Hopp til innhold

Derfor er det danske landslaget i krise

Det er store uenigheter mellom det danske landslaget og spillerne. Konflikten fortsetter, uten en umiddelbar løsning i sikte.

Eriksen skuffet

KONFLIKT: Spillerne og det danske fotballforbundet klarer ikke komme til enighet om sponsorrettigheter.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Konflikten dreier seg om en uenighet mellom de danske landslagsspillerne, og det danske fotballforbundet (DBU) rundt sponsorer.

Når DBU forhandler avtaler med firmaer, vil de forsøke å undertegne avtaler med sponsorer. Slik det har vært før, og sånn det for eksempel er i Norges Fotballforbund, så har spillerne pliktet å stille opp for landslagets sponsorer.

Den gamle avtalen i de danske fotballforbundet har utløpt, men siden den forrige avtalen ble inngått, har mye endret seg i internasjonal fotball.

Konkurrerende sponsoravtaler

Flere og flere spillere har personlige sponsorer, og her oppstår problemet. For det danske fotballforbundet har også sponsorer, og når forbundets avtaler kolliderer med de personlige, får spillerne et problem.

For eksempel vil en såpass profilert spiller som Christian Eriksen oppfylle sine plikter ovenfor Nike, som sponser han personlig. På landslaget kan han bli bedt om å stille opp for å reklamere for deres sponsorer, nemlig Hummel.

Det samme gjelder Simon Kjær, som underveis i VM inngikk en avtale med et spillselskap, som konkurrerer med Danske Spil, som er en av Danmarks hovedsponsorer.

Spillerne vil enkelt og greit ha sponsorfrihet. De vil ikke at landslaget skal kunne kreve at de stiller opp for merker/bedrifter som konkurrerer med de personlige sponsorene.

Streik

Dette har ført til at spillerne har gått ut i streik. De har derimot gått med på å fornye den gamle avtalen med DBU i en måned til, mens de forhandler om den nye avtalen, noe det danske fotballforbundet har nektet å godta.

– La oss komme oss videre, DBU. Vi tilbyr igjen en midlertidig forlengelse av den gamle avtalen, så reiser vi til Slovakia i dag. Alle sammen, hele landslaget. Sammen kan vi skrive under denne avtalen og sammen kan vi redde dansk fotballs ansikt. Vi er jo like her, og vi vil spille fotball for Danmark som alltid, sier Christian Eriksen i en pressemelding fra Spillerforeningen.

Han suppleres også av Thomas Delaney:

– Vi forstår ikke at DBU ikke vil forhandle. De vil ikke engang snakke med oss. Hvorfor bruker DBU masse tid og krefter på å finne alternative spillere, istedenfor å forhandle med oss å finne en ny avtale?

– Et ikke-tilbud

Det danske fotballforbundet har på sin side gått hardt ut mot tilbudet fra spillerne.

– Jeg betrakter det som et ikke-tilbud. For det Spillerforeningen tilbyr oss er å gå tilbake til den avtalen som er utløpt, og som vi fra DBUs side har sagt at vi ikke ønsker å forlenge helt siden forhandlingene startet like etter nyttår, sa kommunikasjonssjef Jakob Høyer.

– Den kommer vi ikke til å forlenge, og det vet Spillerforeningen godt. De har tilbudt oss noe vi ikke kan eller vil ta imot, tilføyde han.

På det nåværende tidspunkt er det isfront mellom partene. Fotballforbundet har tatt ut futsallandslaget og enkelte 2. divisjonsspillere til å representere Danmark i treningskampen mot Slovakia og nasjonsligakampen mot Wales. For å unngå potensielle millionbøter og utestengelse, stiller de et alternativt lag, for de sanksjonene kan DBU risikere dersom de ikke stiller lag.

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal