NRK Meny
Normal

Derfor var håndtrykket så klamt

OSLO/SOTSJI (NRK): Magnus Carlsen og Vladimir Putins håndtrykk var hardt, men også klamt. Russland-ekspert omtaler presidentmøtet som «noe pikant».

Russlands president Vladimir Putin grautlerer Magnus Carlsen

SE VIDEO: Her møtes Vladimir Putin og Magnus Carlsen på avslutningsseremonien.

Atle Grønn

Atle Grønn tror Carlsen har et avslappet forhold til konflikten.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg tror Team Carlsen har et ganske avslappet forhold til situasjonen. Men det er litt spesielt at Erna Solberg brukte den utenrikspolitiske situasjonen som et argument for å ikke besøke Sotsji. Det er klart at dét gjør situasjonen litt pikant, sier Atle Grønn.

Han er sjakkekspert og førsteamanuensis i russisk ved Universitetet i Oslo og har fulgt sjakk-VM tett.

Tirsdag kveld ble verdensmester Magnus Carlsen hyllet under avslutningsseremonien i Sotsji. Etterpå inviterte Putin til teselskap.

Under seremonien ble Carlsen kalt opp på scenen sammen med motstander Vishy Anand. Da dukket Russlands kontroversielle president, Vladimir Putin, opp på podiet sammen med sjakkstjernene.

Putin hilste kjapt på Carlsen og Anand før han startet sin tale, der han blant annet gratulerte nordmannen med seieren.

– Jeg vil gratulere Carlsen for den fortjente seieren. Jeg vil også takke Anand for en velspilt kamp, sa president Vladmir Putin.

Det kjappe håndtrykket er i utgangspunktet ganske uskyldig, men på grunn av presidentens rykte er dette blitt en stor sak – i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Putin gratulerer Carlsen

Vladimir Putin gratulerte Carlsen med VM-tittelen under avslutningsseremonien i Sotsji.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tror Carlsen ikke bryr seg

– Fra et russisk perspektiv er ikke dette kontroversielt i det hele tatt, men på grunn av konflikten i Ukraina, den utenrikspolitiske situasjonen og det noe kjølige forholdet mellom Norge og Russland, så er det litt kontroversielt fra et norsk synspunkt, sier Grønn.

Sjakkeksperten tror Carlsen har brukt lite energi på møtet med Putin.

– Manager Espen Agdestein har nok tenkt over situasjonen og jeg tror han har kommet til den konklusjonen at dette bare er bra for sjakken - at russiske statsledere prioriterer sjakk, sier Grønn.

– Et tegn på hvor heftig konflikten er

Seniorforsker Julie Wilhelmsen

Julie Wilhelmsen mener Carlsen først og fremst bør få fokusere på sjakk.

Foto: NUPI

Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, tror i likhet med Grønn at det er kun nordmenn som velger å legge en symbolsk betydning i dette.

– Når en slik ikke-politisk hendelse blir så kontroversielt er det i tilfelle et tegn på hvor heftig konflikten har blitt, sier Wilhelmsen.

Miljøorganisasjonen Bellona er blant dem som har kastet seg på Putin-diskusjonen.

Daglig leder, Nils Bøhmer, skriver i en pressemelding at han selv besøkte Sotsji under sjakk-VM og så miljøødeleggelsene etter OL-utbyggingen.

– Når Magnus Carlsen får mulighet til å drikke te med president Putin, håper Bellona at han samtidig benytter anledningen til å snakke om de utfordringene som de uavhengige organisasjonen i Russland står ovenfor, sier Bøhmer i pressemeldingen.

– Bør holde seg til sjakk

Russland-ekspert Wilhelmsen mener det blir feil å blande politikk inn i absolutt alt.

– Russland fortjener at vi markerer oss med tanke på det de har gjort i Ukraina er uakseptabelt. Samtidig tror jeg ikke det er lurt å stenge de helt ute, at man slutter å ha vanlig omgang med de – for eksempel i forbindelse med sportsarrangementet. Jeg syns ikke han burde holdt seg borte fra Putin-møtet, sier Wilhelmsen.

– Får Carlsen for mye press på sine skuldre?

– Det synes jeg. Han skal få lov å spille sjakk, og ikke drive med symbolske handlinger i forbindelse med politikken. Det synes jeg ikke. I dette tilfellet synes jeg han skal få lov å konsentrere seg om sjakken, svarer NUPI-forskeren.

Siste nytt

 • Opdal ute i to måneder

  Starts keeper Håkon Opdal er ute i to måneder grunnet en ankelskade, melder Fædrelandsvennen.

  Keeperen pådro seg en ankelskade på oppvarming før kampen mot Vålerenga, som Start tapte 1–6.

  d
  Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix
 • Mjelde på årets lag i England

  Maren Mjelde er på årets lag i den engelske eliteserien, kåret av spillerne selv.

  Den norske spilleren har hatt en strålende sesong med Chelsea, og kjemper om tre titler med den engelske klubben.

  9488661ax Arsenal Women vs Chelsea Ladies, FA Women's Super League FA WSL1, Football, Meadow Park, Borehamwood, Hertfordshire, United Kingdom - 01 Apr 2018
  Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock / Shutterstock
 • PSG klar for cupfinale

  Paris Saint Germain er klare for finalen i den franske cupen etter å ha slått Caen 3-1 Nå venter 3.-divisjonslaget Les Herbiers. PSG har fra før sikret ligagullet, og sikter seg inn mot sin fjerde cupseier på rad, som vil være ny rekord for klubben.

  PSG
  Foto: Charly Triballeau / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag