NRK Meny
Normal

Derfor tapte Gatlin

Justin Gatlin ville dra opp tempoet på slutten av 100-meterfinalen i VM. I stedet nærmest snublet han seg inn i mål og endte med sølv ett hundredel bak Bolt. Hva skjedde?

China Athletics Worlds

Her begynner det å gå galt for Justin Gatlin. Rett før mål begynner han å miste balansen og flakse med armene.

Foto: Darron Cummings / Ap

– Gatlin ser at han ikke har overtaket. Han lener seg frempå for å skape mer fart. Han sitter når han løper, noe veldig få sprintere gjør. Dette klarer han fordi han mobiliserer mere krefter. Når han forsøker å lene overkroppen frem i dette tilfellet virker det nesten mot sin hensikt der stegene begynner å bremse farten og så blir han satt ut av balanse, sier tidligere sprinter John Ertzgaard til NRK.

Kunne vært med helt inn

John Ertzgaard

John Ertzgaard er nå sportslig leder i idrettskluben Tjalve. Han har deltatt i OL for Norge.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Den tidligere U23-europamesteren og olympieren for Norge, Johan Ertzgaard, mener Gatlin hadde kjempet om gullet om han ikke han blitt for ivrig.

– Hadde han løpt som i heatet og som i semifinalen så hadde han vært med hele veien. Bolt holdt seg rolig og hadde et perfekt løp.

Taklet ikke presset

China Athletics Worlds

Rett før mål begynner Gatlin å flakse med armene.

Foto: Kin Cheung / Ap

Gatlin hadde gullet i lomma, men sviktet de siste meterne. Da Bolt nærmet seg på siden, begynte amerikaneren å flakse med armene og mistet fart. Dermed glapp verdensmestertittelen.

– Han bukker nok under for presset her, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Gatlin misser med stegene de siste ti-tolv meterne der. Det er nok der gullet glipper, sier NRKs kommentator Jann Post.

Gatlin selv innrømmer at siste del av løpet var avgjørende.

– Jeg følte meg bra, men på de siste fem meterne så mister jeg balansen. Jeg begynte å flakse og tapte på målstreken, sa Justin Gatlin til NRK rett etter 100meteren.

Gatlin fikk spørsmål på pressekonferansen i etterkant om grunnen til problemene var at han ble presset av Bolt. Men amerikaneren nekter for å ha hatt rivalen i øyekroken.

Jeg kunne ikke se ham, for Tyson Gay var mellom oss. Jeg prøvde bare å holde farta, men så mistet jeg balansen, og da jeg så opp så var han der, sier Gatlin.

Holdt fokus

Bolt liker å følge med på hva andre gjør underveis i løpet og fikk med seg det som skjedde med Gatlin.

– Definitivt. Jeg pleier alltid å se på de andre. Jeg tok ham igjen på 80 meter omtrent. Jeg så ham, og jeg sa til meg selv at jeg måtte løpe helt til linja. Jeg måtte holde meg rolig. Jeg så ham, og jeg så ham snuble. Men jeg greide å holde fokus, sa Usain Bolt på den internasjonale pressekonferansen.

Amerikanske Justin Gatlin endte på andreplass i VM på 100meter. Han har ofte måttet svare for å bli tatt for doping tidligere, men ønsker selv ikke å fokusere på det. Se intervjuet etter andreplassen her. Reporter: Line Andersen.

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal