Hopp til innhold
Kommentar

Det er ingen tvil om hvilken vei pilen peker

Ole Gunnar Solskjær er i ferd med å levere en sesong som kan bli en plattform for Manchester Uniteds neste ligatittel.

Solskjær

GRUNN TIL Å JUBLE: Her gir Ole Gunnar Solskjær tommel opp etter seieren over Brighton på Old Trafford 4. april.

Foto: Oli Scarff / AP

77.

Det er antallet poeng Manchester United er på vei til å klare i Premier League.

I fjor klarte de 66.

Året før det klarte de 66.

Begge gangene kjempet de om topp fire. Nå er de på andreplass, syv poeng foran neste lag.

Det er ingen tvil om hvilken vei pilen peker.

Da Ole Gunnar Solskjær fikk jobben i desember 2018, sang fansen «Ole’s at the wheel». Ole er bak rattet. Siden har det vært mange humper i veien, spesielt i høst, da flere mente at han burde gå.

Men nå har Solskjær mer arbeidsro enn noen gang.

Og i en storklubb som United betyr ofte ro at ting går bra.

Mata Solskjær

NY SEIER: Manchester United hadde få problemer med å slå Granada i kvartfinalen i Europaligaen. Her er Ole Gunnar Solskjær med Juan Mata etter 2-0-seieren (4-0 sammenlagt) torsdag.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Alle distraksjonene rundt Solskjær er borte. Mauricio Pochettino, som lenge var en mulig erstatter, er i Paris Saint-Germain. Duellen mellom David de Gea og Dean Henderson pågår uten kontroverser.

Selv ryktene rundt Paul Pogbas fremtid har roet seg ned.

Og ikke minst: Spekulasjonene rundt Solskjær selv er borte. De eneste ryktene handler om at han snart kan skrive under på en ny treårskontrakt.

Det ville ikke vært ufortjent.

«Umulig» oppgave

United viser nå den stabiliteten som de så lenge manglet under Solskjær. Mye av presset han havnet under i høst, kom på grunn av lagets håpløse bunnivå.

Spesielt farsen borte mot Istanbul Başakşehiri i november var ille. For ofte varierte United mellom det geniale og det grusomme.

Men nå har United tapt én av sine siste 25 ligakamper.

Borte har de ikke tapt i ligaen på 15 måneder.

Forsvaret har sluppet inn to mål på seks ligakamper. Og United er i semifinalen av Europaligaen, en turnering de er favoritter til å vinne.

Utd

FLYR HØYT: Mason Greenwood (f.v.), Aaron Wan-Bissaka og Scott McTominay. Her fra 3-1-seieren over Tottenham forrige helg.

Foto: Adrian Dennis / AP

Ikke rart det er stille. Uten tap har folk lite å si om Solskjær, som stort sett holder en lav profil. Oppmerksomheten har heller blitt rettet mot José Mourinhos vansker og kampen om topp fire.

Der bør United klare seg greit. Spørsmålet er heller om de kanskje kan ta igjen Manchester City, som ligger 11 poeng foran med én kamp mer spilt.

Selv Solskjær sier at det nesten blir umulig, selv om City fortsatt er med i troféracet både i Premier League, Mesterligaen og Ligacupen, en distraksjon som kan ramme ligaformen. Uansett er én ting sikkert.

Siden Sir Alex Ferguson ga seg i 2013, har United aldri vært nærmere tittelen enn nå.

Klopps fotspor

75.

Det var antallet poeng Liverpool klarte i 2017/18.

Året før hadde de klart 76.

Året før der hadde de klart 60.

Og så tok de 97 poeng, som burde vært nok til å ta tittelen (City tok 98).

Det finnes paralleller mellom Jürgen Klopp og Solskjær. Da Liverpool tok 75 poeng, var det den andre fulle sesongen til Klopp.

Klopp, Solskjær

RIVALER: Jürgen Klopp og Ole Gunnar Solskjær.

Foto: Michael Regan / AP

Dette er den andre fulle sesongen til Solskjær i United.

Begge har trengt tid til å bygge opp igjen falne storheter. Det vil overraske om Solskjær tar United til de ekstreme høydene som Klopp har tatt Liverpool, men at denne sesongen kan bli en plattform for en tittelkamp, er realistisk.

Det er svært sjelden at et lag hopper fra under 60 poeng én sesong til tittelen den neste. De få gangene det har skjedd – som Leicester i 2016 og Chelsea i 2017 – har lagene kollapset året etter.

Steinansiktet

Poengmessig har United vært nærmere tittelen før. Under Mourinho tok de 81 poeng i 2018.

Men det finnes en forskjell på nå og da. Mourinhos lederstil og treningsregime er bygget slik at laget når toppen i sesong to. Gjentatte ganger har lagene hans falt sammen i sesong tre.

Solskjær følger en annen modell. Signeringene er yngre og planleggingen mer langsiktig. Han legger ikke like mye press på spillerne, i hvert fall ikke offentlig.

Spillere som slet med selvtilliten under Mourinho, blomstrer under Solskjær. Ta Luke Shaw, som Mourinho mente var så taktisk svak at han måtte låne hjernen hans når han spilte. Slik kritikk fikk aldri det beste ut av Shaw.

Solskjær har vært mer positiv og tålmodig. Nå er Shaw blitt Englands beste venstreback.

Da United slo Tottenham 3–1 forrige helg, knipset noen et bilde hvor Solskjær og Mourinho hilser på Shaw samtidig. Mens Solskjær smiler, har Mourinho et ansikt av stein. Det var tydelig hvem av de to som var vinneren.

Om én spiller symboliserer Uniteds vekst under Solskjær, så er det nettopp Shaw.

Jose Mourinho og Ole Gunnar Solskjær

SPESIELT BILDE: José Mourinho kastet Luke Shaw (t.h.) flere ganger under bussen som Manchester United-manager. Her gratulerer Tottenham-manageren sin tidligere elev med 3-1-seieren forrige helg.

Foto: MATTHEW CHILDS / AFP

Kun det beste er godt nok

Før sesongen skrev undertegnede at 80 poeng burde være et mål for Solskjær i år. Grunnlaget var lagt; nå var det på tide med et byks mot toppen, bort fra topp fire og opp mot tittelkampen.

Dette er Solskjær i ferd med å levere. Snart vil fokuset rettes mot neste steg.

Signeringene må bli bedre. United har gjort fremgang til tross for at kun én av nyervervelsene — Edinson Cavani — har utgjort en betydelig forskjell. Donny van de Beek har knapt spilt. Alex Telles har havnet i skyggen av Shaw.

I sommer bør United strekke seg ekstra langt etter de aller beste spillerne, i stedet for å gå for Plan B.

Spesielt Liverpool har forstått at man vinner ligatitler med kvalitet, ikke kvantitet. For United betyr det profiler som Jadon Sancho og Erling Braut Haaland.

Det jobbes nok hardt med slike signeringer før overgangsvinduet åpner i sommer. Enn så lenge kan Solskjær fokusere på å legge press på City i ligaen, vinne Europaligaen og nyte arbeidsroen han har gjort seg fortjent til.

Mer enn to år etter at han tok styringen, er Ole fortsatt bak rattet.

Destinasjonen er fortsatt ligatittelen.

Og United er i rute.

Siste nytt

 • Serena Williams legger opp

  Tennisesset legger etter planen racketen på hylla etter US Open. Det bekrefter hun selv i et innlegg i Vogue.

  – Det kommer en tid i livet hvor man må gå nye veier. Den tiden er tøff når du elsker noe. Herlighet som jeg elsker tennis. Men nå har nedtellingen startet, skriver hun på Instagram.

  Williams anses som en av tidenes beste tennisspillere. Amerikaneren har vunnet 23 Grand Slam-titler i single, hvorav syv er tatt i Wimbledon.

  Det har vært et tungt år for tennisveteranen, som blant annet røk ut i første runde av Wimbledon i juni etter et langt skadeavbrekk.

  Den tidligere verdenseneren vant sin første tenniskamp på 14 måneder mandag, da hun slo spanske Nuria Parrizas Diaz i strake sett.

  – Jeg skal nyte de neste ukene, skriver 40-åringen videre i innlegget.

  Tennis: National Bank Open
  Foto: Dan Hamilton / Reuters
 • Jens Petter Hauge med i Frankfurt-troppen mot Real Madrid

  Jens Petter Hauge har ikke spilt så mange kamper for Eintracht Frankfurt denne sesongen, men er i troppen til møtet mot Real Madrid i Helsingfors onsdag.

  De to lagene skal spille Uefas supercupfinale hvor vinneren av mesterligaen og europaligaen møtes onsdag kveld i den finske hovedstaden.

  Hauge spilte de siste 20 minuttene i finalen i europaligaen mot skotske Rangers i mai. Han spilte sist i treningskampen mot Torino i midten av juli, men var ikke i troppen i den tyske serieåpningen i helgen.

  I slutten av mai skrev Bodø-mannen under på en langtidskontrakt med Eintracht Frankfurt etter å ha vært utlånt fra Milan. Han spilte 38 kamper for laget forrige sesong og scoret tre mål.

  Hauge ble solgt til Milan fra Bodø/Glimt i 2020. (NTB)

  Europa League - Round of 16 Second Leg - Eintracht Frankfurt v Real Betis
  Foto: HEIKO BECKER / Reuters
 • Manchester United trekker seg fra Arnautovic-kjøp

  Flere medier har omtalt at Manchester United har ønsket å kjøpe Bologna-spissen Marko Arnautovic. Nå har de avsluttet samtalene og ser etter andre alternativer.

  Bologna skal ha avslått et bud på 8 millioner euro, skriver The Athletic.

  Videre skriver nettstedet at United har mottatt klager fra supportere om kjøpet av Arnautovic.

  UEFA Nations League - Group A - Austria v Denmark
  Foto: LISA LEUTNER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste