NRK Meny
Normal

Derfor tapte Gatlin

Justin Gatlin ville dra opp tempoet på slutten av 100-meterfinalen i VM. I stedet nærmest snublet han seg inn i mål og endte med sølv ett hundredel bak Bolt. Hva skjedde?

China Athletics Worlds

Her begynner det å gå galt for Justin Gatlin. Rett før mål begynner han å miste balansen og flakse med armene.

Foto: Darron Cummings / Ap

– Gatlin ser at han ikke har overtaket. Han lener seg frempå for å skape mer fart. Han sitter når han løper, noe veldig få sprintere gjør. Dette klarer han fordi han mobiliserer mere krefter. Når han forsøker å lene overkroppen frem i dette tilfellet virker det nesten mot sin hensikt der stegene begynner å bremse farten og så blir han satt ut av balanse, sier tidligere sprinter John Ertzgaard til NRK.

Kunne vært med helt inn

John Ertzgaard

John Ertzgaard er nå sportslig leder i idrettskluben Tjalve. Han har deltatt i OL for Norge.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Den tidligere U23-europamesteren og olympieren for Norge, Johan Ertzgaard, mener Gatlin hadde kjempet om gullet om han ikke han blitt for ivrig.

– Hadde han løpt som i heatet og som i semifinalen så hadde han vært med hele veien. Bolt holdt seg rolig og hadde et perfekt løp.

Taklet ikke presset

China Athletics Worlds

Rett før mål begynner Gatlin å flakse med armene.

Foto: Kin Cheung / Ap

Gatlin hadde gullet i lomma, men sviktet de siste meterne. Da Bolt nærmet seg på siden, begynte amerikaneren å flakse med armene og mistet fart. Dermed glapp verdensmestertittelen.

– Han bukker nok under for presset her, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Gatlin misser med stegene de siste ti-tolv meterne der. Det er nok der gullet glipper, sier NRKs kommentator Jann Post.

Gatlin selv innrømmer at siste del av løpet var avgjørende.

– Jeg følte meg bra, men på de siste fem meterne så mister jeg balansen. Jeg begynte å flakse og tapte på målstreken, sa Justin Gatlin til NRK rett etter 100meteren.

Gatlin fikk spørsmål på pressekonferansen i etterkant om grunnen til problemene var at han ble presset av Bolt. Men amerikaneren nekter for å ha hatt rivalen i øyekroken.

Jeg kunne ikke se ham, for Tyson Gay var mellom oss. Jeg prøvde bare å holde farta, men så mistet jeg balansen, og da jeg så opp så var han der, sier Gatlin.

Holdt fokus

Bolt liker å følge med på hva andre gjør underveis i løpet og fikk med seg det som skjedde med Gatlin.

– Definitivt. Jeg pleier alltid å se på de andre. Jeg tok ham igjen på 80 meter omtrent. Jeg så ham, og jeg sa til meg selv at jeg måtte løpe helt til linja. Jeg måtte holde meg rolig. Jeg så ham, og jeg så ham snuble. Men jeg greide å holde fokus, sa Usain Bolt på den internasjonale pressekonferansen.

Amerikanske Justin Gatlin endte på andreplass i VM på 100meter. Han har ofte måttet svare for å bli tatt for doping tidligere, men ønsker selv ikke å fokusere på det. Se intervjuet etter andreplassen her. Reporter: Line Andersen.

Siste nytt

 • Fjorårets toer bryter Touren

  Rigoberto Urán trekker seg fra årets Tour de France etter å ha pådratt seg skader i en velt søndag. På onsdagens etappe rullet colombianeren i mål over 26 minutter bak etappevinner Geraint Thomas. I fjor ble 31-åringen nummer to i sammendraget.

  Uran
  Foto: Christophe Ena / AP
 • OL: Fleire øvingar - færre utøvarar

  Beijing-OL 2022 skal ha 109 øvingar, mot 102 i Pyeongchang i år. Men talet på utøvarar skal ned frå 2933 til 2892. Det betyr 41 færre i skidisiplinane, 26 færre i skøyter og 20 færre i skiskyting.

  Med det nye OL-programmet blir 45,4 prosent av deltakarane i 2022 kvinner, mot 41,1 i år.

  China Beijing Winter Olympics
  Foto: Ng Han Guan / AP
 • Mixed laghopp på OL-programmet

  De norske hopperne får enda en øvelse på OL-programmet i 2022. Mixed laghopp ble offentliggjort som en del av programmet – Med dagens vedtak viser IOC at kvinnene blir mer og mer likestilt innenfor hoppsporten, sier skipresident Erik Røste til NTB.

  Kvinner stor bakke verdenscup Holmenkollen.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Tour de France: 12. etappe
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale