NRK Meny
Normal

Ndure vurderte å legge opp på grunn av all dopingen i friidretten

BISLETT STADION (NRK.no.): Norges VM-håp Jaysuma Ndure har i mange år vært så frustrert over doping i friidretten at han har vært nær ved å gi seg. Han mener dopingtatte utøvere bør bli satt i fengsel.

Sommer OL i London 2012

Jaysuma Ndure har vist tegn til storform før friidretts-VM i Moskva om få dager, men synes det er trist at idretten hans er preget av svært mange dopingavsløringer den siste tiden.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Asafa Powell og Jaysuma Saidy Ndure

Ndure har konkurrert mot dopingtatte Tyson Gay og Asafa Powell en rekke ganger. Her løper han ved siden av sistnevnte under et Diamond League-stevne på Bislett stadion for tre år siden.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Gay

Tyson Gay satset knallhardt mot friidretts-VM, men etter at han testet positivt for et ulovlig stoff trakk han seg umiddelbart fra konkurransene.

Foto: ALAIN GROSCLAUDE / Afp
– Det har vært for mye doping. Det er bare folk som sitter hjemme som ikke ser det. Det er sånn i mange idretter, sier Jaysuma Ndure da NRK.no spør hva han tenker om at flere friidrettsutøvere er tatt for doping den siste tiden.

Mandag gjennomførte «Jays» den siste testøkten før friidrett-VM i Moskva, som starter om en knapp uke. Han skal løpe både 100- og 200-meter, og fikk gode resultater under økten på Bislett Stadion.

Vurderte å gi seg

Det er imidlertid ingen selvfølge at 29-åringen deltar i verdensmesterskapet. I løpet av karrieren har Ndure flere ganger uttalt at han har vurdert å legge opp, og ofte begrunnet det med skader og dårlige resultater.

Overfor NRK innrømmer han nå at en av hovedgrunnene egentlig var frustrasjon over doping i idretten.

– Hvis jeg skal være helt ærlig... De siste årene har jeg ikke hatt så lyst til å løpe fordi det har vært så mye tull i idretten. Men nå som de har begynt å rydde opp har jeg fått tilbake den gode følelsen for å løpe, sier han, og utdyper:

– Det er jo ikke riktig. De fleste av oss doper oss ikke og trener hardt. Hvorfor skal noen da få lov til å ta en kjappere vei?

Konkurrentene tatt for doping

De siste månedene har den ene dopingavsløringen nærmest avløst den andre. En rekke friidrettsutøvere er blitt tatt for bruk av ulovlige dopingmidler, fra flere nasjoner - deriblant et tosifret antall fra Jamaica.

Mandag ble det kjent at Tyrkias friidrettsforbund skal utestenge 31 dopingtatte utøvere.

Den største bomben smalt imidlertid i midten av juli.

Da ble det klart sprinterne og de tidligere Ndure-konkurrentene Asafa Powell og Tyson Gay hadde testet positivt på ulovlige stoffer. Begge benekter at de har fått i seg stoffene med vilje.

«Jays» har møtt både Powell og Gay i konkurranse en rekke ganger, og de var opprinnelig blant de store medaljekandidatene i VM.

– Det var veldig dårlig for idretten. Men så lenge antidopingen og WADA tar de som jukser, er jeg fornøyd, sier Ndure.

– Burde bli satt i fengsel

Sprinteren blir tydelig engasjert når han snakker om dopingproblematikken, som han tidligere ikke har uttalt seg så mye om.

Han har tenkt mye på temaet den siste tiden og gjort seg opp klare meninger.

– Jeg mener de som jukser burde behandles som kriminelle og bli satt i fengsel. Det de gjør er som tyveri, det er juks. Man er for snille med dem. De blir stengt ute i to eller fire år, og så kommer de tilbake og gjør det samme, sier han.

Ndure roser det norske antidopingarbeidet, men er redd friidretten generelt har fått seg en alvorlig ripe i lakken.

– De som jukser har løyet til alle barna som sitter hjemme og ser på, de som har dem som forbilder og ser opp til dem, sier «Jays» og rister på hodet.

Føler seg bedre enn på lenge

Ndure har vært opprørt over de mange dopingavsløringene, men sier han er glad juksemakerne er borte fra konkurransene og får sin straff.

Nå ser han frem til å løpe i VM, og forteller at han har en sjelden god følelse før mesterskapet. For en uke siden løp han inn til tiden 9, 95 på 100 meter, men medvinden var for sterk til at det kunne telle som norsk rekord.

– Jeg føler meg bra, faktisk har jeg ikke følt meg bedre siden 2005. Vi har funnet den der gode følelsen vi alltid leter etter. Og det er fortsatt litt mer tid igjen før VM, sier Ndure.

Tidligere har han ofte slitt med skader, men i år har han holdt seg helt frisk og er spent på å se hva det kan føre til i Moskva.

– Når det ikke er noen skader, er det bare å løpe fort, sier han og gliser lurt.

Siste nytt

 • Risikerer bøter etter banestorming

  Fire medlemmer av aktivistgruppa Pussy Riot risikerer bøter på inntil 1400 kr eller 160 t samfunnstjeneste etter at de stormet banen under VM-finalen. De kan også bli nektet tilgang til sportsarrangementer i tre neste årene, ifølge Interfax.

  Pussy Riot
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Forsiktig Ruud-fall på rankingen

  Casper Ruud faller tre plasser på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Snarøya-gutten ligger dermed på 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag
Livet på Solstein