Ulander / NTB

Nå har det finske forbundet også valgt å etterforske saken.

– Vi har forberedt en offisiell henvendelse til FIS, og nå er det opp til dem hva de vil gjøre, sier pressesjef Soili Hirvonen til NRK og fortsetter:

– Vi vil vite hva FIS tenker om dette. Er dette OK og vil de gjøre noe? Det er ikke greit for oss at slike ting skjer.

Direktøren i det finske forbundet følger opp:

– Vi vil ha et trygt idrettsmiljø, sier Ismo Hämäläinen til NRK.

Betent tema

På grunn av at hånden er ikke er skadet på noe som helst måte, ønsker ikke Mäki å sende en rapport til forbundet. Han fortsetter forberedelsene til Falun og neste verdenscup.

For det finske forbundet sin del, er det nå opp til FIS om det vil komme ytterligere sanksjoner i retning russeren.

– Vårt mål er å forhindre slike situasjoner i framtiden, og det må bli tatt hånd om av FIS. Samtidig må sanksjonene være relatert til FIS' regler og handlinger, fortsetter Hämäläinen.

Bolsjunov og Russland har allerede fått den strengeste straffen som kan bli dømt av juryen i et skirenn, og det er disk.

Etter at offisiell resultatliste foreligger, er det ikke noe mer juryen kan gjøre. Jobben er fullført.

Torgeir Bjørn

UVIRKELIGE SCENER: – Man skulle tro det var en ishockeykamp mellom Russland og Finland der, sier Bjørn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Juryen vurderer det som usportslig oppførsel, rett og slett. Men jeg ser det ikke som urimelig om Bolsjunov hadde mistet et renn eller to, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Han er derimot usikker på om FIS vil følge saken opp ytterligere.

– Det skal mye til for at man tør å røre stormaktene Russland og Norge. Det ville fort bli en evig føljetong etterpå, og skapt alt annet enn husfred i langrennsverdenen. Så jeg tror ikke at FIS council kommer til å gjøre noe med det, sier Bjørn.

Det han derimot er klar på, er at uansett utfall av denne saken vil påvirke langrennssporten i framtiden.

– Situasjoner som dette kommer til å aktualisere hvordan man skal ha reglementet framover, og hva slags reaksjoner som bør gis, sier han.

OPPHETET DRAMA: Se situasjonen her.

To muligheter for utestengelse

Vegard Ulvang er leder i langrennskomiteen til FIS. Han opplyser om at det er to veier å gå hvis Bolsjunov eventuelt skal ilegges en strengere straff.

– Juryens arbeid er ferdig etter at de offisielle resultatlistene er publisert. En mulighet nå er at det blir anket til vårt appellutvalg. De kan gi en strengere straff å for eksempel utestenge utøveren over en viss periode. Eller så kan FIS Council, det øverste styret i FIS, agere på egen hånd, forklarer Ulvang.

FIS-direktør Pierre Mignerey var heller ikke imponert over Bolsjunovs oppførsel. Han sier til NRK at han hadde en god prat med russeren etter søndagens hendelser.

– Han forsto veldig godt at oppførselen hans ikke var akseptabel. Langrennssporten er en liten familie og det er viktig at vi har en fredfull atmosfære. Jeg opplevde det som en god diskusjon, sier Mignerey.

Hevder å ha blitt politianmeldt

Tidligere mandag meldte finske Yle og TV-kanalen MTV 3 at Häme politiavdeling i Lahti har mottatt en elektronisk klage på Bolsjunov, fra to ikke-navngitte borgere, etter situasjonen som oppstod på herrestafetten i Lahti søndag.

Seinere mandag bekrefter politiinspektør Martti Hirvonen anmeldelsen, ifølge Yle. Pressesjef Hirvonen avkrefter til NRK at det finske forbundet har noe med anmeldelsen å gjøre.

– Mediene melder at Bolsjunov er anmeldt, men det er ikke fra oss og heller ikke fra Mäki. Vi vil ikke anmelde dette.

– Vet du hvem som har gjort det?

– Nei, sier Hirvonen.

Direktør Hämäläinen bekrefter også at det finske forbundet ikke har noe med anmeldelsen å gjøre.

– Vi har ingen kontakt med politiet, og heller ikke noe informasjon om det problemet, sier han.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Klæbo takker for støtten

  Det skriver far Haakon Klæbo i en melding til et utvalg journalister. Han var vært i kontakt med Johannes Klæbo og forteller at situasjonen preger ham, men at den verste skuffelsen har lagt seg.

  – Utallige tilbakemeldinger og støtte fra fjern og nær har gjort ham godt. Den støtten som Johannes opplevde i går, setter han veldig stor pris på, skriver Haakon Klæbo.

  – Johannes gikk sitt beste løp noensinne på søndag. Det er virkelig synd at det endte slik det gjorde, legger han til.

  Morfar Kåre Høsflot uttaler seg i samme melding forteller at det var en berg-og-dal-bane.

  – Klart jeg ble rørt av Johannes i går. For det første var prestasjonen helt enorm. For det andre var nedturen etterpå svært vanskelig å takle, sier Kåre Høsflot som ikke er overrasket over Johannes sitt femmilsløp.

  – Hans kapasitet er blitt vesentlig bedre – og det ligger masse riktig trening bak. Vi visste at han var god for dette – og vi fikk bevisene vi ventet på.

  Kåre Høsflot og Johannes Høsflot Klæbo
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Klæbo i ny femmil i helga

  Johannes Høsflot Klæbo skal gå langrenna i Sveits komande helg. Det stafestar landslagstrenar Arild Monsen overfor NRK.

  Etter alt ståket omkring diskinga frå førsteplassen på femmila i VM søndag, har det vore usikkert om han ville delta. Men Monsen slår fast at Klæbo reiser til Sveits.

  Skiforbundet har nettopp teke ut troppen til Engadin i Sveits, og der er Klæbo med.

  Det er 15 km laurdag og 50 km jaktstart søndag, renna som blei flytta frå Holmenkollen.

  – Det har vore klart heile tida, og ingenting er endra på det, seier Monsen.

  Derimot reiser Emil Iversen heim etter VM. Han skal ikkje gå renna i Sveits.

  Klæbo diska
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Haaland klar til Sevilla-kampen

  Erling Braut Haaland blir tilgjengelig for Borussia Dortmund til tirsdagens returmøte med Sevilla i mesterligaens åttedelsfinale.

  Lørdag tuslet Haaland av banen med en vond ankel i 2-4-tapet for Bayern München. Skaden var ikke verre enn at jærbuen deltok på mandagens treningsøkt.

  – Vi regner med at Erling kan spille, sa Dortmund-trener Edin Terzic under en pressekonferanse.

  Klubben jakter på sin første kvartfinale i Champions League siden 2017. Tyskerne fikk et godt utgangspunkt med 3-2-seieren borte mot Sevilla i Spania.

  De gul- og svartkledde må greie se uten Jadon Sancho tirsdag. I tillegg er Raphaël Guerreiro og Giovanni Reyna tvilsomme før oppgjøret.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal